Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: TIP: enkele nautilus acties voor de power user  (gelezen 1563 keer)

Offline vanadium

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
TIP: enkele nautilus acties voor de power user
« Gepost op: 2011/06/30, 21:09:58 »
Met "Nautilus actions configuration tool" kan je grafisch acties toevoegen in het rechts-klik menu van bestandsbeheer (nautilus). Dat kan handig zijn om bepaalde dingen veel efficienter te kunnen doen. In het onderstaande voegen we twee acties toe. De eerste actie laat je geavanceerd zoeken vanuit je huidige folder in nautilus. De tweede actie kan de folder tonen waarin iets wat je gezocht hebt, zich bevindt.

Je moet "Nautilus actions configuration tool" eerst installeren: het is niet standaard geïnstalleerd. Je vindt het in Ubuntu software center met de zoekterm "nautilus actions".

1) "Zoek hier" optie.

De nautilus zoekfunctie kan handig zijn, maar soms heb je een krachtiger hulpmiddel nodig. Met "Places - Search for files" (Locaties - Zoek bestanden) krijg je het krachtiger gnome-search-tool te zien. Als je Unity gebruikt, dan kan je het opstarten door te zoeken naar "Search".

"Search for files" maakt op de achtergrond éérst gebruik van "locate". locate zoekt bestanden aan de hand van een index, waardoor het zoeken zeer snel gaat.

Nadeel van een index gebaseerd zoeken, is dat de index niet altijd up to date is. Standaard wordt die dagelijks bijgewerkt. gnome-search-tool is zo slim om bestanden die je gewist hebt, maar nog in de index staan, niet te tonen. Nieuwe bestanden kan gnome-search-tool echter niet vinden met behulp van locate.

Daarom zoekt gnome-search-tool verder met "find" om mogelijke nieuwe bestanden ook te vinden. Dit gaat veel langzamer.

Met gnome-search-tool kan je ook zoeken op allerlei criteria, zoals datum, bestandstype, grootte, .... Je kan ook zoeken op tekst in een bestand, maar dan moet je wel wat geduld hebben.

Krachtig tooltje. Alleen is het niet geïntegreerd in nautilus. Als je in een folder wil zoeken, dan moet je het toolje oproepen, en terug navigeren naar die folder waarin je wilde zoeken. Door het toe te voegen aan het rechts-klik menu, kan je meteen aan je zoektocht beginnen vanuit nautilus.

Open "Nautilus-Actions configurator". Druk op "Define a new action" om een nieuwe actie aan te maken. De actie noemt "New Nautilus Actions" en verschijnt in het rood in de lijst. Klik erop

Geef bij Context label aan wat je in het rechts-klik menu wil zien verschijnen, bijvoorbeeld "Search here".

Klik dan op de "Command" tab. Geef in onder Command:
Path: gnome-search-tool
Parameters: --path %f --hidden

Klik op "Mimetypes". Verander "folder/folder" in "inode/directory".

Klik op het bewaar icoon. Herstart even nautilus door in de terminal het commando "nautilus -q" uit te voeren.

Van zodra je nu in nautilus op een folder of op een lege plaats rechtsklikt, kan je nu "Search here" kiezen. gnome-search-tool opent, en zal wat je aangeeft zoeken in die folder en eronder.

2) "Reveal" optie

Je hebt dan een lijst met zoekresultaten, en Windows gebruikers (duuh) herinneren zich de handige optie "File - Open containing folder". Hierdoor wordt de folder, waarin het gezochte zich bevind, geopend. Waarom nautilus die optie standaard niet heeft, blijft een raadsel. Zoals je vermoedt, kunnen we hier iets aan doen.

Open "Nautilus-Actions configurator". Druk op "Define a new action" om een nieuwe actie aan te maken. De actie noemt "New Nautilus Actions" en verschijnt in het rood in de lijst. Klik erop

Geef bij Context label aan wat je in het rechts-klik menu wil zien verschijnen, bijvoorbeeld "Reveal".

Klik dan op de "Command" tab. Geef in onder Command:
Path: nautilus
Parameters: file:%d

Klik op het bewaar icoon. Herstart even nautilus door in de terminal het commando "nautilus -q" uit te voeren.

Heb je een zoekactie uitgevoerd, hetzij met de ingebouwde nautilus zoekfunctie, hetzij met gnome-search-tool, rechts-klik dan een bestand dat je hebt gevonden, kies "reveal" en een nautilus venster van de folder waarin het bestand zit, wordt geopend.

Offline Soul-Sing

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: TIP: enkele nautilus acties voor de power user
« Reactie #1 Gepost op: 2011/06/30, 22:09:51 »
kijk dit soort howto's, tips zouden een vast plekje op het forum moeten krijgen. Zou goed zijn.
Ik heb onder 11.04 wipe/shred niet kunnen toevoegen aan nautilus actions. misschien is het jou gelukt?

Offline asphyxia

  • Forumteam
  • Steunpunt: Nee
Re: TIP: enkele nautilus acties voor de power user
« Reactie #2 Gepost op: 2011/06/30, 23:44:48 »
Dit zijn prima tips, vanadium. Ik heb dit verplaatst naar Documentatie, omdat ik denk dat het daar het beste past. Het zou inderdaad mooi zijn, als dit ergens in een documentatie permanent terug te vinden wordt.
Als de werkelijkheid er niet was, zou de wereld er heel anders uitzien. [Theo Maassen]
Alles is te kraken, niets is veilig, zorg dus voor zoveel mogelijk niets. [Ramana]
It's always darkest before the dawn. [Florence Welch]