Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Pentium III; Xubuntu 9,10 systeem "bevriest" na een paar minuten  (gelezen 1954 keer)

Offline m

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Dag allen,

Heb een upgrade van Xubuntu 9,04 naar 9,10 gedaan een week of 3 terug. Alles draaide een paar weken ok.

Nu "bevriest" het systeem na een paar minuten gebruik: toetsenbord werkt niet, cursor staat vast, internet verbinding doet niets meer.
Het enige dat het nog kan is restarten.
Via " update manager" verschijnen er 34 updates die " zogenaamd?" worden binnengehaald, maar niet geinstalleerd.

Als ik aansluitend probeer de updates via de terminal binnen te krijgen "sudo apt get upgrade"(uit het hoofd, wellicht ontbreekt er hier een "-"), worden er wel upgrades gevonden, maar het installeren via "sudo apt get install" geeft als resultaat dat er niets geinstalleerd/ "geupdate" is.

Affijn, iemand een tip?

Bij voorbaat dank!

Tinus.





Offline Progger

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Pentium III; Xubuntu 9,10 systeem "bevriest" na een paar minuten
« Reactie #1 Gepost op: 2009/12/03, 11:20:12 »
Vooreerst al welkom op dit forum.

Misschien eerst eens het volgende commando in de terminal uitvoeren:
sudo dpkg --configure -a
en dan terug:
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
Krijg je tenandere in de terminal geen foutmelding?
Laptop MSI U123 (160 GB) 1 GB ramMint Cinnamon 18 LTS
Laptop Toshiba Tecra  (80GB) 2 GB ram Fedora 24
Dell Latitude D600 Pentium M 1400MHz 512MB ram
Bouwjaar 2003 met Debian 8 (Jessie)

Offline m

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Pentium III; Xubuntu 9,10 systeem "bevriest" na een paar minuten
« Reactie #2 Gepost op: 2009/12/03, 17:24:21 »
Dag Progger,

Dank voor je reactie.

Nee, voorzover ik het kan volgen: geen foutmelding, en "sudo dpkg --configure -a" heb ik ook al eerder geprobeerd, zie ik in mijn aantekenngen, maar blijkbaar niet in de juiste volgorde (i.,e. gevolgd door "sudo apt-get update & upgrade".

Resultaat is dat er nu wel een upgrade is toegepast.

Zie hieronder de info van de Terminal:

