Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Ubuntu zaligmakend voor psychiatrische patiënten ?  (gelezen 5054 keer)

Offline Joris Donders

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Ubuntu zaligmakend voor psychiatrische patiënten ?
« Gepost op: 2010/12/02, 14:20:53 »
Iets heel aparts nu...

Als psyhiatrische patiënt kan je te maken hebben van manische buien, complete paranoia en andere
aandoeningen.

Een wetenschappelijk onderzoek (in België gedaan) heeft uitgewezen dat het (overdadig?) gebruik van
computers, softwarematig dan toch, een trigger of aanleiding kunnen zijn van een psychose.
Wat dan dergelijke mensen dan durven aanvangen is soms echt wenkbrouwfronsend.
Ik denk maar aan in een manische bui vanalles aanklikken, downloaden, installeren enz, er staat totaal
geen rem op.

Nu (en ik maak een terecht verwijt naar Microsoft !) gezien de bijna niet interpreteerbare, vooral, juridische rompslomp waar we allemaal mee te maken hebben met het gebruik van Windows, maakt dat je al vrij vlug in een gevarenzone terecht komt met héél zware gevolgen (ik doel op het schadeloosstellen van de 'benadeelde' softwarereuzen of platenmaatschapijen).
Maar dat is nu net het probleem met een psychiatrische patiënt; door het wegvallen van de grenzen (behoud e.d.) tja dan is het maar een kwestie van tijd wanneer men je komt vervolgen.
De psychose paranoia wordt voornamelijk getriggerd bij het besef na die manische golf, van wat men allemaal gedaan heeft (als dat besef er al is ...).

Ook normaal gebruik van Windows genereert paranoia-aanvallen; het niet of slecht gebruiken van firewalls, geen antivirus programma gebruiken enz (het lijstje kennen we allemaal bijna)
Het veiligheidsgevoel met het gebruik van Windows is eigenlijk compleet zoek; de inferieure software van Microsoft zit daar voor heel veel tussen.

We kunnen ook een bedenking maken met de lancering van Windows 7, hoe er ZOVEEL werk is gedaan om het systeem te beveiligen qua activeringsmogelijkheden, echtheidscontroles enz ... , maar ZO WEINIG is gedaan om nu eens eindelijk Windows 'plausibel' te maken (virusvrij oa) . En ze konden als ze dat écht wilden toch eens op zijn minst kijken naar de Unix-systemen ....

De studie toonde ook aan dat het gebruik van Linux-systemen deze 'euvels' kon vermijden; de software is gemakkelijk en LEGAAL altijd te gebruiken en herbruiken door de gebruiker.
Software is met gemak te downloaden, installeren, en te gebruiken ZONDER dat je een juridische studie moet gedaan hebben.
M.a.w. voor psychiatrische patiënten is het gebruik van Ubuntu, Open Suse , en ga zo maar door, een hulpvol middel om toch veilig te kunnen internetten, bankieren, tja zelfs downloaden zonder dat je moet wakker liggen van je systeem, software en mogelijke juridische gevolgen !!

Persoonlijk heb ik Ubuntu al verspreid in 2 psychiatrische klinieken in België, en de reacties zijn al veelbelovend (ook voor de IT-afdeling van die hospitalen) !
Moet ik het nog zeggen ? Wuif Windows vaarwel (om tal van redenen) en begin met iets leuks, nieuws, en vooral veiligs met UBUNTU

Dank voor het lezen.

Gubuntu 17.04 wegens verdwijnen Unity binnenkort

Offline JvH

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu zaligmakend voor psychiatrische patiënten ?
« Reactie #1 Gepost op: 2010/12/02, 15:25:14 »
Zet je toch wel aan het denken hè ;)

Ik denk overigens dat men in een vlaag van verstandsverbijstering/paranoia/whatever in Ubuntu ook heel akelige dingetjes kan doen.

