Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: overschakelen naar kubuntu  (gelezen 1545 keer)

Offline pietermeurs

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
overschakelen naar kubuntu
« Gepost op: 2009/10/28, 21:15:28 »
Ik heb al vaak topics gezien over ubuntu vs kubuntu, maar niet gevonden wat ik zocht. Ik ben al een paar jaar ubuntu gebruiker, maar nu met de nieuwe editie wil ik eens overstappen naar Kubuntu. Ik weet dat het een kwestie is van smaak, dus dat zal zich wel uitwijzen, maar ik vroeg me af of er nog dingen zijn die verschillen.

Ik denk dan voornamelijk aan zoiets als de wachtwoord-portefeuille bijvoorbeeld. Zijn er nog dingen die zo 'net ietsje' anders zijn bij kubuntu? Opnieuw, het gaat me niet om smaak of gemak, maar de algemene gebruiksverschillen voor alle dag.

bedankt!

Offline dellkubuntu

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: overschakelen naar kubuntu
« Reactie #1 Gepost op: 2009/10/28, 21:24:59 »
Die verschillen zijn heel divers en niet makkelijk op te noemen.De enigste manier om er achter te komen is kubuntu een tijdje uitproberen.Ik hou zowel van gnome als kde,maar gebruik toch primair gnome.

Offline pietermeurs

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: overschakelen naar kubuntu
« Reactie #2 Gepost op: 2009/10/28, 21:33:53 »
Net daarom de vraag: om het eens niet te hebben over wie waarvan meer houdt, maar om eens een oplijsting te maken van de verschillen in alledaags gebruik. Dat lijkt me zeer nuttig en interessant voor iedereen.

Offline donpedroII

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: overschakelen naar kubuntu
« Reactie #3 Gepost op: 2009/10/28, 21:51:59 »
Als het nu even puur gaat om de 'feel' van Kubuntu, dan zou je eens een installatie binnen VirtualBox kunnen overwegen.
Dan kun je zoveel spelen als je wilt zonder 'echt' over te stappen.

Draai hier al vanaf dag 1 Gnome, maar ooit wel in KDE begonnen binnen OpenSuse.
Ubuntu Pocket Guide and Reference - LinuxCommands.org - Manual Pages (man)

PC: Ubuntu 18.04 LTS /  Intel Core i5 8600 / Gigabyte B360M DS3H / Samsung 970 EVO / Corsair Vengeance LPX 16GB

Offline Ron

 • Forumteam
  • r0n
  • Dwarsligger
 • Steunpunt: Ja
Re: overschakelen naar kubuntu
« Reactie #4 Gepost op: 2009/10/28, 21:52:52 »
De grootste verschillen zijn de namen van een flink aantal programma's, dat is een kwestie van wennen.
Verder is (natuurlijk) het uiterlijk anders........
Men zegt, dat KDE meer/makkelijker aan te passen is aan je persoonlijke wensen.

Een advies kan ik je niet geven, probeer het uit en trek je conclusie :lol:
OpenStandaard evangelist, OpenSource promotor, OpenData liefhebber.
Xubuntu gebruiker en voorstander (XFCE).
In Nederland bekend als een Dwarsligger.

Offline Vistaus

 • Webteam
  • vistaus
 • Steunpunt: Nee
Re: overschakelen naar kubuntu
« Reactie #5 Gepost op: 2009/10/28, 21:55:42 »
Plus het Kickoff Menu (startmenu) is anders. Geen balkje bovenaan met Toepassingen Locaties Systeem, gewoon 1 menu met een zoekfunctie. Op het bureaublad en de taakbalk kun je widgets plaatsen. Enz. enz. enz. :)

Offline vanadium

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: overschakelen naar kubuntu
« Reactie #6 Gepost op: 2009/10/28, 21:56:07 »
Even verschillend als Windows en Mac ...

Offline asphyxia

 • Forumteam
 • Steunpunt: Nee
Re: overschakelen naar kubuntu
« Reactie #7 Gepost op: 2009/10/28, 21:58:56 »
Ff hierop inhakend, ik heb ook wat geprobeerd met Kubuntu. Lijkt me behoorlijk anders, maar ook grafisch veel gelikter.
Maar, ik heb gemerkt dat gnome en kde mekaar in allerlei opzichten bijten.
Is het snugger om Kubuntu en Ubuntu als dual boot naast elkaar te installeren?
Als de werkelijkheid er niet was, zou de wereld er heel anders uitzien. [Theo Maassen]
Alles is te kraken, niets is veilig, zorg dus voor zoveel mogelijk niets. [Ramana]
It's always darkest before the dawn. [Florence Welch]

Offline vanadium

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: overschakelen naar kubuntu
« Reactie #8 Gepost op: 2009/10/28, 22:02:54 »
Geen enkel probleem. Persoonlijk zou ik echter kubuntu-desktop gewoon in mijn bestaande Ubuntu bijinstalleren (kan via synaptic). Dan kan je bij het inloggen kiezen in welke desktopomgeving je zin hebt. Je proeft van beide desktopomgevingen zonder twee besturingsssytemen te moeten onderhouden.

Offline vanadium

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: overschakelen naar kubuntu
« Reactie #9 Gepost op: 2009/10/28, 22:30:50 »
Dat is inderdaad een (mogelijk) nadeel: alle KDE programma's (die je inderdaad net zo goed onder gnome kan opstarten) worden in je gnome menu opgenomen, en omgekeerd. Natuurlijk kan je de ongewenste programma's  uit je menu's verwijderen als je dat wenst.

