Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: [Opgelost] Eens wat anders met Grub-2 dat niet goed gaat  (gelezen 697 keer)

Offline koos4401

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
[Opgelost] Eens wat anders met Grub-2 dat niet goed gaat
« Gepost op: 2011/05/31, 11:26:44 »
Situatie:

Grub 1.99 op sdb (de eerste HDD die opstart)

Start door naar:
- Vista op sda1
- Ubuntu 10.4.2 op sdb1
- LMDE op sdb3 (de installatie-DVD hiervan leverde GRUB-2)

Gevraagde reboot vanuit zowel - Vista als - Ubuntu leiden keurig terug naar Grub, en vandaar af kan ik de cycli herhalen.

Gevraagde reboot vanuit LMDE gaat rechtstreeks terug naar LMDE en dat is niet de bedoeling, ik wil/moet dan ook naar Grub terug.

Wie weet raad?

blkid:
/dev/sda1: LABEL="Windows Vista" UUID="D4F4513DF4512352" TYPE="ntfs"
/dev/sda2: LABEL="data" UUID="B0D854A2D854691C" TYPE="ntfs"
/dev/sdb1: UUID="6e34b260-700f-48f2-a145-4cdc7a00423f" TYPE="ext3"  (=Lucid)
/dev/sdb3: UUID="2e33e304-c0d6-4cef-8b73-d5d54e81d795" TYPE="ext4" (=LMDE)
/dev/sdb5: UUID="0e1d357e-bed2-4ff0-b806-b65e0906b76f" TYPE="swap"
« Laatst bewerkt op: 2011/10/07, 14:44:31 door koos4401 »
Op 27-okt-2009 om 08.20 GMT geregistreerd als gebruiker nr.: 498523

Offline heir4c

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Eens wat anders met Grub-2 dat niet goed gaat
« Reactie #1 Gepost op: 2011/05/31, 18:00:06 »
Hij start dus direct door naar LMDE?
Doe in LMDE eens:
sudo update-grubMisschien helpt dit wel. En anders eens grub2 herstellen/herinstalleren met LiveCD en via deze link:
http://wiki.ubuntu-nl.org/community/Grub2#HerstelGrub2meteenLiveCD
Maar doe eerst een update-grub.

Offline koos4401

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Eens wat anders met Grub-2 dat niet goed gaat
« Reactie #2 Gepost op: 2011/05/31, 20:04:37 »
Citaat
Hij start dus direct door naar LMDE
Nee, en sorry voor de onduidelijke vermelding!
De eerste boot van de machine gaat zoals ik wil: elk van de drie OSsen is beschikbaar in GRUB.
Het gaat fout bij een reboot vanuit LMDE; dan kom ik ALTIJD in LMDE terug.
Grub heb ik ook al en keer gereïnstalleerd ; sudo update-grub is hier ook al geen onbekende. Beide heffen mijn (luxe-)probleem niet op.
De (juiste = in dit geval LMDE, want daar is grub me gemaakt) live-cd helpt ook al niet. Vandaar de publiekmaking van mijn probleem.
Op 27-okt-2009 om 08.20 GMT geregistreerd als gebruiker nr.: 498523

Offline heir4c

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Eens wat anders met Grub-2 dat niet goed gaat
« Reactie #3 Gepost op: 2011/05/31, 20:18:01 »
Heb je het eerste gedeelte van grub geïnstalleerd op sda of op sdb?

Offline koos4401

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Eens wat anders met Grub-2 dat niet goed gaat
« Reactie #4 Gepost op: 2011/06/01, 12:00:00 »

Citaat
Heb je het eerste gedeelte van grub geïnstalleerd op sda of op sdb?
Citaat
Grub 1.99 op sdb (de eerste HDD die opstart)
Op 27-okt-2009 om 08.20 GMT geregistreerd als gebruiker nr.: 498523

Offline heir4c

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Eens wat anders met Grub-2 dat niet goed gaat
« Reactie #5 Gepost op: 2011/06/01, 19:05:23 »
sda start normaal gezien als eerste op. Misschien eens grub herinstalleren op sda en sda als eerste laten opstarten. Ik denk dat daar de 'fout' ligt. (denk ik he)

Iemand anders die dit kan bevestigen?

Offline koos4401

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Eens wat anders met Grub-2 dat niet goed gaat
« Reactie #6 Gepost op: 2011/06/01, 21:15:09 »
Ik wacht even af.
Citaat
Iemand anders die dit kan bevestigen?
Blijft vreemd dat alléén LMDE het vertikt om netjes terug te gaan naar GRUB, terwijl de andere twee OSsen dat wel doen.

Citaat
sda start normaal gezien als eerste op.
Weet zeker dat dat bij mij niet het geval is: als ik in de BIOS sda als eerste zet, krijg ik rechtstreeks Vista te zien, en dat is goed. Heb van sda zelf het hele drama fix&& doorlopen - vóór de tripleboot overigens! De dualboot (Vista - LL)deed het toen goed.
Op 27-okt-2009 om 08.20 GMT geregistreerd als gebruiker nr.: 498523

Offline koos4401

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Eens wat anders met Grub-2 dat niet goed gaat
« Reactie #7 Gepost op: 2011/10/07, 14:43:48 »
Sorry voor de bump, inmiddels de oplossing gevonden:
Ook LMDE reboot netjes "naar de GRUB2" als je ingeeft:sudo reboot -f (Nu nog even als opgelost markeren)
Op 27-okt-2009 om 08.20 GMT geregistreerd als gebruiker nr.: 498523