Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: [Opgelost] Geen geluid uit koptelefoonuitgang laptop Asus A6VA (Z9200)  (gelezen 13197 keer)

Offline wowo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Ik heb onlangs op een oude laptop volledig nieuw ingericht met Windows XP en Ubuntu 9.10. In Windows XP heb ik geen problemen, maar in Ubuntu 9.10 krijg ik geen geluid uit de koptelefoon uitgang. Het geluid van de luidsprekers wordt overigens wel uitgeschakeld wanneer ik de koptelefoon-stekker erin steek. Onder Windows XP zie ik een rood lampje branden bij de koptelefooningang, maar in Ubuntu niet.

Ik heb alle schuifjes open gehad in de Gnome Alsa Mixer, maar nooit geluid uit de koptelefoon gekregen.
NB Ik zie ook geen schuifje wat betrekking heeft op de koptelefoon.


Ik heb de link over SoundTroubleshooting (https://help.ubuntu.com/community/SoundTroubleshooting?action=show&redirect=DebuggingSoundProblems gevolgd, maar heb eigenlijk niks geks kunnen ontdekken. Het enige wat ik gezien heb is dat het mijn computer-model niet was toegevoegd in "alsa-base.conf". Ik heb geprobeerd of de toevoeging van de regel:
"options snd-hda-intel model=asus". Heeft niks geholpen.
 irritant.
Hoe nu verder? Ik wil dolgraag met Ubuntu werken, maar dit probleem vind ik zeer irritant.

Enkele gegevens:
**** Lijst van PLAYBACK hardware-apparaten ****
kaart 0: Intel [HDA Intel], apparaat 0: ALC880 Analog [ALC880 Analog]
  Sub-apparaten: 1/1
  Sub-apparaat #0: subdevice #0
kaart 0: Intel [HDA Intel], apparaat 1: ALC880 Digital [ALC880 Digital]
  Sub-apparaten: 1/1
  Sub-apparaat #0: subdevice #0
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) High Definition Audio Controller (rev 04)
        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 1173
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 16
        Memory at febf8000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: HDA Intel
        Kernel modules: snd-hda-intel
!!ALSA Version
!!------------

Driver version:     1.0.20
Library version:    1.0.20
Utilities version:  1.0.20

!!Loaded ALSA modules
!!-------------------

snd_hda_intel
snd_usb_audio

!!HDA-Intel Codec information
!!---------------------------
--startcollapse--

Codec: Realtek ALC880


Module snd-hda-intel

 747   --------------------

 748

 749     Module for Intel HD Audio (ICH6, ICH6M, ESB2, ICH7, ICH8, ICH9, ICH10,

 750                         PCH, SCH),

 751                 ATI SB450, SB600, R600, RS600, RS690, RS780, RV610, RV620,

 752                         RV630, RV635, RV670, RV770,

 753                 VIA VT8251/VT8237A,

 754                 SIS966, ULI M5461

 755

 756     [Multiple options for each card instance]

 757     model       - force the model name

 758     position_fix - Fix DMA pointer (0 = auto, 1 = use LPIB, 2 = POSBUF)

 759     probe_mask  - Bitmask to probe codecs (default = -1, meaning all slots)

 760     bdl_pos_adj - Specifies the DMA IRQ timing delay in samples.

 761                 Passing -1 will make the driver to choose the appropriate

 762                 value based on the controller chip.

 763    

 764     [Single (global) options]

 765     single_cmd  - Use single immediate commands to communicate with

 766                 codecs (for debugging only)

 767     enable_msi  - Enable Message Signaled Interrupt (MSI) (default = off)

 768     power_save  - Automatic power-saving timtout (in second, 0 =

 769                 disable)

 770     power_save_controller - Reset HD-audio controller in power-saving mode

 771                 (default = on)

 772

 773     This module supports multiple cards and autoprobe.

 774    

 775     Each codec may have a model table for different configurations.

 776     If your machine isn't listed there, the default (usually minimal)

 777     configuration is set up.  You can pass "model=<name>" option to

 778     specify a certain model in such a case.  There are different

 779     models depending on the codec chip.

