Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: [Opgelost] Fout na "geslaagde" installatie  (gelezen 4133 keer)

Offline grafcom

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
[Opgelost] Fout na "geslaagde" installatie
« Gepost op: 2011/03/12, 16:34:55 »
Hallo,

ik probeer Ubuntu 10.04-2 te installeren op een Pentium 4 1,7 GHz met 1GB geheugen.
De installatie vanaf CD (gecontroleerd op fouten) verloopt tot 100% maar op het einde wordt de CD uitgeworpen en blijft mijn scherm hangen met vele regels
"I/O error dev sr1, sector (hierna allemaal verschillende nummers)"

Wanneer ik vervolgens de PC opnieuw opstart krijg ik steeds "Press any key to reboot"

Er zit een nieuwe harde schijf in (Windows XP installeren lukte wel) met een programma van de fabrikant de schijf gecontroleerd en deze zegt ook dat het prima is.

Iemand een idee waar dit aan kan liggen?

Bij voorbaat dank.
« Laatst bewerkt op: 2011/03/18, 13:30:54 door grafcom »

Offline heir4c

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #1 Gepost op: 2011/03/12, 16:42:01 »
Die "I/O error dev sr1, sector" komt gewoon omdat je de cd eruit genomen hebt. sr1=de cdrom
Niets aan de hand dus.

Maar je krijgt dus geen grub te zien? en direct dat Press any key to reboot.
Doe gewoon een nieuwe install (Evt. een nieuwe cd branden, zo laag mogelijke brandsnelheid 4x tot 8x en als dit niet gaat max 10x)

Of boot weer op met de LiveCD en herstel eerst even de grub, misschien is er daar iets fout gegaan.
Via één van deze links:
http://wiki.ubuntu-nl.org/community/Grub2#HerstelGrub2meteenLiveCD
http://sites.google.com/site/computertip/grub (vanaf punt 2)

Offline Ron

  • Forumteam
    • r0n
    • Dwarsligger
  • Steunpunt: Ja
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #2 Gepost op: 2011/03/12, 16:48:05 »
Heb je toevallig een USB-drive aan de PC ?
OpenStandaard evangelist, OpenSource promotor, OpenData liefhebber.
Xubuntu gebruiker en voorstander (XFCE).
In Nederland bekend als een dwarsligger.

Offline grafcom

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #3 Gepost op: 2011/03/12, 18:06:03 »
@Ron,
ja ik heb wel een USB aansluiting maar kan daar niet van opstarten. In de BIOS kan ik dit tenminste niet vinden, ook niet als "extra" harde schijf.

@heir4c
Ik heb de procedure doorlopen voor het herstellen van de Grub maar geen resultaat, opnieuw Press a key to reboot.

Ook opnieuw een CD gebrand en gecontroleerd, geen gewenst resultaat.

Overigens, als ik opnieuw wil installeren krijg ik wel de melding dat Ubuntu reeds geinstalleerd is.

Nog meer mogelijkheden die ik kan proberen?


Groet,
Grafcom

Offline heir4c

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #4 Gepost op: 2011/03/12, 19:43:34 »
Als je van usb kan opstarten dan kan je via F12 (bij Acer)(bij anderen F8 geloof ik) de device kiezen waar je van kan opstarten. Dus eerst de usb erin en dan pas booten en op F12 drukken.

En kan je wat meer specificaties geven van je computer. Misschien is er wel een chipset die niet goed ondersteund word of zo. Anderen met evt. de zelfde specs kunnen dan misschien wat advies geven.

Raar dat je zelfs geen grub te zien krijgt.

Boot eens met de LiveCD en doe eens een geheugentest. Dat kan als je na het booten, wanneer je een paars scherm ziet met twee iconen onderaan, direct op een toets drukt (gelijk de welke). En dan kiest voor: memtest
Laat deze toch zeker een uurtje lopen, liefst meer. (hangt af van je hardware hoe snel de testen doorlopen worden.

Ik zoek intussen even op het forum en via google op: Press a key to reboot.
Hier al iets:
http://www.computeridee.nl/faqman/hardware/opslag/press-key-reboot-again
http://www.techsupportforum.com/forums/f15/changed-bios-settings-now-press-a-key-to-reboot-47993.html
Een oudje maar denk nog altijd bruikbaar:
http://www.helpmij.nl/forum/showthread.php/252766-Press-a-key-to-reboot..
...