t@soso:~$ sudo dpkg --configure -a
[sudo] password for t:
t@soso:~$ sudo apt-get update
Get:1 http://archive.canonical.com karmic Release.gpg [189B]
Hit http://archive.ubuntu.com karmic Release.gpg  
Ign http://archive.canonical.com karmic/partner Translation-en_US
Ign http://archive.ubuntu.com karmic/main Translation-en_US
Ign http://archive.ubuntu.com karmic/restricted Translation-en_US
Ign http://archive.ubuntu.com karmic/universe Translation-en_US
Ign http://archive.ubuntu.com karmic/multiverse Translation-en_US
Get:2 http://archive.ubuntu.com karmic-updates Release.gpg [189B]
Ign http://archive.ubuntu.com karmic-updates/main Translation-en_US
Ign http://archive.ubuntu.com karmic-updates/restricted Translation-en_US
Ign http://archive.ubuntu.com karmic-updates/universe Translation-en_US
Ign http://archive.ubuntu.com karmic-updates/multiverse Translation-en_US
Get:3 http://archive.canonical.com karmic Release [9,347B]
Hit http://archive.ubuntu.com karmic-security Release.gpg
Ign http://archive.ubuntu.com karmic-security/main Translation-en_US
Ign http://archive.ubuntu.com karmic-security/restricted Translation-en_US
Ign http://archive.ubuntu.com karmic-security/universe Translation-en_US
Ign http://archive.ubuntu.com karmic-security/multiverse Translation-en_US
Hit http://archive.ubuntu.com karmic Release
Get:4 http://archive.ubuntu.com karmic-updates Release [44.1kB]
Hit http://archive.ubuntu.com karmic-security Release
Get:5 http://archive.canonical.com karmic/partner Packages [3,415B]
Hit http://archive.ubuntu.com karmic/main Packages
Hit http://archive.ubuntu.com karmic/restricted Packages
Hit http://archive.ubuntu.com karmic/universe Packages
Hit http://archive.ubuntu.com karmic/multiverse Packages
Get:6 http://archive.ubuntu.com karmic-updates/main Packages [103kB]
Get:7 http://archive.ubuntu.com karmic-updates/restricted Packages [14B]
Get:8 http://archive.ubuntu.com karmic-updates/universe Packages [61.2kB]
Get:9 http://archive.ubuntu.com karmic-updates/multiverse Packages [1,616B]
Hit http://archive.ubuntu.com karmic-security/main Packages
Hit http://archive.ubuntu.com karmic-security/restricted Packages
Hit http://archive.ubuntu.com karmic-security/universe Packages
Hit http://archive.ubuntu.com karmic-security/multiverse Packages
Fetched 223kB in 1s (126kB/s)                        
Reading package lists... Done
t@soso:~$ sudo apt-get upgrade
Reading package lists... Done
Building dependency tree      
Reading state information... Done
The following packages will be upgraded:
  libnautilus-extension1
1 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 60.4kB of archives.
After this operation, 0B of additional disk space will be used.
Do you want to continue [Y/n]? y
Get:1 http://archive.ubuntu.com karmic-updates/main libnautilus-extension1 1:2.28.1-0ubuntu3 [60.4kB]
Fetched 60.4kB in 0s (125kB/s)              
(Reading database ... 161543 files and directories currently installed.)
Preparing to replace libnautilus-extension1 1:2.28.1-0ubuntu2 (using .../libnautilus-extension1_1%3a2.28.1-0ubuntu3_i386.deb) ...
Unpacking replacement libnautilus-extension1 ...
Setting up libnautilus-extension1 (1:2.28.1-0ubuntu3) ...

Processing triggers for libc-bin ...
ldconfig deferred processing now taking place
t@soso:~$


Helaas liep de pc gelijk hierna weer vast. Heb je nog een andere tip?

Bvd,

Tinus.

In code geplaatst.
« Laatst bewerkt op: 2009/12/26, 21:00:02 door Wanda »

Offline Progger

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Pentium III; Xubuntu 9,10 systeem "bevriest" na een paar minuten
« Reactie #3 Gepost op: 2009/12/03, 23:37:37 »
Het is al goed dat je upgrade tenminste terug goed werkt en geslaagd is, en terzijde, je kan onderstaand commando ook letterlijk tegelijkertijd op één regel uitvoeren hoor:

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
dus gewoon in zijn geheel op één opdrachtregel plakken.

Voor dat bevriezen weet ik niet zo direct een oplossing, misschien iemand anders?
Laptop MSI U123 (160 GB) 1 GB ramMint Cinnamon 18 LTS
Laptop Toshiba Tecra  (80GB) 2 GB ram Fedora 24
Dell Latitude D600 Pentium M 1400MHz 512MB ram
Bouwjaar 2003 met Debian 8 (Jessie)

Offline mrGee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Pentium III; Xubuntu 9,10 systeem "bevriest" na een paar minuten
« Reactie #4 Gepost op: 2009/12/03, 23:52:47 »
Hallo

Dat 'bevriezen'zou natuurlijk ook door hardwareproblemen kunnen komen, eerste verdachte is
dan altijd het geheugen, even memtest draaien, dan weet je iets meer. Is 1 van de
keuzes als je tijdens het booten de esc toets, bij grub indrukt.
Tweede verdachte; voeding, deze week nog 2 mobo's, die bestemd waren voor het goforafrica
project , mbv. niet helemaal jofel werkende voedingen, geramponeerd :'(.
Derde, temperatuur, controleer op nog draaiende ventilatoren, stofophoping of gebruik de
natte vinger methode, raak een koelblok aan; als het begint te sissen is ie duidelijk te warm  ;)
(even zonder ongein; installeer wat software temp sensors of kijk in je bios)

