Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: twistd veroorzaakt 100 % CPU gebruik  (gelezen 723 keer)

Offline Prosper

  • Forumteam
  • Steunpunt: Nee
twistd veroorzaakt 100 % CPU gebruik
« Gepost op: 2011/07/12, 22:06:50 »
Meer dan drie uur lang bezig geweest om mijn laptop terug in orde te krijgen:
Gisteren, net voor middernacht, tijdens een spelletje Sorcerystones (http://www.kifreegames.com/onlinegames/sorcerystones) begon ineens het scherm raar te doen: statisch geruis, horizontale strepen, flikkeringen in kleur, dan ineens was de helft van de teksten onleesbaar omdat er letters verdwenen waren. Allemaal heel bizar en X herstarten loste niks op. Dan crashte het ene na het andere applet op het gnome-panel...
Fans bleven draaien en laptop werd hoe langer hoe heter. CPU-overload dus.
Kreeg bij heropstarten enkele keren hetzelfde en het ging van kwaad naar erger tot het scherm gewoon helemaal zwart bleef en ik zelfs niet meer kon inloggen...
Hard afgezet, batterij eruit en nachtje laten rusten, vooral omdat ik zelf net wilde gaan slapen...

Dan om vier uur wakker en bleef ik er wakker van.
Eerst nog gewoon een poging: zwart scherm, veel activiteit en voelbaar warmer worden...
Terug hard afgezet, extern scherm aangesloten en weer opgestart. Toen kreeg ik wèl beeld, ook op de laptop (begrijpe wie kan), maar nog altijd verstoord. Kon toen wel systeemmonitor en terminal gebruiken: gnome-panel "killen" haalde niks uit. Met "top" gezien dat de schuldige "twistd" was. Kon het echter niet killen omdat ik de nummer niet kon lezen...
En in systeemmonitor was ik geen root...
Veilige modus geprobeerd, kreeg geen draadloos netwerk...
Ganse boel naar beneden verplaatst en op draadje aangesloten.
Met andere laptop gezocht naar het pakket waar twistd in zit: python-twisted-core. Markeren voor verwijdering in Synaptic zou mijn halve desktop de-installeren, dus dat was geen optie.
Ergens toch een bug-rapport gevonden over iets vergelijkbaars en daar stond dan bij "Wont Fix". Die van Twisted geven de schuld aan GtK en GLib2.
Heb dan in Synaptic alles maar één voor één aangevinkt voor herinstallatie: al bij al zo'n veertig, vijftig pakketten.
Dan deed ie het weer.
Extern scherm afgekoppeld en terug gewoon opgestart: geen probleem meer...
Moest wel nog mijn linkerpaneel terugplaatsen (had dat in de loop van de herstelling verwijderd) en een hoop applets terugzetten en op hun plaatsen slepen, een hoop cosmetica dus....
Maar het werkt dus terug.
Moraal: ik ken dus wel de schuldige, maar ik heb absoluut geen gedacht waarom die plotseling amok begon te maken...
linkje naar bugrapport in twisted: http://twistedmatrix.com/trac/ticket/3981

Dat was dus twee dagen geleden, en daarnet kreeg ie het weer. Ik moet dus nu op zoek naar een diepgaandere oplossing dan enkel al die pakketten herinstalleren.
Omwille van de besparingen hebben ze het licht aan het eind van de tunnel ook uitgedaan...

Offline Prosper

  • Forumteam
  • Steunpunt: Nee
Re: twistd veroorzaakt 100 % CPU gebruik
« Reactie #1 Gepost op: 2011/07/12, 22:09:17 »
Ter anvulling: ik draai 10.10 op die laptop, volledige edubuntu-desktop en ook waarschijnlijk een hoop overbodige dingen.
Ik zit momenteel wel even zonder externe harde schijf om een volledige backup te maken, dus herinstalleren is nog niet direct een optie...
Omwille van de besparingen hebben ze het licht aan het eind van de tunnel ook uitgedaan...

