Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: OPGELOST Vermoedelijk hardware-probleem  (gelezen 16934 keer)

Offline Jakke5

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
OPGELOST Vermoedelijk hardware-probleem
« Gepost op: 2009/03/23, 20:52:44 »
Sinds enige weken start Ubuntu niet meer "normaal" op, maar wel in recovery-mode, waar ik dan de optie "Resume normal boot" kies. (Wat de woorden precies zijn weet ik nu niet meer, maar iets van die strekking). Ik vermoed dat het om een hardware-fout gaat en wel om het volgende: toen het probleem zich eerst voordeed volstond dikwijls een herstart, daarna waren 2, 3, 4 herstarten nodig en nu volstaan soms 10 herstarten niet. In recovery-mode, zoals reeds gezegd, geen enkel probleem. Wel kan ik niet afsluiten met de slaapstand, ik moet een volledige afsluiting laten uitvoeren.
Bij het opstarten in recovery-mode rollen er 10-tallen mededelingen over het scherm waarin ik al wel heb kunnen lezen iets van "sd-driver needs update" en "srdriver needs update" en IO-errors en iets van ata2, maar het gaat veel te snel.
Mijn vraag: bestaat er een manier om de mededelingen bij het opstarten in recovery-mode te laten registreren en/of stil te zetten zodat ze leesbaar zijn? De pause/break-toets heeft geen effect.
« Laatst bewerkt op: 2009/04/05, 21:46:40 door Jakke5 »

Offline heir4c

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #1 Gepost op: 2009/03/23, 23:55:40 »
Ga via 'Locaties' naar /var/log/syslog  Post deze eventueel hier eens.
Daar vind de de hele opstart met eventuele errors en fouten.
Er zijn nog andere loggen te lezen zoals je zult zien.

Offline joop905

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #2 Gepost op: 2009/03/24, 01:33:55 »
Denk ook dat het hardware fout is.
toevallig een licht tikje in je schijf


GrJ.

Offline Jakke5

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #3 Gepost op: 2009/03/24, 11:25:13 »
Hallo Heir4c

Dank je voor de belangstelling. Hier een uittreksel uit /var/log/dmesg waarin de boodschappen staan die op het scherm verschijnen bij het opstarten. De rest ziet er nogal normaal uit. Zoals je ziet zijn er 2 "normale" hd's en 1 usb-hd.  Heb je er wat aan?

