Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Resolutie in X na eerste boot  (gelezen 662 keer)

matioso

  • Gast
Resolutie in X na eerste boot
« Gepost op: 2009/08/21, 16:56:00 »
Ik heb een raar probleem waar ik al een tijdje last van heb:
Na de het opstarten van mijn laptop (Toshiba satellite L350) heb ik in X een lage resolutie (het scherm is overigens WS, maar op dat moment heb ik ook zwarte balken links en rechts).
De work around (en dat maakt het voor mij alleen maar nog vreemder):
X killen een een terminal. X sluit dan en start vanzelf opnieuw, nu helemaal perfect. Dit werkt 9 op de 10 keer. Een heel enkele keer werkt het dan nog niet en is de handeling nogmaals nodig.

Globale getallen:
Bij koude start: bijna altijd probleem, zeer uitzonderlijk geval gaat het goed
Reboot: 50/50 dat het goed of niet goed gaat
Na herstart X: Gaat 9 op de 10 keer goed

Iemand ervaring met dit probleem? Overigens videohardware is: Intel GMA X3100, 256Mb shared mem.
Ubuntu versie 9.10
« Laatst bewerkt op: 2009/08/21, 17:00:26 door matioso »

Offline Thijsg

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Resolutie in X na eerste boot
« Reactie #1 Gepost op: 2009/08/21, 18:01:16 »
Wat voor scherm krijg je als je je laptop aanzet?

...het scherm is overigens WS, maar op dat moment heb ik ook zwarte balken links en rechts...
Wat is WS?

Andere forummers kunnen hopelijk dan helpen.

matioso

  • Gast
Re: Resolutie in X na eerste boot
« Reactie #2 Gepost op: 2009/08/21, 18:20:18 »
Bedankt voor je reactie,

Met WS bedoel ik wide-screen, sorry.

Het scherm tijdens het laden is wel normaal. Daarna is het scherm waar ik de gebruikersnaam invul smal (zwarte balken links en rechts) en wazig (TFT op niet native resolutie). Na inloggen blijft dat zo.
Zoals al gezegd: X killen en opnieuw inloggen lost het op...

Ik hoop inderdaad dat iemand kan helpen want dit is behoorlijk irritant. Ik heb dit al zolang ik deze laptop gebruik.
Overigens maak ik veel gebruik van de pauze stand. Dan treedt het ook nooit op (na uit pauze komen). Wel loopt de laptop een enkele keer vast bij het in pauze gaan. Ik krijg dan een flikkerend zwart scherm met bovenin wat halve characters. Dit gebeurd niet echt vaak en stoort (nog) niet. Ik meld het alleen omdat eventueel met elkaar te maken kan hebben?? en voor iemand extra info kan geven.

Offline heir4c

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Resolutie in X na eerste boot
« Reactie #3 Gepost op: 2009/08/21, 19:22:28 »
Je zegt dat je dit al hebt zolang je de laptop hebt. Stond daar dan windows op en had je dat toen ook? Of bedoel je pas na install van ubuntu?

matioso

  • Gast
Re: Resolutie in X na eerste boot
« Reactie #4 Gepost op: 2009/08/21, 19:41:29 »
Er stond inderdaad Vista op de laptop toen ik die kocht. Dat heb ik precies 1x geboot (alle hardware checken, dan weet ik in ieder geval dat daar geen probleem in zit, helaas moet dat zo...). In windows was er geen probleem.

Ik gebruik al langer Ubuntu en nooit windows. Ik heb dus ook geen dual-boot oid. In ieder geval: die ene keer in windows: geen probleem. Daarna na herinstallatie direct wel.
Ik heb later de laptop nog eens opnieuw geinstalleerd (om andere redenen) maar dat hielp ook niks.

Offline heir4c

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Resolutie in X na eerste boot
« Reactie #5 Gepost op: 2009/08/21, 20:12:42 »
Je gebruikt de versie 9.10. Is het jouw bedoeling toch om te testen? want dit is een alph.

Wat er zeker moet geïnstalleerd moet staan is de: xserver-xorg-video-intel. Kijk daar eens naar.

Staat er al een andere versie op of welke versies hebben er al opgestaan?
Als 8.04.3 er al opgestaan heeft, werkte het daar wel? En als het er nog niet opgestaan heeft, zet die er dan eens op.
In 8.04 en daar alleen kan je via terminal of via Alt+F2 het volgende commando gebruiken:
gksudo displayconfig-gtkHiermee kan je driver, kaart, monitor, breedbeeld enz.. instellen.
Ook kan je dat vinden via Systeem>Voorkeuren>Hoofdmenu en daar dan zoeken onder Systeemgereedschap geloof ik naar: Beeldschermen en Drivers.
Dit programma is dus enkel in 8.04 te vinden (spijtig genoeg)

Als je dan alles ingesteld hebt en alles is naar wens kan je het bestand: xorg.conf  uit de 8.04 kopiëren en dan in de andere versie zetten, onder /etc/X11/    (X met een hoofdletter)
Of dat zal gaan in 9.10 weet ik niet omdat daar géén bestand xorg.conf bestaat. Maar als je toch test kan je dat eens proberen.
In 9.10 zijn er nog dingen veranderd, bijv.: de grub/menu.lst bestaat niet meer maar er is nu een file die grub.conf noemt, dit als voorbeeld.

Doe ook eens de Hardware test. Die vind je onder: Systeem>Beheer>System Testing. Hiermee word info verzameld over je hardware en doorgestuurd, zodat men weet welke hardware Linux-users gebruiken. Sedert ik dit deed vind ik dat in volgende versies mijn hardware beter ondersteund word. Maar dat is mijn indruk he.