Aangezien je er zo graag over blijft doordrammen (Nederlandse trots of zo?), goed, ik daag je uit.
Waarom zou ik trots zijn op iets uit Nederland?
Oei, sorry, uit Antwerpen?
Regels:
Wel leuk dat je zo zelf regels kan uitvinden die nergens op slaan, maar goed...
1) Geen programma's die alleen maar een mooie GUI zijn en verder niets meer. Dus een of ander configuratietooltje in Python geldt niet. Oh ja, Phatch reken ik hier ook onder. Die dingen kan je in Windows ook in visual basic maken.
Er zijn dan ook heel veel serieuze en bedrijfskritische programma's in Visual Basic geschreven.
Ja, we hebben daar een website voor,
http://www.thedailywtf.com/En Phatch is geen configuratietooltje of GUI frontend, de logica is ook in Python geschreven (in de toekomst vermoedelijk met een JavaScript/HTML/CSS GUI zelfs).
Maar ik kan Phatch nog steeds geen "groot" programma noemen. Het meeste komt uit PIL, wat dan weer gebruik maakt van libjpeg, libpng et. al.
2) Het programma moet op een client-systeem gebruikt kunnen worden. Dus trac en launchpad vallen buiten de boot.
Dus programma's die écht serieus zijn en miljarden opbrengen (YouTube, Gmail, etc.), waarvan mensenlevens afhangen (semi-automatische vluchtbegeleiding), of die honderden petabytes aan data beheren (CERN) tellen plots niet meer mee omdat ze te groot/belangrijk zijn voor jouw desktop? 
Een client-systeem hoeft niet per sé een 1000-euro desktopje te zijn.
3) Geen niche-programma's. Dat wilt zeggen: geen programma's die georiënteerd zijn op ontwikkeling in Python (zoals IDE's die alleen met Python werken en zo). Lijkt me logisch dat die in Python zijn. Mijn Lisp-IDE is ook in Lisp, net zoals mijn Objective-C IDE in Objective-C is.
Ik vind dat niet eens zo logisch, hoeveel mensen gebruiken er niet een editor geschreven in een Lisp-dialect (Emacs) of Java (Eclipse) om C en C++ te schrijven?
Als je een tool wilt maken voor een bepaalde taal, ga je dat meestal doen in die taal, omdat je die al goed kent dan. Dat lijkt mij toch de logica. Als jij dat niet logisch vindt, goed dan, we zullen gewoon je dosis moeten verhogen dan...

(vergeef me de
ad hominem, maar ik dacht nu toch echt dat dat duidelijk was...)
4) Geen ports of bindingen. Dus geen pygame (SDL).
Dus jij gebruikt de assembler-code van je grafische kaart ipv een OpenGL-bibliotheek als je iets fancy op het scherm wil brengen? Python-programmeurs zijn ten minste slim genoeg om alle hulp te gebruiken die ze kunnen krijgen van bestaande libraries...
Ik zou dit als een belediging aan alle niet-pythonprogrammeurs kunnen opvatten, maar omdat ik nog een beetje redelijk ben en probeer te interpreteren wat mensen bedoelen en niet wat de voordeligste interpretatie voor mij in een discussie is, ga ik het maar laten...
Oh ja, even een paar definities:
1) Port (in dit geval): een 1:1-vertaling maken van bestaande software in een nieuwe taal.
2) Binding/bridge: Het koppelstuk dat het mogelijk maakt om de functionaliteit van een bestaand framework in een andere taal te gebruiken, waarbij de logica allemaal in de oorspronkelijke taal zit. Meestal van een hogere taal, naar een lagere taal zoals C/C++.*
* Lager wilt zeggen dichter bij machinecode.
5) Iets in de orde van X11, Linux, SDL (C); Qt, Bullet Physics, Firefox, OO.o (C++); Quartz, Safari (Obj-C), NetBeans, Eclipse (Java).
Volgens wat je eerder zei telden IDE's voor de eigen taal (Eclipse) en dergelijke toch niet mee? 
Daarnet zei je zelf dat Eclipse ook veel voor C++-ontwikkeling gebruikt werd? (Het is zelfs de tweede meest gebruikte IDE, na MSVC). Weet je zelf niet meer wat je schrijft?
