Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: [OPGELOST - en leerzaam] Epson Aculaser C1100 geïnstalleerd ... of toch niet?  (gelezen 2224 keer)

Offline cornouws

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Tja, Ubuntu 9.10 op nieuwe laptop. Alles prima. Alleen geen std driver voor de Epson Aculaser C1100.

Die vind ik wel bij Avasys: http://www.avasys.jp/english/linux_e/dl_laser.html
Na installatie werkt het echter niet: foutmelding dat pstoalc1100.sh niet is geïnstalleerd.

Wat zitten zoeken en kom aantal links tegen.
Zoals
 1- https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/68183
 2- http://www.avasys.jp/cgi-bin/lx/bbs/en/laser-bbs/hyperbbs.cgi?mode=view;Code=179

Die tweede (2) geeft al een uitleg voor oplossing.
Maar ik heb de eerste stap daarvan niet uitgevoerd
  sudo aptitude install gcc-3.3-base libstdc++5
omdat die een melding geeft die ik niet kan duiden:

Citaat
Pakketlijsten worden ingelezen... Klaar
Boom van vereisten wordt opgebouwd
De status informatie wordt gelezen... Klaar
Initialiseren van pakketstatussen... Klaar
Schrijven van uitgebreide statusinformatie... Klaar
Geen enkel pakket gevonden waarvan de naam of beschrijving overeenkomen met "gcc-3.3-base"
Geen kandidaat versie gevonden voor libstdc++5
Geen enkel pakket gevonden waarvan de naam of beschrijving overeenkomen met "gcc-3.3-base"
Geen kandidaat versie gevonden voor libstdc++5
De volgende pakketten zullen worden VERWIJDERD:
  linux-headers-2.6.31-14{u} linux-headers-2.6.31-15{u}
  linux-headers-2.6.31-15-generic-pae{u}
0 pakketten opgewaardeerd, 0 nieuwe geïnstalleerd, 3 te verwijderen en 5 niet opwaarderen.
Heb 0B archieven nodig. Na uitpakken zal 155MB worden vrijgemaakt.
Wilt u verder gaan? [Y/n/?]

De andere stappen wel uitgevoerd.
Maar geen resultaat: ik kan printopdracht geven, en die verdwijnt in het niets ..

Dus ik heb maar het idee van de eerste link (1) hierboven opgepikt en $-tekens toegevoegd voor enige voorkomens van Copies in de /usr/bin/pstoalc1100.sh (hoewel dat onderwerp gaan over 64 bits en andere printer ;-) )
Nog steeds niets.

Nu zie ik dat er op dit forum ook wat topic over deze printer zijn:
 3 - http://forum.ubuntu-nl.org/hardware-en-drivers/installatie-canon-lbp3000-en-epson-c1100/msg524139/#msg524139
 4 - http://forum.ubuntu-nl.org/hardware-en-drivers/ubuntu-hardy-en-epson-c1100/msg299977/#msg299977
 5 - http://forum.ubuntu-nl.org/hardware-en-drivers/driver-voor-epson-c1100-kleurenlaser-onder-hardy/msg264984/#msg264984

Komt dus allemaal neer op wat ik al had geprobeerd.

Graag raad dus.
Toch maar gcc-3.3-base libstdc++5 installeren?

Dank - Cor
« Laatst bewerkt op: 2009/12/17, 08:59:51 door cornouws »

Offline Gijsbert

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Re: Epson Aculaser C1100 geïnstalleerd ... of toch niet?
« Reactie #1 Gepost op: 2009/12/16, 23:16:39 »
Welke versie heb je gedownload, tar.gz of rpm? Heb je de 64 bits geïnstalleerd?
Welk(e)commando('s) heb je uitgevoerd in de terminal en was je in de juiste map?
gcc-3.3-base en libstdc++5 zitten niet in 9.10, ook niet in de backports. Ik weet ook niet of het verstandig is om deze te installeren.
In der Beschränkung zeigt sich der Meister.

Offline cornouws

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Epson Aculaser C1100 geïnstalleerd ... of toch niet?
« Reactie #2 Gepost op: 2009/12/16, 23:42:54 »
Dank voor de reactie, Gijsbert.

