1) Waarom wordt QT- creator steeds in verband genoemd met de KDE desktop. Als dit toch een cross-platform ontwikkelomgeving is moet je toch zeker ook voor Gnome er prima mee kunnen programmeren.
Zoals reeds gezegd, omdat KDE gebruikmaakt van Qt, maar Qt is inderdaad volledig cross-platform en integreert perfect in GNOME. De nieuwste Qt-versies hebben een QGtkStyle module die ervoor zorgt dat je Qt-programma perfect integreert met je gekozen GNOME-thema. Omgekeerd is dit jammer genoeg niet het geval
(GTK+ programma's in KDE zien er niet uit als andere KDE programma's, hoewel een apart programmaatje gtk-qt-engine dit wel probeert te realiseren, maar jammer genoeg is dit verre van perfect)2) Wat mist GTK+ wat QT wel heeft?
Buiten het feit dat Qt gewoon meer is dan slechts een GUI toolkit en er dus allerlei modules bijzitten (het is wel netjes opgedeeld in modules dus) die GTK+ standaard niet heeft, wat reeds werd vermeld, zijn andere grote pluspunten: uitstekende documentatie, zeer veel voorbeeldcode, naast open source programmeurs zijn er ook een heleboel betaalde programmeurs constant bezig met het verbeteren van Qt en wordt er veel geld uitgegeven aan R&D (onderzoek&ontwikkeling) en QA (kwaliteitsgarantie).
3) Als ik iets zou maken met GTK+. Moet ik dan opnieuw gaan programmeren om het programma voor KDE geschikt te maken. En kan dit dan wel of niet met GTK+
Niet direct, aangezien GTK+ programma's wel kunnen draaien in KDE mits de juiste libraries zijn geïnstalleerd. Omgekeerd is hetzelfde waar, Qt programma's kunnen draaien in GNOME mits de juiste libraries zijn geïnstalleerd. Wel is de integratie van Qt programma's over het algemeen (zoals notificaties, uiterlijk) in GNOME beter dan de integratie van GTK+ programma's in KDE.
4) Is er ergens een duidelijke handleiding te vinden hoe te starten met het programmeren met GUI.
Als je C++ kent kan je eigenlijk meteen aan de slag met de API documentatie op
http://doc.qt.nokia.com/4.6/index.htmlDe examples zijn ook een zeer goede bron van informatie:
http://doc.qt.nokia.com/4.6/examples.htmlOok zijn er boeken over geschreven, zoals C++ GUI Programming with Qt, geschreven door ontwikkelaars van Qt zelf,
waarvan de eerste editie (gebaseerd op Qt 4.1) gratis beschikbaar is en de tweede editie (gebaseerd op Qt 4.3) te koop is.
Eerste editie:
http://www.qtrac.eu/C++-GUI-Programming-with-Qt-4-1st-ed.zipTweede editie:
http://www.informit.com/store/product.aspx?isbn=0132354160Als je nog niet veel van C++ kent is het boek Introduction to Design Patterns in C++ with Qt4 een aanrader.
Dit boek leert je netjes programmeren aan de hand van populaire programmeermethodes en gebruikt hierbij Qt4 om de lezer zowel terminalprogramma's als grafische programma's te leren schrijven. Het boek is gratis (open source) beschikbaar op
http://cartan.cas.suffolk.edu/oopdocbook/opensource/index.html5) Ik heb om wat te proberen toch QT-creator maar eens geinstalleed onder Ubuntu en ben gestart met het rekenmachine voorbeeld op http://vidiqatch.org/qt4gids/eersteprogramma.php Toen ik de eerste keer ging compileren kwam de melding dat g++ niet geinstalleerd was. Nadat ik dat geinstalleerd had komt ie nu steeds met de melding
"kpushbutton.h" Bestand of map bestaat niet.
Die gids is nogal crappy

ben er zelf niet erg tevreden over en heb ook helemaal de tijd niet gehad om hem up-to-date te houden of af te werken. De melding dat je
kpushbutton.h mist is erg vreemd, want dat is KDE-specifiek en in die qt4gids wordt er geen gebruik gemaakt van KDE-specifieke libraries.
Maar waar het mij vooral om gaat is dat als ik tijd ga steken in het onder de knie krijgen van een ontwikkelomgeving, dat ik er dan later gezien mijn schaarse tijd niet graag achter kom dat ik beter dat andere pakket had kunnen nemen.
Met Qt ga je dat zeker niet meemaken. Met Qt heb je bakken mogelijkheden en draaien je programma's op tientallen verschillende platformen (waaronder vanzelfsprekend Linux, Windows, Mac OS X, BSD-varianten, Solaris, QNX, Windows CE, Embedded Linux, Symbian OS...) Ook wordt Qt erg actief ontwikkeld. Ik durf gerust stellen dat het één van de allerbeste frameworks is die je kan gebruiken in combinatie met C++.