Je kunt ook even een xubuntu 9.10 in live modus draaien en zien of ie vastloopt.
En tijdens het vastlopen; probeer eens of je hem met de magische sysrq toets nog wel
uit kan zetten, kijk ook even in dit linkje;
http://forum.ubuntu-nl.org/hardware-en-drivers/systeem-hangt-na-korte-tijd/msg355169/#msg355169
voor de juiste volgorde, ik dacht dat in xubuntu die toets niet was toegewezen aan de printscreen functie.
Kan die daarmee nog wel uit, na een freeze, dan is je kernel tenminste niet vastgelopen en is het misschien
nuttig om eens in allerlei logjes rond te gaan neuzen.

Succes

Groeten Gerrit


 
-- = >  simplify if you can   -- = >

Offline m

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Pentium III; Xubuntu 9,10 systeem "bevriest" na een paar minuten
« Reactie #5 Gepost op: 2009/12/06, 16:49:01 »
Dag MrGee,

Dank voor je reactie, had even tijd nodig, heb e.e.a. gecheckt:

1 memtest ok,

2 voeding m.i. geen bijzonderheden,

3 temperaruur: heb pc opgemaakt schoongeblazen met compressor, vennnetjes gecheckt (werken beiden). Wat me inderdaad wel opvalt is dat de kaart waar de monitor op aangesloten zit, erg warm wordt: te warm om aan te kunnen raken. Aan de onderzijde hiervan zit dat " rechthoekige blokje pinnetjes" van ong. 4 bij 4 cm. Zo dit dan de oorzaak zijn?

Bios geeft m.i. geen afwijkingen.

4 die "sysrq" toetscombinaties werken niet: systeem reageert geheel niet als 't "vast staat".

Waar kan ik die "software temp sensors" vinden?

Bvd,
Tinus.







Offline mrGee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Pentium III; Xubuntu 9,10 systeem "bevriest" na een paar minuten
« Reactie #6 Gepost op: 2009/12/06, 18:31:46 »
Hallo
2) hoezo? ikzelf heb het geluk, dat er altijd wel een goedwerkende reserve voeding
ligt. Alleen voedingsspanningen meten is niet voldoende,  tenzij je een oscilloscoop hebt.
Snelle fluctuaties of spikes, zie je met een multimeter niet. Zelf ga ik vanwege tijds
gebrek trouwens ook niet vaak meten, gewoon die andere even in hangen en zien
wat gebeurt.

3) stof verwijderen altijd een aanrader, zo'n dun tapijtje van stof kan makkelijk meer dan 10
graden verschil maken, vooral in de zomer een echte killer. Dat verwijderen doe je trouwens
het liefst met een kwastje of een speciaal klein soort stofzuigertje. Wegblazen met perslucht;
alleen wanneer de ventilator er niet meer opzit; je blaast dat stof zomaar in zijn lagering, dat vindt
ie op termijn niet leuk en zal een keer al piepend afscheid nemen.

4) probeer die sysrq ten allen tijde, eerst maar eens uit op een nog  werkend systeem.
alt+sysrq+s daarna alt+sysrq+u en dan alt+sysrq+b
In gnome is de default keybinding op alt+printscr(=sysrq) op screenshotje maken
gezet, daar moet dat eerst veranderd worden, in xubuntu weet ik zo even niet, heb op
het moment geen meer staan(machines staan oa. nu in een loods voor goforafrica  :))

voor die temp sensors, open je pakketbeheer (synaptic) tik daar sensors en oa.
zal lm-sensors en nog wat front end programma's opduiken; gdesklets bijv. of
ksensors of xfce-sensors-plugin, tik even aan wat je bevalt en installeren maar.

