Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: [opgelost] Nieuwe router en ubuntu server fail  (gelezen 3921 keer)

Offline Sharky_80

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
[opgelost] Nieuwe router en ubuntu server fail
« Gepost op: 2010/01/12, 18:16:22 »
Vandaag glasvezel van KPN gekregen. Maar nu kan mijn Ubuntu server 8.04 geen verbinding met het internet maken... (ik controleer dmv POP mijn externe mailboxen)

Op de router (Thomson TG787v SIP) bijna alle poorten opengezet maar de server maakt maar geen verbinding met het internet...

Adres van de router/gateway is wel veranderd van 192.168.2.1 naar 192.168.2.254 maar ik weet niet of dat er mee te maken heeft.

Heeft iemand tips waar ik een instelling kan wijzigen zodat de server were verbinding met het internet maakt?

Oplossing (verderop in dit draadje te lezen)

Nameserver in /etc/resolv.conf veranderd van 192.168.2.1 in de nieuwe gateway 192.168.2.254
« Laatst bewerkt op: 2010/01/14, 14:23:31 door Sharky_80 »

Offline ivo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Nieuwe router en ubuntu server fail
« Reactie #1 Gepost op: 2010/01/12, 20:46:49 »
Kun je vanaf de server de router bereiken met een ping opdracht?

ping 192.168.2.254
There are only 10 types of people in the world; those who understand binary and those who don't.

Offline ruujan

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Nieuwe router en ubuntu server fail
« Reactie #2 Gepost op: 2010/01/12, 21:56:39 »
Als het een server is, dan zul je wel statische IP-adressen gebruiken. Je moet dan je gateway en waarschijnlijk ook je dns-server aanpassen. Dat laatste is alleen nodig als je de DNS-server van je router gebruikte. Gebruik je een externe DNS-server, bijvoorbeeld van je provider, dan is het niet nodig.
Heb je behalve die server nog meer apparaten aan je netwerk hangen die het internet op gaan? En doen die het wel?

Offline Sharky_80

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Nieuwe router en ubuntu server fail
« Reactie #3 Gepost op: 2010/01/13, 10:04:41 »
Een pingopdracht geeft resultaat, dus verbinding is er gewoon... Het gekke is dat ik binnen het netwerk via een willekeurige PC gewoon toegang op de server heb... draadloos (de server is wel met een directe verbinding aangesloten) Via andere apparaten heb ik dus wel toegang tot het internet.

Ga ff kijken naar de IP/gateway instellingen...

In ieder geval bedankt voor jullie input!

Offline Sharky_80

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Nieuwe router en ubuntu server fail
« Reactie #4 Gepost op: 2010/01/13, 10:42:46 »
Hieronder /etc/network/interfaces bestand. Dit lijkt allemaal goed te staan... ???


# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface
auto eth0
iface eth0 inet static
   address 192.168.2.10
   netmask 255.255.255.0
   network 192.168.2.0
   broadcast 192.168.2.255
   gateway 192.168.2.254

Offline markba

  • Lid
    • http://markbaaijens.nl/
  • Steunpunt: Ja
Re: Nieuwe router en ubuntu server fail
« Reactie #5 Gepost op: 2010/01/13, 11:12:33 »
Probeer eens vanaf de server:

ping 62.69.179.198
Als dat werkt, kun je in ieder geval naar buiten (ip is van nu.nl).
Daarna:

ping nu.nl
Als dat niet werkt, is er iets met je DNS aan de hand, waarschijnlijk icm jouw server-config omdat andere apparaten blijkbaar wel goed werken.

Offline Sharky_80

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Nieuwe router en ubuntu server fail
« Reactie #6 Gepost op: 2010/01/13, 11:29:02 »
Het pingen naar een extern IP adres geeft geen resultaat.

Door het commando ping nu.nl geeft de server - als verwacht - de melding "Unknown host nu.nl"

Dus verbinding naar buiten kan niet worden gemaakt...