[color=purple][   12.197184] ata1: PATA max UDMA/100 cmd 0x1f0 ctl 0x3f6 bmdma 0xf000 irq 14
[   12.197246] ata2: PATA max UDMA/100 cmd 0x170 ctl 0x376 bmdma 0xf008 irq 15
[   12.336346] usb 2-1: device not accepting address 2, error -71
[   12.408714] ata1.00: ATA-7: MAXTOR STM380215A, 3.AAD, max UDMA/100
[   12.408778] ata1.00: 156301488 sectors, multi 16: LBA48
[   12.409040] ata1.01: ATA-7: Maxtor 6E040L0, NAR61590, max UDMA/133
[   12.409098] ata1.01: 80293248 sectors, multi 16: LBA
[   12.475161] ata1.00: configured for UDMA/100
[   12.488500] ata1.01: configured for UDMA/100
[   12.643967] ata2.01: failed to IDENTIFY (I/O error, err_mask=0x1)
[   12.644030] ata2: failed to recover some devices, retrying in 5 secs
[   13.270376] usb 6-3: new high speed USB device using ehci_hcd and address 2
[   13.403866] usb 6-3: configuration #1 chosen from 1 choice
[   13.645752] usbcore: registered new interface driver libusual
[   13.656106] Initializing USB Mass Storage driver...
[   13.658881] scsi2 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
[   13.660455] usbcore: registered new interface driver usb-storage
[   13.660519] USB Mass Storage support registered.
[   13.660769] usb-storage: device found at 2
[   13.660774] usb-storage: waiting for device to settle before scanning
[   13.937015] usb 2-2: new full speed USB device using uhci_hcd and address 4
[   14.142990] usb 2-2: configuration #1 chosen from 1 choice
[   17.793161] ata2.01: failed to IDENTIFY (I/O error, err_mask=0x1)
[   17.793223] ata2: failed to recover some devices, retrying in 5 secs
[   18.647457] usb-storage: device scan complete
[   18.648568] scsi 2:0:0:0: Direct-Access     ST332082 0AS                   PQ: 0 ANSI: 2 CCS
[   18.660403] Driver 'sd' needs updating - please use bus_type methods
[   18.661677] sd 2:0:0:0: [sda] 625142448 512-byte hardware sectors (320073 MB)
[   18.662544] sd 2:0:0:0: [sda] Write Protect is off
[   18.662615] sd 2:0:0:0: [sda] Mode Sense: 00 38 00 00
[   18.662619] sd 2:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
[   18.663789] sd 2:0:0:0: [sda] 625142448 512-byte hardware sectors (320073 MB)
[   18.664675] sd 2:0:0:0: [sda] Write Protect is off
[   18.664747] sd 2:0:0:0: [sda] Mode Sense: 00 38 00 00
[   18.664752] sd 2:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
[   18.664810]  sda: sda1
[   18.690336] sd 2:0:0:0: [sda] Attached SCSI disk
[   18.699961] sd 2:0:0:0: Attached scsi generic sg0 type 0
[   22.942430] ata2.01: failed to IDENTIFY (I/O error, err_mask=0x1)
[   22.942492] ata2: failed to recover some devices, retrying in 5 secs
[   28.255455] ata2.00: ATAPI:         RW-523252         3.29 20031204, 3.29, max UDMA/33
[   28.427035] ata2.00: configured for UDMA/33
[   28.427309] scsi 0:0:0:0: Direct-Access     ATA      MAXTOR STM380215 3.AA PQ: 0 ANSI: 5
[   28.428284] sd 0:0:0:0: [sdb] 156301488 512-byte hardware sectors (80026 MB)
[   28.428382] sd 0:0:0:0: [sdb] Write Protect is off
[   28.428437] sd 0:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 00 3a 00 00
[   28.428491] sd 0:0:0:0: [sdb] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[   28.428680] sd 0:0:0:0: [sdb] 156301488 512-byte hardware sectors (80026 MB)
[   28.428770] sd 0:0:0:0: [sdb] Write Protect is off
[   28.428825] sd 0:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 00 3a 00 00
[   28.428877] sd 0:0:0:0: [sdb] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[   28.428950]  sdb: sdb1 sdb2 < sdb5 >
[   28.472252] sd 0:0:0:0: [sdb] Attached SCSI disk
[   28.472375] sd 0:0:0:0: Attached scsi generic sg1 type 0
[   28.474624] scsi 0:0:1:0: Direct-Access     ATA      Maxtor 6E040L0   NAR6 PQ: 0 ANSI: 5
[   28.476578] sd 0:0:1:0: [sdc] 80293248 512-byte hardware sectors (41110 MB)
[   28.476677] sd 0:0:1:0: [sdc] Write Protect is off
[   28.476732] sd 0:0:1:0: [sdc] Mode Sense: 00 3a 00 00
[   28.476787] sd 0:0:1:0: [sdc] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[   28.477002] sd 0:0:1:0: [sdc] 80293248 512-byte hardware sectors (41110 MB)
[   28.477092] sd 0:0:1:0: [sdc] Write Protect is off
[   28.477147] sd 0:0:1:0: [sdc] Mode Sense: 00 3a 00 00
[   28.477201] sd 0:0:1:0: [sdc] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[   28.477273]  sdc: sdc1 sdc2
[   28.482799] sd 0:0:1:0: [sdc] Attached SCSI disk
[   28.482919] sd 0:0:1:0: Attached scsi generic sg2 type 0
[   28.489637] scsi 1:0:0:0: CD-ROM                     RW-523252        3.29 PQ: 0 ANSI: 5
[   28.489861] scsi 1:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 5
[   28.552046] Driver 'sr' needs updating - please use bus_type methods
[   28.572674] sr0: scsi3-mmc drive: 0x/52x writer cd/rw xa/form2 cdda tray
[   28.572739] Uniform CD-ROM driver Revision: 3.20
[   28.572874] sr 1:0:0:0: Attached scsi CD-ROM sr0
[   29.235677] Attempting manual resume
[   29.235730] swsusp: Resume From Partition 8:21
[   29.235732] PM: Checking swsusp image.
[   29.235976] PM: Resume from disk failed.
[   29.303373] kjournald starting.  Commit interval 5 seconds
[   29.303457] EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
[/color]


even de lap tekst aangepast door het in #code te zetten.


