Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando  (gelezen 3246 keer)

Offline qwyrp

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Gepost op: 2010/12/30, 11:39:35 »
Soms vind ik een GUI toch wat makkelijker werken dan een CLI-omgeving en daarom heb ik Gnome geinstalleerd.
Echter, nu start de GUI elke keer automatisch mee op en dat wil ik niet.

Ik wil NIET dat de GUI automatsich opstart maar ik wil deze zelf handmatig opstarten wanneer dat nodig is (bv met startx commando)
Daarom 2 vragen:
  • Hoe schakel de auto-opstart van de GUI uit?
  • Hoe kan ik vanaf de terminal dan tóch de GUI starten?

O ja, het commando: sudo update-rc.d -f gdm remove werkte bij mij niet. Gnome werd na een reboot gewoon opgestart
« Laatst bewerkt op: 2010/12/30, 11:41:25 door qwyrp »
Ubuntu Server 14.04.1 - 64 @ I3-2300

Offline MrGarfield

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Reactie #1 Gepost op: 2010/12/31, 10:37:21 »
Hoi,

De snelste methode is gewoon

maak een copy van de loader.
cp /etc/init.d/gdm /home/(jouwnaam)/

open in je favoriete Editor het bestand /etc/init.d/gdm
zet op de eerste regel:
exit 0;

Dan start hij 'm niet meer op.
Je kunt dan met de copy in jouw home directory hem aan/uit zetten.
./gdm start
./gdm stop

Laat effe weten of je hier iets aan hebt.
Groetjes
MrGarfield.

Offline qwyrp

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Reactie #2 Gepost op: 2010/12/31, 11:45:30 »
Bizar maar het werkt niet want ik krijg nog gewoon een GUI te zien
Ubuntu Server 14.04.1 - 64 @ I3-2300

Offline MrGarfield

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Reactie #3 Gepost op: 2010/12/31, 12:32:13 »
Hoi'z,

Ja dat is zeker bizar.
Ik heb het hier op me speelbakkie ff geprobeerd.. Zelfde resultaat...

Dit is vaag :)

Maar we geven niet op :-)...

ik zal en wil dat "kreng" uit hebben hahaha :-)

Ik ga er nog wel effe mee stoeien en als het gelukt is zet ik het hier wel ff neer..

Weet alleen nog niet of dat vandaag wordt.. Aangezien ik straks weg ben oudjaar vieren...

bijdeze alvast aan jou en iedereen hier op 't forum de beste wensen voor 2011.

Groetjes
MrGarfield (René)

Offline qwyrp

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Reactie #4 Gepost op: 2010/12/31, 12:35:42 »
@Rene
prima ik wacht in spanning af wat ik er van gelezen heb schijnt de GUI in Maverick veranderd te zijn waardoor veel 'oude' maniertjes nietwerken. Aanroepen etc schijnt ook wat anders te zijn maar ja ik is een newbie.
Doe rustig aan maar ik houd me aanbevolen voor nieuwe tips :D
Ubuntu Server 14.04.1 - 64 @ I3-2300

Offline Ron

  • Forumteam
    • r0n
    • Dwarsligger
  • Steunpunt: Ja
Re: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Reactie #5 Gepost op: 2010/12/31, 12:37:48 »
In het verleden had ik een soortgelijk probleem met een pre-historische Linux.
Toen heb ik GDM verwijderd met:
sudo apt-get purge gdm
Hierdoor startte het systeem altijd met een commando-regel systeem.
Met startx werd (toen) XFCE gestart.

Of dit bij de huidige versie nog werkt weet ik niet, maar dat kan je snel testen.
OpenStandaard evangelist, OpenSource promotor,  OpenData liefhebber.
Xubuntu gebruiker, liefhebber en tester.
In Nederland bekend als een dwarsligger.

Offline qwyrp

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Reactie #6 Gepost op: 2010/12/31, 12:46:39 »
Dat dacht ik in 1e instantie ook maar op fora wordt dat ten sterkste afgeraden aangezien de GUI helemaal verweven is(afhankelijkheden etc) maar bedankt voor de tip !
Ubuntu Server 14.04.1 - 64 @ I3-2300

Offline MauRice2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Reactie #7 Gepost op: 2010/12/31, 13:16:46 »
In tegensteliing met andere distro's ben ik er nog niet waar de runlevels zitten bij Ubuntu
Het volstaat bij de andere de default runlevel van 5 naar 3 te zetten in het bestandje /etc/inittab
Ook in een terminal su(do) init 3 was genoeg om naar een CLI omgeving te gaan.
Dit werkt blijkbaar niet met Ubuntu

Als je het bestandje gdm.conf verplaats of verwijderd uit /etc/init/ dat moet volgens mij de truuk zijn.
Het is geen deftig oplossing maar ik vind (nog) geen betere.
Aanpassingen in diverse config bestanden in /etc/init/ hadden geen resultaat.
Zelfs het aanmaken van /etc/inittab bestandje met de nodige regels.
MvG,
MauRice
Registered Linux user: 473556

Offline MrLeeJohn

  • Lid
    • MrLeeJohn, sinds 1997
  • Steunpunt: Nee
Re: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Reactie #8 Gepost op: 2010/12/31, 14:18:05 »
Kun je dan niet het beste Ubuntu-server pakken (die niet-grafisch start) en daar dan X/Gnome/KDE/XFCE op zetten?

Offline Ron

  • Forumteam
    • r0n
    • Dwarsligger
  • Steunpunt: Ja
Re: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Reactie #9 Gepost op: 2010/12/31, 14:48:42 »
Kun je dan niet het beste Ubuntu-server pakken (die niet-grafisch start) en daar dan X/Gnome/KDE/XFCE op zetten?
Het "probleem" is, dat deze grafische schil dan automatisch wordt gestart en dan wil TS juist niet.
OpenStandaard evangelist, OpenSource promotor,  OpenData liefhebber.
Xubuntu gebruiker, liefhebber en tester.
In Nederland bekend als een dwarsligger.

Offline MrLeeJohn

  • Lid
    • MrLeeJohn, sinds 1997
  • Steunpunt: Nee
Re: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Reactie #10 Gepost op: 2010/12/31, 15:25:17 »
Dat is er bij Ubuntu-server volgens mij makkelijk uit te slopen via inittab (of bij de vervanger upstart of zo).

Ik denk trouwens wel dat Ubuntu dan misschien niet de beste keus is als distro.... Ubuntu is juist grafisch sterk. Ik denk dat Debian dan een betere keus is.... no offence intended.

Offline Ron

  • Forumteam
    • r0n
    • Dwarsligger
  • Steunpunt: Ja
Re: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Reactie #11 Gepost op: 2010/12/31, 15:50:41 »
Ik denk trouwens wel dat Ubuntu dan misschien niet de beste keus is als distro.... Ubuntu is juist grafisch sterk. Ik denk dat Debian dan een betere keus is.... no offence intended.
Het ligt er maar aan wat je wilt gaan doen.
Net even getest in Debian Squeeze (6.0) maar init 3 doet daar ook niets.
Zo even kijken wat er gebeurt wanneer ik gdm verwijder.
OpenStandaard evangelist, OpenSource promotor,  OpenData liefhebber.
Xubuntu gebruiker, liefhebber en tester.
In Nederland bekend als een dwarsligger.

Offline MauRice2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Reactie #12 Gepost op: 2010/12/31, 16:07:09 »
Ron,

Als je alleen gdm kan verwijderen zonder dat het de rest meeneem, moet het ook gaan.
Mits er geen andere er nog op blijf, xdm, kdm.

De X-init boot-configuratie bestand loopt ze een voor een af tot het er een vindt.
Het is maar een progje (deamon) die alleen kijk of X draai. Zo niet wordt automatisch meer opgestart.

<Cntrl>+<Alt>+<F1> toetsen combinatie daarna inloggen en:
sudo service gdm stop
Dit geef ook dat gdm en X er definiet mee stop (tot aan de volgende herstart).

De regel (sudo) service gdm stop in /etc/rc.local zetten is ook geen oplossing.

MvG,
MauRice
Registered Linux user: 473556

Offline Ron

  • Forumteam
    • r0n
    • Dwarsligger
  • Steunpunt: Ja
Re: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Reactie #13 Gepost op: 2010/12/31, 16:20:52 »
sudo service gdm stop
Even getest met Debian, werkt als een speer !
hierna Ctrl-Alt-1 en je kunt inloggen in een terminal, de PC heeft nu geen Gnome meer draaien (voor zover ik gezien heb).
Het commando
startx
En je kunt weer grafisch werken.
OpenStandaard evangelist, OpenSource promotor,  OpenData liefhebber.
Xubuntu gebruiker, liefhebber en tester.
In Nederland bekend als een dwarsligger.

Offline MauRice2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Reactie #14 Gepost op: 2010/12/31, 16:51:29 »
Wie kent bum?
http://www.marzocca.net/linux/bum.html

Hiermee kan je blijkbaar ook het een en andere mee instellen wat wel en niet moet opstarten.
Ikke er nog niet uit..

MvG,
MauRice
Registered Linux user: 473556

Offline MrLeeJohn

  • Lid
    • MrLeeJohn, sinds 1997
  • Steunpunt: Nee
Re: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Reactie #15 Gepost op: 2010/12/31, 17:01:44 »
Ik ken bum, maar ben er niet wild over. Dan vind ik rcconf beter.... ook niet grafisch. En als je dan gdm en X als service uit zet moet je ook niet grafisch booten zou ik zeggen. Lastiger dan de default inittab, maar ja.... dat hebben we aan upstart te danken. Ik dacht dat Debian het nog niet gebruikte.... blijkbaar toch.

Offline MauRice2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Reactie #16 Gepost op: 2010/12/31, 17:15:27 »
Ik ken bum, maar ben er niet wild over. Dan vind ik rcconf beter.... ook niet grafisch. En als je dan gdm en X als service uit zet moet je ook niet grafisch booten zou ik zeggen. Lastiger dan de default inittab, maar ja.... dat hebben we aan upstart te danken. Ik dacht dat Debian het nog niet gebruikte.... blijkbaar toch.
MrLeeJohn,

Meer wat bijgeleerd...
Even rcconf geinstalleerd. Maar....
Citaat
maurizio@U-10:~$ sudo rcconf --off gdm
[sudo] password for maurizio:
Service 'gdm' is already off. Skipping...
maurizio@U-10:~$

????
Ikke toch grafisch draaien.
MvG,
MauRice
Registered Linux user: 473556

Offline MrLeeJohn

  • Lid
    • MrLeeJohn, sinds 1997
  • Steunpunt: Nee
Re: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Reactie #17 Gepost op: 2010/12/31, 17:21:14 »
Dan is alleen gdm uit zetten blijkbaar niet voldoende. Een ander proces zal gdm wel automatisch laten meestarten.


Offline MauRice2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Reactie #19 Gepost op: 2010/12/31, 18:09:44 »
Dan is alleen gdm uit zetten blijkbaar niet voldoende. Een ander proces zal gdm wel automatisch laten meestarten.

Blijkbaar hebben ze bij Ubuntu het zo voor elkaar gezet dat je min of meer verplicht ben om grafisch op te starten c/q in te loggen.
Anders gezegd, ze hebben het extra moeilijk gemaakt.

Op diverse andere distro's,  wist ik perkekt in /boot/grub/menu.lst waar je ik een 3 moest zetten om een CML menu-optie te hebben zonder dat je /etc/inittab moest wijziggen.
Dus de standaard was GUI en een andere optie, CMLI.
Zijn bijna twee indentieke boot-optie's, maar de CMLI had een 3 extra tussen de boot parameters.
MvG,
MauRice
Registered Linux user: 473556

Offline MrLeeJohn

  • Lid
    • MrLeeJohn, sinds 1997
  • Steunpunt: Nee
Re: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Reactie #20 Gepost op: 2010/12/31, 19:05:02 »
Mijn gegeven links werken vast wel.... komt qwyrp nog terug?

Offline qwyrp

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Reactie #21 Gepost op: 2010/12/31, 19:08:18 »
Volg het allemaal maar ben niet thuis dus kan het nog niet goed uitproberen ...... kom ik zsm op terug. Alvast bedankt voor het meedenken !!
Ubuntu Server 14.04.1 - 64 @ I3-2300

Offline qwyrp

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Reactie #22 Gepost op: 2011/01/01, 11:57:43 »
Al de opties geprobeerd en ....... geen van allen deden het !!!
Als ik een ps -A | grep gdm deed dan vond ik niets maar ik had wel een GUI !!
Ubuntu Server 14.04.1 - 64 @ I3-2300

Offline MauRice2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Reactie #23 Gepost op: 2011/01/01, 12:13:13 »
Al de opties geprobeerd en ....... geen van allen deden het !!!
Als ik een ps -A | grep gdm deed dan vond ik niets maar ik had wel een GUI !!
Qwyrp,

Vreemd...
Het verplaatsen/verwijderen van gdm.conf uit /etc/init/.
Of aanpassen van /etc/default/grub volgens
http://fooninja.net/2010/07/29/text-boot-in-ubuntu-lucid-lynx-10-04-disabling-gdm/ werkte toch bij mij.

MvG,
MauRice
Registered Linux user: 473556

Offline MrLeeJohn

  • Lid
    • MrLeeJohn, sinds 1997
  • Steunpunt: Nee
Re: GUI niet automatsich maar wel dmv CLI-commando
« Reactie #24 Gepost op: 2011/01/01, 12:13:37 »
Tja.... dan zou ik het zelf moeten gaan proberen; staan zat opties genoemd.... en die tijd heb ik momenteel niet. Volgens mij moeten de 2 opties van Maurice werken hoor.