Offline rja

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Nieuwe router en ubuntu server fail
« Reactie #7 Gepost op: 2010/01/13, 14:25:44 »
Vreemd.

Je hebt de server opnieuw gestart ?

Kun je andere werkstations of de router wel pingen ?

Wat geeft traceroute 62.69.179.198 ?
« Laatst bewerkt op: 2010/01/13, 14:27:49 door rja »

Offline Sharky_80

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Nieuwe router en ubuntu server fail
« Reactie #8 Gepost op: 2010/01/13, 14:35:26 »
Ik heb de server al verschillende malen ge-reboot.

Andere werkstations en router zijn gewoon te pingen.

ik heb traceroute niet ge├»nstalleerd; kan op dit moment ook niet.... geen internetverbinding  :(

Het is een erg vreemde situatie...

p.s. werk veel via webmin; ook dit werkt naar behoren... Maar alleen lokaal dan.
« Laatst bewerkt op: 2010/01/13, 14:37:03 door Sharky_80 »

Offline rja

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Nieuwe router en ubuntu server fail
« Reactie #9 Gepost op: 2010/01/13, 14:47:04 »
Wat voor output geeft route -n ?

Offline Sharky_80

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Nieuwe router en ubuntu server fail
« Reactie #10 Gepost op: 2010/01/13, 16:15:18 »
Output route -n:

Destination
192.168.2.0
0.0.0.0

Gateway
0.0.0.0
192.168.2.1

Genmask
255.255.255.0
0.0.0.0

Flags
U
UG

Metric
0
100

Ref
0
0

Use
0
0

Iface
eth0
eth0

Offline softbart

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Nieuwe router en ubuntu server fail
« Reactie #11 Gepost op: 2010/01/13, 19:07:41 »

Citaat
Gateway
0.0.0.0
192.168.2.1

Zo te zien nog zijn oude gateway??

groet,

Theo

Offline Sharky_80

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Nieuwe router en ubuntu server fail
« Reactie #12 Gepost op: 2010/01/13, 20:25:49 »
Ja, daar heb je gelijk in... Maar in /etc/network/interfaces lijkt het allemaal goed te staan.

# The primary network interface
auto eth0
iface eth0 inet static
   address 192.168.2.10
   netmask 255.255.255.0
   network 192.168.2.0
   broadcast 192.168.2.255
   gateway 192.168.2.254

Of moet ik de gateway instelling ergens anders veranderen???

Offline softbart

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Nieuwe router en ubuntu server fail
« Reactie #13 Gepost op: 2010/01/13, 20:51:07 »
Het wil weleens gebeuren dat /etc/init.d/networking restart niet helemaal door komt.
Met de hand moet het ook lukken.

sudo route del default gw 192.168.2.1
sodo route add default gw 192.168.2.254
sudo route

groet,

Theo

Offline Sharky_80

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Nieuwe router en ubuntu server fail
« Reactie #14 Gepost op: 2010/01/13, 22:31:51 »
Wanneer ik de default gw delete doet ie dat goed. Maar bij het commando sudo route add default gw 192.168.2.254 komt ie met de melding "No such process".

Resultaat is dat bij sudo route bij gateway een * staat...

Offline Sharky_80

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Nieuwe router en ubuntu server fail
« Reactie #15 Gepost op: 2010/01/13, 22:34:13 »
Gelijk even geprobeerd mail op te halen met het volgende commando:

fetchmail -v -f '/home/accountnaam/.fetchmailrc' ..
Hierbij krijg ik de volgende (logische) melding terug. Ik post dit toch maar, wellicht dat jullie hier meer in zien...

fetchmail: 6.3.8 querying mail.account.nl (protocol POP3) at wo 13 jan 2010 22:57:50 CET: poll started
fetchmail: couldn't find canonical DNS name of mail.account.nl (mail.account.nl): Name or service not known
fetchmail: 6.3.8 querying mail.account.nl (protocol POP3) at wo 13 jan 2010 22:57:50 CET: poll completed
fetchmail: Query status=11 (DNS)
fetchmail: normal termination, status 11

Offline softbart

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Nieuwe router en ubuntu server fail
« Reactie #16 Gepost op: 2010/01/13, 23:38:37 »
Gaarne nog een keer

route add default gw 192.168.2.254
route -n   #kan even duren
cat /etc/resolv.conf

groet,

theo

Offline Sharky_80

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Nieuwe router en ubuntu server fail
« Reactie #17 Gepost op: 2010/01/14, 10:03:25 »
Ben al een beetje verder. Er is een verbinding naar buiten mogelijk.

ping 62.69.179.198
geeft namelijk resultaat!

