Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: PowerBook G4 867 MHz 512 MB.....Tijdens/na installatie verstoord beeld...  (gelezen 5607 keer)

Offline Olrik4U

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Goedenavond allen,

Ik heb naast mijn iBook G4 waar ik nu op type ook nog een PowerBook G4 voor Linux ter beschikking.
Hier wilde ik YDL installeren omdat zij nog altijd PPC ondersteunen. Voor mij leek het erop dat Apple en YDL dichter bij elkaar liggen dan Apple en Ubuntu.
Inmiddels heb ik versies van YDL, Kubuntu en Ubuntu geprobeerd, doordat ik in ieder geval, als al de installatie lukt, geen goed beeld heb na het booten. Het is een heel vreemd beeld waarop je in ieder geval totaal geen tekst kan lezen...
Misschien heeft het iets te doen met de ATI grafische beeldschermkaart, maar ik kom niet verder hierdoor.
Wie kent dit probleem en weet een oplossing?
Het gekke is dat ik 1x YDL grafisch heb kunnen installeren maar toch vervolgens na de installatie en het booten totaal niets aan het beeld heb. Zeg maar een soort melkwegstelsel en als variant uiteindelijk een vlak van wit links en een donker vlak rechts...
Het leek mij leuk om met 2 linux versies te experimenteren zodat je bijvoorbeeld verschillen kunt waarnemen. De geheugen modules zijn in ieder geval  goed, ik heb ze gewisseld en zelfs 1 voor 1 geplaatst, het maakt geheel niet uit. HELP!
HeadStart Intel P4 630 (2005)
Pentium 4 / 3GHz / 1GB PC3200 DDR SDRAM / 200GB SATA 150 7200 RPM HD / DVD+/-R/RW / FoxxConn Motherboard 915
NVidia 8500GT 256MB
Linksys Wireless-G 2.4GHz PCI Adapter WMP54G
First Life Windows XP
Second Life Kubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx

Offline Olrik4U

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Na mijn bericht nogmaals opnieuw een installatie gedaan met:

install video=ofonly

Installatie gaat uitstekend, echter na het booten ben ik even ver...


HeadStart Intel P4 630 (2005)
Pentium 4 / 3GHz / 1GB PC3200 DDR SDRAM / 200GB SATA 150 7200 RPM HD / DVD+/-R/RW / FoxxConn Motherboard 915
NVidia 8500GT 256MB
Linksys Wireless-G 2.4GHz PCI Adapter WMP54G
First Life Windows XP
Second Life Kubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx

Offline ruujan

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
kun je met Ctrl-Alt-F1 nog wel in een terminal komen? Dan zou je eens kunnen kijken in de logbestanden. Ik vremoed dat het inderdaad iets met de grafische kaart te maken heeft.

Ik heb wel het volgende gevonden, maar het lijkt mij niet echt hoopvol:

http://www.mathematik.uni-marburg.de/~schmidtm/apple/powerbook.en.php

Offline Olrik4U

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Dank je wel Ruujan,

Ik kan niet wachten tot ik weer thuis ben....ga het vanavond gelijk uitproberen.
Als dit lukt, kunnen in ieder geval aanpassingen uitgevoerd worden, want de installatie op zich moet wel goed zijn lijkt me.

HeadStart Intel P4 630 (2005)
Pentium 4 / 3GHz / 1GB PC3200 DDR SDRAM / 200GB SATA 150 7200 RPM HD / DVD+/-R/RW / FoxxConn Motherboard 915
NVidia 8500GT 256MB
Linksys Wireless-G 2.4GHz PCI Adapter WMP54G
First Life Windows XP
Second Life Kubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx

Offline Olrik4U

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
kun je met Ctrl-Alt-F1 nog wel in een terminal komen?

Nop, lukt niet. Vervolgens besloten om YDL te verlaten en te concentreren op Ubuntu om uiteindelijk met de KDE omgeving  te kunnen gaan werken/spelen...

Echter de gedane installatie pogingen eindigen hiermee ook in een verkeerde monitor weergave...

To be continued...
HeadStart Intel P4 630 (2005)
Pentium 4 / 3GHz / 1GB PC3200 DDR SDRAM / 200GB SATA 150 7200 RPM HD / DVD+/-R/RW / FoxxConn Motherboard 915
NVidia 8500GT 256MB
Linksys Wireless-G 2.4GHz PCI Adapter WMP54G
First Life Windows XP
Second Life Kubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx


Offline Olrik4U

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
heb je wel een ppc image geprobeerd?

