Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Skype valt weg bij gebruik van webcam  (gelezen 4604 keer)

Offline gregory

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Skype valt weg bij gebruik van webcam
« Gepost op: 2010/08/02, 17:42:37 »
Ik denk dat dit bij Hardware en Drivers thuis hoort maar ik ben niet zeker  :)
Ik heb Ubuntu 9.04 en Skype Beta Version 2.1.0.81.
Een gesprek voeren in Skype lukt zonder problemen (na redelijk lang "trial and error" :)). Nu wil ik ook de webcam (Logitech QuickCam) aan de praat krijgen. Voorlopig werkt de webcam nog niet, telkens wanneer ik mijn video aanzet in Skype dan crasht Skype gewoon ...
Eerst werkte de webcam ook niet in Camorama. Dit heb ik opgelost (gevonden op dit forum) door via sudo nautilus->dev->video0->rechtermuisknop->eigenschappen->rechten->Anderen->Lezen en schrijven (ipv geen)
Dus de webcam werkt in Camorama (hoewel de kleuren niet juist zijn en bij het heropstarten van mijn laptop moet ik bovenstaande handeling telkens opnieuw uitvoeren).
Vervolgens heb ik ook via de terminal (zoals in gelijkaardig probleem wordt beschreven op het forum) sudo gedit /usr/local/bin/skype getypt en dan hierin de volgende regels geplaatst:
#!/bin/bash
LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so /usr/bin/skype

en dan het commando:
sudo chmod a+x /usr/local/bin/skype
en tenslotte opnieuw Skype opgestart, maar de webcam werkt nog steeds niet. Ik zie degene waarmee ik praat maar wanneer ik zelf beelden wil doorsturen dan valt Skype opnieuw volledig weg.

Ik wil ook nog opmerken dat de webcam niet werkt in Cheese (maar dus wel in Camorama) en ook niet via gstreamer-properties waarbij ik bij de tab Video voor de Plugin alle combinaties al geprobeerd heb. De testen leveren enkel beelden op zoals het testkanaal op TV :)

Iemand een idee?

Offline MauRice2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Skype valt weg bij gebruik van webcam
« Reactie #1 Gepost op: 2010/08/02, 18:24:12 »
Gregory,

Als je met echo $PATH in een konsole intype, zal je zien dat /usr/bin voor /usr/local/bin zit in de het zoek-pad.

Het best is het skype script in /usr/local/bin met een Hoofdletter Skype te schrijven.
Ook niet vergeten je instellingening van het menu aan te passen.

Aanders pakt het nog altijd de skype in /usr/bin


MvG,
MauRice
Registered Linux user: 473556

Offline gregory

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Skype valt weg bij gebruik van webcam
« Reactie #2 Gepost op: 2010/08/02, 22:04:04 »
Spijtig genoeg werkt het nog steeds niet. Ik vind het verdacht dat de testen in gstreamer eveneens niet werken ...
Dit is wat ik krijg als ik  lsusb ingeef in de terminal: Bus 002 Device 002: ID 046d:0870 Logitech, Inc. QuickCam Express (de webcam dus)
En als ik dmesg intyp: (slechts fragment van de massa's regels die verschijnen:))
[b][   16.916332] Bluetooth: BNEP (Ethernet Emulation) ver 1.3
[   16.916336] Bluetooth: BNEP filters: protocol multicast
[   16.937486] Bridge firewalling registered
[   18.944023] ppdev: user-space parallel port driver
[   20.079795] [drm] Initialized drm 1.1.0 20060810
[   20.087944] pci 0000:00:02.0: PCI INT A -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 16
[   20.087950] pci 0000:00:02.0: setting latency timer to 64
[   20.088469] [drm] Initialized i915 1.6.0 20080730 on minor 0
[   20.090464] [drm:i915_setparam] *ERROR* unknown parameter 4
[   20.090493] [drm:i915_getparam] *ERROR* Unknown parameter 6
[   21.888129] ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[   22.093762] [drm:i915_getparam] *ERROR* Unknown parameter 6
[   32.804026] eth1: no IPv6 routers present
[   41.479816] [drm:i915_getparam] *ERROR* Unknown parameter 6
[   48.571401] CPU0 attaching NULL sched-domain.
[   48.580136] CPU0 attaching NULL sched-domain.
[   51.624667] ieee80211_crypt: registered algorithm 'WEP'
[  511.258617] process `skype' is using obsolete setsockopt SO_BSDCOMPAT
[  536.224046] usb 2-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 2
[  536.424624] usb 2-1: configuration #1 chosen from 1 choice
[  536.515299] Linux video capture interface: v2.00
[  536.538639] quickcam: QuickCam USB camera found (driver version QuickCam USB 0.6.6 $Date: 2006/11/04 08:38:14 $)
[  536.538650] quickcam: Kernel:2.6.28-19-generic bus:2 class:FF subclass:FF vendor:046D product:0870
[  536.547087] quickcam: Sensor HDCS-1020 detected
[  536.549181] quickcam: Registered device: /dev/video0
[  536.549219] usbcore: registered new interface driver quickcam
[ 1356.124959] quickcam: frame lost
[ 1442.484270] quickcam: frame lost
[ 2426.275959] hda-intel: IRQ timing workaround is activated for card #0. Suggest a bigger bdl_pos_adj.[/b]
Maar ik weet niet zo goed wat dit wil zeggen.