Maar wanneer ik via (voorbeeldje)

sudo apt-get update
een verbinding probeer te maken, dan lukt dat weer niet.

sudo route -n

# resultaat:

Destination
192.168.2.0
0.0.0.0

Gateway
0.0.0.0
192.168.2.254

Genmask
255.255.255.0
0.0.0.0

Flags
U
UG

Metric
0
100

Ref
0
0

Use
0
0

Iface
eth0
eth0

Gateway lijkt nu dus wel goed te staan.

ifconfig geeft bij eth0 de volgende gegevens terug (Klopt de Bcast???)

inet addr: 192.168.2.10  Bcast: 192.168.2.255  Mask: 255.255.255.0

Offline softbart

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Nieuwe router en ubuntu server fail
« Reactie #18 Gepost op: 2010/01/14, 10:28:17 »
Nu nog even de DNS.

cat /etc/resolv.conf
Deze vergelijken met de nameservers van je provider.

groet,

Theo

Offline Sharky_80

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Nieuwe router en ubuntu server fail
« Reactie #19 Gepost op: 2010/01/14, 10:34:01 »
Hoi Theo,

sudo cat /etc/resolv.conf
geeft als resultaat nameserver 192.168.2.10

De volgende vraag begrijp ik niet helemaal: Deze vergelijken met de nameservers van je provider. (ik ben redelijk onervaren ubuntu server gebruiker)

Ik zie op de router dat deze mijn server wel goed ziet:
Homeserver   
192.168.2.10 
Ethernet-interface   ethport1
« Laatst bewerkt op: 2010/01/14, 10:36:37 door Sharky_80 »

Offline softbart

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Nieuwe router en ubuntu server fail
« Reactie #20 Gepost op: 2010/01/14, 12:27:59 »
@sharky_80,

192.168.2.10 is de server zelf. Dus de DNS wijst naar zichzelf??

Een nameserver heeft de functie om een internet-naam om te zetten in een ip adres. zoals @markba liet zien. nu.nl => 62.69.179.198

Mogelijk dat de router nu die functie heeft overgenomen. /etc/resolv.conf dan wijzigen in 192.168.2.254.
Zo niet dan dienen de externe nameservers van b.v je provider ingevuld te worden.

groet,

Theo

Offline Sharky_80

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Nieuwe router en ubuntu server fail
« Reactie #21 Gepost op: 2010/01/14, 14:20:38 »
DOORBRAAK!!!

Daar zat het em... De nameserver op 192.168.2.254 gezet en het systeem haalt mijn mailboxen weer leeg! gelijk gecontroleerd met apt-get update en ook dit werkt weer goed!

Deel 1 van mijn probleem is dus opgelost! 

Deel 2 is meer een routerprobleem, dus dat hoeft hier niet verder te worden besproken!

In ieder geval heel erg bedankt voor jullie input!!!

Offline softbart

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: [opgelost] Nieuwe router en ubuntu server fail
« Reactie #22 Gepost op: 2010/01/14, 16:11:36 »
@sharky_80,

Je gaf al eerder aan dat je de server diverse keren had op gestart. Dan had de gateway in je interfaces uitgevoerd moeten worden.
Dat was echter niet gebeurd.
Mocht je door omstandigheden je server opnieuw moeten opstarten, houdt er dan rekening mee dat je mogelijk opnieuw je gateway met de hand moet uitvoeren.

groet,

Theo