Ik heb ook al eerder gezegd dat je programmeertalen moet gebruiken waarvoor ze geschikt zijn, en om iets als linux te schrijven is Python niet echt geschikt (maar standaard C++ ook niet). Alleen zijn OS-kernels, systeembibliotheken & grafische bibiotheken niet de enige "serieuze" programma's, integendeel, het is de minderheid daarvan.
Goed, waar is Python wel voor geschikt dan? Voor zover ik gezien heb, enkel kleine tot middelgrote GUIs (vergeet rekenintensieve bibliotheken, python is 300x zo traag als C++ of Java) en CGI. Dus gewoon een Hollandse Perl zonder de accolades.
Overigens, Firefox is voor een groot deel in JavaScript geschreven, de rest is vooral de onderliggende frameworks (XulRunner, libnss, etc.).
Die frameworks zijn het belangrijkste (de JS engine, de HTML engine, de plugin-engine, ...). Enkel de GUI en nog wat prul is in JavaScript geschreven. Oh ja, maar voor GUIs en prul heb je ook geen grote taal nodig. Dat kan je met Javascript, Visual Basic of Python ook.
Maar als het je zo boeit, iemand heeft ooit een OS geschreven in Python (op de microkernel na, die een vereenvoudigde subset/variant van Python geschreven was, maar de drivers voor toetsenbord, muis, VGA-kaart e.d. waren in geïnterpreteerde Python). En ik heb het ooit zelf getest en het meegeleverde game (een variant van "Sokoban") werkte ook gewoon.
Ook in Java, C#, Lisp en tal van anderen. Maar ik zie niet zo direct een groot OS iets anders dan C of C++ gebruiken voor een kernel of subsysteem. Een vertraging van 300 keer is niet iets wat je in je kernel wilt.
Verder kan je ook eens kijken naar sK1 (vectortekenpakket met ondersteuning voor o.a. CMYK en CorelDraw-formaten)
Lijkt erop dat er geen versie is voor Mac OS X. Oh, jammer.

Bzr & Mercurial (DVCS'en)
Bzr wordt vooral met Launchpad gebruikt (wat ook in Python is en van Canonical, de profeten van Python). Voor zover ik weet heeft git nog de overhand qua DVCS, en het meest gebruikte SCM-systeem is toch nog SVN.
Sugar (de user interface en meer van de OLPC, zou heel erg moeilijk in C of C++ te implementeren zijn)
Waarom dat?
MyPaint (natural media tekenprogramma)
Hoera, X11! En jeuj, enkel met MacPorts! Geen app bundle! Wow, nu ben ik écht overtuigd!
MakeHuman (nog niet af, een Poser-achtig programma dat een 3D-mesh van een mens manipuleert en via OpenGL op het scherm brengt)
Ja, de GUI crasht hier de helft van de tijd. Mesh uit de resourcesmap gehaald en in Blender geladen. Oh ja, daar is Python ook nog leuk voor, als plugin-taal, zoals MaxScript, JavaScript, Lua en nog een paar anderen. Hoeveel grote programma's in Lua heb je de laatste tijd gezien?
OpenERP en Tryton (ERP-systemen en bijhorende servers, GUIs, etc.)
Ziet er niet slecht uit. Okee, Python: 1, C/C++: 100000?
verschillende onderdelen van de APT suite (o.a. apt-xapian-index)
Tja, Ubuntu en Python... Da's zoals Ubuntu en GTK+...
bittorrent/bittornado
Ja, de lucht is trouwens mooi groen vandaag.

Flumotion (A/V streaming server)
Frontend voor Fluendo.
Resolver One (specialistische spreadsheets voor de financiële industrie),
Ten eerste lijkt me er al niet veel logica achter te zitten. Ten tweede Windows-only, en dus verlies je een van Python's grootste voordelen: Cross-Platform (totdat je een onafhankelijke bundle wilt, maar goed). Ten derde nog half boven op C# gebouwd. Als dat niet 500x zo traag is als het C++-equivalent weet ik het ook niet meer. (Ik weet dat Jython 350x zo traag is als C++, niet voor C#, maar als Java al bijna even snel is als C/C++...)
FreeCAD (3D CAD/CAM-project in opbouw), PythonCAD (2D CAD-programma),
*kuch* Mac- en Windowsversies *kuch* -- Dat kan ik dus nog niet "grote projecten" noemen, sorry.
de HP netwerkprinter- & -scannerlibraries en -services, ...
Die libraries zijn er volgens mij ook in C. Anders zou geen kat ze gebruiken.
Maar ja, aangezien het niet de honderdelvendertigste 3D engine is die niemand gebruikt zal het wel niet "serieus" zijn allemaal... 
Nee, maar iets dat wat meer rekenintensief of logicaintensief is mag wel hoor.
Voor de meeste apps die je nu noemt geldt tenminste één van deze stellingen:
* Zijn nog in alphastatus
* Hebben nog geen behoorlijke pakketten voor eindgebruikers.
* Zijn nog niet echt "groot" in vergelijking met bestaande C/C++-projecten zoals Gimp, Blender, OO.o, ...
De enige echt grote Python-projecten die ik ken, met wat jij gezegd heb, zijn Trac, Bazaar en OpenERP. Het spijt me echt vreselijk als ik volgens jou nog niet "verlicht" genoeg ben om er meer te zien of gewoon weg "niet weet waar ik het over heb" of zo, maar ik vrees dat ik niet degene ben die daar iets aan moet of kan doen.
Ik nodig je uit om Python-programma's op Mac te gebruiken. Oh ja, probeer eens PyGTK-programma's op Mac te gebruiken. 
PyGtk-programma's op Mac OS X gebruiken is misschien lastiger (ik ken de laatste status niet), maar dat heeft alleen met de ondersteuning van Gtk op dat OS te maken, en niks met Python. Maar het kan dus wel.
Euhm, daarom dat men bij Phatch, OpenTeacher, en tal van andere projecten hier een paar maanden spendeert met een groep van ongeveer 5 mensen om een fatsoenlijke build voor Mac te krijgen?
Nu overdrijf je, Milan (lordnoid) heeft in een middagje een Mac installer in elkaar geknutseld voor OpenTeacher. OK, het was wat lastiger dan voor de andere OS's, maar het kostte niet 5 mensen maanden...
Lijkt me dat py2app ondertussen een stuk verbeterd is. Okee, ik trek m'n stelling in voor OpenTeacher, maar niet voor Phatch (aangezien ik zelf in het Mac Team van o.a. Phatch zit/zat).
Je zit in het Phatch team, maar je weet niet dat het WxPython gebruikt, en niet PyGtk?
Waar beweer ik dat Phatch PyGtk gebruikt?
Het lijkt me steeds meer duidelijk te worden dat je inderdaad ofwel niet weet waar je het over hebt, ofwel aan het trollen bent.
Vrijheid van meningsuiting is het recht om een mening te verkondigen, zolang deze geen illegale dingen tot gevolg heeft (oproepen tot rassenhaat, ...),
ongeacht of iemand anders daar mee akkoord is. Dus zeggen dat ik een troll ben gewoon omdat ik een andere mening heb, schendt niet alleen mijn recht van vrije meningsuiting, maar is ook nog eens een persoonlijke aanval. Maar ik geloof niet dat je bang bent om persoonlijke aanvallen te gebruiken, dus...
En ik denk eerlijk gezegd dat er betere plaatsen zijn om dit uit te vechten, als jij per sé dit wilt "uitvechten". Ik heb mijn mening (Python kan niet tippen aan C of C++ [mening], zowel qua functionaliteit, expressiviteit [mening] als verspreiding
[feit], bovendien is de interpreter veel te traag
[feit] en zijn de meeste grote reken- of logicaintensieve projecten in C of C++ geschreven [feit, conclusie uit voorgaanden]), en wat kan het jou of mij dan schelen dat ik een andere mening heb? Oh nee, één persoon gelooft niet in Python, de wereld gaat vergaan als we hem niet onmiddellijk overtuigen of gek verklaren? Moet ik me hier dan verontschuldigen en verklaren? Sorry dat ik een mening heb, maar ik probeer zelf informatie tot mij te nemen en zo tot mijn visie op de waarheid te komen, die niet altijd strookt met iemand anders zijn of haar visie? Komaan zeg.