Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: installeren lukt, daarna gaat het mis  (gelezen 3856 keer)

Offline hans wassink

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
installeren lukt, daarna gaat het mis
« Gepost op: 2010/07/17, 19:16:00 »
Na vele jaren eindelijk zover dat ik wil overstappen op Ubuntu, om te beginnen op de na het slagen afgedankte schoolcomputer van mijn zoon, een Acer aspire 5100 van 3 jr. oud. 
Ik las over versie 10.04, gedownload en meteen gekozen voor installatie met verwijderen windows. Installatie lukte prima, alles werkte, zelfs draadloos internet. Er werden updates aangeboden, die nam ik natuurlijk graag aan, geïnstalleerd + herstart, vervolgens liep het vast. Nwe installatie geprobeerd, maar die liep halverwege al vast. Nwe download + weer een installatiepoging liep nóg eerder vast.
Toen versie 9.10 gedownload en geïnstalleerd. Ging prima, weer inclusief updates. Moest daarna logischerwijze herstarten, maar kreeg vervolgens een keuzescherm met 4 opties, waaronder herstel en memorycheck. Alles in een DOS-scherm ( zo heet dat meen ik). Van opstarten Ubuntu komt het niet meer....
Ik begrijp er niets van, iemand van jullie misschien wel?
bij voorbaat dank voor een reactie.
hans wassink

Offline hans wassink

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: installeren lukt, daarna gaat het mis
« Reactie #1 Gepost op: 2010/07/17, 20:01:05 »
Ben inderdaad nieuw, dank voor je reactie.

Ik heb zeker de opties geprobeerd, als eerste de bovenste ("generic") want dat leek me een "normale start", maar die leverde een aantal "dos-regels" op, de laatste 2 luidden:" terminated with status 1" en daaronder de prompt en verder niets meer.

Weer uit gezet met aan/uitknop en toen optie 2 "recovery mode" geprobeerd. Dat leverde schermenvol dos-regels op, waar ik niks van kon maken.
Daarna optie 3, de memorycheck aangeklikt. Dat bleef maar duren, tot ik de computer uiteindelijk maar weer via de aan-uitknop heb uit gezet, want het was me wel duidelijk dat dit niet echt leek op de snelle Ubuntu-start waarvan ik steeds las, dus ik gaf het op.
Vervolgens kwam ik op het idee van deze vraag op het forum....

Offline summer of 69

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
dierenliefde is onvoorwaardeljk, dierenleed ten zeerste verwerpelijk

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
Re: installeren lukt, daarna gaat het mis
« Reactie #3 Gepost op: 2010/07/17, 20:09:36 »
Heb je gecontroleerd of de installatie-CD misschien corrupt is?
http://sites.google.com/site/computertip/cdbranden#TOC-Foutcontrole

Indien corrupt, opnieuw branden op lage snelheid (8 x is ideaal):
http://sites.google.com/site/computertip/cdbranden#TOC-Ubuntu-op-de-goede-manier-op-een-CD

Offline hans wassink

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: installeren lukt, daarna gaat het mis
« Reactie #4 Gepost op: 2010/07/17, 20:24:20 »
- het is idd die laptop! (zij het met een extra gieg geheugen er in).
  Ik ben al aan het zoeken geweest op dergelijke sites, maar zie door de bomen het bos niet meer. Dat komt ook doordat ik er niet echt veel van weet en het me dus boven de pet gaat.

- bij de 2e poging, nu met versie 9.10, kreeg ik o.m. de keus om de cd-integriteit te testen. Dat heb ik meteen gedaan en die was goed. De installatie verliep als gezegd ook probleemloos en "alles" werkte, zover ik kan beoordelen. Ik had zelfs al wat snelkoppelingen op het bureaublad gezet bijvoorbeeld. En ook internet was OK, want daardoor kon ik de updates binnenhalen. Pas daarna kwamen de vastlopers en startte hij niet verder op dan het scherm "GNU GRUB", met die 4 opties....

Offline heir4c

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: installeren lukt, daarna gaat het mis
« Reactie #5 Gepost op: 2010/07/17, 20:26:02 »
Als je de recovery mode neemt kom je dan na al die tekst in een klein menu terecht?

Offline hans wassink

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: installeren lukt, daarna gaat het mis
« Reactie #6 Gepost op: 2010/07/17, 20:35:20 »
- nee, na een aantal snel doorscrollende pagina's, komt als laatste zin: "/dev/sda1: clean, 153269/7028736 files, 1145032/28103701 blocks"
en dan blijft de prompt knipperen, meer niet.

