Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Onleesbare letters na installatie Ubuntu Server 10.10  (gelezen 2380 keer)

Offline jfarts

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Onleesbare letters na installatie Ubuntu Server 10.10
« Gepost op: 2010/11/04, 22:36:11 »
Hoi,

als beginnend Ubuntu gebruiker kom ik al een tijdje op het forum voor al het goede advies. Nu heb ik echter een probleem waar ik nergens een oplossing voor kan vinden. Aangezien het om een Server installatie gaat, plaats ik mijn vraag hier, maar of de vraag ook echt hier thuis hoort weet ik niet.
Ik heb op een oude PC Ubuntu Server 10.10 geinstalleerd om die als server thuis te gebruiken. De hele installatie verliep op zich goed, alleen zijn de letters na het booten totaal niet te lezen. Ze trillen zo erg dat er niets van valt te maken.
Omdat ik weet dat de eerste actie het opgeven van naam en password is kan ik dat doen. Daarna lukt het me om de PC te rebooten met 'sudo reboot', dus de installatie is wel gelukt.

Weet iemand of dit te maken kan hebben met het feit dat de installatie niet goed overweg kan met mijn videokaart? Het is een ATI kaart, kan even niet achter het modelnummer komen.

Bedankt voor alle hulp!

Groeten,

Jan

Offline Cyberneticbrain

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Onleesbare letters na installatie Ubuntu Server 10.10
« Reactie #1 Gepost op: 2010/11/04, 23:27:49 »
heb je tijdens de installatie gelijk ssh geïnstalleerd? Zo ja probeer eens in te loggen met een andere pc via "ssh USERNAME@IP.OF.MY.UBUNTUSERVER" en je log files uitlezen in /var/log/
Shuttle SA76G2 - TBS6981 - Ubuntu Server 14.04 Mythbackend/Oscam, Asrock ion 330 Mythbuntu 14.04 frontend en meer.....

Offline #!

  • Lid
    • tuxtopia
  • Steunpunt: Nee
Re: Onleesbare letters na installatie Ubuntu Server 10.10
« Reactie #2 Gepost op: 2010/11/05, 07:35:50 »
Simpele manier om te testen is; doe er is een live cd in van Ubuntu en kijk of het zelfde gebeurd. Misschien zit er een grafische kaart niet helemaal lekker..

Aan de andere kant, in loggen + apt-get install ssh moet je ook wel blind lukken, dus dan trek je de monitor kabel er uit en jis je probleem ook weg :D.

Offline jfarts

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Onleesbare letters na installatie Ubuntu Server 10.10
« Reactie #3 Gepost op: 2010/11/05, 09:42:31 »
Bedankt voor de snelle reacties!

Ik heb bij de installatie ook SSH geïnstalleerd dus in principe zou ik ook gewoon van een andere computer af kunnen werken. Helaas heb ik de draadloze kaart er nog niet in zitten, waardoor van afstand inloggen een probleem wordt.

De Live cd van Ubuntu (10.10) draait wel gewoon, dus het zou moeten kunnen. Ik ga van het weekend eens kijken of ik die draadloze kaart geïnstalleerd krijg en dus van afstand kan werken, dan is het probleem ook opgelost. Daarnaast moet dit überhaupt de manier van werken worden natuurlijk en behoort dit het gewoon te doen.

Offline Cyberneticbrain

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Onleesbare letters na installatie Ubuntu Server 10.10
« Reactie #4 Gepost op: 2010/11/05, 18:17:28 »
Je hebt een installatie gedaan zonder een netwerkverbinding? Misschien heb je de mogelijkheid om de server even met een netwerk kabel in je netwerk te hangen en de updates te installeren. Dan heb je ook de mogelijkheid om alles eerst even op afstand aan het werk te krijgen.
Shuttle SA76G2 - TBS6981 - Ubuntu Server 14.04 Mythbackend/Oscam, Asrock ion 330 Mythbuntu 14.04 frontend en meer.....

Offline jfarts

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Onleesbare letters na installatie Ubuntu Server 10.10
« Reactie #5 Gepost op: 2010/11/08, 12:28:55 »
Ik heb inderdaad een installatie gedaan zonder netwerkverbinding. Nadat ik de computer op de router had aangesloten was het echter niet mogelijk om te ssh'en.

