Nieuws:

We zijn er weer.

Na lange tijd van afwezigheid zijn we er weer  :laugh:
We hebben alle wachtwoorden gereset, je oude wachtwoord werkt niet meer.Je moet via het "wachtwoord vergeten"-linkje je wachtwoord resetten. Je krijgt hiervoor een mailtje op het adres dat je bij ons geregistreerd hebt.

De komende tijd zijn we nog druk bezig om de rest van de site op te bouwen, dus het kan zijn dat sommige onderdelen (tijdelijk) niet werken.

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: probleem met inloggen op router  (gelezen 2102 keer)

Offline ChiefThe3th

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
probleem met inloggen op router
« Gepost op: 2010/09/27, 00:58:03 »
Ik heb een probleem met mijn thuisnetwerk. Ik heb verschillende hosts in mijn netwerk. Een ubuntu laptop, xbox 360, digicorder.
Ik probeer met de ubuntu laptop die momenteel (normaal draadloos) met een utp kabel op een switch is aangesloten in te loggen in mijn router, om enkele poorten te forwarden met een windows computer in een ander netwerk. Ik geef mijn ipades in in de browser zoals het naar mijn mening hoort. http://***.***.***.***. (het ip adres dat ik als output krijg van de opdracht ifconfig).

Ik ben er zeker van dat ik met bekabelde verbinding verbonden ben "auto eth0 actief".

Bij de windows pc in het andere netwerk (waarmee ik enkele poorten wil forwarden) lukt dit zonder problemen.

We zijn beide 1 ste jaars studenten, het is voor ons erg interessant om wat de spelen met de instellingen van de router.

Het is misschien nuttig om te weten dat we beide bij de ISP telenet een verbinding hebben. Ik heb dus een kabelmodem, die verbonden is met de switch. Op deze switch is nog een xbox 360 aangesloten, een digicorder en een draadloze router.  Ik stel mij echter ook de vraag, als je via je browser verbinding maakt met de router zoals gezegd wordt, is dit dan in mijn geval de draadloze router, de kabelmodem, of de switch. Of is het gewoon software die ergens opgeslagen is ?

De windows pc in het andere netwerk heeft dus ook telenet, maar een draadloze router van wat meer kwaliteit, die 4 poorten heeft, terwijl mijn draadloze router maar 1 poort heeft.(het is de router die standaard bij de telenet installatie zat).De windows pc in het andere netwerk gebruikt NAT,(denk ik?) het gebruikt de volgende ip adressen 192.168.0.100, 192.168.0.101, 192.168.0.102, enzoverder.Dit zijn volgens mijn opzoekingen prive adressen van NAT. Bij het ingeven van het ipadres voor de configuratie gebruiken we uiteraard het ipadres van de router dat verkregen wordt op sites als bv www.watismijnip.nl.

Terwijl mijn thuisnetwerk gebruikt maakt van ip adressen 84.195.***.***, waarbij de 2 laatste bytes geen logisch vervolg hebben, dus geen prive adressen zijn naar mijn mening,zelfs de derde byte is anders van elkaar(wat niet het geval is bij het andere netwerk. Kan iemand me hier wat meer uitleg over geven aub? )

Is dit de reden waarom ik niet in mijn routerinstellingen kan via de url ? Gebruik ik misschien het verkeerde adres ?

Alvast bedankt  O0


Offline rja

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: probleem met inloggen op router
« Reactie #1 Gepost op: 2010/09/27, 03:57:50 »
Wat is het merk van de router ?

Misschien een Windows Explorer site ?


Offline custk9

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: probleem met inloggen op router
« Reactie #2 Gepost op: 2010/09/27, 10:05:06 »
Je zegt dat je Ubuntu Laptop aangesloten is op de switch ipv op de router. Indien dit zo is krijg je publieke IPadressen en zal je je router niet kunnen benaderen omdat de config van routers via WAN standaard geblokt worden. Maar beter ook zo  ;). Sluit je laptop bedraad aan op één van de poorten in je router en dan kan je wel de router benaderen.

Ik denk trouwens dat je modem/switch/router terminologie wat door elkaar haalt. Je zegt dat je "router" slechts één poort heeft? Misschien heb je dan wel een switch aangesloten op je modem (want dan is wat je noemt "router" geen router maar de kabelmodem) en op de standaard switch van Telenet (DLink?) kan je geen port-forwarding instellen. En als je nog een oude draadloze installatie hebt van Telenet dan is wat jij zegt je router niet meer dan een accesspoint en als die aangesloten is op je switch (of modem) deelt die ook alleen maar publieke IP adressen uit.

Dus:
TN-Modem=>switch=>digicorder (publiek IP adres)
                            =>accesspoint  (publieke IP adressen)
                           =>router (private IP-adressen)
de router zelf krijgt in dit geval een publiek IP-adres en deelt (als DHCP ingeschakeld is) private adressen uit. Router is bereikbaar via zijn IP adres in de private range. ifconfig geeft geen gateway maar je gateway kan je wel te weten komen via je netwerkmanager applet op je paneel. Het gatewayadres is het private IP adres van je router en te gebruiken om je router te benaderen via een browser.

Maar een nieuwe TN installatie is anders:

TN-Modem/switch/router=>toestellen (private IP adressen, digicorder publiek IP)
 switch/router geïntegreerd en bereikbaar via http://mijn.telenet.be
 _NAAR VERLUID_ is deze geïntegreerde switch/router ook goed dichtgetimmerd dus als je met port-forwarding wilt spelen denk ik dat je een andere oplossing moet zoeken. Een excellente site met veel informatie over telenet-routers (en dit ook te omzeilen) is het forum van tik.be.

Zowiezo is je probleem mi niet Ubuntu gerelateerd. Zoals rja reeds gezegd heeft misschien wat meer technische info over de toestellen (merk en type) zodat 't een en 't ander wat duidelijker wordt.

Offline Buzzin

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: probleem met inloggen op router
« Reactie #3 Gepost op: 2010/09/27, 12:30:16 »
Ik ken deze ISP niet en de gebruikte setup...maar wat aandachtspuntjes:

Als je je modem/router wilt bereiken heeft het als adres invoeren van je eigen IP nummer (wat je met ifconfig kreeg) niet zo veel nut...je kijkt dan immer op je eigen pc...

De 'normale' situatie die ik ken: Het modem is meestal meteen router/firewall/switch/accesspoint.
Mocht er maar 1 uitgang op zitten (dit is vrij normaal) kun je er een switch achter aansluiten, deze kun je negeren voor het configuratie verhaal, hij hoort transparant te zijn. (neemt geen eigen adres in en doet zelf verder weinig met het verkeer)

De toegewezen adressen op Wifi en Bedraad zijn vaak anders, dat hoeft geen probleem te zijn omdat wifi toch altijd via het accesspoint gaat en deze het gewoon doorstuurt naar het bedrade netwerk. (al zou ik verwachten dat met een los accesspoint de gebruikte adressen in de priverange liggen)

Als je machines inderdaad public IP adressen hebben moet je even opzoeken op welke private range het modem zit en daar je pc op aanpassen....anders ga je er nooit bijkomen.

Even de termen: een router heeft 2 ipadressen en is een apparaat om verkeer van 1 netwerk door te geven aan het andere. (maar hij moet ook weten welk verkeer intern moet blijven en welke er genegeerd mag worden)
Hub: Dom doorgeef luik, een bericht dat binnen komt op een poort word op alle poorten herhaald. Afgezien van zijn MAC adressen is een hub verder onzichtbaar voor het netwerk.
Switch: iets minder domme hub. Probeert te onthouden welke adressen op welke poort zitten en als er een bericht voor dat adres komt zal deze op alleen de 'goede' poort worden doorgegeven. Als hij het adres niet kent doet hij hetzelfde als een hub. Verder geldt hetzelfde als een hub, hij is onzichtbaar
Managed switch: nog iets minder dom. Doet exact hetzelfde als een gewone switch, maar je kunt afwijkend gedrag instellen. Zoals poorten expres op een bepaalde snelheid zetten, aan/uit zetten etc. Deze switches Kunnen zichtbaar zijn als ze zelf een IP adres krijgen. (hoeft niet, het kan ook serieel)
Modem: Kastje dat de signalen van ADSL/Kabel omzet naar iets waar de router iets mee kan (netwerk signaal) Meer niet....alle extra functionaliteit valt onder andere termen.
Accesspoint: vergelijkbaar met een router*, maar 1 van de kanten van deze router is Wifi. Vaak zit er ook nog extra functionaliteit in als bijv. dhcp en dns forwarding.
*) Dit hoeft niet, want theoretisch kan een accesspoint ook gewoon een hub zijn en al het verkeer alleen vertalen van bedraad naar wifi....maar die ben ik weinig tegen gekomen tot nu toe.


Als je een publiek adres krijgt kun je overigens altijd nog kiezen om gewoon 1 routertje te kopen en neer te zetten vlak achter het modem. vanaf hier ga je dan verdelen naar alle apparaten (ik zou er eentje kopen met wifi aan boord). In deze router kun je vervolgen met NAT gaan werken en port forwarding gaan doen.
Football: A battle between two teams of mindless thugs over scraps of coloured cloth. Usually accompanied by the spectacle of 22 overpaid primadonnas kicking a ball on a field.
Debian/Devuan, KDE & Vivaldi addict, RedHat Engineer