Offline asilnevs

  • Lid
    • jef-damen
    • Ubuntu - Video - 2012
  • Steunpunt: Nee
Re: installeren lukt, daarna gaat het mis
« Reactie #7 Gepost op: 2010/07/17, 20:40:12 »
Heb je al eens geprobeerd gewoon met de live cd te werken zonder Ubuntu te installeren want dan kom je al veel te weten.
Allemaal Linux gerelateerde links op mijn website http://home.scarlet.be/jefdamen/Ubuntu.html
Mijn filmpjes met Openshot en Kdenlive gemaakt:http://www.youtube.com/user/asilnevs
https://jefdamen.wordpress.com/
We are spiritual beings having a human experience

Offline heir4c

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: installeren lukt, daarna gaat het mis
« Reactie #8 Gepost op: 2010/07/17, 20:48:45 »
Herinstalleer gewoon de 10.04. En dan niet eerst updaten maar herstarten.
En via Systeem>Beheer>Stuurprogramma's kijken of daar een driver staat.
Updaten daarna via Systeem>Beheer>UpdateBeheer.

Offline hans wassink

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: installeren lukt, daarna gaat het mis
« Reactie #9 Gepost op: 2010/07/17, 20:54:43 »
- zonder installeren heb ik nog niet geprobeerd. Ik kan dat wel doen, want dit gaat om een "vrij gekomen" school-laptop, waarmee ik het zo wel aandurfde. Ik heb dus ook mijn "gewone" computer nog, waar ik Ubuntu naast W's kan proberen.
Maar, dat moet toch eigenlijk niet uitmaken? Via deze installatie had het toch ook gewoon moeten lukken?

-de 10.04 heb ik al meermalen geprobeerd te herinstalleren, maar dat liep toen al tijdens die herinstallaties steeds vlugger vast. Daarom ben ik het met 9.10 gaan proberen. En die installeerde prima (net als de 1e keer 10-04), maar...(om herhalingen te voorkomen: zie hierboven)

Offline jolo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: installeren lukt, daarna gaat het mis
« Reactie #10 Gepost op: 2010/07/19, 21:21:03 »
Herinstalleer gewoon de 10.04. En dan niet eerst updaten maar herstarten.
Bij mijn weten kan dat niet anders. Want als je gaat updaten terwijl de Live sessie nog draait, wordt alleen de Live sessie geüpdatet. Niet de installatie op de harde schijf. Die kan toch pas geüpdatet worden, na de vereiste reboot.
 
-de 10.04 heb ik al meermalen geprobeerd te herinstalleren, maar dat liep toen al tijdens die herinstallaties steeds vlugger vast. Daarom ben ik het met 9.10 gaan proberen.
Het wel vreemd dat je alleen de eerste Ubuntu 10.04 installatie kon voltooien. En uiteindelijk niet meer. Dat zou op een hardware probleem kunnen duiden. Want Ubuntu 10.04 is een LTS versie, die stabieler zou moeten zijn, dan die tussenversie 9.10. Had je al Ubuntu installeren vanaf een USB stick geprobeerd? Voor uitleg zie de Ubuntu documentatie http://wiki.ubuntu-nl.org/InstallatieLiveUSB

Als je er zeker van bent dat je hardware wel goed functioneert, zou je het over een dag of tien nogmaals kunnen proberen met de puntversie van Ubuntu 10.04.1.
Hoofd PC september 2011 Asus P8Z68-V Pro i7 2600K 8 GB RAM GT730 Ubuntu 14.04
PC 2007 Asus P5B E6600 2GB RAM 8800GTS  
Notebook 2008 Lenovo ThinkPad R61i 8932GMG 2,5 GB RAM
Test pc's AthlonXP 1700+ PC 1,5 GB RAM nVidia 7600GS en Dual P3 1000 MHz 1 GB RAM X1650Pro

Offline Manno

  • Lid
    • manno-boxmeer
    • www.setd.nl
  • Steunpunt: Nee
Re: installeren lukt, daarna gaat het mis
« Reactie #11 Gepost op: 2010/07/19, 23:05:57 »
Lijkt toch op een hardware probleem.
Toch weer even de memorycheck opstarten en dit keer het hele process laten doorlopen (100% pass)
Misschien dat er tijdens de updates bepaalde memory gedeeltes worden aangesproken die bij de eerste keer niet gebruikt werden en die hierdoor dwars gaan liggen.
En hetzelfde verhaal voor de HDD.

