Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Zwart scherm tijdens installatie  (gelezen 7078 keer)

Janloco

 • Gast
Zwart scherm tijdens installatie
« Gepost op: 2009/09/18, 19:41:24 »
Beste lezers,
Zoals jullie zien ben ik een nieuwe gebruiker van ubuntu. Ik lees dagelijks een lange tijd op dit forum om steeds meer te begrijpen over dit programma. Nu doet zich hetvolgende voor. Ik heb ubuntu 9.04 vorige maand geinstalleerd op mijn pc om het te proberen. Dat lukte niet want tijdens de installatie kreeg ik een zwart scherm en "hing" mijn pc (leek windows wel). Ik ben toen aan het zoeken geweest op dit forum en ik kwam een oplossing tegen. Alleen ik weet niet meer wat. Ik moest iets uitzetten of veranderen in als ik mijn niet vergis F6 bij het eerste scherm van de installatie. Het probleem bij het installeren lijkt idd op een video probleem. Daar moet het volgens mij in zitten. Ubuntu heeft een paar dagen prima gewerkt en toen heb ik op die schijf windows 7 geinstalleerd om te proberen. Nu wil ik weer terug naar Ubuntu, want windows is toch niet echt veel. Dus ik wil weer mijn cd gebruiken om te installeren. Maar natuurlijk weer hetzelfde probleem. Ik zoek me rot, maar ik kan de oplossing niet meer vinden. Ik kan me nog herinneren dat er iemand bij geschreven had (................. moet eigenlijk altijd uit staan) wat en hoe, ik weet het niet meer!!!

De klacht is in het kort, ik start op via mijn cd. Ik geef aan installeren. Ik krijg het logo van ubuntu met daar onder het lijntje dat zich vult en dan plots veranderd mijn scherm in helemaal zwart, met nog iets van een blauwe gloed van onderaf en helemaal boven in mijn beeld zie ik een lijntje van ongeveer een milimeter, wat lijkt op iets dat het beeld helemaal is ingeklapt. Mijn pc is hierna alleen nog maar uit te zetten door de aan/uit knop lang vast te houden.
Als ik bij het probleem de ctrlo-alt-f4 toets indruk, krijg ik niets te zien.
Bij controle van de cd is deze in orde. Ik heb hem dus met een trucje al eerder gebruikt
Mijn samenstelling
Asus P5B moederbord, 4 mb geheugen,2x 320 GB HDD,  Asus 7600GS video kaart

Kan iemand mij nog helpen met de juiste oplossing??? Hoe moet ik opstrarten van de cd, met welke opties.

Alvast heel veel dank

Offline Pjotr

 • Lid
  • Makkelijke Linuxtips
Re: Zwart scherm tijdens installatie
« Reactie #1 Gepost op: 2009/09/18, 19:56:21 »
Mogelijk het energiebeheer dat dwarsligt.........

Probeer eens om de opstartparameters "noapic nolapic acpi=off pci=noacpi" mee te geven.

Dit kun je doen door in het hoofdmenu van de Desktop CD op F6 te drukken en achter de twee streepjes te zetten: noapic nolapic acpi=off pci=noacpi
« Laatst bewerkt op: 2009/09/18, 19:59:02 door Pjotr »

Janloco

 • Gast
Re: Zwart scherm tijdens installatie
« Reactie #2 Gepost op: 2009/09/18, 20:26:18 »
@Pjotr

Dank voor het antwoord.Alleen ik denk dat ik voor ubuntu nog te "maagdelijk" ben want ik begrijp helaas niet wat je bedoeld. Als ik F6 indruk als de cd is opgestart, dan krijg ik een submenu te zien. Daar staat idd noapic nolapic acpi=off, maar dan staat er bij mij nog bij edd=off. Ik kan dat niet veranderen, alleen wanneer op op bv edd=off sta, en ik druk op esc. dan komt er een x voor het lijntje te staan. pci=noacpi zie ik dus niet staan in het submenu.
Ik kwam vorige keer tot de oplossing omdat ik bij het lezen van alle problemen bij het installeren in dit forum, iemand een keer een opmerking maakte over zijn videokaart. Het lijkt daar idd sterk op, want er is ook verder niets meer te zien op mijn scherm. Er is in die topic ook nog de opmerking gemaakt om een andere monitor te gebruiken, dat weet ik ook nog wel.