Welke versie heb je gedownload, tar.gz of rpm? Heb je de 64 bits geïnstalleerd?

- Epson-ALC1100-filter-1.2-0.i386.rpm en
- Epson-ALC1100-filter-cups-1.2-0.i386.rpm
van http://www.avasys.jp/lx-bin2/linux_e/laser/DL2.do
Niet de 64 bits.

Welk(e)commando('s) heb je uitgevoerd in de terminal en was je in de juiste map?

Eerst had ik (vlgs de beschrijving) het volledige pakket gedownload
   Epson-ALC1100-filter-1.2.tar.gz
dat uitgepakt
en de printer geïnstalleerd met verwijzing naar de ppd in dat pakket.
Maar dat gaf dus de al gemelde foutmelding (zie boven)

Dus de printerdef. verwijderd en daarna de commando's die staan in (2) in mijn eerste post hier.
Behalve de eerste
  sudo aptitude install gcc-3.3-base libstdc++5
vanwege de onzekerheid

Alle commando's heb ik op de juiste locatie gedaan. Commando's gaven het verwachte effect.

gcc-3.3-base en libstdc++5 zitten niet in 9.10, ook niet in de backports. Ik weet ook niet of het verstandig is om deze te installeren.

Daar ben ik dus toch benieuwd naar.

Verder heb ik in de syslog zitten kijen. Wel de nodige meldingen over de printer
Zoals
Citaat
Dec 16 22:04:48 xxx udev-configure-printer: Queue ipp://localhost:631/printers/EPSON-AL-C1100 has matching device URI
Dec 16 22:04:48 xxx udev-configure-printer: Disabled printer ipp://localhost:631/printers/EPSON-AL-C1100 as the corresponding device was unplugged or turned off
Dec 16 22:04:48 xxx udev-configure-printer: Queue ipp://localhost:631/printers/EPSON_AL-C1100 has matching device URI
Dec 16 22:04:48 xxx udev-configure-printer: Disabled printer ipp://localhost:631/printers/EPSON_AL-C1100 as the corresponding device was unplugged or turned off

ec 16 22:10:20 xxx udev-configure-printer: URI matches without serial number: usb://EPSON/AL-C1100
Dec 16 22:10:20 xxx udev-configure-printer: No serial number URI matches so using those without
Dec 16 22:10:20 xxx udev-configure-printer: Queue ipp://localhost:631/printers/EPSON-AL-C1100 has matching device URI

Dec 16 22:10:20 xxx udev-configure-printer: Re-enabled printer ipp://localhost:631/printers/EPSON-AL-C1100
Dec 16 22:10:20 xxx udev-configure-printer: Queue ipp://localhost:631/printers/EPSON_AL-C1100 has matching device URI
Dec 16 22:10:20 xxx udev-configure-printer: Re-enabled printer ipp://localhost:631/printers/EPSON_AL-C1100

Dec 16 22:55:57 xxx udev-configure-printer: Queue ipp://localhost:631/printers/EPSON_AL-C1100 has matching device URI
Dec 16 22:55:57 xxx udev-configure-printer: Disabled printer ipp://localhost:631/printers/EPSON_AL-C1100 as the corresponding device was unplugged or turned off
Maar daar heb ik tussendoor wat zitten verwijderen ook van de geïnstalleerde printers.
En ik weet niet of ik alle relevante regels heb geplakt..

vr. groet,

Offline cornouws

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Epson Aculaser C1100 geïnstalleerd ... of toch niet?
« Reactie #3 Gepost op: 2009/12/16, 23:50:02 »
En ik weet niet of ik alle relevante regels heb geplakt..