Offline mrGee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: installeren lukt, daarna gaat het mis
« Reactie #12 Gepost op: 2010/07/20, 07:53:34 »
Hallo

Een aantal acers en misschien deze ook, heeft moeite met 9.10 en 10.04; eventueel draait de
fan niet meer en wordt hij te warm. Controleer of de fan nog draait en hoe heet de zaak wordt.
Probeer anders eens een 9.04 en kijk of dat wel gaat. Enige remedie is anders een bios update, vandaar
eerst maar eens testen of dit inderdaad zo is.

Ik heb al een aantal acertjes moeten flashen vanwege dit, maar die zaten allemaal in de 52.... reeks.

Groeten Gerrit
-- = >  simplify if you can   -- = >

Offline hans wassink

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: installeren lukt, daarna gaat het mis
« Reactie #13 Gepost op: 2010/07/20, 18:00:18 »
Dank voor alle reacties.
Intussen ben ik bezig geweest met het domweg nog één keer proberen.
Het opnieuw installeren van 10.04 leek te lukken, tot ik na 99% een "lamellenscherm" kreeg (ik bedoel: mooi lichtpaars gekleurde verticale lijnen, het geheel leek op een lamellengordijn) met één klein wit vierkantje erin. Na afsluiten lukte wel nog het opstarten en password invoeren, maar even later weer dat lamellenscherm...
Weer de 09.10-schijf er in en jawel hoor, die liet zich nu geheel installeren. Jullie adviezen gevolgd en eerst afgesloten, weer opgestart en toen pas de updates binnen gehaald. Wéér afgesloten en daarna pas de aangeboden taal-aanvullingen binnen gehaald. M.a.w.: stukje bij beetje en tussendoor "rust gegund". En wat denk je? Gisteren kon ik het hele spul gewoon opstarten, alles deed 't !
Kennelijk zijn niet alleen Window's wegen ondoorgrondelijk....
Hoop dat het straks weer op start, dan geloof ik er wel weer in. En eind v/d mnd upgraden naar 10.04 vanuit 9.10, zal ook wel lukken dan.
Bedankt allemaal!

Offline heir4c

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: installeren lukt, daarna gaat het mis
« Reactie #14 Gepost op: 2010/07/20, 18:58:25 »
Fijn om te lezen dat het gelukt is.
Dat "lamellengordijn" heeft waarschijnlijk de grafische kaart als oorzaak.
Het kan zijn dat die kaart niet meer zo goed ondersteund word door de kernel van 10.04 (is andere dan in 9.10)
Staat er via Systeem>Beheer>Stuurprogramma's een driver aangegeven?
En hoe staan de visuele effecten? Klik daarvoor met de rechtermuisknop in het bureaublad en kies voor: Werkbladachtergrond wijzigen. Laatste tabblad. Wat staat daar aangevinkt?

En upgraden kan je doen maar je zou nu 10.04 naast 9.10 kunnen zetten om die uit te testen. Daarvoor hoef je maar een partitie aan te maken van 10 a 15 GB. Meer is niet nodig daar het om een test gaat.

Je kan natuurlijk nu vanuit 9.10 evt. een usb aanmaken voor 10.04. Dat doe je door een Opstartschijf te maken via Systeem>Beheer>Opstartschijf maken.
Of je kan de alternateCD proberen.

Succes en nog veel plezier met Ubuntu.

Met vriendelijke groet,
heir4c

Offline jolo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: installeren lukt, daarna gaat het mis
« Reactie #15 Gepost op: 2010/07/20, 19:48:58 »
Dat "lamellengordijn" heeft waarschijnlijk de grafische kaart als oorzaak. Het kan zijn dat die kaart niet meer zo goed ondersteund word door de kernel van 10.04 (is andere dan in 9.10) Staat er via Systeem>Beheer>Stuurprogramma's een driver aangegeven?
Volgens de fabrikant http://support.acer.com/acerpanam/notebook/0000/Acer/Aspire5100/Aspire5100sp2.shtml zit in die laptop een ATI Radeon® Xpress 1100. Deze zou volgens https://wiki.ubuntu.com/X/RadeonXpress zowel met de open bron ATI- en gesloten bron fglrx driver kunnen werken. Zelf acht ik de open bron ATI drivers beter van kwaliteit, dan de gesloten bron fglrx driver.