Verder geen nadelen: je hebt maar één systeem te onderhouden: de desktopomgeving is geinstalleerd als elk ander programma. je werkt met hetzelfde systeem en dezelfde gegevens, alleen in een ander 'interieur'. Er is geen enkele impact voor wat betreft de efficientie van je systeem. Naar schijfgebruik is dit heel wat efficienter dan een aparte partitie voor een apart systeem.

Offline HarzG

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Re: (x/k)ubuntu verschillen
« Reactie #10 Gepost op: 2009/10/28, 22:52:38 »
Je kan kijken naar de plaatjes.
... uitgaande van de standaard-instellingen ... je kan namelijk elke variant aanpassen aan je eigen smaak.

Voor 9.04 was het zo, dat Kubuntu alles in de statusbalk onderaan toonde.
(X)Ubuntu heeft (net als OS X van Apple) 1 werkbalk boven en 1 werbalk beneden. Bovenin staan de "systeem"dingen, onderin staan de geopende vensters/programma's.

Kubuntu/KDE4 komt bij mij (met permissie) over als een Vista Aero-desktop. Ik heb het dan niet over de functies, maar over de flubbertjes - de grafische extra's zoals springende vensters. NB: Vista heb ik niet - dat zie ik alleen in de winkel.  Maar KDE4 kan meer dan grafisch scoren.
Je hebt de mogelijkheid om (met het nieuwe Kickoff-menu) in een zoekregel een programma te laten opsporen in het moderne KDE4-menu. Je tikt gewoon de eerste paar letters in en de programma's worden getoond. Het is dus niet meer van belang of deze programma's in de menustructuur "kantoor", "systeem" of "netwerk" staan. KDE4 zoekt+vindt het programma voor je. Bovendien kan je in een "favorieten"-scherm van je KDE4-menu de meest gebruikte programma's vastleggen.

Met de Gnome-desktop (de standaard-installatie voor Ubuntu) heb je minder programma's beschikbaar als met KDE4. Maar dat is niet per se een nadeel. Het grote voordeel is namelijk de overzichtelijkheid. De programma's die 80% van de gebruikers nodig hebben, staan gewoon paraat. Wie meer wil, kan uiteraard extra programma's toevoegen. Met de normale Ubuntu/Gnome-desktop heb ik niet zo veel ervaringen.

Met de XFCE4 (Xubuntu)-desktop heb je in principe ook twee werkbalken. Als je dat wilt, dan kan je de werkbalk(en) allemaal onderin plaatsen (kan zo ook in Gnome handmatig aangepast worden). Ook bij XFCE4 heb je een overzichtelijke selectie van programma's.
XFCE4 werkt opvallend snel. Dat merk je niet alleen bij de moderne hardware met een vette grafische kaart, maar ook bij andere applicaties die (volgens mij) veel sneller starten. XFCE4 heeft voor Nederlands helaas niet alles vertaald. Hierdoor kom je deels Engelse menu-punten tegen. De Nederlandse "settings" is in het Duits bijvoorbeeld wel vertaald naar "Einstellungen".
De Gnome- en KDE4-programma's die je erbij hebt geïnstalleerd, werken ook onder XFCE4. De plek voor deze "andere" programma's is lastig. Het is niet te volgen waarom het ene programma bijvoorbeeld onder "accessories" komt te staan en een ander programma bij "overige" (others). Het onvoorspelbare storten van programma's bij een installatie in een menu-map is een irritant nadeel van XFCE4. In het "start"-menu kan je helaas weinig veranderen/verschuiven. De mogelijkheden om je "start"-menu (sorry voor de Windows kretologie) aan te passen, zijn te ingewikkeld voor mij. Waarom iets bij "accessories" of bij "others" komt te staan, is mij volstrekt onduidelijk.

Bij mij maak ik gebruik van een mix. Ik heb een Xubuntu-desktop (64bits-installatie) vanwege de snelheid. Maar ik maak voor foto's gebruik van digiKam (een KDE4-programma). Dat kan je in alle *buntu-varianten installeren. digiKam heeft mij nog nooit teleurgesteld in de beschikbare functies, maar ik ken (Windows/Adobe)Photoshop alleen van horen-zeggen. Bovendien maak ik gebruik van krusader (KDE4-programma) als bestandsmanager. Dat is in de afgelopen jaren zo ontstaan en ik zie nog geen vergelijkbare (snelle) vervanger hiervoor. Voor het branden van cd/dvd's gebruik ik Brasero (een Gnome-programma).
Voor het supersnel veranderen van een (tekst)bestand gebruikt ik Mousepad (een XFCE4-programma).
De standaard kantoor-bewerkingen doe ik met OpenOffice (werkt in elke *buntu-variant).

Als ik iets wil weten over een forumbericht dan start ik bijv. een andere gebruiker op met een Gnome-desktop. Hiermee kan ik zien wat men bedoeld met "het staat onder" ...

Over het af en toe berichtte "bijten" van KDE4 naast Gnome of XFCE4 kan ik geen nadelen berichten.
De programma's die ik gebruik, bijten elkaar niet. Ik kan via de functie "openen met" (rechter muisknop) kiezen welke applicatie je wilt gebruiken voor een bestand.
« Laatst bewerkt op: 2009/10/28, 23:00:26 door HarzG »
Xubuntu 18.04; siduction-15.1.0 Xfce