Offline Gijsbert

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Re: twistd veroorzaakt 100 % CPU gebruik
« Reactie #2 Gepost op: 2011/07/12, 23:10:38 »
Soms schrikt het af om een programma verwijderen, omdat dit het grootste deel van je desktop verwijdert. Maar soms zijn programma's zo verweven met andere programma's, dat er eigenlijk geen andere goede oplossing is. Gewoon doen, anders zit je over x-weken nog met de problemen. :)
In der Beschränkung zeigt sich der Meister.

Offline Prosper

  • Forumteam
  • Steunpunt: Nee
Re: twistd veroorzaakt 100 % CPU gebruik
« Reactie #3 Gepost op: 2011/07/13, 01:11:58 »
Ondertussen krijg ik de indruk dat het veeleer een echt hardware-probleem is. Het laptop-scherm start niet meer mee op en het wordt ook niet gedetecteerd...
Laptoppie is vier jaar oud en heeft heel wat afgezien. Zal wellicht een stille begrafenis worden.

Bij het opstarten wordt er wel tijd verloren met het zoeken naar iets. Ik krijg ook de BIOS van de laptop niet open. Werkte vroeger altijd met ESC bij het starten. Ik wil namelijk proberen of ik in de BIOS het ingebouwde beeldscherm helemaal kan uitschakelen, net om te proberen of hij dan sneller opstart.

