Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: automount van apparaten geeft problemen  (gelezen 5328 keer)

Offline Johan Velthuizen

  • Lid
    • http://www.velthuizen.nl
  • Steunpunt: Nee
automount van apparaten geeft problemen
« Gepost op: 2009/02/27, 16:46:31 »
Sinds enige tijd wordt in Kubuntu 8.04 bij het insteken van mijn USB stick of plaatsen van een cd rom geen melding meer gegeven, ook zie ik deze apparaten niet bij Opslagapparaten.

Geef ik in terminal sudo mount /dev/sdg1 /media/usbstick dan wordt de stick wel gemount maar wil ik daar op schrijven dan kan dat alleen met root rechten.

Ik heb al vele forums gelezen over dit soort problemen maar een echte oplossing zie ik niet, bij de een moet ik iets toevoegen aan fstab en bij de ander moet ik er in fstab een # voor zetten om het juist weer uit te schakelen.
Doe ik dit dan mount de cd soms plotseling maar de volgende niet meer.

Kan iemand mij vertellen hoe ik de boel weer zo kan krijgen dat een USB stick of een CD gewoon zichtbaar worden als deze worden aangesloten.

Ik moet zeggen dat Kubuntu al zeker twee jaar heel erg stabiel werkt maar bovenstaand vind ik zeker een min punt.






« Laatst bewerkt op: 2009/03/03, 16:00:48 door Johan Velthuizen »

Offline track

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #1 Gepost op: 2009/02/27, 17:05:51 »
Hoi Johan,

dit soort verhaal heeft met de /etc/fstab niets te maken.  Die is alleen vor de statische mount verantwoordelijk.
De automounter zit in de  udev .  En dat is nog een ander verhaal, daar snap ik ook nog niet veel van.

In ieder geval is dat het punt om verder te zoeken.

Vriendelijke groet,

track

Offline joop905

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #2 Gepost op: 2009/02/27, 17:14:50 »
Alt+F2 en dan gksudo nautilus
Dan navigeer je (met alle rechten) naar die map (/media).
rechtermuisknop-- Eigenschappen--tabblad Rechten

GrJ.

Offline Johan Velthuizen

  • Lid
    • http://www.velthuizen.nl
  • Steunpunt: Nee
Re: automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #3 Gepost op: 2009/02/27, 17:32:55 »
Ja dan zet je de rechten goed maar dat is niet het hoofdprobleem, het probleem is dat die apparaten niet automatisch gemount worden.

Ik ga zeker even naar dat udev verhaal kijken mogelijk vind ik daar de oplossing.

Offline joop905

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #4 Gepost op: 2009/02/27, 17:37:59 »
probeer het eens met pysdm ,(grafisch mounten). zit in Synaptic,
Systeem==>Beheer==>Synaptic pakketbeheer
deze kan je na installatie terugvinden onder Systeem>Beheer>Storage Device Manager
Gr.J

Offline track

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #5 Gepost op: 2009/02/27, 17:40:08 »
Misschien heb ik een aanpak gevonden:  udevmonitor .

Is een vrij "laag-peil"-verhaal, maar misschien toont het een weg aan.
Dus even sudo udevmonitor en kijken wat hij opsomt.  (wordt een hele reeks trouwens)
edit: Je moet de stik nu instoppen uiteraard.

Afsluiten gewoon via [ctrl]-c.

track
« Laatst bewerkt op: 2009/02/27, 18:19:43 door track »

Offline vanadium

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #6 Gepost op: 2009/02/27, 18:07:13 »
Ik kan jammer genoeg ook niet veel toevoegen, maar probeer eens of het volgende helpt:

Zorg ervoor dat alle schijven ontkoppeld zijn. Ga met een root nautilus ("gksudo nautilus") naar /media, toon "verborgen bestanden", en wis daar alles, behalve de folders die beginnen met cdrom. Herstart dan eens en zie of hij nog gek doet.

Offline jan11000

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #7 Gepost op: 2009/02/27, 19:18:46 »
In terminal een paar keer lsusb ingeven, dan moeten usb apparaten zichtbaar worden.

Offline Johan Velthuizen

  • Lid
    • http://www.velthuizen.nl
  • Steunpunt: Nee
Re: automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #8 Gepost op: 2009/02/27, 19:54:51 »
Fijn dat jullie allemaal meedenken maar dit zijn allemaal utillities om van alles te bekijken, maar dat is het probleem niet.

udevmonitor, lsusb, dmesg werkt allemaal en laten prima zien dat er een USB stick is geplaatst of een cd rom is aangesloten, maar helaas sturen ze die informatie schijnbaar niet door naar KDE.