Zoëven voor het eerst ook een probleem (ik denk hetzelfde) gehad bij starten in recovery-mode. Nog NA de keuze "Resume normal boot" krijg ik eerst het -zal ik het maar zandlopertje noemen- dan de aanwijzer (pijl), vervolgens wordt het scherm donker en valt de boel stil. De bovenstaande regels die verschijnen bij het opstarten kunnen dan geen betrekking hebben op de later optredende fout. Of wel?
« Laatst bewerkt op: 2009/03/24, 23:24:23 door Jakke5 »

Offline heir4c

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #4 Gepost op: 2009/03/25, 00:04:49 »
Er is waarschijnlijk zoals Joop aangeeft een schijffout, misschien wel een beschadiging. Dat kan als er tijdens het werken met de HD er een stamp ertegen gegeven is.
Koppel eens alle externe hardware af (softwarematig, dus unmounten) en dan fysiek af koppelen na afsluiten van de computer, enkel je muis en toetsenbord laten. En start nu eens op.
Of start op in recovery mode en in het menu kies je voor: fix broken packages. Misschien leverd dat al iets op.

Blijkbaar kan hij de normale opstart niet lezen. Misschien iemand anders die een andere oplossing heeft.

Als dit niet lukt zou ik een herinstall aanraden. Backup al je bestanden en documenten die je wil bewaren op een usb of externe HD. Voor je bookmarks kan je bijvoorbeeld in firefox, foxmarks installeren dan worden je bookmarks bewaard op internet en die kan je dan na een herinstall terughalen door ook in die firefox, foxmarks te installeren.

Vergeet je emails niet als dat nodig is.

Ik denk dat ubuntu met de nieuwe install de slechte sector zal vermijden en overslaan.

Je kan ook je disk checken maar weet niet direkt met welk commando dat moet, daar zal iemand anders mee moeten helpen of even zoeken via de zoekfunktie van het forum of via google.

Succes!

Offline track

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #5 Gepost op: 2009/03/25, 00:45:05 »
Hoi Jakke,

vanuit jouw dmesg  zie ik geen indicatie dat er een hardwarefout zou zijn.  Maar dat bevat ook alleen een "normale" start via
"recovery" toch ?

Om de fouten beter op te kunnen sporen zou ik je vragen om nog twee keer een start op de "slechte" manier te proberen
(en de derde gerust weer via "recovery")  en daarna  de bestanden  /var/log/messages  en  /var/log/syslog 
in de  Extra opties..  Bijlage: te kopiëeren.     -> "(meer bijlagen)"

Misschien duikt daar een hint op.

track

Offline Jakke5

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #6 Gepost op: 2009/03/25, 23:04:03 »
Dank je wel Track. Het zou niet de eerste keer zijn dat je me helpt.
Ik heb nu opgestart met de vorige versie van 8.04 want de laatste versie is nu ook in recovery-mode niet meer aan de praat te krijgen.
 /var/log/messages  en  /var/log/syslog   zijn wel tamelijk grote bestanden die, vemoed ik, voor kwaadwillige over-de-schouder-mee-lezers "interessante" gegevens bevatten.

Kan iedereen die dit forum bezoekt de in bijlage verstuurde bestanden meelezen?

Offline ivo

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #7 Gepost op: 2009/03/25, 23:06:52 »
Kan iedereen die dit forum bezoekt de in bijlage verstuurde bestanden meelezen?

Ja. Anonimiseren dus. Maar daarmee bestaat het risico dat er vitale informatie verloren gaat en je niets meer aan de informatie hebt.
Dus dan zal je op "prive" basis verder moeten.
There are only 10 types of people in the world; those who understand binary and those who don't.

