Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Geen geluid in Ubuntu 8.10  (gelezen 1991 keer)

jwvos

  • Gast
Geen geluid in Ubuntu 8.10
« Gepost op: 2009/03/15, 13:20:41 »
Beste,

Ik heb echt al alles geprobeerd om geluid te krijgen, maar niets heeft geholpen.
Ik heb ook al Alsamixer geinstaleerd en wat daarover opgezocht, maar ik heb maar 2 schuifjes.. volgends mij klopt dat niet.
Ook heb ik al veel Ubutnu-nl artikelen doorgelezen over dit probleem, maar niets heeft echter geholpen.
Ik denk dat het een probleem met de driver(s) is, aangezien Alsamixer maar 2 schuifjes weergeeft.

Graag een reactie,

Mvg,
Jw

Offline mrGee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid in Ubuntu 8.10
« Reactie #1 Gepost op: 2009/03/15, 13:27:15 »
Hallo

Welkom, kun je even een terminal openen en het de volgende losse
commando's ingeven en de uitkomst hier posten.


cat /proc/asound/* 2>/dev/null
lspci|grep -i audio
aplay -l

dan weten we tenminste wat voor hardware je hebt.

Groeten Gerrit
-- = >  simplify if you can   -- = >

Offline Cumulus007

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid in Ubuntu 8.10
« Reactie #2 Gepost op: 2009/03/15, 13:32:38 »
Of je open gewoon Systeem -> Voorkeuren -> Geluid, en noteert het geluidsapparaat.

Offline joop905

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid in Ubuntu 8.10
« Reactie #3 Gepost op: 2009/03/15, 13:33:39 »

Offline mrGee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid in Ubuntu 8.10
« Reactie #4 Gepost op: 2009/03/15, 13:38:49 »
@ Cumulus, kan ook ik ben nou eenmaal een console knakker  ;)

Daarbij geeft ie grafisch, bij non detectie, of foute config; de verkeerde info
of zelfs te veel info. Ik heb daar bijv. keuze uit 3 smaken apparaten, waarvan
er maar 1 de juiste is.
Console levert schone info

Groeten Gerrit

-- = >  simplify if you can   -- = >

jwvos

  • Gast
Re: Geen geluid in Ubuntu 8.10
« Reactie #5 Gepost op: 2009/03/15, 15:09:54 »
Onwijs bedankt voor jullie snelle reacties.
Ik heb even die losse commando's ingevoerd bij het terminal.
Het eerste commando:

cat /proc/asound/* 2>/dev/null
Uitkomst:

0 [SB             ]: HDA-Intel - HDA ATI SB
                      HDA ATI SB at 0xfebf4000 irq 16
 1 [HDMI           ]: HDA-Intel - HDA ATI HDMI
                      HDA ATI HDMI at 0xfd7ec000 irq 19
  2:        : timer
  3:        : sequencer
  4: [ 0- 6]: digital audio playback
  5: [ 0- 6]: digital audio capture
  6: [ 0- 1]: digital audio playback
  7: [ 0- 0]: digital audio playback
  8: [ 0- 0]: digital audio capture
  9: [ 0]   : control
 10: [ 1- 3]: digital audio playback
 11: [ 1]   : control
 0 snd_hda_intel
 1 snd_hda_intel
00-06: Si3054 Modem : Si3054 Modem : playback 1 : capture 1
00-01: ALC660-VD Digital : ALC660-VD Digital : playback 1
00-00: ALC660-VD Analog : ALC660-VD Analog : playback 1 : capture 1
01-03: ATI HDMI : ATI HDMI : playback 1
G0: system timer : 4000.000us (10000000 ticks)
P0-0-0: PCM playback 0-0-0 : SLAVE
P0-0-1: PCM capture 0-0-1 : SLAVE
P0-1-0: PCM playback 0-1-0 : SLAVE
P0-6-0: PCM playback 0-6-0 : SLAVE
P0-6-1: PCM capture 0-6-1 : SLAVE
P1-3-0: PCM playback 1-3-0 : SLAVE
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.17.


