Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Geluid via optische kabel werkt niet (9.10)  (gelezen 2245 keer)

Offline FrankieLee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Geluid via optische kabel werkt niet (9.10)
« Gepost op: 2010/02/26, 20:29:55 »
Hey,

ik heb mijn onboard Realtek ALC888 geluidschip via een optische kabel verbonden met mijn receiver waarop 4 speakers zitten. In windows 7 werkte stereo afspelen op deze manier prima, maar ik krijg het nu niet meer voor elkaar om geluid te krijgen in Ubuntu. Wie heeft het weleens voor elkaar gekregen via een optische kabel en zoja; hoe?

Alvast dank :)

Offline Cumulus007

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geluid via optische kabel werkt niet (9.10)
« Reactie #1 Gepost op: 2010/02/26, 20:32:23 »
Rechtsklikken op geluidspictogram -> Geluidsvoorkeuren -> Tabblad Hardware -> Selecteer "Digital Stereo (IEC958)".

Offline FrankieLee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geluid via optische kabel werkt niet (9.10)
« Reactie #2 Gepost op: 2010/02/26, 20:59:22 »
Dat had ik ook geprobeerd via wat FAQs op google, maar ik kan alleen een HD48X0 audio apparaat vinden met Digital Stereo (HDMI) Input. En daar komt geen geluid vanaf.

Offline FrankieLee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geluid via optische kabel werkt niet (9.10)
« Reactie #3 Gepost op: 2010/02/27, 01:02:24 »
Het is me inmiddels gelukt, ik had onder apparaten een verkeerde geselecteerd. Maarrr... nu is de volgende vraag hoe krijg ik surround geluid over deze speakers? Want dit kan ik bij de digitale kabel niet selecteren (alleen via analoog, terwijl ik nu juist een optische kabel had gekocht vanwege het surround geluid).

Bvd

Offline FrankieLee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geluid via optische kabel werkt niet (9.10)
« Reactie #4 Gepost op: 2010/02/28, 00:51:02 »
Het valt me trouwens ook op dat deze instellingen niet bewaard worden en ik elke keer opnieuw de IEC958 als output bij volume moet opslaan. Hoe kan ik dit bewaren? Op de een of andere manier wordt de analoge output dus als default gezien, maar ik kan dit nergens wijzigen.
« Laatst bewerkt op: 2010/02/28, 01:04:06 door FrankieLee »

Offline Cumulus007

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geluid via optische kabel werkt niet (9.10)
« Reactie #5 Gepost op: 2010/02/28, 09:47:19 »
Misschien is er een optie "Digital Surround 5.1 (IEC958)" ?

Bij mij onthoudt hij de optie prima.. ik zou niet weten waar dat aan ligt.

Offline norbertboon

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geluid via optische kabel werkt niet (9.10)
« Reactie #6 Gepost op: 2010/02/28, 13:54:10 »
probeer GNOME ALSA Mixer eens

Dat had ik ook geprobeerd via wat FAQs op google, maar ik kan alleen een HD48X0 audio apparaat vinden met Digital Stereo (HDMI) Input. En daar komt geen geluid vanaf.

die HD48X0 is denk ik jou videokaart heb ik ook staan:D
you cant kill the metal.

Offline FrankieLee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geluid via optische kabel werkt niet (9.10)
« Reactie #7 Gepost op: 2010/02/28, 14:42:37 »
jeps, das ook logisch want geluid via hdmi zou moeten kunnen.
maar heb jij daar geen last van dan? hij staat bij mij op alsa in Multimediasystemen, maar bij geluidsvoorkeuren gaat hij toch steeds terug naar de HD4870.
hij bewaart dus de instelling niet