Offline track

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #8 Gepost op: 2009/03/26, 00:30:21 »
...
Kan iedereen die dit forum bezoekt de in bijlage verstuurde bestanden meelezen?
Ja, kan.  Maar kijk zelf wat in deze bestanden staat:  er zijn de opstarttijden (en andere tijdstempels), en welke drivers en programma's in welke volgorde bij het booten gestart werden.  En de (hardware-) configuratie van jouw systeem. Zeker geen wachtwoorden of persoonlijke bestanden.
Volgens mij geef je met deze gegevens niet te veel prijs. En ik zou hen evengoed ook zelf publiek stellen.

Als de gegevens voor jou wél gevoelig zijn moet je hen inderdaad per pm opsturen.  Maar bij deze sluit je andere leden uit. 

Wat de veiligheid betreft behoor ik zeker bij de nauwkeurige gasten op dit forum, soms heb ik zelfs de naam een beetje krenterig te zijn.
Op dit achtergrond beschouw ik het toch verantwoord om deze gegevens publiek te stellen. 
Maar als jij iets vindt dat ik over het hoofd heb gezien zou ik je wél vragen om mij erop attent te maken.

Jakke, bekijk gewoon de inhoud van de beide bestanden of er iets in staat wat je niet graag zou verklappen.
Alleen wanneer je bepaalde regels schrapt, zet er een "..." op dit plek dat ik weet dat er iets tussen had gestaan.

In jouw geval gaat het eigenlijk alleen om de startsequenties met en zonder vastloper. Als je die precies uitknipt zou het ook voldoende zijn.

track

Offline Jakke5

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #9 Gepost op: 2009/03/26, 23:22:51 »
Hallo Ivo, Track en Heir4c

Nou breekt m'n klomp. Toen ik in de vooravond bij het afsluiten de optie "herstarten" koos, startte ie keer op keer probleemloos op. Maar toen ik vanavond laat gewoon startte (de pc had een hele tijd uit gestaan) lukte het wéér niet meer. Nu gaf hij zelfs een probleem bij het starten in 8.04 kernel 2.6.24-19, maar de 2de keer lukte het weer wèl. Ik stuur in bijlage de gedeelten van syslog en messages die betrekking hebben op de pogingen van laat vanavond (de mislukte pogingen + uiteindelijk gelukte poging) Hopelijk vinden jullie iets in wat voor mij koffiedik is.
Alvast dankjewel voor de moeite

Offline track

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #10 Gepost op: 2009/03/26, 23:42:36 »
Eerlijk gezegd word ik er niet echt wijs van.
 
Er zijn veel meer regels omtrent het netwerk dan ik zou verwachten, en als ik het goed heb is dit de laatste regel voor hij vastloopt:
Mar 26 22:55:35 jan-desktop avahi-daemon[5370]: Registering new address record for fe80::2e0:18ff:fedf:ba48 on eth0.*.( Hij doet iets met een IPv6-adres.  Wacht hij misschien op een IPv6- adres ?  -> tentatief IPv6 afzetten ??  Geen idee.)

En wanneer het lukt gaat hij door met  "Updating allowed wireless network lists".

Van mijn kant dus: verder zoeken in de andere log's.  Ik vind hieruit geen aanpak.

track

Offline Jakke5

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #11 Gepost op: 2009/03/28, 17:26:35 »
Oef, even m'n hart vastgehouden. Tot nu toe startte de pc telkens vlot op bij de "herstarten"-optie in het uitzetten-venster. Nou weigerde ie alle herstart-pogingen (bleef telkens steken in het eerste vak van de zich-vullende-band bij Ubuntu 8.04) tot ie uiteindelijk met veel gezucht en gekreun in kernel 2.6.24-19 recovery-mode tot leven kwam.
Herhaaldelijk stond ik op het punt de reset-knop in te drukken tot ie plots terug even tekens van leven gaf. Zo wordt een pc opstarten ook nog een spannende bezigheid ...iemand zin om er een gok-spel van te maken??

Alle gekheid op een stokje, ik vrees dat er iets grondig mis aan 't gaan is, en dat het niet aan de software ligt.
Het rare blijft dat het probleem zich alléén en uitsluitend voordoet bij het opstarten. Daar heb ik plots een -hopelijk- lumineus idee: ik ga ff met de live-cd opstarten, eens kijken wat ie dan doet.

