Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Basiscursus Ubuntu (vanaf versie 10.04) is verschenen  (gelezen 2272 keer)

Offline Jan Stedehouder

  • Lid
    • Jan Stedehouder
  • Steunpunt: Nee
Basiscursus Ubuntu (vanaf versie 10.04) is verschenen
« Gepost op: 2010/10/02, 15:03:19 »
Ik zet het maar even in dit gedeelte van het forum. De moderators moeten zich vrij voelen om het bericht te verplaatsen.

We hebben weer een nieuwe Basiscursus Ubuntu! In 2009 brachten Frits de Jong en ikzelf de eerste Basiscursus Ubuntu uit en het is -gezien de vele reacties- een succesvol boek geworden. Met de komst van Ubuntu 10.04, de versie met 3 jaar ondersteuning voor de desktop, was het nodig het boek te actualiseren. Daar zijn we ook vrij snel na de vrijgave van Ubuntu 10.04 mee begonnen. De verschillende ronden van redactionele verbetering maken dat de nieuwe Basiscursus Ubuntu (vanaf versie 10.04) nu toch echt in de boekhandels (zowel van baksteen als van bits) terecht is gekomen. Wat heeft het nieuwe boek te bieden?

De nieuwe Basiscursus Ubuntu bestaat uit 14 hoofstukken en beslaat 251 pagina’s. In de hoofstukken wordt het volgende besproken:

    * In hoofdstuk 1 leest u meer over de achtergrond van Linux en Ubuntu en ontdekt u waarom het voor u interessant is u hier verder in te verdiepen.
    * In hoofdstuk 2 maakt u kennis met het nieuwe besturingssysteem. U leert hoe u aan de Ubuntu-cd kunt komen en deze kunt gebruiken als een zogenoemde live-cd, zodat u een goed beeld krijgt van Ubuntu zonder het te hoeven installeren.
    * In hoofdstuk 3 gaat het echte werk beginnen. Het installeren van een nieuw besturingssysteem naast Windows is niet moeilijk, maar vereist wel enige zorgvuldigheid. U leert hoe u uw huidige gegevens veilig kunt stellen, waarna u Ubuntu op uw computer installeert.
    * Voor gebruikers die dit nog een stap te ver vinden, biedt hoofdstuk 4 uitkomst. Ubuntu kan namelijk via Windows geïnstalleerd worden. Het grote voordeel is dat uw bestaande Windows-installatie volledig intact blijft.
    * De afgelopen twee jaar zijn kleine, lichte netbookcomputers in populariteit toegenomen. De meeste modellen worden geleverd met hetzij Windows XP of Windows 7 Starter, maar dat hoeft niet zo te blijven. In hoofdstuk 5 leert u hoe u Ubuntu kunt installeren op een netbook.
    * Hoofdstuk 6 loodst u door de laatste stappen van de installatie. Net als bij de installatie van Windows zult u aanvullende stuurprogramma’s en onderdelen voor multimediaal gebruik moeten installeren. Onder Ubuntu verloopt dat iets anders, maar u wordt stap voor stap door de procedure geleid.
    * Het instellen van uw monitor, toetsenbord, printer en andere randapparatuur staat centraal in hoofdstuk 7. Waar zitten de functies om deze apparaten goed in te stellen? En als u problemen tegenkomt, hoe kunt u deze dan oplossen?
    * In hoofdstuk 8 maakt u kennis met Ubuntu als systeem voor meerdere gebruikers.
    * U leert nieuwe gebruikers toe te voegen en hun precies die rechten toe te kennen waarvan u wilt dat zij ze hebben.
    * Hoofdstuk 9 is het omvangrijkste hoofdstuk van het boek. U krijgt een introductie in de programma’s die standaard worden meegeleverd met Ubuntu, aangevuld met programma’s waarvan wij menen dat ze voor u waardevol en nuttig kunnen zijn.
    * In hoofdstuk 10 leert u hoe u de beschikbare Linux-softwarecollectie van ruim 30.000 pakketten kunt ontsluiten en hoe u eenvoudig nieuwe software kunt installeren op uw systeem.
    * Het beheer van mappen en bestanden staat centraal in hoofdstuk 11. Knippen, plakken, verplaatsen, kopiëren, hernoemen, opslaan, branden op een cd of dvd − het zijn basisvaardigheden die u dagelijks nodig hebt.
    * Het aanpassen van de stijl en vormgeving van uw grafische werkomgeving vormt het onderwerp van hoofdstuk 12.
    * Hoofdstuk 13 wijst u de weg in het omvangrijke aanbod van hulp die voor beginnende Ubuntu-gebruikers beschikbaar is. Hoe kunt u uw vragen het best onder woorden brengen, zodat u met het antwoord aan de slag kunt? Waar en bij wie kunt u terecht? U maakt kennis met de Nederlandse Ubuntu-gemeenschap.
    * Hoofdstuk 14 ten slotte wijst naar verdere mogelijkheden om uw kennis en ervaring met Linux te verbreden.

Tegelijk met het boek komt een nieuwe website in de lucht: http://www.basiscursusubuntu.nl. De site wordt door mij gebruikt om het boek te actualiseren. De volgende versie van Ubuntu komt over een paar weken uit en het is onvermijdelijk dat de tekst van het boek op onderdelen aangepast moet worden. Zo is nu al bekend dat de grafische werkomgeving van de Netbook-editie stevig onder handen is genomen. Maar goed, dat is via aanvullende artikelen wel op te vangen. Er komen ook artikelen op van beginnende gebruikers en kunnen jullie artikelen verwachten in de categorie tips & trucs.

Voor de lezers van het boek is een forum beschikbaar voor het stellen van vragen, voor problemen waar tegenaan wordt gelopen of voor suggesties waarmee een volgende versie van het boek verbeterd kan worden. De nieuwe Basiscursus Ubuntu (vanaf versie 10.04) is verkrijgbaar via SDU/Academic Service of via verschillende boekhandels en moet € 24,95 kosten. (ISBN: 9789012582179)

http://www.janstedehouder.nl/2010/10/02/basiscursus-ubuntu-vanaf-versie-10-04-verschenen/

Offline TopGear

  • Forumteam
  • Steunpunt: Nee
Re: Basiscursus Ubuntu (vanaf versie 10.04) is verschenen
« Reactie #1 Gepost op: 2010/10/02, 15:24:48 »
Hé, geweldig Jan :D
Dit is echt goed nieuws.
Mijn opa wil graag over op Linux omdat hij windows te traag vindt worden, maar durfde het nog niet aan omdat er nog geen goede "up to date" boeken waren.
Maar nu dus wel :D Vanaf wanneer kan ik dat boek kopen @ een boekenshop?

Offline Jan Stedehouder

  • Lid
    • Jan Stedehouder
  • Steunpunt: Nee
Re: Basiscursus Ubuntu (vanaf versie 10.04) is verschenen
« Reactie #2 Gepost op: 2010/10/02, 16:19:41 »
 ;) Laat opa maar beginnen.

Voor zover ik heb gezien, hebben Computerboek.nl en Comcol.nl het boek al beschikbaar (daar stond 'ie ook in de voorbestelling). Proxis en Bol hebben 'm nog niet.