Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Afspelen (HD-)video blijft tegenvallen  (gelezen 6808 keer)

Offline 10o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Afspelen (HD-)video blijft tegenvallen
« Gepost op: 2010/10/25, 16:43:59 »
Ik weet niet hoe het bij andere Ubuntu gebruikers is, maar ik vind Ubuntu nog steeds niet uitblinken in het afspelen van (vooral HD-)video (understatement). Ik ben nu een 720p video van 40 minuten aan het kijken en meerdere keren per minuut blijft het beeld eventjes hangen. Blu-ray materiaal 1080p natuurlijk idem dito. Dat maakt geen prettige kijkervaring. Een "undocumented feature" die ik zeker gezien mijn hardware niet zou verwachten:

Mobo: Gigabyte GA-P55M-UD2
Proc: Intel Core I7-870
Mem: 8GB DDR3
Graph: Asus EAH4870/2DI/1GD5

Ubuntu OS draait op een SSD.

Vorige harware zelfde probleem trouwens (AMD Athlon 6000+, 4 GB Mem, Asus 8600GT, Geen SSD, Ubuntu 8.04 t/m Ubuntu 10.04).

Draai Ubuntu 10.10 64bits. Compiz staat op normaal. Metacity bleekt eerder al te belastend voor het systeem. Uitzetten Compiz geeft geen verbetering.

Alle videoplayers geprobeerd, geen verschil. Voorkeursspeler VLC.

Hoe kan dit toch?

Ps: Totem lijkt het iets beter te doen dan VLC met 720p. 1080p vice versa.
« Laatst bewerkt op: 2010/10/25, 21:24:51 door 10o »
Workstation:  i7-5820K 16GiB - GeForce GTX 960 2GiB - 4K  (Ubuntu 16.04.1)
Server: Asus E35M1-I Deluxe - AMD Fusion APU E-350 (Ubuntu Server 16.04.1)

Offline noyomipa

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegen vallen
« Reactie #1 Gepost op: 2010/10/25, 17:29:04 »
ik gebruik standaard sm-player > onder voorkeuren >prestaties>Cache stream en dvd cache verhogen geen probleem met hd/mkv ed. Test maar eens met SINTEL: http://www.sintel.org/wp-content/content/download.html
« Laatst bewerkt op: 2010/10/25, 17:34:47 door noyomipa »
OS:  ubuntu + Gnome DE 17.10/64
Ubuntu-user  12044

Offline Buzzin

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegen vallen
« Reactie #2 Gepost op: 2010/10/25, 17:31:21 »
Snelle vraag: welke video driver gebruik je?
Helaas wil daar nog wel eens een probleem zitten  :'(
Football: A battle between two teams of mindless thugs over scraps of coloured cloth. Usually accompanied by the spectacle of 22 overpaid primadonnas kicking a ball on a field.
DebianDevuan, KDE & OperaVivaldi addict, RedHat Engineer

Offline noyomipa

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegen vallen
« Reactie #3 Gepost op: 2010/10/25, 17:36:47 »
Snelle vraag: welke video driver gebruik je?
Helaas wil daar nog wel eens een probleem zitten  :'(
zie opsomming: EAH4870 =radion > ati
« Laatst bewerkt op: 2010/10/25, 17:39:59 door noyomipa »
OS:  ubuntu + Gnome DE 17.10/64
Ubuntu-user  12044

Offline 10o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegen vallen
« Reactie #4 Gepost op: 2010/10/25, 18:56:42 »
Snelle vraag: welke video driver gebruik je?
Helaas wil daar nog wel eens een probleem zitten  :'(
Systeem > Beheer > Extra stuurprogramma's > Commercieel grafisch stuurprogramma "FGLRX" van AIT/AMD
Dit stuurprogramma is niet ingeschakeld.
Eerlijk gezegd dacht ik dat ik die wel had ingeschakeld na install... Dus: ingeschakeld, ga zo herstarten en testen...
Workstation:  i7-5820K 16GiB - GeForce GTX 960 2GiB - 4K  (Ubuntu 16.04.1)
Server: Asus E35M1-I Deluxe - AMD Fusion APU E-350 (Ubuntu Server 16.04.1)

Offline 10o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegen vallen
« Reactie #5 Gepost op: 2010/10/25, 19:20:58 »
Aanbevolen driver geïnstalleerd. (S)Mplayer geïnstalleerd. DVD cache daarin verhoogd naar 10000.
Geen verbeteringen. Er is een ander (praktisch permanent) probleem voor in de plaats gekomen. Nu zie ik bijna de hele tijd een horizontale "lijn" over het midden van het beeld storen. Bij Sintel is dat met name bij de scene in het begin waarin de hoofdrolspeelster wordt aangevallen. Alsof het boven die lijn en onder die lijn niet gesynct is. In casu Sintel (ook in SMplayer) vooral bij snelle scenes met veel beeldenwisseling dus. Alle players zelfde probleem.  :-X

