Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: ik krijg geen geluid op mijn laptop  (gelezen 5030 keer)

Offline mattheijer

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
ik krijg geen geluid op mijn laptop
« Gepost op: 2009/11/04, 19:42:42 »
Hallo allemaal,

Ik zit met een probleempje, ik heb een packardbell easynote tr85.
Hierop zit standaard windows vista.
nu heb ik hier ubuntu 9.10 de karmic koala op gezet.
Op zich werkt het als een trein maar ik krijg mijn geluid niet aan.
Volgens mij zit er een intel 82801i (ich9 fam) onboard geluidskaart in.
alleen krijg ik er geen geluid uit.
ben helemaal nieuw met linux dit is mijn eerste install.
wie kan mij vertellen wat ik moet doen om het geluid aan de praat te krijgen?

Offline Gijsbert

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Re: ik krijg geen geluid op mijn laptop
« Reactie #1 Gepost op: 2009/11/04, 23:34:47 »
Eerst maar eens kijken welke geluidchip er werkelijk inzit.
Open via Hulpmiddelen een terminalvenster. Type hierin lspci (voor de duidelijkheid zet ik het hier in hoofdletters LSPCI) Nu staat er aan het begin van de regels Audio Device, zoals hier bij mij 00:0f.0 Audio device: Silicon Integrated Systems [SiS] Azalia Audio Controller Wat staat er bij jou?
Op de bovenste balk staat rechts een luidspreker symbool, als je met de rechter muisknop er op klikt kan je de mixer voor volumeregeling openen, staan alle schuifjes open, en staat dempen niet aangevinkt?
In der Beschränkung zeigt sich der Meister.

Offline mattheijer

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: ik krijg geen geluid op mijn laptop
« Reactie #2 Gepost op: 2009/11/05, 09:15:49 »
dit staat er bij mij
Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)

En ik heb ook de schuifjes gecheckt en die staan open er staan ook geen vinkjes bij gedempt.

gr marco

Offline mattheijer

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: ik krijg geen geluid op mijn laptop
« Reactie #3 Gepost op: 2009/11/05, 09:34:48 »
Na nog een dag op internet te hebben gezocht het volgende gevonden.

7. Laptop met Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)

Voor deze geluids-chipset gaat u als volgt te werk:

a. Toepassingen - Hulpmiddelen - Terminalvenster.

Tik het volgende commando in (of kopieer en plak):

gksudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base

En druk op Enter. Hiermee opent u het tekstbestand met beheerdersbevoegdheid (root).


b. Voeg aan het eind van de tekst de volgende regel toe:

options snd-hda-intel enable_msi=1
 
Bestand opslaan en sluiten.


c. Doe nu een volledige herstart van uw computer. Het geluid zou nu in orde moeten zijn.7. Laptop met Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)

Voor deze geluids-chipset gaat u als volgt te werk:

a. Toepassingen - Hulpmiddelen - Terminalvenster.

Tik het volgende commando in (of kopieer en plak):

gksudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base

En druk op Enter. Hiermee opent u het tekstbestand met beheerdersbevoegdheid (root).


b. Voeg aan het eind van de tekst de volgende regel toe:

options snd-hda-intel enable_msi=1
 
Bestand opslaan en sluiten.


c. Doe nu een volledige herstart van uw computer. Het geluid zou nu in orde moeten zijn.


Nu doet hij het,
enkel bij de eerste opstart deed hij niks vandaar mij eerdere antwoord.
stappen herhaald en nu doet hij het.
moet er ook bij vermelden dat ik hem de eerste keer op accustroom heb gestart en stappen heb herhaald.
weet niet of dat er mee te maken heeft,
maar hij doet het nu.
iedereen bedankt voor de hulp

Offline mattheijer

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
help ik krijg geen geluid op mijn laptop
« Reactie #4 Gepost op: 2009/11/05, 09:57:23 »
Hij heeft het heel even gedaan met de bovenstaande truck.
maar nu doet hij het weer niet.
weet iemand waar het aan kan liggen?

Offline AutoStatic

  • Lid
    • autostatic
    • linux.autostatic.com - Audio Productie & Linux
  • Steunpunt: Nee
Re: ik krijg geen geluid op mijn laptop
« Reactie #5 Gepost op: 2009/11/05, 10:35:44 »
Zou je misschien ook de uitkomst kunnen posten van cat /proc/asound/card*/codec#* | grep -i codec ?
Accustroom maakt niks uit.

Offline mattheijer

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: ik krijg geen geluid op mijn laptop
« Reactie #6 Gepost op: 2009/11/05, 10:38:01 »
Gelijk maar even gedaan.
hier is de uitslag

Codec: VIA VT1702
Codec: Conexant ID 2c06
Codec: Nvidia MCP78 HDMI

Offline AutoStatic

  • Lid
    • autostatic
    • linux.autostatic.com - Audio Productie & Linux
  • Steunpunt: Nee
Re: ik krijg geen geluid op mijn laptop
« Reactie #7 Gepost op: 2009/11/05, 11:22:55 »
Bedankt! Via VT1702 zou het moeten doen: http://www.alsa-project.org/main/index.php/Changes_v1.0.17_v1.0.18
Daar wordt deze codec in genoemd. Maar ik kan nergens specifieke opties vinden voor deze codec. Ik kwam wel dit tegen: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1199793
Daarin wordt gerept over een tool: http://www.alsa-project.org/main/index.php/HDA_Analyzer
Ik heb die net gedownload en getest en mocht er verder geen oplossing komen voor je probleem dan zouden we daar naar kunnen kijken, het is een nogal krachtige en complexe tool.

Je zou de boel nog kunnen checken met het programmaatje alsamixer (terminal openen en alsamixer ingeven), even nagaan of alle schuifjes wel open staan. Ik geloof dat Karmic hier ook een Gui voor heeft, gnome alsa settings als ik me niet vergis. Maar weet zo snel niet of je die nog apart moet installeren.
« Laatst bewerkt op: 2009/11/05, 11:25:06 door AutoStatic »

Offline mattheijer

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: ik krijg geen geluid op mijn laptop
« Reactie #8 Gepost op: 2009/11/05, 11:57:02 »
Hoi autstatic

Die hda tool heb ikj gedraaid maar krijg daar de volgende fout melding bij:

marco@marco-laptop:~$ python run.py
Creating temporary directory: /dev/shm/hda-analyzer
Downloading file hda_analyzer.py
Downloading file hda_codec.py
Downloaded all files, executing hda_analyzer.py
No HDA codecs were found or insufficient priviledges for
/dev/snd/controlC* and /dev/snd/hwdepC*D* device files.

You may also check, if you compiled HDA driver with HWDEP
interface as well or close all application using HWDEP.

Try run this program as root user.

en nu ??

Offline Gijsbert

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Re: ik krijg geen geluid op mijn laptop
« Reactie #9 Gepost op: 2009/11/05, 14:07:14 »
sudo ervoor zetten dan moet je na het commando je wachtwoord ingeven en ben je root.
Dus marco@marco-laptop:~$ sudo python run.py  dan Enter, dan wordt je wachtwoord gevraagd, je ziet niets, geen sterretjes, ballaetjes o.i.d. En dan weer Enter.
« Laatst bewerkt op: 2009/11/05, 15:22:33 door Gijsbert »
In der Beschränkung zeigt sich der Meister.

Offline mattheijer

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: ik krijg geen geluid op mijn laptop
« Reactie #10 Gepost op: 2009/11/05, 14:47:50 »
Gedaan en heb nu ook weer geluid
super super super.
Ben nog niet thuis in al die commandos
kan ik die ergens terug vinden?

Offline Gijsbert

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Re: ik krijg geen geluid op mijn laptop
« Reactie #11 Gepost op: 2009/11/05, 15:28:59 »
Er zijn heel veel commando's, als je iets als root moet uitvoeren begin je altijd met sudo.
Verder een link http://wiki.ubuntu-nl.org/community/WerkenMetDeTerminal en bijv. dit boek Linux in a nutshell van uitgeverij O,Reilly. Maar er zijn er nog veel meer.
In der Beschränkung zeigt sich der Meister.

Offline AutoStatic

  • Lid
    • autostatic
    • linux.autostatic.com - Audio Productie & Linux
  • Steunpunt: Nee
Re: ik krijg geen geluid op mijn laptop
« Reactie #12 Gepost op: 2009/11/05, 16:24:50 »
Gedaan en heb nu ook weer geluid
super super super.
Ben nog niet thuis in al die commandos
kan ik die ergens terug vinden?
Mooi dat het werkt. Heb je nog wat aangepast in dat programmaatje?