Getver!!! Waarom heb ik het niet gewoon opgeschreven.
Maar meer suggesties zijn van harte welkom

Offline heir4c

 • Lid
Re: Zwart scherm tijdens installatie
« Reactie #3 Gepost op: 2009/09/18, 20:34:31 »
Met de acpi=off kom je al ver.
Je kan ook op F4 drukken en opstarten in veilige modus.
Of je kan de alternate (tekst gebaseerd) downloaden en die gebruiken: http://nl.releases.ubuntu.com/releases/jaunty/   (Een beetje naar beneden scrollen)
Tip: https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/1.html en http://wiki.ubuntu-nl.org/   Upload-site:http://imgur.com/
be Open be Free be Ubuntu

Offline Pjotr

 • Lid
  • Makkelijke Linuxtips
Re: Zwart scherm tijdens installatie
« Reactie #4 Gepost op: 2009/09/18, 20:37:29 »
Wat er staat, gewoon laten staan. Wat er nog niet staat, erbij tikken.  :)

Dan op Enter drukken.

Janloco

 • Gast
Re: Zwart scherm tijdens installatie
« Reactie #5 Gepost op: 2009/09/18, 21:01:58 »
@Pjotr
Weer bedankt voor het snelle antwoord. De opmerking van de pci achter de streepjes erbij gezet en enter gedaan, maar het resultaat is helaas hetzelfde. Ik heb nog even goed gekeken wat er gebeurd en dat is het volgende
Als ik opstart dan krijg ik de gelegenheid om de taal in te geven etc. Dan krijg ik het menu met de functieknoppen beneden. Ik kies dan voor de bovenste mogeliljkheid, dus installeren. Doe ik dat, dan krijg ik het logo van ubuntu en daaronder de rode lijn waar een oranje stukje over heen en weer gaat. Dan loopt de lijn langzaam vol en dan verdwijnt het logo. Links boven is er een korte tijd een knipperend streepje te zien. Daarna is er drukke communicatie tussen mijn cd en hdd. Dan hoor ik een geluidje(iets van een installatie geluidje) en dan wordt mijn scherm blauw/zwart en staat er helemaal bovenin een vreemde streep in twee stukjes over ongeveer 2/3 van mijn beeldscherm. De lijn is ongeveer 1 mm dik. Vandaar mijn idee over een "video" probleem.

@heir4c
Ook bedankt voor het antwoord. Ik heb de vorige keer ook met deze cd opgestart. Zoals ik schreef, heb ik toen iets moeten doen in f6 of iets met f4. Ik weet het helaas niet meer. Maar mijn probleem is al eens opgelost in dit forum, want zo kwam ik er ook achter. Maar ik ben al dagen aan het zoeken en ik kan het niet meer vinden.
Installeren in de veilige modus wil ik nog even achterwegen laten, want dat was toen de oplossing in ieder geval niet. Ik ken ubuntu nog maar veel te weinig om te weten wat deze optie doet.

Voor alle duidelijkheid nog even. Als ik de vastlopende installeerversie achter de rug heb, werkt mijn windows nog helemaal normaal

Re: Zwart scherm tijdens installatie
« Reactie #6 Gepost op: 2009/09/18, 22:12:26 »
Hallo, doe wat heir4c voorstelt: gebruik de alternate-installatie-cd, dat is vaak een uitkomst als je, zoals jij, met videoproblemen te maken hebt. Daarmee doe je dezelfde Ubuntu-installatie als de gewone cd, alleen grafisch wat minder fraai, maar niettemin volledig functioneel.

Het idee is: als de gewone Ubuntu-cd niet werkt (vooral met video), als eerste remedie teruggrijpen op de Alternate-versie.