Zekers Chris...zie ook mijn onderschrift, waarbij ik precies de iso's vermeld.

Nu was het inmiddels 1x gelukt om YDL via een "install-text" te installeren, hierbij had ik gewoon beeld (een soort MS-DOS vensters). Echter na de installatie, had ik tot vanavond niets zichtbaar op de monitor.
Deze avond kreeg ik echter wel m'n bestelde  geheugen module van 512 MB binnen. Na het plaatsen met nu een totaal van 256+512 kon ik waarachtig 1x inloggen. Kubuntu doet het helaas niet beter...

« Laatst bewerkt op: 2009/12/13, 14:45:56 door Olrik4U »
HeadStart Intel P4 630 (2005)
Pentium 4 / 3GHz / 1GB PC3200 DDR SDRAM / 200GB SATA 150 7200 RPM HD / DVD+/-R/RW / FoxxConn Motherboard 915
NVidia 8500GT 256MB
Linksys Wireless-G 2.4GHz PCI Adapter WMP54G
First Life Windows XP
Second Life Kubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx

Offline chris.

  • Lid
    • http://www.linuxmintusers.be
  • Steunpunt: Nee
vreemd,

je zou het nog eens met een debian kunnen proberen,
die ondersteund de ppc native heb ik me laten vertellen.

Offline Olrik4U

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Ik probeer, op het installeren, een beetje grip te krijgen. Zojuist nogmaals een installatie gedaan met "install-text video=ofonly".
Ik heb nu een opdrachtregel-besturingssysteem (commandolijn systeem), maar wil natuurlijk een standaard grafisch systeem...
« Laatst bewerkt op: 2009/12/11, 01:04:11 door Olrik4U »
HeadStart Intel P4 630 (2005)
Pentium 4 / 3GHz / 1GB PC3200 DDR SDRAM / 200GB SATA 150 7200 RPM HD / DVD+/-R/RW / FoxxConn Motherboard 915
NVidia 8500GT 256MB
Linksys Wireless-G 2.4GHz PCI Adapter WMP54G
First Life Windows XP
Second Life Kubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx

Offline Olrik4U

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Vreemd...?!?!

Hoe kan het dat ik zojuist een commandline prompt krijg met de hostname ubuntu terwijl ik YDL geinstalleerd heb, en dit diverse keren inmiddels gedaan heb, waarbij ik trouwens de totale installatie steeds opnieuw doe.
Ik heb nu de PBG4 in targetmode aangesloten op een G5 en de gehele HD wordt nu door nullen overschreven.
Vervolgens installeer ik aansluitend YDL opnieuw.

Toch begrijp ik het niet echt...
HeadStart Intel P4 630 (2005)
Pentium 4 / 3GHz / 1GB PC3200 DDR SDRAM / 200GB SATA 150 7200 RPM HD / DVD+/-R/RW / FoxxConn Motherboard 915
NVidia 8500GT 256MB
Linksys Wireless-G 2.4GHz PCI Adapter WMP54G
First Life Windows XP
Second Life Kubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx

Offline Olrik4U

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: PowerBook G4 867 MHz 512 MB.....Tijdens/na installatie verstoord beeld...
« Reactie #10 Gepost op: 2009/12/13, 14:56:39 »
Vervolgens installeer ik aansluitend YDL opnieuw.

En zo geschiede...
Ik kan nu gewoon inloggen, maar kom niet verder dan commandline gebruik. In het grafische via "startx" lukt niet. Ik vermoed dat ik het Xorg.conf bestand moet aanpassen ?, de PBG4 heeft een ATI Mobility Radeon 9000" als beeldschermkaart, maar hiervan vind ik niets terug in het Xorg.conf bestand.

Nu heeft mijn iBook G4 de ATI Mobility Radeon 9200 als beeldschermkaart, dus ik dacht, laat ik eens zien wat ik in dat Xorg.conf bestand kan lezen.....helaas kan ik het bestand op de iBook G4 niet vinden...
« Laatst bewerkt op: 2009/12/13, 15:00:12 door Olrik4U »
HeadStart Intel P4 630 (2005)
Pentium 4 / 3GHz / 1GB PC3200 DDR SDRAM / 200GB SATA 150 7200 RPM HD / DVD+/-R/RW / FoxxConn Motherboard 915
NVidia 8500GT 256MB
Linksys Wireless-G 2.4GHz PCI Adapter WMP54G
First Life Windows XP
Second Life Kubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx

Offline jonux

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: PowerBook G4 867 MHz 512 MB.....Tijdens/na installatie verstoord beeld...
« Reactie #11 Gepost op: 2009/12/13, 21:14:20 »
http://forum.ubuntu-nl.org/hardware-en-drivers/out-of-range-49327/msg525627/#msg525627

Wellicht heb je hier wat aan om X aan de praat te krijgen.
Foxconn A6VMX / AMD Athlon(tm) 7850 Dual-Core Processor
UBUNTU 9.10 karmic/compiz/emerald

Offline Olrik4U

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: PowerBook G4 867 MHz 512 MB.....Tijdens/na installatie verstoord beeld...
« Reactie #12 Gepost op: 2009/12/13, 22:18:33 »
Wellicht heb je hier wat aan om X aan de praat te krijgen.

Dank je Jonux,

Het is nog niet gelukt, met het ontstane bestand xorg.conf.new kreeg ik een nagenoeg zwart scherm...en met CTRL+ALT+F1 kwam ik niet terug naar de command prompt...dus reboot met aan/uit knop.
Ik heb met vi het xorg.conf.new gelezen en daaruit kan ik aflezen dat er nu in ieder geval een radeon driver gebruikt wordt. Ik denk dat ik m'n bestaande xorg.conf ermee ga aanpassen...

Iets verder in ieder geval, nogmaals dank.
HeadStart Intel P4 630 (2005)
Pentium 4 / 3GHz / 1GB PC3200 DDR SDRAM / 200GB SATA 150 7200 RPM HD / DVD+/-R/RW / FoxxConn Motherboard 915
NVidia 8500GT 256MB
Linksys Wireless-G 2.4GHz PCI Adapter WMP54G
First Life Windows XP
Second Life Kubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx

Offline Olrik4U

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: PowerBook G4 867 MHz 512 MB.....Tijdens/na installatie verstoord beeld...
« Reactie #13 Gepost op: 2009/12/14, 18:03:26 »
Zo...vandaag was ik het zat!
Ik vind dat het wel heel erg moeilijk is om YDL 6.2. op deze PBG4 grafisch werkend te krijgen.
Het zal wel aan de ATI Mobility Radeon 9000 liggen, in ieder geval kan ik te weinig "afkijken" van wat ik lees op het internet. Aangezien ik op m'n iBook G4 ook een ATI kaart heb, al is het een 9200 versie, en die zich wel grafisch laat gebruiken met Ubuntu, ga ik verder met Kubuntu op de PBG4 omdat ik de KDE desktop wel heel erg mooi vind. Vaarwel YDL leve Kubuntu...hoop ik!
HeadStart Intel P4 630 (2005)
Pentium 4 / 3GHz / 1GB PC3200 DDR SDRAM / 200GB SATA 150 7200 RPM HD / DVD+/-R/RW / FoxxConn Motherboard 915
NVidia 8500GT 256MB
Linksys Wireless-G 2.4GHz PCI Adapter WMP54G
First Life Windows XP
Second Life Kubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx

Offline track

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: PowerBook G4 867 MHz 512 MB.....Tijdens/na installatie verstoord beeld...
« Reactie #14 Gepost op: 2009/12/15, 12:13:42 »
Hoi Olrik,

mit er nog problemen zijn helpt je misschien ook deze draad verder: 
http://forum.ubuntu-nl.org/installatie/hallo-en-een-vraag/

track

Offline Olrik4U

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: PowerBook G4 867 MHz 512 MB.....Tijdens/na installatie verstoord beeld...
« Reactie #15 Gepost op: 2009/12/15, 16:46:29 »
Hoi Olrik,

mit er nog problemen zijn helpt je misschien ook deze draad verder: 
http://forum.ubuntu-nl.org/installatie/hallo-en-een-vraag/

track

Dank je Track,

Ga er vanavond mee verder...
Ook met Kubuntu heb ik dezelfde problemen als met YDL, het grafische gedeelte laat zich na de installatie (gaat uitstekend) niet starten. Nu sinds gisteravond heb ik maar Ubuntu geinstalleerd, zoals op mijn iBook G4, en zelfs 2x moeizaam kunnen inloggen in het grafische gedeelte. Continue een zwart scherm eigenlijk. Vanavond wil ik X stoppen met opstarten en vanaf de tekst modus het probleem oplossen...dus vergelijken met m'n iBook die geen problemen heeft met X opstarten. Uiteindelijk hoop ik vanuit GNOME het KDE pakket te installeren en dan vervolgens als Kubuntu de PBG4 verder te kunnen gebruiken. De support hier en verder op het internet over Ubuntu etc, is absoluut beter dan met YDL, daaover kon ik toch maar te weinig over terugvinden i.v.m. mijn ATI Mobility Radeon 9000 grafische kaart.
Ik verveel me in ieder geval niet...
HeadStart Intel P4 630 (2005)
Pentium 4 / 3GHz / 1GB PC3200 DDR SDRAM / 200GB SATA 150 7200 RPM HD / DVD+/-R/RW / FoxxConn Motherboard 915
NVidia 8500GT 256MB
Linksys Wireless-G 2.4GHz PCI Adapter WMP54G
First Life Windows XP
Second Life Kubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx

Offline Drummies

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: PowerBook G4 867 MHz 512 MB.....Tijdens/na installatie verstoord beeld...
« Reactie #16 Gepost op: 2009/12/15, 17:00:06 »
@Olrik4U misschien is onderstaande link behulpzaam in je pogingen om........ ;)

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=991721&highlight=ibook
Gestopt als aktief Forumlid 17/10/2011

Offline Olrik4U

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: PowerBook G4 867 MHz 512 MB.....Tijdens/na installatie verstoord beeld...
« Reactie #17 Gepost op: 2009/12/16, 08:38:57 »
Dank Drummies,

Grafisch inloggen bleef een enkele keer lukken, dus gisteravond maar een Kubuntu blokkendoos installatie gedaan waarbij ik in ieder geval in tekst modus kan inloggen. Stap 1...
Wordt vervolgd...
HeadStart Intel P4 630 (2005)
Pentium 4 / 3GHz / 1GB PC3200 DDR SDRAM / 200GB SATA 150 7200 RPM HD / DVD+/-R/RW / FoxxConn Motherboard 915
NVidia 8500GT 256MB
Linksys Wireless-G 2.4GHz PCI Adapter WMP54G
First Life Windows XP
Second Life Kubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx

Offline Olrik4U

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: PowerBook G4 867 MHz 512 MB.....Tijdens/na installatie verstoord beeld...
« Reactie #18 Gepost op: 2009/12/16, 23:30:31 »
Dank Drummies,

.....dus gisteravond maar een Kubuntu blokkendoos installatie gedaan waarbij ik in ieder geval in tekst modus kan inloggen. Stap 1...
Wordt vervolgd...

Ik begin cirkels te draaien...
Ik heb nu op deze PBG4 x-tig installaties gedaan maar kom steeds tot stilstand bij het "zwarte scherm" na het starten van het grafische X Window.
Zojuist de handeling "sudo /etc/init.d/kdm start" gedaan, kom dus vervolgens tot stilstand zoals bovenstaand gezegd.

Wat is nu werkelijk het commando in de tekst modus om "sudo /etc/init.d/kdm start" weer te stoppen, ongedaan te maken, de stap terug dus, you name it.

Want wat ik ook doe:

"sudo /etc/init.d/kdm stop"
            of
"sudo service kdm stop"
           etc...

Ik kom nu dus niet meer van het automatisch starten van X af  ???
En het steeds weer opnieuw installeren biedt ook geen soelaas...

HELP
HeadStart Intel P4 630 (2005)
Pentium 4 / 3GHz / 1GB PC3200 DDR SDRAM / 200GB SATA 150 7200 RPM HD / DVD+/-R/RW / FoxxConn Motherboard 915
NVidia 8500GT 256MB
Linksys Wireless-G 2.4GHz PCI Adapter WMP54G
First Life Windows XP
Second Life Kubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx

Offline track

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: PowerBook G4 867 MHz 512 MB.....Tijdens/na installatie verstoord beeld...
« Reactie #19 Gepost op: 2009/12/17, 12:40:23 »
Hoi Olrik,

normaal kun je ieder progje afbreken via een  [crtl]-c , en de Xserver stoppen via [ctrl]-[alt]-[back] .
Heb je dat geprobeerd ?

Start hij nu de Xserver automatisch op (en loopt vast) of doet hij dat pas nadat je handmatig die
sudo /etc/init.d/kdm startdoet ?  (dat had ik nog niet goed begrepen)

track

Offline Olrik4U

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: PowerBook G4 867 MHz 512 MB.....Tijdens/na installatie verstoord beeld...
« Reactie #20 Gepost op: 2009/12/17, 14:27:53 »
Hoi Olrik,

normaal kun je ieder progje afbreken via een  [crtl]-c , en de Xserver stoppen via [ctrl]-[alt]-[back] .
Heb je dat geprobeerd ?