Kan dit helpen?
« Laatst bewerkt op: 2010/08/05, 13:08:49 door femke98 »

Offline MauRice2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Skype valt weg bij gebruik van webcam
« Reactie #3 Gepost op: 2010/08/02, 22:35:41 »
Gregory,

De uitkomst van dmesg kan helpen.
Om een goede te hebben is het best om de webcam pas aan te sluiten als je helemaal bent opgestart.
En dan de laatste regels:
dmesg | tail -n 25

Op deze manier heb je de laatste 25 regels van dmesg die zeker over de je webcam gaan.

Ik heb het daar net overheen gelezen. Maar als je met "cheese" al geen beeld heb....

MvG,
MauRice
Registered Linux user: 473556

Offline gregory

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Skype valt weg bij gebruik van webcam
« Reactie #4 Gepost op: 2010/08/03, 10:17:02 »
Ik vond het ook al verdacht dat Cheese niet werkt. Camorama werkt trouwens ook niet als ik niet eerst
 "sudo nautilus->dev->video0->rechtermuisknop->eigenschappen->rechten->Anderen->Lezen en schrijven (ipv geen)" uitvoer (zoals ik beschreven heb in eerste post).
De output van dmesg | tail -n 25 is:
[b][   16.788118] Bluetooth: BNEP filters: protocol multicast
[   16.809261] Bridge firewalling registered
[   18.828031] ppdev: user-space parallel port driver
[   19.896120] [drm] Initialized drm 1.1.0 20060810
[   19.904265] pci 0000:00:02.0: PCI INT A -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 16
[   19.904271] pci 0000:00:02.0: setting latency timer to 64
[   19.904459] [drm] Initialized i915 1.6.0 20080730 on minor 0
[   19.906419] [drm:i915_setparam] *ERROR* unknown parameter 4
[   19.906447] [drm:i915_getparam] *ERROR* Unknown parameter 6
[   21.876815] [drm:i915_getparam] *ERROR* Unknown parameter 6
[   21.911520] ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[   32.840100] eth1: no IPv6 routers present
[   42.695434] [drm:i915_getparam] *ERROR* Unknown parameter 6
[   50.386628] CPU0 attaching NULL sched-domain.
[   50.386709] CPU0 attaching NULL sched-domain.
[   51.730297] ieee80211_crypt: registered algorithm 'WEP'
[   87.904126] usb 2-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 2
[   88.097757] usb 2-1: configuration #1 chosen from 1 choice
[   88.187507] Linux video capture interface: v2.00
[   88.210858] quickcam: QuickCam USB camera found (driver version QuickCam USB 0.6.6 $Date: 2006/11/04 08:38:14 $)
[   88.210869] quickcam: Kernel:2.6.28-19-generic bus:2 class:FF subclass:FF vendor:046D product:0870
[   88.219501] quickcam: Sensor HDCS-1020 detected
[   88.221599] quickcam: Registered device: /dev/video0
[   88.221638] usbcore: registered new interface driver quickcam
[  113.402407] ipw2200: Firmware error detected.  Restarting.[/b]
Ik ben er niet zoveel mee, hopelijk jij wel :)

Gregory
« Laatst bewerkt op: 2010/08/05, 13:09:16 door femke98 »

Offline gregory

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Skype valt weg bij gebruik van webcam
« Reactie #5 Gepost op: 2010/08/03, 11:59:24 »
Ik heb zelf nog wat geprobeerd ondertussen en via http://forums.quickcamteam.net/showthread.php?tid=838 (post 6) heb ik uitgevoerd wat er stond (OPM: # hg clone http://linuxtv.org/hg/~jfrancois/gspca heb ik vervangen door # hg clone http://linuxtv.org/hg/~hgoede/libv4l, met gspca werkte het nog minder en jfrancois staat er niet meer tussen :)). Camorama start blijkbaar nu wel op maar zegt nu "unable to capture image" (daarvoor vond hij geen device). Cheese zendt nu ook "beeld" uit, hetzij enkel zwart met zo strepen, in de terminal verschijnt het volgende:

gregory@gregory-laptop:~$ cheese
** Message: Error: Stroom zonder gegevens.
gsttypefindelement.c(786): gst_type_find_element_activate (): /GstPlayBin:play/GstDecodeBin:decodebin0/GstTypeFindElement:typefind:
Can't typefind empty stream


** (cheese:4265): WARNING **: could not generate thumbnail for /home/gregory/Video's/Webcam/2010-08-03-100141.ogv (video/ogg)


Wanneer ik opniew het commando dmesg | tail -n 25 ingeef, krijg ik:

[b][   21.596853] [drm:i915_getparam] *ERROR* Unknown parameter 6
[   21.887532] ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[   32.492025] eth1: no IPv6 routers present
[   39.616091] [drm:i915_getparam] *ERROR* Unknown parameter 6
[   46.873614] CPU0 attaching NULL sched-domain.
[   46.873699] CPU0 attaching NULL sched-domain.
[   51.614216] ieee80211_crypt: registered algorithm 'WEP'
[   74.808040] usb 2-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 2
[   74.988380] usb 2-1: configuration #1 chosen from 1 choice
[   75.142986] Linux video capture interface: v2.00
[   75.253558] quickcam: disagrees about version of symbol video_devdata
[   75.253564] quickcam: Unknown symbol video_devdata
[   75.254018] quickcam: disagrees about version of symbol video_unregister_device
[   75.254021] quickcam: Unknown symbol video_unregister_device
[   75.254238] quickcam: disagrees about version of symbol video_register_device
[   75.254241] quickcam: Unknown symbol video_register_device
[   75.293929] gspca: main v2.5.0 registered
[   75.564166] STV06xx: Probing for a stv06xx device
[   75.564170] gspca: probing 046d:0870
[   75.564172] STV06xx: Configuring camera
[   75.573612] STV06xx: HDCS-1020 sensor detected
[   75.573615] STV06xx: Initializing camera
[   75.858762] gspca: probe ok
[   75.858787] usbcore: registered new interface driver STV06xx
[   75.858791] STV06xx: registered
[/b]

Kom ik al dichter in de buurt van de oplossing? :)

Gregory
« Laatst bewerkt op: 2010/08/05, 13:10:04 door femke98 »

Offline Cumulus007

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Skype valt weg bij gebruik van webcam
« Reactie #6 Gepost op: 2010/08/03, 19:54:04 »
Nu heb je het stuurprogramma voor je webcam gesloopt.

Offline gregory

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Skype valt weg bij gebruik van webcam
« Reactie #7 Gepost op: 2010/08/03, 21:19:45 »
Oeps. Maar camorama en cheese starten nu wel op en skype crasht niet meer als ik de webcam aanzet. Het beeld is wel zwart met ruisstrepen.
Iemand een idee hoe dit op te lossen? (Of om alles te "resetten en opnieuw te beginnen)

Gregory

Offline MauRice2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Skype valt weg bij gebruik van webcam
« Reactie #8 Gepost op: 2010/08/03, 21:45:30 »
Gregory,

Ik vind die driver niet..  (hg clone http://linuxtv.org/hg/~jfrancois/gspca).
Mocht je die map nog up je laptop staan ...
Meestal is het voldoende met de onderstaande commando om alles weer terug te zetten.
sudo make unistall
Wel in die map staan waar je eerst sudo make install heb uitgevoerd!!!

Ik heb wel gevonden dat er een bug in de kernel zit vanaf 2.6.30 -> http://www.spinics.net/lists/linux-media/msg09206.html
Kan niets terug vinden of deze bug ook aanwezig was in kernel 2.6.28, die je nu aan het gebruiken ben.
Moet zijn opgeslot zijn met kernel 2.6.32 == Ubuntu 10.04 als ik verder lees.

MvG,
MauRice
Registered Linux user: 473556

Offline gregory

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Skype valt weg bij gebruik van webcam
« Reactie #9 Gepost op: 2010/08/03, 21:57:39 »
Het was deze link die ik gebruikt had http://linuxtv.org/hg/~hgoede/libv4l

Offline gregory

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
[OPGELOST]Skype valt weg bij gebruik van webcam
« Reactie #10 Gepost op: 2010/08/05, 12:51:04 »
Van alles geprobeerd maar geen resultaat. Daarom heb ik besloten om Ubuntu 9.04 te upgraden naar 9.10. Vervolgens start ik skype op door het volgende commando in te geven in de terminal: LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype. Nu werkt de webcam wel (hetzij wel niet zo scherp beeld), maar hoe dan ook we hebben beeld en geluid :)

Toch bedankt voor de hulp!

Offline MauRice2

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Skype valt weg bij gebruik van webcam
« Reactie #11 Gepost op: 2010/08/05, 21:57:04 »
Gregory,

Geen dank.
Best mogelijk dat het met 10.04 het nog beter werkt.

MvG,
MauRice
Registered Linux user: 473556

Offline Harry07

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Skype valt weg bij gebruik van webcam
« Reactie #12 Gepost op: 2010/09/24, 20:24:14 »
Ik haak hier maar even aan want ik heb ook het probleem dat Skype wegvalt zodra ik video-verbinding heb met de ander. Ook geprobeerd met: LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype, ook dan floept ie uit en krijg ik dit in het terminalvenster te zien "X Error, request 42, minor 0, error code 8 BadMatch (invalid parameter attributes) Segmentatiefout"
Iemand suggesties? Of is de oplossing, 10.4 op de pc zetten  ???
« Laatst bewerkt op: 2010/09/24, 20:26:41 door Harry07 »
Ik gebruik Xubuntu 16.04LTS

Fijn als je mij indien gevraagd, wilt helpen :)