Hier het laatste stuk van dmesg

26.281308] WARNING: at /build/buildd/linux-2.6.35/drivers/gpu/drm/radeon/radeon_gart.c:176 radeon_gart_bind+0x17e/0x190 [radeon]()
[   26.281312] Hardware name: AMILO PI 1536
[   26.281314] trying to bind memory to unitialized GART !
[   26.281316] Modules linked in: radeon ttm drm_kms_helper usbhid hid firewire_ohci drm r8169 firewire_core mii crc_itu_t ahci video intel_agp i2c_algo_bit output libahci agpgart
[   26.281338] Pid: 356, comm: plymouthd Tainted: G        W   2.6.35-30-generic #54-Ubuntu
[   26.281341] Call Trace:
[   26.281347]  [<c014b602>] warn_slowpath_common+0x72/0xa0
[   26.281366]  [<f83dec1e>] ? radeon_gart_bind+0x17e/0x190 [radeon]
[   26.281386]  [<f83dec1e>] ? radeon_gart_bind+0x17e/0x190 [radeon]
[   26.281391]  [<c014b6d3>] warn_slowpath_fmt+0x33/0x40
[   26.281410]  [<f83dec1e>] radeon_gart_bind+0x17e/0x190 [radeon]
[   26.281418]  [<f82824f6>] ? __ttm_tt_get_page+0x76/0x110 [ttm]
[   26.281437]  [<f83dc811>] radeon_ttm_backend_bind+0x31/0xa0 [radeon]
[   26.281444]  [<f82827df>] ? ttm_tt_populate+0x6f/0x90 [ttm]
[   26.281451]  [<f8282854>] ttm_tt_bind+0x54/0x80 [ttm]
[   26.281457]  [<f8282f58>] ? ttm_bo_add_ttm+0x58/0xe0 [ttm]
[   26.281464]  [<f8283272>] ttm_bo_handle_move_mem+0x172/0x390 [ttm]
[   26.281472]  [<f828539d>] ttm_bo_move_buffer+0x10d/0x130 [ttm]
[   26.281486]  [<f814f914>] ? drm_mm_split_at_start+0x24/0x80 [drm]
[   26.281493]  [<f8285466>] ttm_bo_validate+0xa6/0x140 [ttm]
[   26.281500]  [<f828568c>] ttm_bo_init+0x18c/0x1f0 [ttm]
[   26.281519]  [<f83de5a9>] radeon_bo_create+0xf9/0x230 [radeon]
[   26.281539]  [<f83de360>] ? radeon_ttm_bo_destroy+0x0/0xa0 [radeon]
[   26.281561]  [<f83f2276>] radeon_gem_object_create+0x76/0x100 [radeon]
[   26.281583]  [<f83f25d7>] radeon_gem_create_ioctl+0x67/0x110 [radeon]
[   26.281588]  [<c01c645d>] ? blk_log_generic+0xbd/0xd0
[   26.281599]  [<f814698d>] drm_ioctl+0x1ad/0x430 [drm]
[   26.281604]  [<c01c645d>] ? blk_log_generic+0xbd/0xd0
[   26.281625]  [<f83f2570>] ? radeon_gem_create_ioctl+0x0/0x110 [radeon]
[   26.281631]  [<c01f5836>] ? handle_mm_fault+0x146/0x400
[   26.281637]  [<c05cf5ad>] ? do_page_fault+0x1cd/0x440
[   26.281642]  [<c01c645d>] ? blk_log_generic+0xbd/0xd0
[   26.281646]  [<c0227bb2>] vfs_ioctl+0x32/0xb0
[   26.281657]  [<f81467e0>] ? drm_ioctl+0x0/0x430 [drm]
[   26.281662]  [<c0228449>] do_vfs_ioctl+0x79/0x2d0
[   26.281669]  [<c03d8e80>] ? tty_read+0x0/0xc0
[   26.281673]  [<c0228707>] sys_ioctl+0x67/0x80
[   26.281677]  [<c01c645d>] ? blk_log_generic+0xbd/0xd0
[   26.281681]  [<c05cc254>] syscall_call+0x7/0xb
[   26.281686]  [<c01c645d>] ? blk_log_generic+0xbd/0xd0
[   26.281690]  [<c01c645d>] ? blk_log_generic+0xbd/0xd0
[   26.281693] ---[ end trace 2e99832bc3632e94 ]---
[   26.281697] [drm:radeon_ttm_backend_bind] *ERROR* failed to bind 1056 pages at 0x00000000
[   26.281699] [TTM] Couldn't bind backend.
[   26.282014] radeon 0000:01:00.0: object_init failed for (4325376, 0x00000002)
[   26.282019] [drm:radeon_gem_object_create] *ERROR* Failed to allocate GEM object (4325376, 2, 4096, -22)
[   26.411021] EXT4-fs (sda3): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[   56.465127] udev[444]: starting version 163
[   56.490409] lp: driver loaded but no devices found
[   56.495607] coretemp coretemp.0: Unable to read TjMax from CPU.
[   56.495612] coretemp coretemp.0: TjMax is assumed as 100 C!
[   56.495812] coretemp coretemp.1: Unable to read TjMax from CPU.
[   56.495815] coretemp coretemp.1: TjMax is assumed as 100 C!
[   56.541303] Adding 2931856k swap on /dev/sda2.  Priority:-1 extents:1 across:2931856k
[   56.635711] Compat-wireless backport release: compat-wireless-v2.6.37-4
[   56.635715] Backport based on linux-2.6-allstable.git v2.6.37
[   56.657667] intel_rng: FWH not detected
[   56.671743] leds_ss4200: no LED devices found
[   56.912218] cfg80211: Calling CRDA to update world regulatory domain
[   56.948690] cfg80211: World regulatory domain updated:
[   56.948695]     (start_freq - end_freq @ bandwidth), (max_antenna_gain, max_eirp)
[   56.948699]     (2402000 KHz - 2472000 KHz @ 40000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
[   56.948703]     (2457000 KHz - 2482000 KHz @ 20000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
[   56.948707]     (2474000 KHz - 2494000 KHz @ 20000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
[   56.948711]     (5170000 KHz - 5250000 KHz @ 40000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
[   56.948714]     (5735000 KHz - 5835000 KHz @ 40000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
[   56.993569] type=1400 audit(1310510344.168:2): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/sbin/dhclient3" pid=792 comm="apparmor_parser"
[   56.994338] type=1400 audit(1310510344.168:3): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/lib/NetworkManager/nm-dhcp-client.action" pid=792 comm="apparmor_parser"