Offline track

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #12 Gepost op: 2009/03/28, 17:43:35 »
Wat jij beschrijft Jakke, ziet voor mij vrij positief uit.
Mijn interpretatie is dat hij (na ±30 starts) nu een fsck gedraaid heft.  Vandaar ook de pauze in het tweede hokje.
(Dat ziet bij mij trouwens ook zo uit als hij daarmee aan de slag is)

En nu heeft hij de fouten in het bestandsysteem blijkbaar hersteld en er is geen hinder meer dat hij kan opstarten.
Als mijn interpretatie juist is zal je van dit verhaal ergens in de systeemlog's een bericht terugvinden.
Dus op  [systeem] - beheer - systeemlog's  klikken en best eerst in  "messages" zoeken. (-> tijdstempels ter oriëntatie)
En in twijfel ook in de andere log's.
En als er bestanden echt beschadigd waren zou je hen in /lost+found  terug vinden.

track

Offline Jakke5

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #13 Gepost op: 2009/03/28, 18:43:14 »
Dank je wel Track. In de logs die ik via systeem=>beheer=>systeemlogboek kan lezen vind ik niets terug van een fsck.
Starten met de live-cd gaf geen probleem, en herstarten via de "herstart"-optie liep ook als een trein. Wat niet betekent dat er niets meer aan de hand is, het gaat/ging? om een fout die soms wel-soms niet optreedt. Denk ik

Offline joop13

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #14 Gepost op: 2009/03/28, 19:45:34 »
Ik zie wel dat het herstarten elke keer gebeurd na het registreren van een adres op eth0. Het lijkt dan inderdaad op een hardwarefout: of de harde schijf heeft een (nog) klein probleem of het bestand eth0 is gelockt zodat er niets in geschreven kan worden?? Want elk apparaat in Linux is een bestand, wist je dat!

Dat verklaart ook dat de Live-cd wel goed opstart en bruikbaar is, de HD bij de Live-CD is een ramschijf.

Mogelijkheden: fsck met de meeste testen in de terminal uitvoeren en kijken wat die zegt....
Of Ubuntu opnieuw installeren....?
« Laatst bewerkt op: 2009/03/28, 20:01:28 door joop13 »
Door gebrek aan visie gaat het volk ten onder, een keur van raadgevers brengt het tot bloei.

Laptop Lenovo Thinkpad T420 met 12.04, Hoofdcomputer 10.04 en nog een veel  jaar ongebruikte W98SE.

Offline Jakke5

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #15 Gepost op: 2009/03/29, 13:15:05 »
Dankjewel Joop13.
Dat elk apparaat benaderd wordt als een bestand heb ik in een ver verleden geleerd bij het programmeren in Pascal. Ik zou trouwens dolgraag, nou ja, dol, terug willen programmaatjes ineenknutselen in Pascal waar ik vrij goed in thuis was maar dan wel in Ubuntu-Linux.
Enkele vraagjes:
Wat is eth0?
Wat bedoel je met "fsck met de meeste testen" ?

Ik ben stilaan geneigd te geloven dat er toch iets mis is met m'n hd. Ik overweeg dan ook een herinstallatie. Maar hoe kan ik m'n gegevens veilig stellen? Is een copie van de volledige home-dir voldoende? (M'n systeem beschikt nog over een 2de hd + een grote usb-hd, m.a.w. plaats zat) En kan ik na een event. herinstallatie gewoon de nieuwe home-dir vervangen door de "oude" om al m'n gegevens (+ die van de andere gebruikers) terug te zetten?

 

Offline Cumulus007

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #16 Gepost op: 2009/03/29, 13:32:05 »
eth0 is het eerste ethernetapparaat in je computer. eth1 is de tweede, eth2 de derde, etc.

Fsck is een programma om de partitietabel van je schijf te controleren.

Offline joop13

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #17 Gepost op: 2009/03/29, 13:37:03 »
Eth0 is de ethernet'aansluiting' en wel de eerste.
En als je sudo fsck in de terminal laat uitvoeren kijkt dit programma of er wat mis is met je harde schijf. En met de meeste testen bedoelde ik: sudo fsck -f dan controleert dit programmaatje alles wat er met de schijf aan de hand is.

