Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?  (gelezen 6132 keer)

Offline ubuntu

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Gepost op: 2011/04/23, 02:53:45 »
Hallo allemaal,
ik heb onlangs een goed draaiend server installeerd op mijn Ubuntu PC. Alles lukt, niets van problemen. Ik ben in de week meestal in het buitenland voor mijn werk dus ben ik niet thuis. Ik wil graag mijn PC herstarten via het buitenland. Dus in princiepe gewoon mijn PC helemaal kunnen besturen via het buitenland. is er een mogelijkheid dat te doen ?


Alvast bedankt

Offline emiel1976

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #1 Gepost op: 2011/04/23, 04:25:48 »
Ja dat kan.
ik kan je helaas niet vertellen hoe het werkt.
ik heb vroeger wel een server gehad en daar kon ik ook van buiten af op maar dat ging niet van harte vanwege mijn router die moeilijk deed.
Heb toen veel met mijn internet provider moeten bellen om het op te lossen.
Het was tevens een Windows server en aangezien ik nooit een Linux server heb gedraait, weet ik niet hoe het daar in werkt.

Welkom op het forum trouwens. :)

Offline ubuntu

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #2 Gepost op: 2011/04/23, 05:03:20 »
Bedankt voor je reactie en de verwelkom :)

Is er iemand die het zou kunnen weten ?

Offline MauRice2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #3 Gepost op: 2011/04/23, 07:50:47 »
Ubuntu,

Zoals Emiel het al aankaarte, kan het.

A)
Eerst zal je op je eigen router de poorten die je nodig heb open moeten zetten voor internet verkeer naar buiten.
Vb
80 voor http://
21 voor ftp://
Dus sla de handleiding erop na van de je router.

B)
Ik niet weet waar je woont.....
Maar in Belgie bij bepaalde provider worden alle poorten onder 1024 geblokkeerd door hun.
Maw onmogenlijk om de poort 80 en/of 21 te gebruiken vanuit een thuis-server.
Je zal genoodzaakt zijn om de server op andere poorten te laten draaien.

VB:
De http-server poort wordt ingesteld op 1080 dan krijg je:
http://mijn_eigen_server_ip:1080

C)
99 op 100 krijg je van je provider een dynamische IP toegekend.
De kans is aanwezig dat het tijdens je verlof veranderd.

Als het echt heel heel belangrijk is voor je.
Kijk eens rond bij een hosting bedrijf.
Dan heb je geen problemen.
MvG,
MauRice
Registered Linux user: 473556

Offline softbart

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #4 Gepost op: 2011/04/23, 13:06:36 »
A) router bv poort 2222

C) Kan ook via dyndns.org. Werkt perfect.
 
E)
Ssh is nodig om de server op afstand te besturen. ssh op bv. poort 2222 in de ssh(d).conf. => ssh naam.dyndns.org
Kijk even naar http://wiki.ubuntu-nl.org/community/Openssh-server voor meer info.
Dmv sshfs ook in bestandsbeheer.

Zit zeer veel op de camping (pensioen :) :) )
Heb alles op de server. Kan overal bij komen.

groet,

Theo






Offline ubuntu

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #5 Gepost op: 2011/04/23, 13:55:47 »
Hallo allemaal,
bedankt voor jullie reacties  :D

Ik ben nog een beginner in zulke dingen. Ik weet wel hoe ik een poort kan openen in mijn router enzo maar de rest begrijp ik niet zo goed. Dus ik moet Poort 2222 open doen in mijn router, en wat dan ?


Alvast bedankt

P.S. ik heb een dyndns account

Offline softbart

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #6 Gepost op: 2011/04/23, 15:50:13 »
Poort 2222 is als voorbeeld bedoeld. SSH gebruikt normaal poort 22. Poort 2222 is vaak een "rustig" alternatief voor poort 22.
Indien je verder wil met SSH lees je dan eerst goed in met bovenstaande link. SSH is een goed instrument om een systeem op afstand te besturen. mits goed toegepast.

groet,

Theo

Offline MauRice2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #7 Gepost op: 2011/04/23, 16:03:38 »
Als je provider niets blokkeer, hoef je in principe geen EEN configuratie bestand van de server's aan te passen wat betref de poorten.
En kan je met de standaard instelling te werk gaan.