Offline grafcom

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #5 Gepost op: 2011/03/12, 20:30:33 »
heir4c

Van USB opstarten is blijkbaar niet mogelijk, de F toetsen werken daar niet voor en ook in de BIOS kan ik niets vinden dat mij die mogelijkheid geeft.

Meer specificaties van de PC, welke gegevens wil je allemaal hebben en waar kan ik (o.a. chipset) die vinden?

Offline grafcom

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #6 Gepost op: 2011/03/12, 21:00:02 »
Geheugentest gedaan, geen errors.

Daar stond informatie, misschien dat je daar iets aan hebt:

Pentium 4 (0.18) 1715 MHz

L1 Cache: 8K 12897 MB/s
L2 Cache: 256k 11211 MB/s
L3 Cache: none

Memory 1024M 881 MB/s

Chipset Intel i845 (ECC : Disabled / FSB : 100MHz

Cashed 1024M
RsvdMem 4k
MemMap e820
Cache on
ECC off
Test std

Offline TopGear

  • Forumteam
  • Steunpunt: Nee
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #7 Gepost op: 2011/03/13, 08:56:09 »
Wat voor een type moederbord heb je? Als je nog een andere PC hebt staan, en je hebt een BIOS update, zou het dat wellicht waard zijn. Soms komen er dan net van die nieuwe opties in die je nodig hebt.

Offline jan11000

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #8 Gepost op: 2011/03/13, 09:17:44 »
Press any key to reboot, betekend dat er geen boot apparaat gevonden wordt.

Weet je zeker dat je van je hd aan het opstarten bent. Kontroleer je bios.

Of bij het aanzetten van je pc, zie je iets staan van "boot device kiezen", druk hierop, dan kun je eenmalig je boot apparaat kiezen, en dus kijken of je kunt opstarten.

Offline grafcom

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #9 Gepost op: 2011/03/13, 09:54:32 »
Het moederbord is een Asus P4B266

De harde schijf is de boot schijf, dat zie ik ook in de BIOS.

Ik zag op de Live CD nog een optie "Vanaf de eerste harde schijf opstarten" wanneer ik daar voor kies krijg ik een andere foutmelding namelijk: Booting from local disk - Error: Out of Disk - Grub Rescue>
ls geeft dan: (hd0) (hd0,1) (fd0)

Offline grafcom

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #10 Gepost op: 2011/03/13, 11:00:23 »
Update:

ik wilde alles nog een keer installeren en toen viel me het volgende op:

Bij schijfruimte voorbereiden zie ik de harde schijf maar deze geeft het volgende aan:

"SCSI1 (0,0,0) (sda) - 160.0 GB ATA WDC WD1600AAJB-0"

Begrijp ik het goed en "denkt" Linux dat dit een SCSI schijf is? Het is echter een IDE schijf.


Offline grafcom

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #11 Gepost op: 2011/03/13, 12:08:15 »
Nog een update:

Bij het opnieuw installeren heb ik geavanceerd gekozen bij het plaatsen van de "opstartlader" deze stond standaard op dev/sda ik heb deze gezet op dev/sda1

Nu krijg ik bij het booten het volgende scherm:

GNU GRUB version 1.98-1ubuntu10

Minimal BASH-like line editing is supported. For the first word, TAB lists possible command completions. Anywhere els TAB lists possible device or file completions.

Daaronder grub> en een knipperende cursor

Kan ik hier nu iets mee om verder te komen?

Offline Erik Krom

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #12 Gepost op: 2011/03/13, 12:17:41 »
Ja hier kan je verder mee komen.
Ik heb laatst ook een dergelijke situatie gehad.

Hier een link naar het draadje wat ik toen had gemaakt.
http://forum.ubuntu-nl.org/installatie/10-04-2-grub2-weigerd-op-raid0-schijf-te-komen/
« Laatst bewerkt op: 2011/03/13, 12:20:01 door Erik Krom »

Offline grafcom

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #13 Gepost op: 2011/03/13, 12:42:18 »
Erik,

je draadje geprobeerd. Krijg echter

"ALERT =/dev/mapper/nvidia_aecdeefd1 does not exists. Dropping to a shell!"

daarna:

BusyBox v1.13.3 (Ubuntu 1:1.13.3-1ubuntu11) built-in shell (ash)
Enter 'help' for list of built-in commands

(initramfs) met hier een knipperende cursor

Offline Erik Krom

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #14 Gepost op: 2011/03/13, 12:55:41 »
Sorry, dit had ik er toch bij moeten zetten.