Het opnieuw installeren van 10.04 leek te lukken, tot ik na 99% een "lamellenscherm" kreeg (ik bedoel: mooi lichtpaars gekleurde verticale lijnen, het geheel leek op een lamellengordijn) met één klein wit vierkantje erin. Na afsluiten lukte wel nog het opstarten en password invoeren, maar even later weer dat lamellenscherm
Dat lijkt erg veel op deze bugmelding van iemand met dezelfde laptop onder Ubuntu 9.04 https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/446274 Een quote hieruit
Citaat
System freezes at random. Screen blanks out with striped pattern. It does not respond to any command. Hard reboot required.
Als bij jouw dit probleem er met Ubuntu 10.04 er nog steeds inzit, hebben ze die bug blijkbaar niet kunnen oplossen. Wellicht zou je deze bug (opnieuw) kunnen melden bij Launchpad.
Hoofd PC september 2011 Asus P8Z68-V Pro i7 2600K 8 GB RAM GT730 Ubuntu 14.04
PC 2007 Asus P5B E6600 2GB RAM 8800GTS  
Notebook 2008 Lenovo ThinkPad R61i 8932GMG 2,5 GB RAM
Test pc's AthlonXP 1700+ PC 1,5 GB RAM nVidia 7600GS en Dual P3 1000 MHz 1 GB RAM X1650Pro

Offline hans wassink

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: installeren lukt, daarna gaat het mis
« Reactie #16 Gepost op: 2010/07/20, 20:10:58 »
- 1) onder beheer en hardwarestuurprogs staat geen driver vermeld.
  2) "uiterlijk voorkeur - visuele effecten" geeft de middelste optie aan: normaal. dat lijkt me dus OK.

- dat van de "bugmelding" zal ik nog nalezen en proberen te begrijpen.

bedankt.

hans w.

Offline heir4c

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: installeren lukt, daarna gaat het mis
« Reactie #17 Gepost op: 2010/07/20, 20:29:34 »
Dat "lamellengordijn" heeft waarschijnlijk de grafische kaart als oorzaak. Het kan zijn dat die kaart niet meer zo goed ondersteund word door de kernel van 10.04 (is andere dan in 9.10) Staat er via Systeem>Beheer>Stuurprogramma's een driver aangegeven?
Volgens de fabrikant http://support.acer.com/acerpanam/notebook/0000/Acer/Aspire5100/Aspire5100sp2.shtml zit in die laptop een ATI Radeon® Xpress 1100. Deze zou volgens https://wiki.ubuntu.com/X/RadeonXpress zowel met de open bron ATI- en gesloten bron fglrx driver kunnen werken. Zelf acht ik de open bron ATI drivers beter van kwaliteit, dan de gesloten bron fglrx driver.

Het probleem is hier dat de verschillen tussen de ondersteuning voor de ATI kaarten in 9.10 (en vroeger) heel wat verschil zit met 10.04.
Met mijn andere ati kaart moest ik altijd vanalles aanpassen. Nu werkt die onder 10.04 out of the box.

Offline hans wassink

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: installeren lukt, daarna gaat het mis
« Reactie #18 Gepost op: 2010/07/20, 20:57:57 »
als ik het goed begrijp betekent dit dat 10.4 straks (na de 29e meen ik) met deze laptop (lees: videokrt) juist een goede optie kan zijn.

hans w.

Offline heir4c

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: installeren lukt, daarna gaat het mis
« Reactie #19 Gepost op: 2010/07/20, 21:18:02 »
Je kan dat maar weten door het uit te proberen.
Als je de eerste puntuitgave er wil op zetten doe dat dan eerst in dualboot met je 9.10 install. Dan kan je zien of het wel werkt. Lukt het niet dan kan je nog terug naar je andere versie.

Ook kan je voor hulp contact opnemen met een steunpunt in je buurt.
Kijk hier eens of er één dicht bij jou is:
http://kaart.ubuntu-nl.org/
Is er niet direct een steunpunt in je buurt, dan kan je rechtsonder kiezen voor:  Iedereen
Misschien is er in jouw buurt wel iemand die geen steunpunt is maar wel ubuntu gebruikt. Je kan dan evt. hem/haar een bericht sturen om je te helpen. Is normaal niet gebruikelijk om dat te doen maar je weet maar nooit dat die persoon je wel even uit de nood wil helpen.

Offline hans wassink

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: installeren lukt, daarna gaat het mis
« Reactie #20 Gepost op: 2010/07/20, 21:22:20 »
mooi, ik ga dus straks 10.04 uitproberen. Ik zal laten weten hoe dat verloopt/verliep.
Tot dan bedankt maar weer!
Mijn kennismaking met het forum verliep zo heel plezierig!

hans w.