Wake-On-Lan zal misschien niet werken en zal je de server aan moeten blijven.
Zie ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Wake-on-LAN
MvG,
MauRice
Registered Linux user: 473556

Offline ubuntu

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #8 Gepost op: 2011/04/23, 18:04:59 »
Dus lukt het ook als ik niet op mijn eigen netwerk ben ?

Offline MauRice2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #9 Gepost op: 2011/04/23, 18:18:42 »
Dus lukt het ook als ik niet op mijn eigen netwerk ben ?
Ubuntu,

Als je bedoel thuis in je eigen netwerk. Werkt Wake-On-Lan prima.
Gebruik het zelf om de print-server aan te zetten.
Is een "oude" P4 met Ubuntu-server 10.04 LTS. Zit daaraan vast de "oude" HP Deksjet op de parallelle-poort.
Plus nog als ftp- en samba-server.
Heb ik die niet meer nodig... Zet ik deze uit via een ssh-verbindig.
MvG,
MauRice
Registered Linux user: 473556

Offline ubuntu

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #10 Gepost op: 2011/04/23, 19:40:44 »
Nee ik bedoel dat ik via mijn werk in de server kan geraken, niet binnen mijn eigen netwerk.

Offline MauRice2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #11 Gepost op: 2011/04/23, 21:30:48 »
Nee ik bedoel dat ik via mijn werk in de server kan geraken, niet binnen mijn eigen netwerk.
Ubuntu,

Om je thuis server van eender waar aan te zetten.
Als je de Wiki erop na lees...
Eerst neen dan ja maar als....
Dus ik kan je helaas ook geen deftig antwoord op geven. Heb er geen ervaring mee.
MvG,
MauRice
Registered Linux user: 473556

Offline ubuntu

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #12 Gepost op: 2011/04/23, 21:38:29 »
OK toch bedankt.
Iemand anders een idee ?

Offline Freak of the Day

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #13 Gepost op: 2011/04/23, 23:01:06 »
Misschien als je een externe IP adres hebt voor je server (dus geen 10.x.x.x, 172.16.x.x, of 192.168.x.x), dan kan je simpelweg via SSH connecteren.
Werkt gewoon.

Offline ubuntu

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #14 Gepost op: 2011/04/24, 01:29:35 »
Misschien als je een externe IP adres hebt voor je server (dus geen 10.x.x.x, 172.16.x.x, of 192.168.x.x), dan kan je simpelweg via SSH connecteren.
Werkt gewoon.
En wat is precies een externe IP adres en kan je me een voorbeeld geven ?

Alvast bedankt

Offline Freak of the Day

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #15 Gepost op: 2011/04/24, 08:09:57 »
Externe IP is gewoon een IP adres, maar uniek op het internet.
Interne IP is ook gewoon een IP adres, maar uniek in jouw netwerk.

Voorbeeld:
Je hebt 3 PC thuis staan, ze zitten allemaal op het 192.168.0.x netwerk.
Waar de x staat, is de cijfer van een PC, dat kan dus tussen de 1 en de 254 zijn.
0 mag niet worden gebruikt, want dat is het subnet ID, en 255 ook niet, want dat is weer een broadcast ID.

Alle 3 PC's hebben 1 dezelfde externe IP, bijvoorbeeld 150.12.224.90.
Als je poorten open hebt staan, kun je via het externe IP er naar toe connecteren, alsof je Google.jp bezoekt.
Met je interne IP kan dat alleen in hetzelfde netwerk.

Offline MauRice2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #16 Gepost op: 2011/04/24, 08:43:26 »
Als de router goed is geconfigureerd en ook de firewall op de PC (server) in kwestie.
Kan je van buiten, het grote boze internet, op/in je PC (server) komen.
De PC (server) moet wel aan staan.

De grote ham-vraag is...
Kan je met Wake-On-Lan, vanaf buiten, die PC (server) aanzetten.
Lokaal is dat geen enkel probleem.

PS:
Je externe IP-adres, dus je IP-adres voor de router -> http://watismijnip.nl/
Een leuk script hierop om in je verborgen .bashrc te kopieren... -> http://users.telenet.be/x86_64/Scripts/IP.check
Elke keer dat je je terminal open. Heb je de externe en interne IP-adressen van je PC.




MvG,
MauRice
Registered Linux user: 473556

Offline ubuntu

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #17 Gepost op: 2011/04/24, 13:42:38 »
OK bedankt. Ik heb nu een poort in mijn router geopend met een externe IP. Moet ik nog iets aanpassen in de server zelf ?

Offline Freak of the Day

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #18 Gepost op: 2011/04/24, 21:39:24 »
Is wel aan te raden, maar zolang het werkt, hoeft dat niet.

Offline ubuntu

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #19 Gepost op: 2011/04/25, 02:47:00 »
Maar in de netwerk configuratie van Ubuntu, is de IP adres dat ik geschreven heb 192.168.1.100. Moet ik dan die weg doen en de externe ip dat ik in mijn router geopend heb daarin schrijven ?

Alvast bedankt

Offline emiel1976

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #20 Gepost op: 2011/04/25, 03:08:07 »
Om van buiten af op je server te komen heb je eerst je ip adres nodig wat je van je provider hebt gehad.
Als je daarna op je server zit kun je met de andere ip adressen vanaf je server op de andere pc's komen.
Ik zou er alleen voor kiezen om alles wat je nodig hebt op een schijf te zetten in je server en de rest niet te gebruiken.
Let wel op dat je door het open zetten van de poort, je de beveiliging hebt verzwakt. beveilig dus wel je server zodat niet iedereen zomaar in kan loggen.

Zelf heb ik altijd er voor gezorgd dat het gedeelte wat open stond, een apart gedeelte was en dat je vanaf daar niet op de rest van mijn netwerk kon komen.
Ik sloeg er al mijn data op en kon zo bij mijn mail.
Mijn mail kwam op de server binnen en dat kon ik vanaf ieder systeem in zien.
Werk nu anders door alles online te laten staan. het word wel binnen gehaald maar het laat een kopie online staan zodat ik er altijd bij kan zonder op mijn eigen pc te hoeven zitten.


Offline ubuntu

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #21 Gepost op: 2011/04/25, 03:57:03 »
Dus dat bedoel ik: http://www.cyberciti.biz/tips/howto-ubuntu-linux-convert-dhcp-network-configuration-to-static-ip-configuration.html. Moet ik de IP adres dat ik krijg bij watismijnip.nl zetten in de configuratie in Ubuntu ?

Alvast bedankt

Offline ubuntu

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #22 Gepost op: 2011/04/25, 17:03:25 »
Iemand ?

Offline MauRice2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #23 Gepost op: 2011/04/25, 20:51:26 »
Ubuntu,

Ik niet goed begrijpen.....
Als ik mijn thuis situatie bekijk. Zit achter de kabel-modem -> router.

De router geeft mijn PC's en laptop's een dynamische IP vanaf 198.162.0.100 .... 198.162.0.199
Een typische range voor een lokaal thuis netwerk.
Behalve een PC, de print-server, die krijg een vaste IP adres van de router. 192.168.0.10 Ook al staat deze PC ingesteld op DHCP.
Kwestie van in de router wat instellen, wie wat krijg.
Mijn router is een D-Link 624.

Wat ik voor mijn router als IP-adres krijg, dus van mijn provider is dynamisch en kan om de haverklap veranderen.
Als je van je provider een vast IP-adres wil hebben, zal je toch bij hun moeten aankloppen.

Een provider die een vast IP adres geef is ook gekoppeld aan een zakelijk abonnement.
Schrik niet dat je gauw het dubbele betaald hiervoor.

MvG,
MauRice
Registered Linux user: 473556

Offline jan11000

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Hoe kan ik vanaf het buitenland in mijn server ?
« Reactie #24 Gepost op: 2011/04/25, 21:02:00 »
Volgens mij kun je met zoiets als opendns(of andere site), je pc doorlinken, ook al wijzigt je ip adres.
Jouw pc maakt kontakt met opendns, dan is je pc weer bekent op het internet.