Dus maar even de printerkabel in de usb poort gedaan.
Volgende log:
Citaat
Dec 16 23:43:57 xxx kernel: [14240.000819] usb 2-3: new high speed USB device using ehci_hcd and address 6
Dec 16 23:43:57 xxx kernel: [14240.139001] usb 2-3: configuration #1 chosen from 1 choice
Dec 16 23:43:57 xxx kernel: [14240.141637] usblp0: USB Bidirectional printer dev 6 if 0 alt 0 proto 2 vid 0x04B8 pid 0x0007
Dec 16 23:43:57 xxx udev-configure-printer: add /devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb2/2-3/2-3:1.0
Dec 16 23:43:57 xxx udev-configure-printer: parent devpath is /devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb2/2-3
Dec 16 23:43:57 xxx udev-configure-printer: Device vendor/product is 04B8:0007
Dec 16 23:43:57 xxx udev-configure-printer: add /devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb2/2-3/2-3:1.0/usb/lp0
Dec 16 23:43:57 xxx udev-configure-printer: failed to claim interface
Dec 16 23:43:57 xxx udev-configure-printer: invalid or missing IEEE 1284 Device ID
Dec 16 23:43:57 xxx udev-configure-printer: parent devpath is /devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb2/2-3
Dec 16 23:43:57 xxx udev-configure-printer: MFG:EPSON MDL:AL-C1100 SERN:- serial:31PF2PZ19610950926
Dec 16 23:43:58 xxx kernel: [14241.361415] usb 2-3: usbfs: interface 0 claimed by usblp while 'usb' sets config #1
Dec 16 23:44:00 xxx udev-configure-printer: URI matches without serial number: usb://EPSON/AL-C1100
Dec 16 23:44:00 xxx udev-configure-printer: No serial number URI matches so using those without
Dec 16 23:44:00 xxx udev-configure-printer: Queue ipp://localhost:631/printers/EPSON-AL-C1100 has matching device URI
Dec 16 23:44:00 xxx udev-configure-printer: Re-enabled printer ipp://localhost:631/printers/EPSON-AL-C1100
Dec 16 23:44:00 xxx udev-configure-printer: Queue ipp://localhost:631/printers/EPSON_AL-C1100 has matching device URI
Dec 16 23:44:00 xxx udev-configure-printer: Re-enabled printer ipp://localhost:631/printers/EPSON_AL-C1100

Niks geen melding van een que ofzo.
En als ik een testpagina print, telt die wel lekker door. (Zuinig met papier, dat wel ;-) )

Kan ik iets wijzer worden uit een andere logfile?

(De printer doet het dus wel van een ander systeem.)

Offline tux821

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Epson Aculaser C1100 geïnstalleerd ... of toch niet?
« Reactie #4 Gepost op: 2009/12/16, 23:59:03 »
Heb je onderstaande howto ook gezien?

http://forum.schnellsuche.de/tutorials-howto/howto-epson-aculaser-c1100-debian-ubuntu-installieren-t2619.html

Staat ook een paragraaf in voor Ubuntu 9.10.


Offline cornouws

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Epson Aculaser C1100 geïnstalleerd ... of toch niet?
« Reactie #5 Gepost op: 2009/12/17, 08:58:57 »
Heb je onderstaande howto ook gezien?
http://forum.schnellsuche.de/tutorials-howto/howto-epson-aculaser-c1100-debian-ubuntu-installieren-t2619.html

Thnx tux821!
Precies dat regeltje
  dpkg -i --force-architecture <paket>.deb
was waar het om ging.
En eigenlijk het antwoord op de vraag die ik onderaan mijn eerste post in dit onderwerp stelde ;-)

Was weer een leerzame excercitie :-)

groeten - Cor

Offline tux821

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Bedankt voor de feedback, mooi dat je het hiermee hebt kunnen oplossen ;)
« Laatst bewerkt op: 2009/12/17, 17:41:14 door tux821 »

Offline petervE

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Er zijn blijkbaar meer wegen die naar Rome leiden. Ik heb zo'n zelfde printer en heb het op deze manier opgelost:

Ik had drie pakketten nodig:
http://packages.debian.org/lenny/i386/libstdc++5/download
http://qld.yi.org/it_i/epson-alc1100-filter_1.2-1_i386.deb
http://qld.yi.org/it_i/epson-alc1100-filter-cups_1.2-1_i386.deb

Die kun je installeren door dubbelklikken. Daarna werd de printer zonder problemen herkend. Testprint en een paar voorbeeldbestanden werkten prima.

Offline Wolfje59

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
heb het geprobeerd maar de onderste 2 links werken niet; server niet gevonden!