[   56.994758] type=1400 audit(1310510344.168:4): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/lib/connman/scripts/dhclient-script" pid=792 comm="apparmor_parser"
[   56.996860] type=1400 audit(1310510344.172:5): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" name="/sbin/dhclient3" pid=802 comm="apparmor_parser"
[   56.997626] type=1400 audit(1310510344.172:6): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" name="/usr/lib/NetworkManager/nm-dhcp-client.action" pid=802 comm="apparmor_parser"
[   56.998822] type=1400 audit(1310510344.172:7): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" name="/usr/lib/connman/scripts/dhclient-script" pid=802 comm="apparmor_parser"
[   57.088834] iwl3945: Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG/BG Network Connection driver for Linux, in-tree:s
[   57.088839] iwl3945: Copyright(c) 2003-2010 Intel Corporation
[   57.088942] iwl3945 0000:04:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
[   57.088956] iwl3945 0000:04:00.0: PCI INT A -> GSI 18 (level, low) -> IRQ 18
[   57.088977] iwl3945 0000:04:00.0: setting latency timer to 64
[   57.146146] r8169 0000:05:05.0: eth0: link up
[   57.164733]   alloc irq_desc for 22 on node -1
[   57.164738]   alloc kstat_irqs on node -1
[   57.164750] HDA Intel 0000:00:1b.0: PCI INT A -> GSI 22 (level, low) -> IRQ 22
[   57.164830]   alloc irq_desc for 44 on node -1
[   57.164833]   alloc kstat_irqs on node -1
[   57.164851] HDA Intel 0000:00:1b.0: irq 44 for MSI/MSI-X
[   57.164902] HDA Intel 0000:00:1b.0: setting latency timer to 64
[   57.167865] EXT4-fs (sda3): re-mounted. Opts: errors=remount-ro
[   57.181055] iwl3945 0000:04:00.0: Tunable channels: 13 802.11bg, 23 802.11a channels
[   57.181061] iwl3945 0000:04:00.0: Detected Intel Wireless WiFi Link 3945ABG
[   57.181180]   alloc irq_desc for 45 on node -1
[   57.181183]   alloc kstat_irqs on node -1
[   57.181218] iwl3945 0000:04:00.0: irq 45 for MSI/MSI-X
[   57.226538] ieee80211 phy0: Selected rate control algorithm 'iwl-3945-rs'
[   57.507618] lm90 1-004c: Register 0x3 read failed (-6)
[   57.507622] lm90 1-004c: Initialization failed!
[   58.006313] EXT3-fs: barriers not enabled
[   58.006516] kjournald starting.  Commit interval 5 seconds
[   58.006793] EXT3-fs (sda1): using internal journal
[   58.006801] EXT3-fs (sda1): mounted filesystem with ordered data mode
[   58.240098] EXT4-fs (sda4): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[   59.260357] type=1400 audit(1310510346.436:8): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/lib/cups/backend/cups-pdf" pid=1053 comm="apparmor_parser"
[   59.261314] type=1400 audit(1310510346.436:9): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/sbin/cupsd" pid=1053 comm="apparmor_parser"
[   60.131532] type=1400 audit(1310510347.304:10): apparmor="STATUS" operation="profile_load" name="/usr/share/gdm/guest-session/Xsession" pid=1151 comm="apparmor_parser"
[   60.131935] type=1400 audit(1310510347.304:11): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" name="/sbin/dhclient3" pid=1152 comm="apparmor_parser"
[   60.156198] ppdev: user-space parallel port driver
[   60.447802] lm90 1-004c: Register 0x6 read failed (-6)
[   60.712311] lm90 1-004c: Register 0x5 read failed (-6)
[   60.945052] lm90 1-004c: Register 0x20 read failed (-6)
[   61.176372] lm90 1-004c: Register 0x19 read failed (-6)
[   61.407649] lm90 1-004c: Register 0x21 read failed (-6)
[   61.638789] lm90 1-004c: Register 0x0 read failed (-6)
[   61.869694] lm90 1-004c: Register 0x1 read failed (-6)
[   62.100593] lm90 1-004c: Register 0x8 read failed (-6)
[   62.331476] lm90 1-004c: Register 0x7 read failed (-6)
[   62.562135] lm90 1-004c: Register 0x11 read failed (-6)
[   62.792705] lm90 1-004c: Register 0x2 read failed (-6)
[   63.104086] lm90 1-004c: Register 0x3 read failed (-6)
[   63.326845] apm: BIOS not found.
[   65.642052] vboxdrv: Trying to deactivate the NMI watchdog permanently...
[   65.642057] vboxdrv: Successfully done.
[   65.642060] vboxdrv: Found 2 processor cores.
[   65.642335] vboxdrv: fAsync=0 offMin=0x3b5 offMax=0xaf8
[   65.643075] vboxdrv: TSC mode is 'synchronous', kernel timer mode is 'normal'.
[   65.643079] vboxdrv: Successfully loaded version 3.2.8_OSE (interface 0x00140001).
[   66.735754] iwl3945 0000:04:00.0: loaded firmware version 15.32.2.9
[   66.806588] ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan0: link is not ready
[   67.193497] ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
[   67.454089] EXT4-fs (sda3): re-mounted. Opts: errors=remount-ro,commit=0
[   67.590053] EXT4-fs (sda4): re-mounted. Opts: commit=0
[   67.904060] eth0: no IPv6 routers present
Omwille van de besparingen hebben ze het licht aan het eind van de tunnel ook uitgedaan...