/dev/mapper/nvidia_aecdeefd1Is bij mij de RAID0 kopelling
Voor jouw geld dat je moet invullen:
/dev/sda1
Dus wordt het
set root=(hd0,1)
linux /vmlinuz root=/dev/sda1 ro
initrd /initrd.img
boot
« Laatst bewerkt op: 2011/03/13, 13:11:45 door Erik Krom »

Offline grafcom

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #15 Gepost op: 2011/03/13, 15:48:05 »
Tja, helaas.... die opstart werkt opeens niet meer en kan ik die commando's niet uitvoeren.

Nu alleen nog "Error: out of Disk. Grub rescue>" ook nadat ik het nog eens opnieuw had geinstalleerd.

Offline heir4c

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #16 Gepost op: 2011/03/13, 18:48:12 »
Er is blijkbaar iets mis met je harde schijf. Out of disk wil dus zeggen dat er geen is.
Is dit een desktop? Open die dan even en kijk eens of alle kabels nog goed zitten en verwijder even de kabel en stofzuig de contact punten eens en koppel de kabel weer aan. Ook de rest van je PC eens uit stofzuigen. Let er wel een beetje op dat je niet met metaal in aanraking komt met de contactpunten of andere elektronica.
Daar het nog eens opnieuw proberen.

Offline grafcom

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #17 Gepost op: 2011/03/13, 19:34:07 »
De harde schijf is volgens mij goed (nieuw) zie post hiervoor. Goed alles in de kast losgemaakt en schoon "gezogen".

Samenvattend:

Standaard installatie met opstartlader in /dev/sda geeft "Press a key to reboot"
Standaard installatie met opstartlader in /dev/sda1 gaf de eerste keer dit resultaat:

GNU GRUB version 1.98-1ubuntu10
Minimal BASH-like line editing is supported. For the first word,
TAB lists possible command completions.
Anywhere els TAB lists possible device or file completions.
Daaronder grub> en een knipperende cursor

Toen het draadje van Erik gedaan, was dus met een foutje. Opnieuw willen doen maar nu krijg ik steeds:
Error: Out of Disk
Grub Resque

Daarna geprobeerd wat ik op internet vond
error: out of disk.
grub rescue> ls
(hd0) (hd0,1)
grub rescue> set
prefix=(hd0,1)/boot/grub
root=hd0,1
grub rescue> ls /boot


error: out of disk.
grub rescue> insmod /boot/grub/linux.mod
error: out of disk.
grub rescue>

Ook deze nog geprobeerd:
sudo mount /dev/sda1 /mnt
sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sda
sudo umount /mnt

Alles geen resultaat

Blijft vreemd dat met Gparted Live de disk hda is en met de installatie schijf sda (SCSI

Offline grafcom

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #18 Gepost op: 2011/03/14, 09:47:50 »
Update:

Toch maar de stoute schoenen aangetrokken en een update in de BIOS gedaan...

En.... nu start Ubuntu gewoon op ! MAAR.... ik krijg na het inloggen alleen maar een leeg bureaublad.

Met Alt+Ctrl+F1 en daarna het commando "sudo lspci | grep -i vga" krijg ik:

01:00.0 VGA Compatible controller: Matrox Graphics, Inc MGA G550 AGP (rev 01)

Iemand nu verder een idee?

Offline grafcom

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #19 Gepost op: 2011/03/15, 21:13:00 »
Iemand een idee over mijn scherm?

Na het inloggen alleen een blank bureaublad.

