Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: DNS Server ipv hosts file  (gelezen 1982 keer)

Offline ronn0

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
DNS Server ipv hosts file
« Gepost op: 2010/02/07, 13:29:32 »
Beste Forummembers,

Ten eerste bedankt voor het lezen van het topic.

Ik zit met hetzelfde probleem, op het moment heb ik een thuisservertje draaien voor het testen van mijn websites, hier heb ik diverse .lan  'domeinnamen' voor gebruikt. Deze werken reeds wanneer ik deze instel op mijn pc (Windows) in het hosts bestand, nu heb ik begrepen dat dit te verhelpen door een DNS server te draaien op m'n ubuntu server en deze in te stellen op m'n windows bak.

Nu vroeg ik me echter af of ik op het goede spoor zit met een DNS server of dat ik ergens heel anders moet gaan denken, en zoja heeft iemand misschien wat tips? Heb zelf niet erg veel ervaring met DNS servers e.d.

Ik heb diverse sites geraadpleegd maar niets kunnen vinden.

Alvast enorm bedankt.

Offline AptlyNamed

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: DNS Server ipv hosts file
« Reactie #1 Gepost op: 2010/02/07, 14:58:36 »
'Bind' is de meestgebruikte DNS server voor Linux, maar is complex. Een lichtgewicht alternatief is dnsmasq . Ik draai het op mijn pc als een  DNS cache om sneller te kunnen surfen.

Maar weet je zeker dat een DNS server (en zowieso domeinnamen) binnen je thuisnetwerk nodig hebt? Waarom niet een statisch ipadres instellen voor je server in je router en voor elke website een map maken? http://172.3.1.12/site01   http://172.3.1.12/site02 b.v.?   Als je wil dat het ook vanaf het internet  te zien is, met met   je eigen 'externe' ipadres,  kun je  port-forwarding instellen in je router.


« Laatst bewerkt op: 2010/02/07, 15:48:01 door AptlyNamed »

Offline Rachid

 • Lid
  • rachidbm
  • Mijn blog
 • Steunpunt: Nee
Re: DNS Server ipv hosts file
« Reactie #2 Gepost op: 2010/02/07, 20:50:39 »
Je kunt idd een DNS server draaien op je Ubuntu. Maar waarom wil je dat?
Wat is nou eigenlijk jouw probleem? Dat je niet je hosts file wilt aanpassen. Als je DNS draait, moet je een bestand aanpassen op je Ubuntu server, dus het wordt er niet makkelijker op...
Ben je ook blij dat Ubuntu zo toegankelijk en gratis is, en wil je graag net als ik iets terugdoen, kijk dan eens rond bij mwanzo, dé poort naar het bijdragen aan Ubuntu en haar gemeenschap!

Offline ronn0

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: DNS Server ipv hosts file
« Reactie #3 Gepost op: 2010/02/07, 22:28:42 »
'Bind' is de meestgebruikte DNS server voor Linux, maar is complex. Een lichtgewicht alternatief is dnsmasq . Ik draai het op mijn pc als een  DNS cache om sneller te kunnen surfen.

Maar weet je zeker dat een DNS server (en zowieso domeinnamen) binnen je thuisnetwerk nodig hebt? Waarom niet een statisch ipadres instellen voor je server in je router en voor elke website een map maken? http://172.3.1.12/site01   http://172.3.1.12/site02 b.v.?   Als je wil dat het ook vanaf het internet  te zien is, met met   je eigen 'externe' ipadres,  kun je  port-forwarding instellen in je router.


Bedankt, ik zou eens kijken naar beide alternatieve en hier mijn verslag over doen. Een statisch IP heeft de server inmiddels, om alles 'zo echt mogelijk' te willen laten lijken heb ik alles draaien op een .lan adres (zonder mappen), een beetje voor het gevoel ook denk ik.

Je kunt idd een DNS server draaien op je Ubuntu. Maar waarom wil je dat?
Wat is nou eigenlijk jouw probleem? Dat je niet je hosts file wilt aanpassen. Als je DNS draait, moet je een bestand aanpassen op je Ubuntu server, dus het wordt er niet makkelijker op...

Het is ook makkelijk als ik switch tussen laptop en andere PC, tevens ben ik bezig met een scriptje die automatisch een SVN repository aanmaakt, een virtual host e.d. Dan zou ik de DNS server er in kunnen verwerken die een record aanmaakt o.i.d. :-)

Zelf heb ik ook nog gekeken voor een DNS server op basis van mySQL, hierbij kwam ik uit op mydnsConf, hier ga ik eens naar kijken en ook feedback over geven.