 780

 781           Model name    Description

 782           ----------    -----------

 783         ALC880

 784           3stack        3-jack in back and a headphone out

 785           3stack-digout 3-jack in back, a HP out and a SPDIF out

 786           5stack        5-jack in back, 2-jack in front

 787           5stack-digout 5-jack in back, 2-jack in front, a SPDIF out

 788           6stack        6-jack in back, 2-jack in front

 789           6stack-digout 6-jack with a SPDIF out

 790           w810          3-jack

 791           z71v          3-jack (HP shared SPDIF)

 792           asus          3-jack (ASUS Mobo)

 793           asus-w1v      ASUS W1V

 794           asus-dig      ASUS with SPDIF out

 795           asus-dig2     ASUS with SPDIF out (using GPIO2)

 796           uniwill       3-jack

 797           fujitsu       Fujitsu Laptops (Pi1536)

 798           F1734         2-jack

 799           lg            LG laptop (m1 express dual)

 800           lg-lw         LG LW20/LW25 laptop

 801           tcl           TCL S700

 802           clevo         Clevo laptops (m520G, m665n)

 803           medion        Medion Rim 2150

 804           test          for testing/debugging purpose, almost all controls can be

 805                         adjusted.  Appearing only when compiled with

 806                         $CONFIG_SND_DEBUG=y

 807           auto          auto-config reading BIOS (default)

Ik heb 3 ingangen rechts in mijn laptop:Koptelefoon, Microfoon en Line. Dus modelname zou bij mij gewoon "asus" zijn.

In mijn alsa-base.conf stond geen model-regel. Ik heb dan ook geprobeerd of toevoeging van de regel "options snd-hda-intel model=asus" het probleem zou oplossen. Helaas niet dus.

Als laatste heb ik nog "sudo alsa force-reload" uitgevoerd, maar nog steeds geen geluid uit mijn koptelefoon.

Wie o wie kan mij verder helpen??

« Laatst bewerkt op: 2010/04/01, 11:45:17 door wowo »
Desktop Ubuntu 16.04 LTS

Offline foxofinfinety

  • Lid
    • foxofinfinety
    • Foxofinfinety.com
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid uit koptelefoonuitgang laptop Asus A6VA (Z9200)
« Reactie #1 Gepost op: 2010/03/25, 23:14:14 »
als ik mij niet vergis is de koptelefoon de "line" uitgang, en daar zie ik "dempen" bij staan, als die is aangevinkt (en bij line is dat het geval) maakt het niet uit hoe hoog het volume staat, want dempen is dempen.


ADSL? nee, neem ADHD, dat is pas snel!

Offline wowo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid uit koptelefoonuitgang laptop Asus A6VA (Z9200)
« Reactie #2 Gepost op: 2010/03/26, 00:35:31 »
als ik mij niet vergis is de koptelefoon de "line" uitgang, en daar zie ik "dempen" bij staan, als die is aangevinkt (en bij line is dat het geval) maakt het niet uit hoe hoog het volume staat, want dempen is dempen.
Neen, als ik dempen uitvink (waar dan ook) krijg ik nog steeds geen geluid uit de koptelefoon.

Ps Ik had dat ook al geprobeerd, maar ik was dat in mijn post vergeten bij te zetten dat de vinkjes bij dempen bij het testen weggehaald had.
Desktop Ubuntu 16.04 LTS

Offline wowo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid uit koptelefoonuitgang laptop Asus A6VA (Z9200)
« Reactie #3 Gepost op: 2010/03/26, 22:29:13 »
Ik heb een oplossing gevonden!!!!! (althans voorlopig)

Voeg in /etc/modprobe.d/alsa-base.conf de volgende regel toe:
options snd-hda-intel model=fujitsu
Na opnieuw opstarten werkt de koptelefoonuitgang!
Wanneer ik de GNOME Alsa Mixer opstart zie ik nu het volgende scherm:


Je ziet aldus zowaar een headphone. Wanneer ik dempen aanvink gaat hij (natuurlijk) uit maar het volume van de koptelefoon reageert ,gek genoeg niet op het schuifje. Het volume van de koptelefoon kan wel door de master en de speaker! schuifjes geregeld worden.
De externe microfoon doet het, maar de interne microfoon niet maar dat vind ik niet erg want die gebruik ik nooit.