Dit staat er in mijn xorg.conf file:

Section "ServerLayout"
Identifier     "X.org Configured"
Screen      0  "Screen0" 0 0
InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
FontPath     "/usr/share/fonts/X11/misc"
FontPath     "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
FontPath     "/usr/share/fonts/X11/Type1"
FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
FontPath     "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
FontPath     "built-ins"
EndSection

Section "Module"
Load  "dbe"
Load  "record"
Load  "dri2"
Load  "dri"
Load  "glx"
Load  "extmod"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier  "Keyboard0"
Driver      "kbd"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier  "Mouse0"
Driver      "mouse"
Option    "Protocol" "auto"
Option    "Device" "/dev/input/mice"
Option    "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier   "Monitor0"
VendorName   "Monitor Vendor"
ModelName    "Monitor Model"
EndSection

Section "Device"
        ### Available Driver options are:-
        ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
        ### [arg]: arg optional
        #Option     "SWcursor"           # [<bool>]
        #Option     "HWcursor"           # [<bool>]
        #Option     "PciRetry"           # [<bool>]
        #Option     "SyncOnGreen"         # [<bool>]
        #Option     "NoAccel"             # [<bool>]
        #Option     "ShowCache"           # [<bool>]
        #Option     "MGASDRAM"           # [<bool>]
        #Option     "ShadowFB"           # [<bool>]
        #Option     "UseFBDev"           # [<bool>]
        #Option     "ColorKey"           # <i>
        #Option     "SetMclk"             # <freq>
        #Option     "OverclockMem"       # [<bool>]
        #Option     "VideoKey"           # <i>
        #Option     "Rotate"             # [<str>]
        #Option     "TexturedVideo"       # [<bool>]
        #Option     "Crtc2Half"           # [<bool>]
        #Option     "Crtc2Ram"           # <i>
        #Option     "Int10"               # [<bool>]
        #Option     "AGPMode"             # <i>
        #Option     "AGPSize"             # <i>
        #Option     "DigitalScreen1"     # [<bool>]
        #Option     "DigitalScreen2"     # [<bool>]
        #Option     "TV"                 # [<bool>]
        #Option     "TVStandard"         # [<str>]
        #Option     "CableType"           # [<str>]
        #Option     "NoHal"               # [<bool>]
        #Option     "SwappedHead"         # [<bool>]
        #Option     "DRI"                 # [<bool>]
        #Option     "MergedFB"           # [<bool>]
        #Option     "Monitor2HSync"       # [<str>]
        #Option     "Monitor2VRefresh"   # [<str>]
        #Option     "Monitor2Position"   # [<str>]
        #Option     "MetaModes"           # [<str>]
        #Option     "OldDmaInit"         # [<bool>]
        #Option     "ForcePciDma"         # [<bool>]
        #Option     "AccelMethod"         # [<str>]
        #Option     "KVM"                 # [<bool>]
Identifier  "Card0"
Driver      "mga"
VendorName  "Matrox Graphics, Inc."
BoardName   "MGA G550 AGP"
BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device     "Card0"
Monitor    "Monitor0"
SubSection "Display"
Viewport   0 0
Depth     1
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport   0 0
Depth     4
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport   0 0
Depth     8
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport   0 0
Depth     15
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport   0 0
Depth     16
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport   0 0
Depth     24
EndSubSection
EndSection

Zoals al eerder aangegeven is dit mijn video-kaart

01:00.0 VGA Compatible controller: Matrox Graphics, Inc MGA G550 AGP (rev 01)
Bij voorbaat dank

Edit
Na het opnieuw opstarten heb ik nu opeens wel een goed "gevuld" bureaublad... Echter kan ik mijn resolutie niet hoger zetten dan 800x600  bij 60Hz
« Laatst bewerkt op: 2011/03/15, 21:26:35 door grafcom »

Offline Erik Krom

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #20 Gepost op: 2011/03/16, 19:48:16 »
Misschien kijken of er een (closed source) driver beschikbaar is veer je videokaart.

Offline grafcom

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #21 Gepost op: 2011/03/16, 20:02:15 »
@Erik,

bedoel je "hardware stuurprogramma's" ? Deze is namelijk leeg.

Offline Erik Krom

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #22 Gepost op: 2011/03/16, 20:14:36 »
Systeem->Beheer->Stuurprogramma's
Als deze leeg is betekent dat er geen gesloten software stuurprogramma's zijn.

Offline grafcom

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #23 Gepost op: 2011/03/16, 20:20:32 »
@Erik,

oké, wat zou ik dan nog meer kunnen doen?

Offline Erik Krom

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Fout na "geslaagde" installatie
« Reactie #24 Gepost op: 2011/03/17, 23:33:42 »
Ik heb ff op internet rond gekeken en kwam dit tegen:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/lucid/+source/xserver-xorg-video-mga/+bug/572550
post 19

Het schijn te helpen om compiz en compiz-core compleet te verwijderen.