Start hij nu de Xserver automatisch op (en loopt vast) of doet hij dat pas nadat je handmatig die
sudo /etc/init.d/kdm startdoet ?  (dat had ik nog niet goed begrepen)

track


Hallo Track,

Ik was bezig met het vervolg van de blokkkendoos installatie...
Na "sudo /etc/init.d/kdm start" verkrijg ik de opstart procedure zoals bij m'n iBook G4. Echter met m'n PBG4 loop ik dus nu tegen een zwart scherm aan. Ik wil die stap dus tenietdoen. Met de bekende toetsen combinaties krijg ik het niet gestopt. Ik heb natuurlijk wel een Apple Layout en m'n F1 toets werkt in combinatie met het indrukken van de FN toets....Dus....misschien hierdoor gaat het allemaal al niet? Ook CTRL + ALT + Backspace (<-) werkt niet....

Eigenlijk zou ik dus volgens mij blind kunnen inloggen en met de aan/uit knop weer kunnen uitloggen...
Op de achtergrond werkt het dus wel, ik heb alleen géén beeld...
« Laatst bewerkt op: 2009/12/17, 14:44:31 door Olrik4U »
HeadStart Intel P4 630 (2005)
Pentium 4 / 3GHz / 1GB PC3200 DDR SDRAM / 200GB SATA 150 7200 RPM HD / DVD+/-R/RW / FoxxConn Motherboard 915
NVidia 8500GT 256MB
Linksys Wireless-G 2.4GHz PCI Adapter WMP54G
First Life Windows XP
Second Life Kubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx

Offline Dooitze de Jong

  • Lid
    • dooitze
    • Dooitze de Jong
  • Steunpunt: Nee
Re: PowerBook G4 867 MHz 512 MB.....Tijdens/na installatie verstoord beeld...
« Reactie #21 Gepost op: 2009/12/17, 16:46:38 »
Het kan zijn dat het komt door de nieuwe  versie, probeer eens 9.04
Linux User : 491909
Ubuntu User: 2928
Word geen 100 % Offtopic-spammer, maar help ook eens anderen!
[size=10]Soms plaats ik berichten met mijn pda, dus er kunnen spellingsfouten in zitten[/size]

Offline Olrik4U

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: PowerBook G4 867 MHz 512 MB.....Tijdens/na installatie verstoord beeld...
« Reactie #22 Gepost op: 2009/12/18, 16:12:43 »
Het kan zijn dat het komt door de nieuwe  versie, probeer eens 9.04

Gelijk verhaal...
Vanavond nogmaals een CLI installatie...

Hoe zit dat nu met het "xorg.conf" bestand? Waar is dat nu te vinden? M.a.w. wordt dat nog wel gebruikt?
HeadStart Intel P4 630 (2005)
Pentium 4 / 3GHz / 1GB PC3200 DDR SDRAM / 200GB SATA 150 7200 RPM HD / DVD+/-R/RW / FoxxConn Motherboard 915
NVidia 8500GT 256MB
Linksys Wireless-G 2.4GHz PCI Adapter WMP54G
First Life Windows XP
Second Life Kubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx

Offline Drummies

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: PowerBook G4 867 MHz 512 MB.....Tijdens/na installatie verstoord beeld...
« Reactie #23 Gepost op: 2009/12/18, 16:36:46 »
Iets gevonden v.w.b xorg.conf in dit topic gaat het wel over Imac g3, maar wellicht is de gegeven informatie bruikbaar ???
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1226139&highlight=imac+g3
Gestopt als aktief Forumlid 17/10/2011

Offline Olrik4U

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: PowerBook G4 867 MHz 512 MB.....Tijdens/na installatie verstoord beeld...
« Reactie #24 Gepost op: 2009/12/18, 16:43:10 »
Iets gevonden v.w.b xorg.conf in dit topic gaat het wel over Imac g3, maar wellicht is de gegeven informatie bruikbaar ???
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1226139&highlight=imac+g3

Dank, alleen volgens mij heb ik géén "xorg.conf" bestand in "/etc/X11"
Dus is het elders of moet het eerst aangemaakt worden...
HeadStart Intel P4 630 (2005)
Pentium 4 / 3GHz / 1GB PC3200 DDR SDRAM / 200GB SATA 150 7200 RPM HD / DVD+/-R/RW / FoxxConn Motherboard 915
NVidia 8500GT 256MB
Linksys Wireless-G 2.4GHz PCI Adapter WMP54G
First Life Windows XP
Second Life Kubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx