Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: 10 sec. vertraging tussen grub2 en init  (gelezen 800 keer)

Offline ShadowDragon

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
10 sec. vertraging tussen grub2 en init
« Gepost op: 2011/07/10, 20:07:56 »
Beste forumleden,

Ik ben al een paar dagen aan het zoeken waarom er 10 seconden inactiviteit zit tussen het doorgeven van grub2 naar het init process bij het booten van Ubuntu 11.04 (Natty). Ik had dit bij mijn vorige installatie met 10.04 niet voor.

Beschrijving van het probleem:
1) Start de laptop met de stroomknop
2) Het bios wordt geladen zoals gewoonlijk
3) Grub passeert zoals gewoonlijk
4) Grub heeft gedaan en het scherm gaat van een pinkende underscore streepje naar volledig blanco zwart
5) Het HDD lampje brand even
6) 10 seconden niets
7) Het HDD lampje brand terug en het systeem boot verder zoals gewoonlijk en gdm staat klaar in een 5tal seconden

Ik heb geprobeerd om een bootchart te nemen, maar daar staat alles normaal op. Het geeft aan dat gdm na 5 seconden klaar staat.

Iemand enig idee wat er aan de hand is of hoe je dit moet debuggen?

Groetjes,
ShadowDragon.

Hardware: Dell Vostro 1500, SSD: OCZ Vertex 2, CPU: Intel C2D T7500.
Xubuntu 11.04 - Xfce 4.8 - SSD Vertex 2 (Extended) 60 GB

Offline ivo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: 10 sec. vertraging tussen grub2 en init
« Reactie #1 Gepost op: 2011/07/10, 21:12:12 »
Ik heb even een herstart gedaan om te zien wat mijn laptop doet.
Die geeft na de pinkende cursor een seconde een volledig zwart scherm, dan een korte droge tik
uit de speakers en direct daarna de GDM.

Het kán dus anders dan bij jou, maar de reden daarvoor ken ik niet.
Misschien kun je het gat van 10 seconden terugvinden in je /var/log/syslog bestand.
There are only 10 types of people in the world; those who understand binary and those who don't.

Offline ShadowDragon

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: 10 sec. vertraging tussen grub2 en init
« Reactie #2 Gepost op: 2011/07/10, 21:31:00 »
Aan het syslog bestand had ik ook gedacht, maar ook daar is niets in terug te vinden. Tussen twee entries in de syslog zit nergens voldoende tijd. De delay is volgens mij nog voor init gestart wordt. En de meeste (zoniet alle) loggers beginnen tijdens of na init.

Iemand een idee waar of hoe ik dit kan oplossen? Wat ik ook probeer, niets helpt :|
« Laatst bewerkt op: 2011/07/10, 21:33:18 door ShadowDragon »
Xubuntu 11.04 - Xfce 4.8 - SSD Vertex 2 (Extended) 60 GB

Offline ivo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: 10 sec. vertraging tussen grub2 en init
« Reactie #3 Gepost op: 2011/07/10, 22:51:24 »
Aan het syslog bestand had ik ook gedacht, maar ook daar is niets in terug te vinden. Tussen twee entries in de syslog zit nergens voldoende tijd. De delay is volgens mij nog voor init gestart wordt. En de meeste (zoniet alle) loggers beginnen tijdens of na init.

Iemand een idee waar of hoe ik dit kan oplossen? Wat ik ook probeer, niets helpt :|

Wellicht heb je een bad superblock op je disk. Mijn zoon had laatst ook zoiets. Die heeft een 2e disk, gemount als /dev/sdb1 op /disk2, in zijn PC en dat duurde plots ook langer dan normaal met opstarten. Die partitie bleek een bad superblock te hebben.
Ik heb dat via booten van de Live CD kunnen oplossen door manueel een fsck over die slice /dev/sdb1 te draaien.

Dus; welke partitie heb je je Linux op staan?
Stel /dev/sda1
Dan start je vanaf de LiveCD en doe je
fsck -y /dev/sda1

Daarna reboot.
There are only 10 types of people in the world; those who understand binary and those who don't.

Offline ShadowDragon

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: 10 sec. vertraging tussen grub2 en init
« Reactie #4 Gepost op: 2011/07/11, 10:06:51 »
fsck rapporteert dat alles "clean" is. Dus ook geen bad superblocks...