Hoe ben ik tot deze oplossing gekomen?
Hieronder mijn verhaal:

Ubuntu heeft Realtek ALC 880 (analoog en digitaal?) gevonden evenals de HDA Intel driver met snd-hda-intel. Dat is allemaal correct want dat is in Windows XP ook zo.

Daarom ben ik gaan uitproberen welke modelinstelling misschien tot het gewenste resultaat zou leiden.
Van de twintig genoemde modelinstellingen van ALC880 heb ik er 13 uitgeprobeerd:
3stack; w810; asus; asus-w1v; asus-dig; asus-dig2; uniwill; fujitsu; lg; lg-lw; tcl; clevo; medion

Soms verscheen er linksonder een headphone vakje, maar toch kwam er muv model=w810 geen geluid uit de koptelefoon.
Het enige model wat (bijna) goed werkt bleek "fujitsu" te zijn.

Ubuntu 9.10 heeft best veel geluidsproblemen zoals ik in de diverse forums heb gelezen, ik hoop dat 10.04 minder problemen zal geven .......................
« Laatst bewerkt op: 2010/03/26, 22:31:33 door wowo »
Desktop Ubuntu 16.04 LTS

Offline wowo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: [Opgelost] Geen geluid uit koptelefoonuitgang laptop Asus A6VA (Z9200)
« Reactie #4 Gepost op: 2010/04/01, 11:48:37 »
Ik heb op het Engels forum een instelling gevonden die helemaal goed werkt:
- nu werkt zowel de externe miscrofoon als de interne microfoon van de webcam.
- ook de harde kraak bij het inschakelen van de geluidskaart bij opstarten is verdwenen. :D

Voeg in /etc/modprobe.d/alsa-base.conf de volgende regel toe:
options snd-hda-intel model=z71v position_fix=1
Desktop Ubuntu 16.04 LTS

Offline JPaulus

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid uit koptelefoonuitgang laptop Asus A6VA (Z9200)
« Reactie #5 Gepost op: 2010/04/04, 23:29:06 »
Ik heb een oplossing gevonden!!!!! (althans voorlopig)

Voeg in /etc/modprobe.d/alsa-base.conf de volgende regel toe:
options snd-hda-intel model=fujitsu
Hoe ben ik tot deze oplossing gekomen?
Hieronder mijn verhaal:

Ubuntu heeft Realtek ALC 880 (analoog en digitaal?) gevonden evenals de HDA Intel driver met snd-hda-intel. Dat is allemaal correct want dat is in Windows XP ook zo.

Daarom ben ik gaan uitproberen welke modelinstelling misschien tot het gewenste resultaat zou leiden.
Van de twintig genoemde modelinstellingen van ALC880 heb ik er 13 uitgeprobeerd:
3stack; w810; asus; asus-w1v; asus-dig; asus-dig2; uniwill; fujitsu; lg; lg-lw; tcl; clevo; medion

Soms verscheen er linksonder een headphone vakje, maar toch kwam er muv model=w810 geen geluid uit de koptelefoon.
Het enige model wat (bijna) goed werkt bleek "fujitsu" te zijn.

Ubuntu 9.10 heeft best veel geluidsproblemen zoals ik in de diverse forums heb gelezen, ik hoop dat 10.04 minder problemen zal geven .......................

Waar heb je deze gegevens vandaan gehaald?
Ik heb nl het zelfde probleem met de ALC861VD, maar de boven aangegeven oplossingen werken niet voor mij, ook niet die in post#4. Misschien kan ik daar ook de oplossing voor mijn audiokaart vinden.
Bvd.
« Laatst bewerkt op: 2010/04/04, 23:30:50 door JPaulus »
Laptop: PackardBell Easynote MZ-36, 2 GB, Ubuntu 12.04 + Ubuntu 11.10 beide met XP in VirtualBox (versie 4),
DesktopComputer: Intel(R) Celeron(R) CPU 2.40GHz, 512MB, Ubuntu 10.04.x LTS,
PPC: Mio Digiwalker P350, WM5

Offline wowo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid uit koptelefoonuitgang laptop Asus A6VA (Z9200)
« Reactie #6 Gepost op: 2010/04/05, 00:19:16 »
Waar heb je deze gegevens vandaan gehaald?
Ik heb nl het zelfde probleem met de ALC861VD, maar de boven aangegeven oplossingen werken niet voor mij, ook niet die in post#4. Misschien kan ik daar ook de oplossing voor mijn audiokaart vinden.
Bvd.
Vrijwel alle gegevens heb ik gehaald uit de link over SoundTroubleshooting https://help.ubuntu.com/community/SoundTroubleshooting?action=show&redirect=DebuggingSoundProblems

In het artikel over SoundTroubleshooting staat de link http://git.alsa-project.org/?p=alsa-kmirror.git;a=blob;f=Documentation/ALSA-Configuration.txt;h=e0e54a27fc10905a62bd649605ad2dbe8f8bfdbf;hb=ba283e5ded21f6585b1f15254d6b4df94638eac2
Met de ALC861VD kan je aldus de volgende model-instellingen gaan uitproberen:
ALC861VD/660VD

 933           3stack        3-jack

 934           3stack-dig    3-jack with SPDIF OUT

 935           6stack-dig    6-jack with SPDIF OUT

 936           3stack-660    3-jack (for ALC660VD)

 937           3stack-660-digout 3-jack with SPDIF OUT (for ALC660VD)

 938           lenovo        Lenovo 3000 C200

 939           dallas        Dallas laptops

 940           hp            HP TX1000

 941           auto          auto-config reading BIOS (default)

Succes.
Desktop Ubuntu 16.04 LTS

Offline JPaulus

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid uit koptelefoonuitgang laptop Asus A6VA (Z9200)
« Reactie #7 Gepost op: 2010/04/08, 22:52:57 »
Dank,
de 'hp-setting' heeft in ieder geval goed geluid op de koptelefoon gebracht (Packard Bell MZ36).
De mic lukt nog niet.
Als je nog sugesties hebt hoor ik dat heel graag.
Laptop: PackardBell Easynote MZ-36, 2 GB, Ubuntu 12.04 + Ubuntu 11.10 beide met XP in VirtualBox (versie 4),
DesktopComputer: Intel(R) Celeron(R) CPU 2.40GHz, 512MB, Ubuntu 10.04.x LTS,
PPC: Mio Digiwalker P350, WM5

Offline wowo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid uit koptelefoonuitgang laptop Asus A6VA (Z9200)
« Reactie #8 Gepost op: 2010/04/08, 23:17:29 »
Dank,
de 'hp-setting' heeft in ieder geval goed geluid op de koptelefoon gebracht (Packard Bell MZ36).
De mic lukt nog niet.
Als je nog sugesties hebt hoor ik dat heel graag.
Heb je model "auto" ook al geprobeerd:
options snd-hda-intel model=auto
of zoiets.
Dit bleek bij mij achteraf ook te werken maar eerder genoemde oplossing voor mijn pc (options snd-hda-intel model=z71v position_fix=1)
, bleek toch het best te werken.
Ik heb trouwens geen idee wat "position_fix=1" doet, maar dat heb uit het Engels forum gehaald:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=863289&highlight=ASUS+A6VA

Ook een idee is dit probleem misschien aan te kaarten bij alsa.org ?
http://www.alsa-project.org/main/index.php/Main_Page
Desktop Ubuntu 16.04 LTS

Offline JPaulus

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid uit koptelefoonuitgang laptop Asus A6VA (Z9200)
« Reactie #9 Gepost op: 2010/04/08, 23:33:31 »
Heb je model "auto" ook al geprobeerd:
options snd-hda-intel model=auto
of zoiets.
Dit bleek bij mij achteraf ook te werken maar eerder genoemde oplossing voor mijn pc (options snd-hda-intel model=z71v position_fix=1)
, bleek toch het best te werken.
Ik heb ze allemaal uitgeprobeerd, maar de geluidskwaliteit bij "hp" was nog het beste.
Ik heb iets gelezen dat (vooral) bij de 'Intel'kaarten soms niet de juiste device (0) wordt gedetecteerd.
Ik ben d'r als Ubuntu-nieuweling nog niet zo'n ster in, maar ik ga daar nog eens een keertje naar kijken om de mic. aan de praat te kunnen krijgen.
« Laatst bewerkt op: 2010/04/08, 23:49:11 door JPaulus »
Laptop: PackardBell Easynote MZ-36, 2 GB, Ubuntu 12.04 + Ubuntu 11.10 beide met XP in VirtualBox (versie 4),
DesktopComputer: Intel(R) Celeron(R) CPU 2.40GHz, 512MB, Ubuntu 10.04.x LTS,
PPC: Mio Digiwalker P350, WM5

Offline JPaulus

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid uit koptelefoonuitgang laptop Asus A6VA (Z9200)
« Reactie #10 Gepost op: 2010/04/10, 21:58:06 »
Ik heb iets gelezen dat (vooral) bij de 'Intel'kaarten soms niet de juiste device (0) wordt gedetecteerd.
Bij het opzoeken/testen of er meerdere devices gevonden worden komt de ALC861VD (analoog en digitaal) enkel en alleen als device 0 te voorschijn. (voor testmethoden zie links hogerop in dit lijntje). In dit geval wordt dus slechts 1 device gedetecteerd.
Na eea nogmaals uitgebreid te hebben getest kom ik tot de volgende resultaten:
Voor de Packard Bell MZ36 (waarschijnlijk ook de MZ35) werkt de toevoeging "options snd-hda-intel model=hp" waarschijnlijk het beste. Nadeel: de microfoon werkt dan (helaas) niet.
Met 'auto' is er geen geluid, maar heeft de microfoon de optie 'Boost' meegekregen, maar helaas........kwaliteit is niet te testen want er is geen geluid.
Bij de andere opties ontbreekt of koptelefoon, of microfoon en/of boost of er komt geen geluid.

Laptop: PackardBell Easynote MZ-36, 2 GB, Ubuntu 12.04 + Ubuntu 11.10 beide met XP in VirtualBox (versie 4),
DesktopComputer: Intel(R) Celeron(R) CPU 2.40GHz, 512MB, Ubuntu 10.04.x LTS,
PPC: Mio Digiwalker P350, WM5

Offline randolph

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: [Opgelost] Geen geluid uit koptelefoonuitgang laptop Asus A6VA (Z9200)
« Reactie #11 Gepost op: 2010/05/28, 00:28:11 »
als ik de regel options snd-hda-intel model=hp probeer toe te voegen aan /etc/modprobe.d/alsa-base.conf kan ik hem niet saven omdat er komt te staan Could not save the file /etc/modprobe.d/alsa-base.conf. ik ben net een beginner met ubuntu en heb dit probleem met mijn geluid ook zou iemand mij kunnen helpen hoe ik dit zou kunnen op slaan ?

mvg Randolph

Offline randolph

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: [Opgelost] Geen geluid uit koptelefoonuitgang laptop Asus A6VA (Z9200)
« Reactie #12 Gepost op: 2010/05/28, 11:42:12 »
sorry maar ik ben er al achter :) mijn geluid werkt nu ook heel erg bedankt