@cumulus: net te laat!

Door gebrek aan visie gaat het volk ten onder, een keur van raadgevers brengt het tot bloei.

Laptop Lenovo Thinkpad T420 met 12.04, Hoofdcomputer 10.04 en nog een veel  jaar ongebruikte W98SE.

Offline Jakke5

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #18 Gepost op: 2009/03/29, 14:00:09 »
Wat een belangstelling!
Als ik fsck -f opstart in de terminal krijg ik volgend bericht

fsck 1.40.8 (13-Mar-2008)
e2fsck 1.40.8 (13-Mar-2008)
/dev/sdb1 is aangekoppeld. 

WAARSCHUWING!!!  Het uitvoeren van 'e2fsck'
op een aangekoppeld bestandssysteem
kan tot ZWARE beschadigingen leiden.

Wilt u echt doorgaan (j/n)?


Nou, dan krijg ik het toch wel warm. Kan ik dan best de hd1 eerst unmounten? En hoe doe ik dat dan?



Offline track

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #19 Gepost op: 2009/03/29, 14:05:06 »
Een gekoppeld bestandsysteem kun je uiteraard niet fscken.

Du eerst ontkoppelen.
En als het om de root-partitie gaat gewoon vanaf een Linux-CD opstarten en vanaf de CD die fsck draaien.

Vriendelijke groet,

track

Offline Jakke5

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #20 Gepost op: 2009/03/29, 15:11:57 »
sudo fsck -f in de terminal (opgestart vanop de cd) geeft geen kik. Hoort daar geen argument achter?

Offline joop13

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #21 Gepost op: 2009/03/29, 15:43:11 »
sudo fsck -f in de terminal (opgestart vanop de cd) geeft geen kik. Hoort daar geen argument achter?
sudo fsck /dev/sdb1 -f      (denk ik)
Door gebrek aan visie gaat het volk ten onder, een keur van raadgevers brengt het tot bloei.

Laptop Lenovo Thinkpad T420 met 12.04, Hoofdcomputer 10.04 en nog een veel  jaar ongebruikte W98SE.

Offline Jakke5

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #22 Gepost op: 2009/03/29, 16:56:22 »
Het juiste commando was in mijn geval
sudo fsck /dev/sda1 -f
De samenvatting van het resultaat zie je hieronder

/dev/sda1: ***** FILE SYSTEM WAS MODIFIED *****
/dev/sda1: 177148/4751360 files (1.2% non-contiguous), 3161598/18976773 blocks
ubuntu@ubuntu:~$

De toets Y is zwaar beschadigd om van m´n vinger nog te zwijgen ...

Enkele vragen hierbij :
Wat is een inode?
Er is een heleboel stukken bestand attached to lost/found o.i.d. Wat moet ik daarmee? Gewoon wegdeleten?

Of het opstartprobleem nu verholpen is laat ik straks weten.

Offline track

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #23 Gepost op: 2009/03/29, 17:14:03 »
Een inode is een blok in de catalogus van het beheer van de bestanden.
(->  http://en.wikipedia.org/wiki/Ext2 )

En in de "lost+found" vind je alle bestanden terug die ergens zonder verbinding met een map gevonden werden.
(meestal omdat de desbetreffende map beschadigd was).

Ieder bestand in "lost +found " ontbreekt dus ergens in het systeem. 
Je kijkt best welk soort bestanden dat zijn, dan heb je een idee hoe belangrijk zij zijn en hoe je hen kunt herstellen.

track

Offline Jakke5

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Vermoedelijk hardware-probleem
« Reactie #24 Gepost op: 2009/03/29, 17:38:35 »
Zit te knoeien op een win-vista machine en vind het begin van m'n antwoord niet meer terug.

Dankjewel track, zo leert een mens nog eens iets bij.

Het resultaat van heel de operatie lijkt te zijn:
1 Het opstartprobleem = verleden tijd
2 Ik geraak niet meer op het net. Bij een icoontje dat ik voordien nooit gezien heb staat:
" Er wordt een netwerkadres gezocht voor het bekabelde netwerk"