Offline Prosper

  • Forumteam
  • Steunpunt: Nee
Re: twistd veroorzaakt 100 % CPU gebruik
« Reactie #4 Gepost op: 2011/07/13, 01:36:32 »
Heb den BIOS toch kunnen bekijken, maar geen instelling gevonden om het interne beeldscherm af te zetten.
Omwille van de besparingen hebben ze het licht aan het eind van de tunnel ook uitgedaan...

Offline Cheap Applications

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: twistd veroorzaakt 100 % CPU gebruik
« Reactie #5 Gepost op: 2011/07/13, 12:16:13 »
Meer dan drie uur lang bezig geweest om mijn laptop terug in orde te krijgen:
Gisteren, net voor middernacht, tijdens een spelletje Sorcerystones (http://www.kifreegames.com/onlinegames/sorcerystones) begon ineens het scherm raar te doen: statisch geruis, horizontale strepen, flikkeringen in kleur, dan ineens was de helft van de teksten onleesbaar omdat er letters verdwenen waren. Allemaal heel bizar en X herstarten loste niks op. Dan crashte het ene na het andere applet op het gnome-panel...
Fans bleven draaien en laptop werd hoe langer hoe heter. CPU-overload dus.
Kreeg bij heropstarten enkele keren hetzelfde en het ging van kwaad naar erger tot het scherm gewoon helemaal zwart bleef en ik zelfs niet meer kon inloggen...
Hard afgezet, batterij eruit en nachtje laten rusten, vooral omdat ik zelf net wilde gaan slapen...

Dat gedoe met die kleuren ken ik. Dat gebeurt ook als de videokaart kapot is, of als hij te hoog geklokt staat. Heb het zelf meegemaakt bij het overklokken van mijn huidige kaart: herinstallatie Ubuntu nodig omdat ik perongeluk te hoge klokinstellingen had opgeslagen.
Ook heb ik het gezien met een versleten Nvidia kaart. In de nodes zaten scheuren (duidelijk kapot dus :P) en daar gaf hij precies dezelfde strepen.
X herstarten lost inderdaad niets op, ik vermoed dat (volgens jou) twistd teveel van je kaart vraagt op een of andere manier
Desktop:
Processor: Intel® Core™2 Quad CPU Q8300 @ 2.50GHz × 4, Geheugen: 3.9Gb, GPU: nVidia 220GT OS: Windows 7 64 bit / Ubuntu 12.04 64 bit
Notebook:
Processor: Intel® Core™ i7-4700MQ, Geheugen: 8Gb, GPU: nVidia GTX765m (met Optimus) OS: Windows 8 64 bit / Elementary OS Luna 64 bit