Tweede commando:
lspci|grep -i audio

00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA)
01:05.2 Audio device: ATI Technologies Inc Radeon X1200 Series Audio Controller


Derde commando:
aplay -l
Uitkomst:

**** Lijst van PLAYBACK hardware-apparaten ****
kaart 0: SB [HDA ATI SB], apparaat 0: ALC660-VD Analog [ALC660-VD Analog]
  Sub-apparaten: 1/1
  Sub-apparaat #0: subdevice #0
kaart 0: SB [HDA ATI SB], apparaat 1: ALC660-VD Digital [ALC660-VD Digital]
  Sub-apparaten: 1/1
  Sub-apparaat #0: subdevice #0
kaart 0: SB [HDA ATI SB], apparaat 6: Si3054 Modem [Si3054 Modem]
  Sub-apparaten: 1/1
  Sub-apparaat #0: subdevice #0
kaart 1: HDMI [HDA ATI HDMI], apparaat 3: ATI HDMI [ATI HDMI]
  Sub-apparaten: 1/1
  Sub-apparaat #0: subdevice #0


Ik hoop dat jullie hier wat mee kunnen.

Groeten,
Jw

Offline mrGee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid in Ubuntu 8.10
« Reactie #6 Gepost op: 2009/03/15, 15:42:22 »
Hallo

Hmm een wat lastigere chipset.
Extra vraag is dit een laptop ? zoja welk typenummer exact
En doe even een;
cat /etc/modprobe.d/alsa-base
en met name de lijn;
options snd-hda-intel model=           wat staat er nu?
opties die je daar mag veranderen volgens het volgende (oudere) lijstje zijn;

ALC861VD/660VD
3stack 3-jack
3stack-dig 3-jack with SPDIF OUT
6stack-dig 6-jack with SPDIF OUT
3stack-660 3-jack (for ALC660VD)
3stack-660-digout 3-jack with SPDIF OUT (for ALC660VD)
lenovo Lenovo 3000 C200
dallas Dallas laptops
hp HP TX1000
auto auto-config reading BIOS (default)

je moet root zijn om daar in te mogen editten (maak eerst maar even een reserve kopie)
dus; gksudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base

een optie is het deel tot aan de spatie dus bijv
options snd-hda-intel model=lenovo

opslaan, machine resetten kijken of het werkt, niet ? volgende optie

Maar t'schijnt een problematische chipset te zijn met evt. wat issues richting
het vernieuwen van je alsa  zoek maar eens op alc660-vd (ook in dit forum)

Succes

edit; ik zal even kijken naar een nieuwere lijst, scheelt meen ik 3 of 4 andere opties

« Laatst bewerkt op: 2009/03/15, 15:44:09 door mrGee »
-- = >  simplify if you can   -- = >

jwvos

  • Gast
Re: Geen geluid in Ubuntu 8.10
« Reactie #7 Gepost op: 2009/03/15, 15:56:23 »
Bedankt voor je reactie allereerst.

EN ja, dit is een laptop.
Ik heb even in de terminal dit ingevoerd:
cat /etc/modprobe.d/alsa-base

en ik krijg nu een hele lijst met onderandere:
options snd-hda-intel model=auto

Ik snap alleen niet helemaal goed hoe je dat bedoeld met het veranderen,
ik gebruik pas net Ubuntu, en ben er nog niet zo aan gewend.

Groet,
Jw

Offline mrGee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid in Ubuntu 8.10
« Reactie #8 Gepost op: 2009/03/15, 16:02:30 »
Oke even eerst graag het exacte model, er zijn nl. wat overzichten
waarin laptop gebruikers melden hoe ze hun hardware aan de praat
hebben gekregen. Hoeven we evt. niet 2 keer het wiel uit te vinden

Groeten Gerrit
-- = >  simplify if you can   -- = >

jwvos

  • Gast
Re: Geen geluid in Ubuntu 8.10
« Reactie #9 Gepost op: 2009/03/15, 18:21:15 »
Gerrit, ik heb het volgende TypeNummer gevonden:

Ik heb een ASUS A7U - 7S056C

Groet,
Jw

Offline mrGee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid in Ubuntu 8.10
« Reactie #10 Gepost op: 2009/03/15, 19:17:12 »
Hallo

Je laptop duikt zo niet op, helaas (linux-on-laptops.com tuxmobile.org) en in google niet
veel bruikbaars.

Dus toch maar even (nouja even)  wat proberen.