Daarom heb ik de installatie opnieuw gedaan terwijl ik wel netwerkverbinding had. Tijdens de installatie kon er echter geen werkende DHCP server op de router gevonden worden, terwijl dit wel gewoon werkt op mijn windows en ubuntu live omgevingen. Dus heb ik de server een vast IP adres gegeven (192.168.2.4).
Ik heb ook de openssh optie aangevinkt tijdens de installatie.

Echter is het nu nog steeds niet mogelijk om naar de server toe te ssh'en. In de terminal tik ik in: ssh 192.168.2.4 en ik krijg als respons: "ssh: connect to host 192.168.2.4 port 22: no route to host."

Heeft dit te maken met het feit dat de router nog wel automatisch ip adressen uitdeelt, maar dat de server een statisch ip adres heeft?

 


Offline Cyberneticbrain

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Onleesbare letters na installatie Ubuntu Server 10.10
« Reactie #6 Gepost op: 2010/11/08, 12:57:23 »
Zelf heb ik alle netwerk apparaten in mijn  router ingesteld om op MAC adres een ip adres uit te delen. Heel makkelijk en overzichtelijk, zeker als je opnieuw een (schone) installatie doet. Zelf log ik in via "ssh YOUR-USER-NAME-UBUNTU-SERVER@192.168.2.4".
Staat er misschien staat er nog een verkeerde sleutel (die ooit toegevoegd is) op de server of cliënt. Hiervoor staat een duidelijke handleiding op http://wiki.ubuntu-nl.org/community/Openssh-server. Via LOCATIES -> VERBINDEN MET SERVER (SSH selecteren, bij server het ip adres en je gebruikersnaam. poort invullen etc hoeft niet) en kan je dit ook testen op de cliënt pc. Zo ja dan dien je de oude sleutel te verwijderen.
« Laatst bewerkt op: 2010/11/08, 13:03:16 door Cyberneticbrain »
Shuttle SA76G2 - TBS6981 - Ubuntu Server 14.04 Mythbackend/Oscam, Asrock ion 330 Mythbuntu 14.04 frontend en meer.....

Offline #!

  • Lid
    • tuxtopia
  • Steunpunt: Nee
Re: Onleesbare letters na installatie Ubuntu Server 10.10
« Reactie #7 Gepost op: 2010/11/08, 13:09:10 »
Je krijgt een hele andere foutmelding als je sleutel niet klopt hoor. Het netwerk op de server werkt gewoon niet.

Wat is je output van:
ifconfig -aWat staat er in de volgende file:
/etc/network/interfacesWat zie je als je op je ubuntu desktop een ifconfig -a doet?

Offline jfarts

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Onleesbare letters na installatie Ubuntu Server 10.10
« Reactie #8 Gepost op: 2010/11/08, 13:56:40 »
Ik heb geen sleutel geinstalleerd op mijn client of server dus daar kan het probleem niet liggen. Zoals #! zegt, waarschijnlijk werkt op de server het netwerk niet. Ik kan er namelijk ook niet naartoe pingen.

Ik kan op de server niet kijken wat de uitkomst is van ifconfig -a of wat er in /etc/network/interfaces staat, want ik kan niet lezen wat daar gebeurt. (Initiële probleem, zie topic onderwerp)

Dit is wat er op de desktop uit ifconfig -a komt.
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:21:70:82:ed:4d 
          inet6 addr: fe80::221:70ff:fe82:ed4d/64 Scope:Link
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:40 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:108 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:6940 (6.9 KB)  TX bytes:14420 (14.4 KB)
          Interrupt:17

eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:22:69:7c:5e:a4 
          inet addr:192.168.2.3  Bcast:192.168.2.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::222:69ff:fe7c:5ea4/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:38821 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:695047
          TX packets:30978 errors:23 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:43489619 (43.4 MB)  TX bytes:4402935 (4.4 MB)
          Interrupt:17 Base address:0xc000

lo        Link encap:Local Loopback 
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:620 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:620 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:48581 (48.5 KB)  TX bytes:48581 (48.5 KB)

Ik zit dus met mijn wireless in het goede netwerk.


Heb ook nog even een live cd in de servercomputer gedaan om te kijken of die wel een ip adres van de dhcp server krijgt toegewezen en dat gaat daar wel goed. De live omgeving krijgt 192.168.2.2 toegewezen en daar kan ik ook mee op internet. Hier werkt ssh alleen ook weer niet, nu krijg ik connection refused.


Offline #!

  • Lid
    • tuxtopia
  • Steunpunt: Nee
Re: Onleesbare letters na installatie Ubuntu Server 10.10
« Reactie #9 Gepost op: 2010/11/08, 15:13:12 »
Dat klopt want ssh is niet bij default geïnstalleerd. Als je in je live omgeving sudo apt-get install ssh doet zal je merken dat het daarna wel werkt. :) Uhm ja dan wordt het toch wat lastig :D als je geen scherm hebt

Offline Cyberneticbrain

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Onleesbare letters na installatie Ubuntu Server 10.10
« Reactie #10 Gepost op: 2010/11/08, 16:43:28 »
Als je met de live cd opstart zou je toch de log files in /var/log/ en /etc/network/interfaces/ moeten kunnen uitlezen als de schijf gemount is?
Shuttle SA76G2 - TBS6981 - Ubuntu Server 14.04 Mythbackend/Oscam, Asrock ion 330 Mythbuntu 14.04 frontend en meer.....

Offline jfarts

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Onleesbare letters na installatie Ubuntu Server 10.10
« Reactie #11 Gepost op: 2010/11/08, 18:32:23 »
Cyberneticbrain en #!, bedankt voor het meedenken!

Ik heb hem aan de praat gekregen, het was gewoon een stomme fout van me. I had de router nog zo ingesteld staan dat enkel bekende MAC adressen gebruik mochten maken van de router. Ik dacht dat ik dat bij de tweede keer installeren had uitgezet, maar dat bleek niet zo te zijn. Heb inmiddels voor de derde keer de installatie uitgevoerd zonder MAC adres filtering en nu heeft ubuntu de DHCP server wel kunnen vinden. Heb nu een IP adres en een host en ssh doet het nu ook goed. Kan nu ssh'en naar de server en heb dus geen onleesbaar scherm meer nodig.

Nogmaals bedankt!


Offline Cyberneticbrain

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Onleesbare letters na installatie Ubuntu Server 10.10
« Reactie #12 Gepost op: 2010/11/08, 20:33:15 »
Blij om te lezen dat het je gelukt is om je server te kunnen benaderen, succes ermee!
Misschien kan je nu ook nog de oorzaak van de onleesbare letters oplossen. Kan me ook weer voorstellen dat je daarin niet meer geïnteresseerd bent. Aan de andere kant is het weer leuk om alle problemen op te lossen omdat je ervan leert. En tijdens dat proces leer je weer andere nieuwe dingen en soms creëer je ze ook weer :)
 
Shuttle SA76G2 - TBS6981 - Ubuntu Server 14.04 Mythbackend/Oscam, Asrock ion 330 Mythbuntu 14.04 frontend en meer.....

Offline jfarts

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Onleesbare letters na installatie Ubuntu Server 10.10
« Reactie #13 Gepost op: 2010/11/09, 12:51:35 »
Misschien dat ik dat later nog ga doen. Nu ga ik eerst proberen om transmission aan de gang te krijgen met web interface toegang en dan om een samba share op te zetten.

Zal me ook nog wel genoeg leermomentjes ??? opleveren denk ik zo.

Offline jfarts

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Onleesbare letters na installatie Ubuntu Server 10.10
« Reactie #14 Gepost op: 2010/11/12, 14:17:18 »
Nou, transmission met web toegang is opgezet. Daarnaast nog een transmission (windows) gui erbij gedaan voor de mensen die niet in ubuntu willen werken.
De Samba share werkt ook prima en de filmpjes kunnen fijn op de tv gekeken worden met een xmbc mediacenter.

Allemaal geweldig natuurlijk  =D, maar mijn probleem zoals in de titel vermeld is nog steeds niet opgelost.

Heb daarom net toch weer even gezocht naar een oplossing. Ben er nu achter dat er een bug zit in de drivers voor ATI Radeon 9200 en 9250 kaarten van het type RV280, waardoor de dvi output niet goed werkt. De oplossing zou hier moeten staan:
https://help.ubuntu.com/community/Radeon_9200/9250_(RV280)_and_DVI

Ben benieuwd of dit ook de oplossing is voor 10.10.

Als ik het heb geprobeerd laat ik wel weer iets horen.