Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: [10.10 / WINXP Dualboot] Partities toewijzen voor nieuwe ubuntu-installatie  (gelezen 2650 keer)

Offline Dondermans

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Hallo,

Ik heb gekeken op de volgende pagina's:
http://wiki.ubuntu-nl.org/Installatie
http://forum.ubuntu-nl.org/installatie/onmisbare-links-naar-documentatie-hulp-en-oplossingen/
http://wiki.ubuntu-nl.org/community/HoeVraagtUOmHulp

Daarin heb ik geen antwoord gevonden, daarom heb ik er een verhaaltje aan gewijd:


In de afgelopen maanden heb ik een Wubi-installatie van Ubuntu 10.04 geprobeerd, om te bekijken of dat me zou bevallen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat voor mijn computergebruik een dualboot systeem ideaal is, omdat ik zo af en toe nog wel eens een spelletje wil spelen.

Daarom wil ik Windows XP combineren met Ubuntu 10.10. Ik heb een reservekopie gemaakt van mijn gegevens en Windows XP SP3 geïnstalleerd met behulp van een DVD die ik zelf heb gemaakt ('streamlinen'). Daarna heb ik Windows Update de updates laten installeren die zijn uitgekomen sinds het moment waarop ik de DVD heb gemaakt.

In mijn vorige installatie (Windows XP + Ubuntu 10.04 in Wubi) had ik gekozen voor een NTFS-partitie van 25GB. In de afgelopen maanden ben ik erachter gekomen dat dat té klein is. Vanwege de wijze van installatie kon ik de grootte van de partitie niet aanpassen in de installatieprocedure. Daarom heb ik Partition Magic in Windows XP gebruikt om de NTFS-partition te vergroten naar 60GB. Het overige deel dat was gepartitioneerd heb ik verwijderd in Partitionmagic. Het is de bedoeling dat die ongepartitioneerde ruimte wordt gealloceerd met behulp van het Ubuntu 10.10 installatieprogramma:


Afbeelding 1: Weergave van aanwezige schijven. Disk 2 wordt gebruikt voor opslag en reservekopie-doeleinden.

Nadat Partiton Magic de bewerkingen had afgerond heb ik chkdsk uitgevoerd met beide opties aangevinkt. Op die manier denk ik zeker te weten dat de harde schijf in goede staat is:


Afbeelding 2: Chkdsk werd afgerond zonder problemen nadat ik mijn computer herstartte.

Ik ben van plan om Ubuntu 10.10 te installeren vanaf een USB Pendrive. De volgende handleidingen heb ik gelezen:

WindowsDualBoot
Ubuntu 10.10 manual disk partitioning guide

De WindowsDualBoot handleiding voorziet niet in een aparte partitie voor mijn /home directory. De Ubuntu 10.10 manual disk partitioning guide houdt geen rekening met een bestaande Windows XP installatie. Ik heb geprobeerd om die handleiding stap voor stap te volgen, maar ik kan de stappen niet voltooien omdat het disk partitioning systeem maximaal 4 primaire partities toestaat.

Ik zou graag een aparte partitie willen inrichten voor mijn /home directory om er zeker van te zijn dat ik mijn data kan benaderen en kopiëren (naast het maken van reguliere reservekopieën). Volgens mij heb ik geen aparte partitie nodig voor de /boot directory zoals wordt gesuggereerd in de 'manual disk partitioning guide'. Ik heb er niet per se moeite mee om Ubuntu opnieuw te installeren, als mijn bestanden maar veilig zijn in het geval Ubuntu niet opstart. Voor mij zijn e-mail en bookmarks het belangrijkste (dus mijn /home/.thunderbird en /home/.mozilla mappen).

Zo ben ik tot de volgende oplossing gekomen:


Afbeelding 3: 20GB voor het root file system.


Afbeelding 4: 5GB voor het wisselbestand (ik heb 4GB RAM).


Afbeelding 5: De overige vrije ruimte voor de /home directory (een 1 TB Externe harde schijf dient voor opslag en het maken van reservekopieën).