Grafische kaarten hebben wel vaker de neiging erg warm te worden, zonder nou
direct van hun stokje te vallen. Vaak zie je dan ook nog wel dat je blokvormige
beelduitval of strepen oid. ziet, voordat ie daadwerkelijk vertrekt. Je kunt trouwens
ook een extra ventilator even ervoor hangen en kijken of het nu een langere tijd
duurt voor hij bevriest.

Kijk trouwens ook even op het moederbord, met name de electrolytische condensatoren
(elco's) vooral die rondom de processor zitten, staan die bol? of ingescheurd, of hebben
ze hun inhoud (bruine/zwarte drab) uitgehoest?  Soms zijn ze zelfs ingedeukt en hebben
ze hun rubber propje naar onderen toe uitgespuugd, ze staan dan ook vaak een tikkie
scheef. Als dat zo is, jammer; instabiliteit is dan als het ware ingeprogrammeerd, soms
werkt zo'n mobo nog een dag, een week, een maand, een jaar, maar is zeker niet meer
betrouwbaar. Elco's zijn van die mini metalen beschuitbusjes, in fashionable groene of zwarte
of blauwe kunstof krimpfolie en hebben vaak breuk-kerven/kruisjes in hun dak

Groeten Gerrit


 

« Laatst bewerkt op: 2009/12/07, 00:15:37 door mrGee »
-- = >  simplify if you can   -- = >

Offline m

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Pentium III; Xubuntu 9,10 systeem "bevriest" na een paar minuten
« Reactie #7 Gepost op: 2009/12/15, 20:22:58 »
Dag Gerrit,

2) andere voeding geprobeerd: geen verschil met de oude,

3) stof hoeveelheid valt erg mee, zeker geen "tapijt",

4) combinatie alt+sysrq+s (en u en b) werkt wel op het systeem als het nog draait,


5) temp sensors geinstalleerd, geen vermeldingen van terug gezien, moeten die nog apart "aangezet" worden oid?

6) moederbord: alle elco's zien er m.i. goed uit.

Heb je nog een tip, kan het niet een of ander vreselijk virus zijn? (Windows zit nog in het hoofd...)

Bvd,

Tinus.



Offline mrGee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Pentium III; Xubuntu 9,10 systeem "bevriest" na een paar minuten
« Reactie #8 Gepost op: 2009/12/15, 21:21:10 »
Hmmm,

Na herlezing valt mij het woord upgrade op, dat zou evt. een mogelijke oorzaak kunnen zijn.

Had je intussen ook al getest met een live linux ? loop ie dan ook vast?
(Dit sluit ook bijv. weer fouten op je harddisk uit)
Hoelang duurt het eigenlijk voor hij vastloopt en is dat altijd dezelfde tijd ?
Als hij vastloopt en de alt sysrq werkt niet, dan heb je een kernel gerelateerde
vastloop; zit dus flink vast.

Als je trouwens vanuit een virtuele terminal even je grafische werkomgeving
afschiet, blijft hij dan wel werken?

Ctrl+ALt+F3  (of F1 tot en met F6, wat je wil)
netjes inloggen

sudo /etc/init.d/gdm stop    (wachtwoord intypen en inderdaad met ;
sudo /etc/init.d/gdm start kun je hem later weer starten)

Die sensors moet je natuurlijk wel mbv. bijv gkrellm of conky zichtbaar werkend op je
buroblad krijgen (zitten beide in synaptic)

Groeten Gerrit
-- = >  simplify if you can   -- = >

Offline m

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Pentium III; Xubuntu 9,10 systeem "bevriest" na een paar minuten
« Reactie #9 Gepost op: 2009/12/20, 21:56:36 »
Dag gerrit,
Sorry voor de wat late reactie: heb niet zoveel tijd kunnen vrijmaken om je laattse tips uit te proberen.

Live CD: kon zo snel alleen een Kubuntu 8.10 (offici:ele versie) vinden: hier draait systeem prima op: geen vastlopers.

Vastlopen gebeurt wisselend: soms na ong. 1 min. soms na een minuut of 5.

Crtl+Alt+F3  & sudo ...gdm start: systeem loopt wel maar komt niet terug, dwz krijg niet het normale bureaublad alleen het termninal achtige venster.