Ook nog even een Blu-ray 1080p natuurdocu getest ("Over Alaska"). Beelden van een over de bergen vliegende camera zijn schokkend/stapsgewijs. Geen doen...  :(

Ongelofelijk, de Mediatank met Sigma Designs SMP8635 processor en slechts 256MB memory speelt alles perfect af! Da's toch niet meer uit te leggen met deze ingebouwde harware. Alleen de grafische kaart heeft al 4x zoveel memory... Pardon my French.
« Laatst bewerkt op: 2010/10/25, 19:26:08 door 10o »
Workstation:  i7-5820K 16GiB - GeForce GTX 960 2GiB - 4K  (Ubuntu 16.04.1)
Server: Asus E35M1-I Deluxe - AMD Fusion APU E-350 (Ubuntu Server 16.04.1)

Offline Laus_2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegenvallen
« Reactie #6 Gepost op: 2010/10/25, 23:41:37 »
Tja...ik ben het wel met je eens ja.
Met mijn Nvidia kaartje heb ik hier veel aan gehad:
http://www.webupd8.org/2010/10/use-mplayer-with-vaapi-support-hardware.html

Zie de comments daar voor het gebeuren met VA-api en VLC.

Bij mij werkt bovenstaande zodanig dat de processor ook bij zware scene's niet boven de 15% komt bij gebruik van Mplayer. Het blijft echter allemaal wel eens een hickupje hebben gek genoeg. Films komen van een USB2-schijf dus ik denk dat het punt daar zit.

Offline 10o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegenvallen
« Reactie #7 Gepost op: 2010/10/26, 00:07:38 »
Inderdaad, SMplayer gebruikt bij inzet van het niet-vrije stuurprogramma de minste resources, maar soepel een 720p fimpje kijken is het zeker niet.

Ik ga in ieder geval het niet-vrije stuurprogramma weer uitzetten, want daardoor lijkt de load op mijn systeem veel groter geworden. Ook het uitvoeren van andere taken is schier onmogelijk geworden (bv. een venster verplaatsen). Zonder het niet-vrije stuurprogramma ontlopen de verschillende spelers (vlc, totem, smplayer) elkaar weinig tot niets qua resources en zijn zowel de overall als de grafische prestaties het beste.

HD-films kijken is helaas dus nog steeds geen genot. Over het algemeen steek ik de loftrompet over Ubuntu en linux, maar dit vind ik in deze tijd met dergelijke state-of-the-art hardware toch ietwat frusterend. Blijkt vast wel uit mijn posts...  ;) Zelfs een smartphone (heb ik overigens zelf niet) heb ik foutloos 720p-materiaal af zien spelen. Waarom Ubuntu 8.04 t/m 10.10 niet? Relaxed een hd-fimpje kunnen kijken is toch wel het minste wat je mag verwachten van een hedendaags OS... Op een 1920x1200 monitor ga je geen SD-avi'tje meer kijken toch?
« Laatst bewerkt op: 2010/10/26, 00:10:51 door 10o »
Workstation:  i7-5820K 16GiB - GeForce GTX 960 2GiB - 4K  (Ubuntu 16.04.1)
Server: Asus E35M1-I Deluxe - AMD Fusion APU E-350 (Ubuntu Server 16.04.1)

Offline jan11000

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegenvallen
« Reactie #8 Gepost op: 2010/10/26, 05:44:31 »
http://sites.google.com/site/computertip/directdoen
En de multimedia gedeelte.

Bij windows is dit ook vaak dat er slecht word afgespeeld, dus probeer eens zo te installeren.

Offline 10o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegenvallen
« Reactie #9 Gepost op: 2010/10/26, 09:06:07 »
http://sites.google.com/site/computertip/directdoen
En de multimedia gedeelte.
Bij windows is dit ook vaak dat er slecht word afgespeeld, dus probeer eens zo te installeren.
Daar zit 't 'm niet in. Dat is het eerste wat ik doe na installatie, inmiddels via install-script.
Ik weet niet uit eigen ervaring hoe het bij Windows is, gebruik ik zelf niet. Maar daarover hoor of lees ik niet dit soort klachten. Maakt imho eigenlijk ook niet uit.
Op een Mac is het in ieder geval geen probleem met vergelijkbare hardware. En deze hardware is Hackintosh-proof.  ;)
Workstation:  i7-5820K 16GiB - GeForce GTX 960 2GiB - 4K  (Ubuntu 16.04.1)
Server: Asus E35M1-I Deluxe - AMD Fusion APU E-350 (Ubuntu Server 16.04.1)