Opties proberen voor je alsa-base;
ga in de terminal  (volgende opdrachten kun je kopieer en plak doen.
cd /etc/modprobe.d
cp alsa-base alsa-base.ori (veiligstellen originele alsa-base, hoef je nog geen root voor te zijn )
gksudo gedit alsa-base (password wordt gevraagd, vanwege gksudo, en een normale editor gaat open)
verander de regel; options snd-hda-intel model=auto
dus auto weg en bijv. hp  (onderste van lijstje, soms/meestal sneller resultaat vanonder af)
opslaan en editor afsluiten
Machine herstarten en luisteren of per ongeluk het geluid al doet
zoniet goto; Opties proberen voor je alsa-base; en probeer bijv. dallas of lenovo of ......

Succes (want dat zul je nodig hebben, ben ik bang met deze chipset)  ;)

edit; en vergeet ook niet om elke keer ook even je schuifjes in de mixer te controleren, mochten ze zomaar
gemute staan icm. toch de goede instellingen; hoor je weer niets.
« Laatst bewerkt op: 2009/03/15, 19:23:20 door mrGee »
-- = >  simplify if you can   -- = >

jwvos

  • Gast
Re: Geen geluid in Ubuntu 8.10
« Reactie #11 Gepost op: 2009/03/15, 19:31:15 »
verander de regel; options snd-hda-intel model=auto

Daar stond die al op;)

Offline mrGee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid in Ubuntu 8.10
« Reactie #12 Gepost op: 2009/03/15, 19:40:04 »
nee; wel die regel maar in plaats van het woord auto dus 1 van de andere opties bijv. hp

Groeten Gerrit
-- = >  simplify if you can   -- = >

jwvos

  • Gast
Re: Geen geluid in Ubuntu 8.10
« Reactie #13 Gepost op: 2009/03/16, 16:09:48 »
opties die je daar mag veranderen volgens het volgende (oudere) lijstje zijn;

ALC861VD/660VD
3stack 3-jack
3stack-dig 3-jack with SPDIF OUT
6stack-dig 6-jack with SPDIF OUT
3stack-660 3-jack (for ALC660VD)
3stack-660-digout 3-jack with SPDIF OUT (for ALC660VD)
lenovo Lenovo 3000 C200
dallas Dallas laptops
hp HP TX1000
auto auto-config reading BIOS (default)
Dat lijstje bedoelde je zeker?
Ik weet namenlijk niet in wat ik 'auto' moet veranderen;)

Offline henke54

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid in Ubuntu 8.10
« Reactie #14 Gepost op: 2009/03/16, 16:55:21 »
over de A7U series van Asus heb ik dit gevonden, misschien dat het helpt :
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=591607
 ;)

Offline mrGee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid in Ubuntu 8.10
« Reactie #15 Gepost op: 2009/03/16, 18:37:32 »
oke het lijstje is misschien niet duidelijk (en zeker niet compleet)
geldige opties allemaal uit bovenstaande lijst zijn ;

3stack
3stack-dig
6stack-dig
3stack-660
3stack-660
lenovo
dallas
hp


dus alle info uit het lijstje tot aan de eerste spatie is een geldige optie; waar nu in de regel
options snd-hda-intel model=auto 
auto vervangen door 1 van de bovenstaande opties , opslaan, computer resetten etc. etc.

Maar over alles wat ik tot op heden gevonden heb, zijn dit mogelijkheden, de chipset
ALC660-VD schijnt een beetje problematisch te zijn. Zie ook de niet opgeloste vragen cq
niet teruggemelde geslaagde acties op dit forum inzake deze chip.

Groeten Gerrit 

-- = >  simplify if you can   -- = >

Offline mrGee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid in Ubuntu 8.10
« Reactie #16 Gepost op: 2009/03/16, 18:44:18 »
@Henke54
Ik heb even die link gevolgd, is helaas een toenmalige (2007) succesvolle actie met een
upgrade van de alsabase naar 1.015, standaard staat in 8.10 alsabase reeds op 1.017 en
zijn we al weer iets verder. Misschien dat er weer een upgrade nodig is naar een
nieuwere versie, maar ik zou eerst die opties maar uit proberen, dat is tamelijk
recht toe recht aan. Grappig dat je nog op een andere Henk stuit  ;) in  de engelse fora

Groeten Gerrit

-- = >  simplify if you can   -- = >