Janloco

 • Gast
Re: Zwart scherm tijdens installatie
« Reactie #7 Gepost op: 2009/09/19, 07:23:51 »
@Paul

Dank voor het antwoord. Ik had voor mezelf afgezien van de alternate cd, om de reden van de grafische "tekortkomingen" Ik begrijp nu uit jouw verhaal dat het alleen om de installatie gaat die dan minder fraai is. Ik was in de veronderstelling dat na het installeren altijd het programma grafisch minder zou draaien en dat lijkt me niet zo mooi.
Vandaar ook de opmerking bij het berichtje van heir4c dat ik wil proberen om met de andere cd te blijven werken omdat die gewerkt heeft. Maar ik weet alleen niet meer welke handeling is moest verrichten om het werkbaar te krijgen.

Helaas het weekend niet echt tijd om te stoeien met mijn pc, dus na het weekend dan toch maar op die manier proberen, tenzij............................er natuurlijk nog iemand is met een idee. Dat, om meer te leren over ubuntu.

Offline Pjotr

 • Lid
  • Makkelijke Linuxtips
Re: Zwart scherm tijdens installatie
« Reactie #8 Gepost op: 2009/09/19, 11:31:36 »
@Paul

Dank voor het antwoord. Ik had voor mezelf afgezien van de alternate cd, om de reden van de grafische "tekortkomingen" Ik begrijp nu uit jouw verhaal dat het alleen om de installatie gaat die dan minder fraai is.

Juist. De Alternate CD is daarom een prima alternatief.

Janloco

 • Gast
Re: Zwart scherm tijdens installatie
« Reactie #9 Gepost op: 2009/09/20, 17:32:19 »
Allen dank voor de antwoorden. Ik heb het er op gekregen, maar het werkt voor geen meter. Telkens problemen met opstarten. Als het draait is het fantastisch, maar voor ik het heb draaien is het een ellende. Helaas zo'n grote ellende dat ik toch maar weer terug ga naar Windows. Heel jammer, maar als je telkens als je de pc opstart moet knoeien om beeld te krijgen word je wel wat verdrietig. Even laten berusten maar denk ik en dan over een paar maandjes maar weer eens met frisse moed aan ubuntu gaan beginnen.
Wel heel jammer, want dit is in ieder geval een geweldig forum met veel hulp en heerlijk om er te zoeken naar oplossingen.

Dank jullie nogmaals. Maar nu ga ik proberen ubuntu er weer af te krijgen en mijn windows onbeschadigd weer te gebruiken.

Met vriendellijke groet

Jan

Offline heir4c

 • Lid
Re: Zwart scherm tijdens installatie
« Reactie #10 Gepost op: 2009/09/20, 17:53:22 »
Snappen we wel, soms gaat het totaal niet. Kunnen we van hieruit ook niets zien, soms frustrerend voor ons.
Je kan eventueel eens een steunpunt uit de buurt contacteren om je te helpen.
http://kaart.ubuntu-nl.org/

Succes verder.
Met vriendelijk groet,
heir4c
Tip: https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/1.html en http://wiki.ubuntu-nl.org/   Upload-site:http://imgur.com/
be Open be Free be Ubuntu

Offline heir4c

 • Lid
Re: Zwart scherm tijdens installatie
« Reactie #11 Gepost op: 2009/09/20, 23:31:29 »
Wel, ik sta er nog altijd op  =D maar ik ben nog geen steunpunt, maar zo zie je toch wel waar er nog gebruikers zijn ook al zijn ze geen steunpunt.
En... Staan werkelijk alle steunpunten in die lijst. Denk ik toch niet hoor.
Er zou eens een nieuwe kaart moeten komen in samenspraak met ubuntu.be zodat elk lid die zich erop wil stellen dat kan en je ook kan kiezen voor enkel de steunpunten te zien en dan nog welke dienst ze bieden zoals op de Belgische kaart.
Dat zou ook al veel oplossen.
Ik ken bijvoorbeeld een steunpunt in mijn gemeente die op de Belgische kaart staat en niet op de Nederlandse.