Offline asphyxia

 • Forumteam
 • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu zaligmakend voor psychiatrische patiënten ?
« Reactie #2 Gepost op: 2010/12/02, 15:33:52 »
Goh, zou ik daarom Ubuntu/Mint gebruiken? :o

 ;)
Zoals Britten wel eens zeggen:
You don't have to be mad to work here...
But if you are... it helps.


Meer in zijn algemeenheid: ik heb jaren geleden eens een documentaire gezien over een Duitse jongeman, die zeer zwaar autistisch was. Dusdanig, dat hij onbenaderbaar was voor iedereen, zelfs zijn directe familie, en nog nooit in zijn leven met iemand gesproken had.
Hij verbleef in een kliniek, en raakte op een gegeven moment vertrouwd met de computer. En, ineens begon hij te communiceren, verhalen te schrijven. En voor het eerst konden psychiaters (en anderen, uiteraard) een inkijk krijgen in wat voor wereld hij leefde. Een fascinerende wereld, zelfs creepy af en toe, waar je je als mainstream mens bijna geen voorstelling van kan maken. En toen pas begon men hem steeds beter te begrijpen.
Zo zie je maar weer, dat computers ook hierin hun zegeningen kunnen hebben  ;)
(ik ben totaal kwijt hoe deze docu heette, anders had ik 'm wel opgezocht)
Als de werkelijkheid er niet was, zou de wereld er heel anders uitzien. [Theo Maassen]
Alles is te kraken, niets is veilig, zorg dus voor zoveel mogelijk niets. [Ramana]
It's always darkest before the dawn. [Florence Welch]

Offline Vistaus

 • Lid
  • vistaus
 • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu zaligmakend voor psychiatrische patiënten ?
« Reactie #3 Gepost op: 2010/12/02, 16:29:38 »
Nou, wat ik wel weet is dat ik niet normaal ben. Ik heb overigens nog nooit een normaal mens ontmoet, want wat is normaal?Helemaal mee eens!

Offline asphyxia

 • Forumteam
 • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu zaligmakend voor psychiatrische patiënten ?
« Reactie #4 Gepost op: 2010/12/02, 16:34:56 »
Klopt, vandaar dat ik de term 'mainstream' maar eens hanteerde ;)
(zie verder mijn onderschrift  XD)
Als de werkelijkheid er niet was, zou de wereld er heel anders uitzien. [Theo Maassen]
Alles is te kraken, niets is veilig, zorg dus voor zoveel mogelijk niets. [Ramana]
It's always darkest before the dawn. [Florence Welch]

Offline flezh-mr

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu zaligmakend voor psychiatrische patiënten ?
« Reactie #5 Gepost op: 2010/12/03, 10:05:27 »

Echt heel vreemd is dit niet; want de Big Boss (en financieel meest benijde man ter wereld) van Microsoft Bill Gates is zelf ook paranoide.

Tenminste dat kopte een magazine eens vele jaren geleden (volgens mij de fp van de Quote)

Als je wat te verbergen heb is Windows niet echt OK; maar voor de leek zal het niet te achterhalen zijn of via Ubuntu wel of niet gespioneerd wordt.


Offline n00buntu

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu zaligmakend voor psychiatrische patiënten ?
« Reactie #6 Gepost op: 2010/12/03, 11:12:42 »
Zaligmakend, hoe dan? Alleen op Juridisch vlak?

De psychische klachten zullen door het gebruik van Linux-achtigen echt niet verminderen en kunnen het alsnog bevorderen of juist versterken. Grenzeloos en veilig on-line zonder (juridische) risico's kan dan weer leiden tot een Internet verslaving met een chronisch slaaptekort waardoor manische episodes en psychoses weer getriggerd (of versterkt) kunnen worden.

Ook onder Linux kun je je flink in de schulden steken door alles on-line aan te schaffen, dan valt de juridische bescherming ook weg (tenzij de patiënt in kwestie onder curatele staat, maar dan is het de vraag of deze überhaupt de beschikking krijgt over een eigen computer).