Heb  gkrellm (en later conky) aangevinkt en naar mijn idee laten installeren door synaptic, maar zie hiervan niets terug op bureaublad. Wat moet ik nog meer doen na installatie via synaptic om zo'n sensor op het bureaublad en werkend te krijgen?


Dank je,

Tinus


Offline mrGee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Pentium III; Xubuntu 9,10 systeem "bevriest" na een paar minuten
« Reactie #10 Gepost op: 2009/12/20, 22:30:41 »
Hallo

Eigenlijk vertelt die test met die live 8.10 nog het meest, de sensoren kun je
in ieder geval nu wel even laten rusten. Het lijkt erop dat het belangrijkste deel
van je hardware wel werkt, behalve de evt. toegang tot je harddisk, want die wordt
nu niet gebruikt in live modus en daar zou nu ook de mogelijke fout kunnen zitten.
Misschien heb je daar zelfs wel bestandscorrupties of erger; crc/ecc read errors. Wil je de
harddisk an sich testen, kun je beter hier;

http://www.ultimatebootcd.com/

even de ultimate boot cd ophalen, dat is een live cd met oa. de testtools aan boord van de meeste
fabrikanten. Gebruik alleen de diagnosis tools via het hdd menu en doe een zogenaamde 'long test'
Ga niet low level zitten formatteren oid. Als je harddisk fabrikant er zo niet tussen zit, kan je vrij save
de seatools van seagate/maxtor gebruiken, die lust ook wel andere disks nl.  ;)

Maar het zou ook nog wat geheel anders kunnen zijn, want ook in de virtuele terminal ging hij niet fout,
ondanks dat je niet terug kon keren naar het grafische deel. Overigens, als je met;
sudo /etc/init.d/gdm start
je X weer hebt gestart kan je met;
ctrl+alt+F7  (vanuit een virtuele terminal, kan dat altijd ook met alleen een; alt+f7)
weer naar je X omgeving.
Kijk daar eens je log bestanden door, op meldingen;
via systeem-beheer-log bestand weergave, of je daar iets van foutmeldingen ziet
voorbij rollen met de timestamp van de laatste vastloop.

Ik heb trouwens ooit eens een akkefietje gehad met ook zoiets; bleek mijn toetsenbord
at random, backticks te genereren, mijn dualboot windows had niets door, maar mijn linux
hing zich ten dele op. Kon ik nog wel vanuit een andere bak via het netwerk en ssh
benaderen om hem netjes uit te zetten.

Groeten Gerrit






-- = >  simplify if you can   -- = >

Offline m

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Pentium III; Xubuntu 9,10 systeem "bevriest" na een paar minuten
« Reactie #11 Gepost op: 2009/12/23, 21:20:51 »
Dag Gerrit,

Heb bootcd gedownload (in mij geval Western Digital): uitgebreide test gaf geen fouten aan.

Nogmaals "Crtl+Alt+F3  & sudo ...gdm start" gedaan:

na Crtl+Alt+F3 volgt reactie" Keyctl_search: Required key not available Perhaps try the interactive 'ecryptfs-monut-private'

Commando "sudo /etc/init.d/gdm stop" geeft " Rather than invoking init scrypts through /etc/.init.d, use the service (8) utility, e.g. service gdm start"


"service gdm start" (met of zonder een voorafgaand "sudo") geeft bericht dat "opdracht niet bekend is/ niet bestaat of iets dergelijks.

Commando "sudo /etc/init.d/gdm start" geeft "Since the script you are attempting to invoke has been converted to an Upstart job, use the service(8) ..." enzovoort

Via ctrl+alt+f7 kom ik wel terug in de X omgeving.

Wat kan ik verder doen?

Dank je,

Tinus.

Offline mrGee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Pentium III; Xubuntu 9,10 systeem "bevriest" na een paar minuten
« Reactie #12 Gepost op: 2009/12/23, 21:24:26 »
Hmmm, raar die meldingen, ik ga even een xubuntu 9.10 iso ophalen en die in
een virtueel doosje draaien, kijken wat er intussen allemaal weer is veranderd.

Laatste xubuntu gebruikt in real live was een 8.04 versie vandaar

eventjes geduld nog  ;)
-- = >  simplify if you can   -- = >

Offline mrGee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Pentium III; Xubuntu 9,10 systeem "bevriest" na een paar minuten
« Reactie #13 Gepost op: 2009/12/23, 22:46:05 »
Zo weer terug en een Leffe tripel naar binnen gegoten  =D, dus als ik onzin uitkraam heb ik een goed
excuus.

Als je mbv. ctrl+alt+F3 in een virtuele terminal zit, kun je door
sudo stop gdm
sudo start gdm
             je X server stoppen/starten, als je een stop hebt gezet, wacht dan een
tijdje om te kijken of hij dan ook vastloopt.

Installeer ook even de gnome-utils. omdat ik gezien heb, dat de logbestand-weergave niet
standaard in je xubuntu zit.
Ik kan je aanraden die door te gaan lezen. Ik heb nu zo'n vermoeden dat je X server de zaak, om
wat voor reden ook, ophangt. In mijn virtual box loopt xubuntu 9.10 nog steeds naar behoren, dat is
intussen meer dan 15 minuten geleden.

Als je toevallig nog een diskje hebt liggen, zou je een clean install van xubuntu kunnen doen. Ik ben bang dat
er misschien ergens een 'upgradelijkje' is blijven liggen. Ikzelf doe liever geen upgrades, meestal gaat het wel
goed en sommige mensen hebben nooit een probleem daarmee. Maar in het verleden, toch een paar keer een
ondefinieerbare fout gezien icm. bepaalde hardware en een upgrade; vandaar .

Groeten Gerrit
-- = >  simplify if you can   -- = >

Offline m

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Pentium III; Xubuntu 9,10 systeem "bevriest" na een paar minuten
« Reactie #14 Gepost op: 2009/12/26, 20:50:34 »
Dag Gerrit,

Dank voor je moeite om de Xubuntu iso te installeren! En die onzin lijkt me mee te vallen ^-^

Die actiew met ctrl+alt+f3 gevolgd door "sudo stop (en later start) gdm" werkt: heb na het stoppen de pc een uur aanlaten staan en kon de X omgeving weer terugkrijgen.

De gnome-utils geinstalleerd, krijg nu een uitgebreide keuze aan logbestanden (49 mogelijkheden): gaat dus om foutmeldingen, maar welke is relevant "userlog, syslog, debug, etc."?

Heb je nog een tip?

Dank je,

Tinus.


Offline mrGee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Pentium III; Xubuntu 9,10 systeem "bevriest" na een paar minuten
« Reactie #15 Gepost op: 2009/12/26, 22:19:56 »
Ik zou in eerste instantie deze even bekijken;

Daemon.log    ga met uitklappijltje naar de datum/tijdstip
Messages       idem
Syslog           idem
en
Xorg.0.log

Je kunt van de dagen/tijdstippen van de diverse crashes, misschien dan een patroon herkennen.

Groeten Gerrit

-- = >  simplify if you can   -- = >

Offline m

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Pentium III; Xubuntu 9,10 systeem "bevriest" na een paar minuten
« Reactie #16 Gepost op: 2010/01/28, 13:23:07 »
Dag Gerrit,

Heb de logs bekeken, maar kon er niet veel mee: systeem liep niet meer vast... .

Hoopte dat het zichzelf opgelost had, bijv. door de normale updates.

Helaas, na een paar weken zelfde situatie, nog sneller dan ervoor liep het vast. Was het zat, heb gedaan wat je eigenlijk steeds adviseerde: Xubuntu opnieuw geinstalleerd.

Heb 't nog even aangekeken, maar nu geen problemen meer.

Opgelost zou ik zeggen.

Gerrit, dank voor alle moeite, heb er het nodige van opgestoken!

Groet,

Tinus.