Een nieuwe gezamenlijke kaart en dan eenmalig een mailtje naar iedereen die zich geregistreerd heeft in België en Nederland met de vraag of ze zich er terug op willen plaatsen.
Tip: https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/1.html en http://wiki.ubuntu-nl.org/   Upload-site:http://imgur.com/
be Open be Free be Ubuntu

Offline heir4c

 • Lid
Re: Zwart scherm tijdens installatie
« Reactie #12 Gepost op: 2009/09/20, 23:43:10 »
Zal eens proberen contact op te nemen met ubuntu.be, ben tenslotte ook een Belg, misschien dat zij wat meer kunnen bereiken. En anders kijk ik wel even of we dat via een andere weg zelf een kaart te creƫren.

Tip: https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/1.html en http://wiki.ubuntu-nl.org/   Upload-site:http://imgur.com/
be Open be Free be Ubuntu

Re: Zwart scherm tijdens installatie
« Reactie #13 Gepost op: 2009/09/21, 13:09:00 »

het " team " schijnt dit niet belangrijk te vinden, helaas het is niet anders

Ik heb een tijdje geleden het hier met je over gehad Arie, en toen heb ik beloofd deze kwestie weer in het team te gooien. Dit heb ik verzaakt. Mijn excuses! Inmiddels is het dus opgepikt.

Offline heir4c

 • Lid
Re: Zwart scherm tijdens installatie
« Reactie #14 Gepost op: 2009/09/21, 14:06:21 »
Excuses aanvaard.  =D  ;)
Tip: https://makkelijkelinuxtips.blogspot.com/p/1.html en http://wiki.ubuntu-nl.org/   Upload-site:http://imgur.com/
be Open be Free be Ubuntu

Janloco

 • Gast
Re: Zwart scherm tijdens installatie
« Reactie #15 Gepost op: 2009/09/21, 18:54:49 »
Haha Ik heb geloof ik toch wel weer wat uitgelokt. Het is op deze site in ieder geval geen dode boel en iedereen probeert mee te helpen. Geweldig!!. Tja ik heb de ervaring nu dat het bijna onmogelijk is om opstart of installatie problemen te verhelpen via het forum. Telkens als er een mogelijke oplossing is, moet je de pc opnieuw opstarten en gaan proberen om ubuntu te installeren. Lukt dat niet, dan weer je pc opnieuw opstarten en dan weer het forum op. Bij een volgende oplossing weer hetzelfde ritueel. In mijn geval werd ik daar een beetje moe van. Mijn het blijven lezen op deze site neemt de vermoeidheid weg, wat een enthousiasme hier. Ik ga eens kijken of ik iemand in de buurt kan vinden die mij verder kan helpen of weer alle soortgelijke problemen nalezen, misschien kom ik de oplossing dan wel weer tegen. Wijzer word ik er in ieder geval wel van.

Nogmaals dank en ik blijf lezen hier!!

Offline track

 • Lid
Re: Zwart scherm tijdens installatie
« Reactie #16 Gepost op: 2009/09/21, 20:02:08 »
Hier blijkt het hetzelfde probleem te zijn, meteen bij meerdere mensen:
http://forum.ubuntu-nl.org/hardware-en-drivers/geen-beeld-op-dvi-aansluiting-wel-op-vga/

Dit bevalt mij helemaal niet.  Ik zie helemaal geen aanpak, het lijkt er zelfs een erg lelijk probleem
van de Uby 9.04 te zijn.  De Xorg wordt dermate automatsch ingesteld dat de boel volautomatisch
vastloopt en je kunt er maar niets aan doen.

Vroegah heb je gewoon handmatig de xorg.conf aangepast (toen, bij de 7.04 ...),
dat was ook prutswerk, maar je kon er tenminste nog iets aan doen, en aan het eind lukte het dan toch.

Sja, en nu ?  Wat nu ?  Ik ben radeloos met die automatische toestanden.

track

Offline CasB

 • Lid
  • Mijn geekblog
Re: Zwart scherm tijdens installatie
« Reactie #17 Gepost op: 2009/09/21, 21:14:45 »
Ik had hetzelfde probleem, ik moest voor de installatie bij de opties (Volgens mij F4) en dan iets van 'Safe graphics mode' kiezen.

Offline chris.

 • Lid
  • http://www.linuxmintusers.be
Re: Zwart scherm tijdens installatie
« Reactie #18 Gepost op: 2009/09/21, 22:17:57 »
knip,, ik lees niet goed,,   >:(