Om maar nog niet te spreken dat waandenkbeelden en paranoia op het Internet overdadig gevoed, bevestigd en versterkt kunnen worden door sites als niburu, verhaaltjes over de NWO, chemtrails, illuminati en andere paranoïde uitingen/waandenkbeelden.

Is er een link naar bronmateriaal van deze studie? Zoals deze studie hier wordt gepresenteerd vind ik de conclusies vooralsnog niet betrouwbaar, of op zijn minst onvolledig, overkomen.

Offline Joris Donders

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu zaligmakend voor psychiatrische patiënten ?
« Reactie #7 Gepost op: 2010/12/03, 13:15:34 »
@ n00buntu: je kritiek is volkomen terecht: er zijn zeker meer factoren die meespelen bij het gebruik van computers/ internet.

De studie (wordt gepubliceerd februari 2011) toont enkel aan dat het algemene 'onveiligheidsgevoel' met het gebruik van Microsoft-georiënteerde besturingssystemen, lijdt tot triggers naar complete psychoses.
Natuurlijk is de studie zelf ook begrenst; interviewen met patiënten loopt stroef, budgetair zijn er ook limieten!

Bij wijze van toeval ben ik op de prepublicatie van dit onderzoek gestoten, omdat ik Ubuntu (als steunpunt zijnde voor de provincie Antwerpen/ België) wou 'promoten' in de psychiatrische kliniek te Duffel. Daar heeft men me die studie voorgeschoteld en beaamd dat ze zo'n project zagen zitten.

Linux heeft dat als voordeel dat er niet zomaar vanalles kan geïnstalleerd worden wat je niet wenst (dialers van pornosites/ ad-ware/ malware ga het hele zootje maar af/ links in e-mails zijn quasi onschuldig op een linux/ Unix platform, dit als voorbeeld in een notendop)

Dat is al een geruststelling voor vele gebruikers; je bent zo goed als safe met dit besturingssysteem.

Het gebruik van vage sites is een kwestie van opvoeding; nu ik al op 3 afdelingen (van diverse psychosezorg) Ubuntu heb geïntroduceerd, heb ik, naast uitleg van hoe het te gebruiken, ook een luik ingelast in samenwerking met de psychiaters/ therapeuten van een veilig internetgedrag. Ook aansluitend op die studie.

Ik vind je opmerking van in een manische bui je platkopen van allerlei spullen inderdaad terecht, maar zoals ik al zei het is een zaak van opvoeding ! (En dit geldt niet alleen voor specifiek psychiatrische patiënten denk ik dan)

De meeste patiënten hebben evenwel géén credit-cards, noch het liquid om zulke zaken te doen, én de meesten staan financieel onder bewindbeheer. 

Wat deze patiënten wél, vooral, nodig hebben is een gemakkelijke toegankelijkheid tot diverse diensten gaande van overheid tot ziekenfonds (poetshulp/ thuiszorg/ enz), en dat kunnen ze best via een PC !
Denken we maar aan de stress van het openbaar vervoer tot angstaanvallen in het verkeer.

Natuurlijk het grillige gedrag van b.v. schizofrene patiëten maakt dat begeleid internetgebruik noodzakelijk is; leren omgaan met grenzen...

Ik heb ook een studie gevonden die wat aansluit met jouw opmerking, maar ook deze is niet 'compleet'.
Maar dat gaat niet over Linux/ Unix dan

Mvg,

 http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/49474-israelische-studielang-internetten-kan-leiden-tot-psychose.html
Gubuntu 17.04 wegens verdwijnen Unity binnenkort

Offline n00buntu

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu zaligmakend voor psychiatrische patiënten ?
« Reactie #8 Gepost op: 2010/12/04, 02:40:00 »
De studie (wordt gepubliceerd februari 2011) toont enkel aan dat het algemene 'onveiligheidsgevoel' met het gebruik van Microsoft-georiënteerde besturingssystemen, lijdt tot triggers naar complete psychoses.
Ik moet het onderzoek lezen voordat ik die conclusie serieus kan nemen.
Dat kan ik voorlopig, met de beste wil, niet.

Linux heeft dat als voordeel dat er niet zomaar vanalles kan geïnstalleerd worden wat je niet wenst (dialers van pornosites/ ad-ware/ malware ga het hele zootje maar af/ links in e-mails zijn quasi onschuldig op een linux/ Unix platform, dit als voorbeeld in een notendop)

Dat is al een geruststelling voor vele gebruikers; je bent zo goed als safe met dit besturingssysteem.
Voor iemand met de diagnose shizofrenie (niet verwarren met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis), hoeft dat allemaal niet meer uit te maken, zeker niet wanneer de paranoia om de hoek komt kijken.

Het gebruik van vage sites is een kwestie van opvoeding; nu ik al op 3 afdelingen (van diverse psychosezorg) Ubuntu heb geïntroduceerd, heb ik, naast uitleg van hoe het te gebruiken, ook een luik ingelast in samenwerking met de psychiaters/ therapeuten van een veilig internetgedrag. Ook aansluitend op die studie.
Ik geloof best dat mensen met een milde vorm van psychiatrische klachten daar baat bij hebben, maar die hebben er net zoveel baat bij als een gemiddeld mens.

Zijn de klachten erger, dan is de beleving 'veiligheid' van een geheel andere orde dan bij de rest van de mensheid. Er gelden hele andere regels en definities van veiligheid, waarbij een 'opvoeding' (cursus veilig Internetten?) nauwelijks een invloed heeft, simpelweg omdat de beleving bij deze mensen van een geheel andere orde is.

Ik vind je opmerking van in een manische bui je platkopen van allerlei spullen inderdaad terecht, maar zoals ik al zei het is een zaak van opvoeding ! (En dit geldt niet alleen voor specifiek psychiatrische patiënten denk ik dan)
Bij de milde vormen; vast en zeker en kun je dat inderdaad in zijn algemeenheid stellen.

Voor de rest; nee. Dat is te naïef gesteld.

De meeste patiënten hebben evenwel géén credit-cards, noch het liquid om zulke zaken te doen, én de meesten staan financieel onder bewindbeheer. 
Oh. Dat zal niet snel gebeuren bij mensen met milde klachten, in Nederland althans niet.

Wat deze patiënten wél, vooral, nodig hebben is een gemakkelijke toegankelijkheid tot diverse diensten gaande van overheid tot ziekenfonds (poetshulp/ thuiszorg/ enz), en dat kunnen ze best via een PC !
Ik denk niet dat ze daar blijer van worden. Ze zullen daarin héél erg begeleid moeten worden.
De hoeveelheid formulieren en keuzen die op ze af komen zijn niet misselijk en kunnen veel stress opleveren (met alle narigheid van dien); en ongeacht het gebruikte OS, dus. En dan moet er veelal al een eigen erkenning en inzicht bestaan in het ziektebeeld waar deze of gene op gediagnosticeerd is, anders kunnen er keuzes gemaakt worden die niet in het belang zijn van de patiënt, al is deze overtuigd van het tegendeel.

En als er al een bewindvoerder/curator in het spel is; laat die deze rompslomp AUB op zich nemen, denk ik dan.

Ik praat overigens niet zonder ervaring, het is mijn vak mensen te begeleiden die in de psychiatrie verder uitbehandeld zijn.

In ieder geval bedankt voor je antwoorden, dat waardeer ik.
Ze hebben mij alleen niet overtuigd, ik zie nog een hele hoop haken & ogen die ik Ubuntu niet 'zomaar' zie wegnemen, maar hopelijk neem je me dat maar niet kwalijk.

Offline Joris Donders

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu zaligmakend voor psychiatrische patiënten ?
« Reactie #9 Gepost op: 2010/12/05, 03:06:10 »
@n00buntu: tja het spectrum van psychiatrische patiënten is nu eenmaal wijd en vooral individueel te bepalen.
MAAR! Sommige diagnoses zijn op zich wel correct, maar zijn ook behandelbaar !

Zo kunnen schizofrene patiënten best, na een CORRECTE behandeling, zelfs in remissie overgaan;
m.a.w. mits in achtname van correct medicatiegebruik, én het vrijwaren van overtollige existentionele stress (wat die studie ook tracht te duiden) een vrij 'volwaardig' leven leiden !
In de psychiatrische kliniek waar ik nu linux promoot, wordt in geen enkel geval STATISCH geredeneerd;
de theorie van Lacan wordt er met (eigenlijk groot) succes toegepast, en de DYNAMICA maakt dat patiënten zelf kunnen meewerken aan een verbetering van hun psychische kwetsbaarheid.

Uiteraard lukt dit niet voor iedereen; sommigen moeten doorverwezen worden naar afdelingen voor chronisch zieken, maar dan is het gebruik van computers in het algemeen al eigenlijk nutteloos...
Wegens een eerder permanente verblijving in het ziekenhuis, of een resocialisatie op héél lange termijn.

De studie toont alleen maar aan, en dat zijn de letterlijke woorden van de hoofdpsychiater van die studie, dat een geïnduceerd onveilig gevoel met het gebruik van een onveilig OS, kan leiden tot een complete chaos in het hoofd én kan leiden tot acute psychoses die een opname in een kliniek noodzakelijk maakt !
Deze stelling hoef jij niet absoluut te nemen; het plausibele vermoeden van, maakt ook het fundament
van een onderzoek. UITERAARD moeten we kritisch blijven !!
Maar ik denk dat in het algemene er wél sporen zijn die kunnen kloppen...

Persoonlijk ben ik ook maar een ingenieur elektronica, dus het is eigenlijk ook mijn 'metier' niet (wetenschappelijk dan).

Autodidactisch probeer ik wel het reilen en het zeilen van de psyche wel te kennen; een eeuwig onderzoek denk ik ...

Ook heb ik zéér goede contacten met patiënten; ik probeer in hun leefwereld te geraken én praten over hun (wat wij psychotisch noemen) belevingen vóór dat ze opgenomen geraakten... Je leert op die manier veel bij om eventueel in een dialoog ze iets bij te brengen. Een engagement heeft meer impact dan een desolate 'verzorging'.

Ik heb wél geleerd dat de wetenschap over de psyche een constante evolutie is; ik denk nooit met een patiënt: "die is zo; die blijft zo". Neen, de medicatie heeft GIGANTISCHE vorderingen gemaakt (ik denk aan de recente lancering van Invega, Lambipol, en ga zo maar door) waardoor een 'recuperatie' van een hele groep mensen mogelijk is.

En de studie toont ook aan dat met een langdurige behandeling, een voor hen zelf, veilig gedrag mogelijk is. Mits in achtname dat een blijvende screening noodzakelijk is.

Nu dit forum is slechts informatief bedoeld; het gaat over Ubuntu in de eerste plaats !
Een uitgebreide dialoog wil ik gerust op poten zetten met je; en ik denk dat dat een goede keuze is...lol
Ik heb alvast de goedkeuring van de directie om met je te praten (psychiaters/ therapeuten/ en als ik mag IK...) over deze materie !
Zoals ik al zei de studie (en je weet dat wetenschappelijk onderzoek véél goedkeuringen moet hebben; ook in Nederland !) wordt pas vrijgegeven in feb. 2011, daar kan ik niet veel aan verhelpen maar ik hou je zeker op de hoogte moest het je interesseren...

Ik geef toe mijn topictitel is misschien een beetje lucratief gekozen. De eigenlijke titel van het onderzoek is nog niet bepaald; maar the bottom line is wel dat een goed werkend linuxsysteem een
inductie van angst kan vrijwaren !
Het project, wil ik nog even vermelden, is op rolletjes aan het lopen; de werknemers van de IT-afdeling hebben, tot hier toe, niet één keer moeten ingrijpen. Een vergelijking; op een nieuw Windows 7 syteem was er al een complete crash na amper 2 weken ! (Ongewenste stuff op het systeem + mank lopen, moeilijk opstarten van het OS)
It proves itself.

Maar ook toegegeven; men ként Ubuntu (of een ander linux systeem) niet ter dege.

Subversieve sites waren eigenlijk nihil, op de occasionele porno na, en sluiten helemaal niet aan met wat jij in je eerste antwoord suggereerde. De meeste patiënten zijn eigenlijk bijna mensen zoals jij en ik, maar mét een psychische kwetsbaarheid. 

Je moet zeker niet alles met citaten proberen te benaderen; psychiatrische denkpistes zijn GEEN absolute wetenschap. Common sense, of boerenverstand, maken dat je veel kan begrijpen zonder een pure exacte tekst, die zelfs ook niet absoluut is. Het is een beweging van denken.

Mvg,

buiten dit forum wil ik zeker nog verder praten over deze materie !

Gubuntu 17.04 wegens verdwijnen Unity binnenkort

Offline SeySayux

 • Lid
  • SeySayux.net
 • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu zaligmakend voor psychiatrische patiënten ?
« Reactie #10 Gepost op: 2010/12/05, 09:24:43 »
Nou, wat ik wel weet is dat ik niet normaal ben. Ik heb overigens nog nooit een normaal mens ontmoet, want wat is normaal?Helemaal mee eens!
De rechte loodrecht op de raaklijn? #wiskundeexamen
I use a Unix-based system, that means I'll get laid as often as I have to reboot.
LibSylph
SeySayux.net

Offline n00buntu

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: Ubuntu zaligmakend voor psychiatrische patiënten ?
« Reactie #11 Gepost op: 2010/12/09, 18:52:42 »
Uiteraard lukt dit niet voor iedereen; sommigen moeten doorverwezen worden naar afdelingen voor chronisch zieken, maar dan is het gebruik van computers in het algemeen al eigenlijk nutteloos...
Wegens een eerder permanente verblijving in het ziekenhuis, of een resocialisatie op héél lange termijn.
Ja, precies.

Ik denk dat mijn beeld een beetje vertekend is aan de ene kant, omdat ik voornamelijk van doen heb met mensen aan de chronische/uitbehandelde zijde van het spectrum.

Aan de andere kant erken ik ook dat bij mensen waarbij de klachten beter hanteerbaar zijn, er zeker iets te winnen valt in dit opzicht.

Nu dit forum is slechts informatief bedoeld; het gaat over Ubuntu in de eerste plaats !
Een uitgebreide dialoog wil ik gerust op poten zetten met je; en ik denk dat dat een goede keuze is...lol
Ik heb alvast de goedkeuring van de directie om met je te praten (psychiaters/ therapeuten/ en als ik mag IK...) over deze materie !
Ik weet niet in hoeverre ik iets kan bijdragen in deze, maar ik sla het in eerste instantie zeker niet af.

Zoals ik al zei de studie (en je weet dat wetenschappelijk onderzoek véél goedkeuringen moet hebben; ook in Nederland !) wordt pas vrijgegeven in feb. 2011, daar kan ik niet veel aan verhelpen maar ik hou je zeker op de hoogte moest het je interesseren...
Ik ben zeer zeker geïnteresseerd! Als het mogelijk is om voor derden, zoals ik, t.z.t. het onderzoek te kunnen raadplegen, dan graag!

Bedankt voor je uitgebreide en informatieve reactie. Dat heeft voor mij een hoop verhelderd.