Offline 10o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegenvallen
« Reactie #10 Gepost op: 2010/10/26, 09:47:56 »
Bij windows is dit ook vaak dat er slecht word afgespeeld
Op deze hardware niet. Zelfs met XP in een VirtualBox binnen dit Ubuntu 10.10 systeem wordt zelfs ingewikkelend blu-ray 1080p-materiaal perfect afgespeeld! Geen schokken, geen dips, geen storende lijnen. Gewoon vloeiend, rustig beeld.
« Laatst bewerkt op: 2010/10/26, 09:56:08 door 10o »
Workstation:  i7-5820K 16GiB - GeForce GTX 960 2GiB - 4K  (Ubuntu 16.04.1)
Server: Asus E35M1-I Deluxe - AMD Fusion APU E-350 (Ubuntu Server 16.04.1)

Offline glupper68

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegenvallen
« Reactie #11 Gepost op: 2010/10/26, 10:05:55 »
Bij mij is 10.10 juist een vooruitgang op het gebied van video.  DVDś  met de SMplayer geven een prachtig beeld en geluid.  HD/Blueray met VLC-player eveneens.
Een concert van Chicago/Earth Wind and Fire, welke ik in HD formaat op de schijf heb staan (.mkv file)  geeft mooi beeld en geluid, niet meer hakkelend als in vorige versies.  Ik heb wel het aanbevolen stuurprogramma van NVIDIA, onder "extra stuurprogrammaś" aan moeten zetten en herstarten.

Ben zeer tevreden tot nu toe! O0
Intel Pentium  Core 2 duo 2.66 ghz, geheugen 4 gig, Grafische kaart  NVidia GeForce 7050, geluid  Realtek High Definition audio, Router Linksys 54 Mbps WRT54GL wireless

Ubuntu 11.04

Offline 10o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegenvallen
« Reactie #12 Gepost op: 2010/10/26, 10:15:17 »
Bij mij is 10.10 juist een vooruitgang op het gebied van video.  DVDś  met de SMplayer geven een prachtig beeld en geluid.  HD/Blueray met VLC-player eveneens.
Een concert van Chicago/Earth Wind and Fire, welke ik in HD formaat op de schijf heb staan (.mkv file)  geeft mooi beeld en geluid, niet meer hakkelend als in vorige versies.  Ik heb wel het aanbevolen stuurprogramma van NVIDIA, onder "extra stuurprogrammaś" aan moeten zetten en herstarten.
Ben zeer tevreden tot nu toe! O0
Maakt het nog vreemder. Je hebt een langzamere processor, minder geheugen, lichtere grafische kaart.
Maar goed, nvidia ≠ radeon natuurlijk. En volgens mij zit 'm niet zozeer in 10.10...
« Laatst bewerkt op: 2010/10/26, 10:17:31 door 10o »
Workstation:  i7-5820K 16GiB - GeForce GTX 960 2GiB - 4K  (Ubuntu 16.04.1)
Server: Asus E35M1-I Deluxe - AMD Fusion APU E-350 (Ubuntu Server 16.04.1)

Offline Laus_2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegenvallen
« Reactie #13 Gepost op: 2010/10/28, 15:32:52 »
Iniddels ben ik hier ook wat verder mee door xbmc eens te installeren. En warempel: afspelen van 1080p als een zonnetje  =D Geen haperingen of wat dan ook. Prachtig. Ik merk in SMPlayer dat hij een seconde of 5 nodig heeft om te 'stabiliseren' lijkt het wel. Als dat gebeurt is loopt het goed. HD-Media afspelen vanaf een xfs-schijf gaat helemaal subliem. Wat een snelheid, nooit geweten dat die 1,8ghz en GT220(wel Powermizer op Max-performance) zo snel konden zijn.

Alleen nog veel gedoe met het geluid...

Offline 10o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegenvallen
« Reactie #14 Gepost op: 2010/10/28, 15:39:39 »
Fijn dat het afspelen van HD-materiaal bij jullie wel goed gaat Laus_2 en glupper68.
Dit topic heb ik echter gestart in de hoop antwoorden of oplossingsrichtingen te vinden omtrent de vraag waarom het op mijn systeem niet zo vlekkeloos werkt.
Workstation:  i7-5820K 16GiB - GeForce GTX 960 2GiB - 4K  (Ubuntu 16.04.1)
Server: Asus E35M1-I Deluxe - AMD Fusion APU E-350 (Ubuntu Server 16.04.1)

Offline Laus_2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegenvallen
« Reactie #15 Gepost op: 2010/10/28, 16:02:45 »
das waar  XD

Had de hele topic wel gelezen maar nu dringt pas tot me door dat je een Ati kaart hebt (oeps). Dan maak je dus geen gebruik van VDPAU (doh!). In hoeverre ben je bezig geweest met va-api?