Vraag: Ik ontvang graag commentaar op dit plan. Ik zou graag willen weten wat de voor- en nadelen van deze strategie zijn en hoe ik verbeteringen kan aanbrengen. Feitelijk gaat het om het plan zoals dat is voorgesteld in de Ubuntu 10.10 manual disk partitioning guide zonder een aparte partitie voor de /boot directory.

Bij voorbaat dank!
« Laatst bewerkt op: 2010/10/21, 20:23:10 door Dondermans »

Offline Gijsbert

 • Lid
 • Steunpunt: Ja
Met 4GB geheugen is een swap van 2GB voldoende.
Voor een opstartbare USB stick te maken http://sites.google.com/site/computertip/usbstaaf
Voor tweevoudig opstarten http://sites.google.com/site/computertip/installeren hierbij moet je alleen zelf de derde keuze nemen, handmatig partities aanmaken. Dus partities indelen kan tijdens de installatie. Ik zou wel eerst de kleine partitie van 7MB samenvoegen met de grote Unallocated. Dit kan je met Gparted doen wat op de live cd c.q. live usb stick staat. :)
In der Beschränkung zeigt sich der Meister.

Offline Dondermans

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Met 4GB geheugen is een swap van 2GB voldoende.
Voor een opstartbare USB stick te maken http://sites.google.com/site/computertip/usbstaaf
Voor tweevoudig opstarten http://sites.google.com/site/computertip/installeren hierbij moet je alleen zelf de derde keuze nemen, handmatig partities aanmaken. Dus partities indelen kan tijdens de installatie. Ik zou wel eerst de kleine partitie van 7MB samenvoegen met de grote Unallocated. Dit kan je met Gparted doen wat op de live cd c.q. live usb stick staat. :)

Bedankt voor je reactie. Ik zal de grootte van de swap aanpassen naar 2GB. Een opstartbare USB-stick heb ik al gemaakt. De schermprintjes voor mijn eerste bericht heb ik gemaakt door vanaf USB op te starten.

Ik weet dat ik de partities handmatig zal moeten aanmaken. Zoals je terecht opmerkt behandelt de installatiehandleiding die je linkt (http://sites.google.com/site/computertip/installeren) niet de methode van het handmatig aanmaken van partities.

De kleine partitie waar je op wijst is inmiddels samengevoegd (had de verkeerde schermprint gelinkt, dat is inmiddels aangepast).

Ik zou graag willen weten of het instellen van partities op de wijze zoals ik laat zien op de schermprints een verstandige wijze van partitioneren is en of er eventueel verbeteringen mogelijk zijn.
« Laatst bewerkt op: 2010/10/21, 20:45:40 door Dondermans »

Offline Gijsbert

 • Lid
 • Steunpunt: Ja
De indeling doe ik meestal op een zelfde wijze. Een root partitie / heb ik ongeveer 30GB, dit is erg ruim 10 GB is in principe voldoende, maar de schijf is groot genoeg, een SWAP van 2GB en de rest voor de home partitie. Voordeel hiervan is dat je bij een nieuwe uitgave deze alleen op de root hoeft te installeren en naderhand de enkele programma's die niet in de standaard installatie zitten met de hand moet installeren. Alle instellingen, e-mail etc. blijven bewaart.
In der Beschränkung zeigt sich der Meister.

Offline Mionar

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Voor wat meer interoperabiliteit met Windows kies ik er zelf meestal voor om de /home (of een extra schijf die over is) partitie in Ext3 te maken. Met ext2fs voor Windows kan je deze dan in Windows bereiken en kan je Ubuntu documenten eenvoudig delen met Windows zonder een extra NTFS partitie te hoeven gebruiken. Maar dat is een kwestie van smaak :)

Offline heir4c

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Die "onallocated" ruimte is een extended partitie. Zorg er dus voor dat je tijdens het aanmaken van de partities kiest voor "Logische" in plaats van: "Primair" zoals nu in je screenshots van de Ubuntu LiveCD staat aangegeven (rechtsbovenaan de screenshots zie je dat).
Zo kan je meer dan 4 paritities aanmaken.
Dus zowel / als /home als de swap maak je logische partities van. Die dus samen in de extended partitie staan.