In ieder geval al bedankt voor de moeite ivo :)
Op het #xubuntu kanaal hebben we gisteren avond ook zitten zoeken zonder veel succes...

Iemand die nog ideeen heeft?
Xubuntu 11.04 - Xfce 4.8 - SSD Vertex 2 (Extended) 60 GB

Offline Cheap Applications

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: 10 sec. vertraging tussen grub2 en init
« Reactie #5 Gepost op: 2011/07/11, 11:59:52 »
Volgens mij wordt er op dat moment de drivers geladen. Dit kan heel erg verschillen per machine dus. Bij mij is hij dan maar zo'n 1 á 2 seconden zwart, maar blijft volgens mij langer bij de underscore hangen.

Wat is je totale boottijd nu ongeveer?

EDIT: SSD: OCZ Vertex 2 << dit zou misschien een lastigere driver kunnen zijn voor Ubuntu.
« Laatst bewerkt op: 2011/07/11, 12:03:21 door Cheap Applications »
Desktop:
Processor: Intel® Core™2 Quad CPU Q8300 @ 2.50GHz × 4, Geheugen: 3.9Gb, GPU: nVidia 220GT OS: Windows 7 64 bit / Ubuntu 12.04 64 bit
Notebook:
Processor: Intel® Core™ i7-4700MQ, Geheugen: 8Gb, GPU: nVidia GTX765m (met Optimus) OS: Windows 8 64 bit / Elementary OS Luna 64 bit

Offline ShadowDragon

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: 10 sec. vertraging tussen grub2 en init
« Reactie #6 Gepost op: 2011/07/11, 14:30:05 »
Hmm, dit gedrag wordt vreemder en vreemder...
Als ik op het einde een echo entry toevoeg in de command list van grub, dan krijg ik inderdaad maar 1 a 2 seconden zwart.
Als ik die lijn weglaat, wat de default is als je ubuntu installeert, dan zit ik met 10 seconden vertraging...
Ik kan systematisch reproduceren met zowel hot-boots (herstarten) en cold-boots (afzetten en powerknop om terug op te zetten).

/boot/grub/grub.cfg:
menuentry 'Ubuntu, with Linux 2.6.38-8-generic' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os {
recordfail
set gfxpayload=$linux_gfx_mode
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='(/dev/sda,msdos1)'
search --no-floppy --fs-uuid --set=root e45eefea-782f-4299-9652-8675f94ab6df
linux /boot/vmlinuz-2.6.38-8-generic root=UUID=e45eefea-782f-4299-9652-8675f94ab6df ro   elevator=noop
initrd /boot/initrd.img-2.6.38-8-generic
        echo    'Grub has completed all commands on the command-list'  <-- Deze lijn heb ik toegevoegd
}

Hoe kan het toevoegen van een echo hier invloed op hebben?

@Cheap Applications: Die SSD had ik ook al onder 10.04 en daar had ik dit niet voor.
Totale boottijd met echo is nu rond de 8 seconden, zonder rond de 18 seconden.
Xubuntu 11.04 - Xfce 4.8 - SSD Vertex 2 (Extended) 60 GB

Offline Cheap Applications

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: 10 sec. vertraging tussen grub2 en init
« Reactie #7 Gepost op: 2011/07/11, 17:35:46 »
Dan laat je die echo lekker staan, probleem is dan zo goed als opgelost lijkt me.
over die 18 sec boottime zou ik persoonlijk niet veel zorgen maken. Dat het meer dan het dubbele is is dan vervelend maar al zou ik er aan beginnen kloten dan wordt het misschien alleen erger :P Het is altijd nog sneller dan mijn 43 seconden.
Maar dat ben ik.
Toch een appart probleem ja. Waarom het met echo wel werkt zou ik echt niet weten.
Desktop:
Processor: Intel® Core™2 Quad CPU Q8300 @ 2.50GHz × 4, Geheugen: 3.9Gb, GPU: nVidia 220GT OS: Windows 7 64 bit / Ubuntu 12.04 64 bit
Notebook:
Processor: Intel® Core™ i7-4700MQ, Geheugen: 8Gb, GPU: nVidia GTX765m (met Optimus) OS: Windows 8 64 bit / Elementary OS Luna 64 bit