Offline 10o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegenvallen
« Reactie #16 Gepost op: 2010/10/28, 16:27:12 »
In hoeverre ben je bezig geweest met va-api?
Niet, eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Ik heb alleen de gebaande wegen bewandeld, dus multimedia compleet gemaakt (duh!) en het Commercieel grafisch stuurprogramma "FGLRX" van AIT/AMD uitgeprobeerd. Maar dat laatste had een zwaar averechts effect.
Workstation:  i7-5820K 16GiB - GeForce GTX 960 2GiB - 4K  (Ubuntu 16.04.1)
Server: Asus E35M1-I Deluxe - AMD Fusion APU E-350 (Ubuntu Server 16.04.1)

Offline Laus_2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegenvallen
« Reactie #17 Gepost op: 2010/10/28, 16:55:34 »
ah ok.
Het is zo dat MPlayer een goede ondersteuning heeft voor vdpau. En dat is Nvidia.
Ati heeft weer een ander techniekje en intel ook(samenwerkend speelgoed in de ICT...yeah right).

Er is alleen geen mediaplayer die alledrie volledig implementeert. Men is ooit begonnen met va-api om voor alle 3 de technieken 1 aanspreekpunt te hebben zodat de mediaplayers niet meer afhankelijk zijn van een specifieke implementatie. Ik heb alleen geen idee hoe ver dat is. Zover ik begreep werkte dit allemaal prima met VLC.

gstreamer/xine - en dan met name gstreamer zijn ook bezig met hun eigen va-api implementaties.

Zover ik weet heeft vlc (ik gebruik het nooit, rotding) ergens een vinkje voor hw-acceleratie. Dan moet er wel ergens een va-api-nogwat pakket zijn geinstalleerd. Zou redelijk default moeten werken afaik. Op de webup8 link stond er in de comments wat over. Als je hiermee googelt zou je toch een end moeten komen.

Ik heb even op het internationale forum gekeken. Het onderwerp interesseert me...geen idee waarom. Omdat het zo irritant is denk ik:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1588465&highlight=vaapi+ati

Die vond ik. Niet bijzonder hoopgevend. Je zou toch zeggen dat de halve wereld hier last mee heeft :p

Offline 10o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegenvallen
« Reactie #18 Gepost op: 2010/10/30, 12:14:34 »
Niet bijzonder hoopgevend. Je zou toch zeggen dat de halve wereld hier last mee heeft :p
Dat zou je wel zeggen. Misschien valt het niet iedereen op of neemt men er genoegen mee... Hier ontlopen vlc en mplayer elkaar niet veel. Geregeld bevriesd het beeld héél even, alsof hij het net niet helemaal kan bijhouden. Vooral bij een pan, dat is als de camera een beweging maakt (bijvoorbeeld van links naar rechts) over een (complex) beeld. Maar ook als dat niet aan de hand is, zie ik regelmatig even een 'dipje'. Hardware acceleratie staat aan in vlc.
Workstation:  i7-5820K 16GiB - GeForce GTX 960 2GiB - 4K  (Ubuntu 16.04.1)
Server: Asus E35M1-I Deluxe - AMD Fusion APU E-350 (Ubuntu Server 16.04.1)

Offline Laus_2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegenvallen
« Reactie #19 Gepost op: 2010/10/30, 12:56:51 »
Als pans en aftitelingen niet goed lopen kan dat te maken hebben met verschillende refresh-rates van TV en bron.
Voor het kijken van films gebruik ik doorgaans Mediaportal in W7 en die geeft ook de stuiterende pans. Ik kan ermee leven.

Je zou het kunnen uitzoeken door op je TV te spelen met 'intelligent frame creation', 24p en meer van die irritante settings. Gewone HD-mediaplayers hebben hier ook last van.

Offline 10o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegenvallen
« Reactie #20 Gepost op: 2010/10/30, 13:04:23 »
Als pans en aftitelingen niet goed lopen kan dat te maken hebben met verschillende refresh-rates van TV en bron.
Volgens mij niet, want in Windows (in VirtualBox nog wel!) doet hij dat niet of in ieder geval minder... Daarnaast speel ik niet af op een TV, maar op een 1920x1200 monitor. Vandaar dat ik liefst HD kijk, want SD ziet er fullscreen natuurlijk niet uit bij deze monitorresolutie.

