Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: [Opgelost] Ubuntu 10.10 ziet de unallocated space niet  (gelezen 1412 keer)

Offline JanWi

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
[Opgelost] Ubuntu 10.10 ziet de unallocated space niet
« Gepost op: 2011/02/04, 18:03:51 »
Hallo,

Sinds een aantal dagen ben ik als newbie lekker bezig geweest met het voorbereiden vd installatie Ub 10.10 als dualboot naast Windows XP op 1 disk van 160GB.
Voor dit alles heb ik reeds via GParted de Windows partitie zover verkleind, dat er nu 42 GB unallocated space is ontstaan. Momenteel werkt Windows XP prima op die kleinere partitie.
DELL had ook twee kleine partities op mijn disk gezet, nl Utilities (vooraan) en Restore (achteraan). Die laatste heb ik gedeleted, waardoor er rechts tot aan de verkleinde Windowspartitie geen partities meer bestaan. In totaal heb ik nu 2 primaire partities en rechts ervan unallocated 42 GB.

Wanneer ik nu via de Ubuntu 10.10 Live-CD de installatie wil uitvoeren, loop ik tegen merkwaardige gegevens aan bij de pagina waarop een voorstel voor de verdeling van de programma's wordt gedaan.
(Ik kies op eerdere pagina: installeren NAAST ander OS)
Ubuntu komt nl met het voorstel om mijn huidige Windows partitie op te splitsen in 3/4 voor XP en 1/4 voor Ubuntu en laat daarbij de bewust door mij vrijgemaakte 42 GB geheel buiten beschouwing! Bovenin geeft hij echter wel aan dat de disk 160GB groot is, maar bij die verdeling lijkt hij die unallocated 42 GB niet te zien of te kunnen gebruiken.
Als ik echter kijk in de optie 'handmatig installeren' staat deze 42GB wel degelijk vermeld.

Daarnaast geeft Ubuntu de volgende extra melding: "Er zijn 2 kleinere verborgen partities aangetroffen."
(Ik neem aan dat hier beide DELL partities bedoeld worden, maar vraag me af hoe Ubuntu nog die verwijderde DELL Restore kan zien)

Nu heb ik twee vragen:
1) Bij het verwijderen van die DELL Restore heb ik niet vantevoren deze ontkoppeld. Ik ging ervan uit dat dit blijkbaar geen probleem was, aangezien GParted de partitie snel kon verwijderen. Is het toch deze 'spook'-partitie die, ondanks dat ik hem niet zie met bv GParted of Paragon, voor het verwarrende
voorstel in Ubuntu zorgt?

2) Als ik die verdere Windows-partitie verkleining zelf via de Ubuntu handmatige installatie kan omzeilen, weet iemand dan een site waarin staat hoe ik dit stap-voor-stap doe?
Ik kon nl geen site vinden die hier specifiek op gericht was.

Of is dit alles teveel voorzichtigheid en pakt Ubuntu alsnog die unallocated als ik hem aangeef dat ik 30 GB voor Ubuntu wil gebruiken (waarbij Ubuntu dus 'ten onrechte' voorstelt om de Windows-partitie 30 GB kleiner te maken, maar uiteindelijk niet doet)

Ik ben ook wel benieuwd of iemand bovenstaande eveneens heeft meegemaakt.

Vriendelijke groet,

Jan Willem

En nog ff een duimpje dan  ;)
« Laatst bewerkt op: 2011/02/07, 18:41:30 door JanWi »

Offline Gijsbert

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Re: Ubuntu 10.10 ziet de unallocated space niet
« Reactie #1 Gepost op: 2011/02/04, 18:41:15 »
Als je de optie kiest naast Windows te installeren kiest Ubuntu de Windows partitie, bij handmatig wijs jij de partitie aan waar Ubuntu op moet komen vandaar dat je de unallocated ruimte wel ziet. Voor handmatige installatie, lees deze link door dan moet het wel lukken. http://sites.google.com/site/computertip/schijfindelen Mocht je er niet uitkomen, schrijf je maar weer.
In der Beschränkung zeigt sich der Meister.

Offline JanWi

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 10.10 ziet de unallocated space niet
« Reactie #2 Gepost op: 2011/02/04, 20:19:11 »
Ok, ga ik doen, bedankt voor die link! Heb hiervoor al heel wat uit "Computertip" gehaald

Zat nog te denken... ik zou ook eerst met GParted die unallocated space weer kunnen opvullen met de XP-partitie en daarna 10.10 draaien. Als Windows er bij die ene reboot ervoor niet een stukje 'onverplaatsbaar bestand' in gooit, zou dat ook moeten werken...

Trouwens 10.04 geeft die mogelijkheid (automatisch > plaatsen in de vrije ruimte) wel. Ook nog een optie.

Offline JanWi

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu 10.10 ziet de unallocated space niet
« Reactie #3 Gepost op: 2011/02/07, 18:02:31 »
1e keer liep de Live-CD vast bij een installatiepagina, maar 2e keer kreeg ik hem geinstalleerd.
Idd was het gewoon het beste om de handmatige installatie te kiezen.

Offline Tom

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Netbook Samsung Xuby Xenial 16.04.5 Lts (totaal gestripte versie). Desktop Medion Xuby Focal Fossa 20.04.1 Lts - Laptop Medion Xuby Bionic 18.04.5 Lts.Ubuntu  _  CoC Signed.
https://sites.google.com/site/xubuntultsversies/  in aanbouw