Voor het kijken van films gebruik ik doorgaans Mediaportal in W7 en die geeft ook de stuiterende pans. Ik kan ermee leven.
Ik gebruik geen Windows.

Je zou het kunnen uitzoeken door op je TV te spelen met 'intelligent frame creation', 24p en meer van die irritante settings. Gewone HD-mediaplayers hebben hier ook last van.
Met mijn mediaspeler, nooit problemen! Speelt alles vlekkeloos af. En dat is nog wel de meest eenvoudige in zijn soort: een Egreat met Sigma Designs SMP8635 processor en slechts 256MB memory. Afgespeeld op een eenvoudige 27" HD-ready TV. De enige film waar hij ooit moeite mee had was Avatar in Blu-ray. Maar die jungle-beelden waren soms zo complex en snel bewegend, dat ik het die Sigma processor niet verwijt...

Maar deze hardware kan dit op papier toch makkelijk aan!? Op een Apple met mindere specs loopt het toch ook vloeiend op alle fronten.
« Laatst bewerkt op: 2010/10/30, 13:06:46 door 10o »
Workstation:  i7-5820K 16GiB - GeForce GTX 960 2GiB - 4K  (Ubuntu 16.04.1)
Server: Asus E35M1-I Deluxe - AMD Fusion APU E-350 (Ubuntu Server 16.04.1)

Offline valk

  • Lid
    • mpvalk
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegenvallen
« Reactie #21 Gepost op: 2010/10/30, 13:39:59 »
@ts

balen dat het voor jou zo beroerd werkt. Heb zelf een cheap ass nvidia kaartje en dankzij de wonderen van vdpau doet HD het hier prima in XBMC.

Maar ik heb ook wel eens problemen gehad met schokken etc. Ik heb dat op kunnen lossen door de verschillende video verbeter methoden in XBMC uit te zetten. Dan gaat het vooral over horizontale en verticale sync en de video verbeter methodes.

Misschien dat jij hier ook last van hebt en in de door jou gebruikte players ergens zo'n setting aan staat?

Offline 10o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegenvallen
« Reactie #22 Gepost op: 2010/10/30, 14:02:24 »
Maar ik heb ook wel eens problemen gehad met schokken etc. Ik heb dat op kunnen lossen door de verschillende video verbeter methoden in XBMC uit te zetten. Dan gaat het vooral over horizontale en verticale sync en de video verbeter methodes.
Misschien dat jij hier ook last van hebt en in de door jou gebruikte players ergens zo'n setting aan staat?
Ik heb qua settings al e.e.a. geprobeerd, maar val toch steeds terug op de defaults, omdat die tot op heden het best werken... Horizontale en verticale sync kan ik vlc trouwens niet vinden.
Workstation:  i7-5820K 16GiB - GeForce GTX 960 2GiB - 4K  (Ubuntu 16.04.1)
Server: Asus E35M1-I Deluxe - AMD Fusion APU E-350 (Ubuntu Server 16.04.1)

Offline 10o

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegenvallen
« Reactie #23 Gepost op: 2010/11/09, 23:05:31 »
Ik merk dat het eerder genoemde dipje - het regelmatig eventjes stil vallen van het beeld tijdens het afspelen - zich niet alleen voordoet bij het afspelen van HD-materiaal, maar ook bij SD-materiaal.
Zojuist speel ik een dvd5-iso bestand af met vlc en ik zie tot mijn verbazing dat zich exact hetzelfde fenomeen voordoet...
Workstation:  i7-5820K 16GiB - GeForce GTX 960 2GiB - 4K  (Ubuntu 16.04.1)
Server: Asus E35M1-I Deluxe - AMD Fusion APU E-350 (Ubuntu Server 16.04.1)

Offline Laus_2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Afspelen (HD-)video blijft tegenvallen
« Reactie #24 Gepost op: 2010/11/10, 00:38:15 »
Ik heb net een mkv 1080p zitten kijken via SMplayer. In xbmc heb ik continu gezeur met geluid over de spdif. Automatische refresh rate wil ook voor geen meter. En waarom lockt dat XBMC je muis??? Kunnen ze dat er niet heel snel uitslopen?? Toch eens in die code graven.

Wat ik wel geleerd heb:
Mijn HD-video loopt voor 98% (gokje) vlekkeloos als ik de desktop-effecten(compiz) uitzet. Mss heeft dat nog invloed bij je: maak een lege useraccount en speel daar eens mee?

Mgoed, langzaam komen we er wel en leren we nog wat :)