Via de terminal kan ik alles doen cd starten usb stick lezen geen enkel probleem, maar we gebruiken toch KDE of Gnome om dit soort fratsen niet uit te hoeven halen.

En het vreemde is dat dit soort dingen van de een op de andere dag spontaan beginnen, je zet s'avonds de pc uit zonder probleem en de volgende morgen merk je ineens dat het probleem daar is.











Offline track

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #9 Gepost op: 2009/02/27, 22:26:08 »
Nou, de bedoeling met sudo udevmonitor was precies te zien op wekle punt hij afhakt.

Bij mij levert het insteken van een USB-stick het volgende op:  (mijn commentaar na de "#")
@ubuntu:~$ sudo udevmonitor
udevmonitor will print the received events for:
UDEV the event which udev sends out after rule processing
UEVENT the kernel uevent
                                                                                                            # <- USB-stick ingestoken
UDEV  [1235768954.487779] add      /devices/pci0000:00/0000:00:02.3/usb2/2-2 (usb)
UDEV  [1235768954.488006] add      /class/usb_endpoint/usbdev2.6_ep00 (usb_endpoint)
UDEV  [1235768954.488083] add      /class/usb_endpoint/usbdev2.6_ep81 (usb_endpoint)
UDEV  [1235768954.488157] add      /class/usb_endpoint/usbdev2.6_ep02 (usb_endpoint)
UEVENT[1235768954.488229] add      /class/usb_endpoint/usbdev2.6_ep81 (usb_endpoint)
UEVENT[1235768954.488296] add      /class/usb_endpoint/usbdev2.6_ep02 (usb_endpoint)
UEVENT[1235768954.488362] add      /class/usb_device/usbdev2.6 (usb_device)
UDEV  [1235768954.579142] add      /devices/pci0000:00/0000:00:02.3/usb2/2-2/2-2:1.0 (usb)
UDEV  [1235768954.636283] add      /class/scsi_host/host5 (scsi_host)
UDEV  [1235768954.667063] add      /class/usb_device/usbdev2.6 (usb_device)
UEVENT[1235768959.326087] add      /devices/pci0000:00/0000:00:02.3/usb2/2-2/2-2:1.0/host5/target5:0:0/5:0:0:0 (scsi)
UEVENT[1235768959.326290] add      /class/scsi_disk/5:0:0:0 (scsi_disk)
UEVENT[1235768959.420229] add      /block/sde (block)
UEVENT[1235768959.420292] add      /block/sde/sde1 (block)
UEVENT[1235768959.420311] add      /class/scsi_device/5:0:0:0 (scsi_device)
UEVENT[1235768959.420330] add      /class/scsi_generic/sg4 (scsi_generic)
UDEV  [1235768959.489781] add      /devices/pci0000:00/0000:00:02.3/usb2/2-2/2-2:1.0/host5/target5:0:0/5:0:0:0 (scsi)
UDEV  [1235768959.552227] add      /class/scsi_disk/5:0:0:0 (scsi_disk)
UDEV  [1235768959.671838] add      /block/sde (block)
UDEV  [1235768959.675209] add      /class/scsi_device/5:0:0:0 (scsi_device)
UDEV  [1235768959.679442] add      /class/scsi_generic/sg4 (scsi_generic)
UDEV  [1235768960.045595] add      /block/sde/sde1 (block)
UEVENT[1235768960.665348] mount    /block/sde/sde1 (block)
UDEV  [1235768960.669012] mount    /block/sde/sde1 (block)
                                                                                                            # klaar zover, het venster van Nautilus opent
                                                                                                            # nu via een rechterklik ontmount
UEVENT[1235768974.421042] umount   /block/sde/sde1 (block)
UDEV  [1235768974.424663] umount   /block/sde/sde1 (block)
                                                                                                            # nu de USB-stick afgetrokken
UEVENT[1235768975.958628] remove   /block/sde/sde1 (block)                                 # (is niet helemaal in orde, maar bij mij is het zoals het is)
UDEV  [1235768975.969650] remove   /block/sde/sde1 (block)
UEVENT[1235768984.199319] remove   /class/usb_endpoint/usbdev2.6_ep81 (usb_endpoint)
UEVENT[1235768984.199516] remove   /class/usb_endpoint/usbdev2.6_ep02 (usb_endpoint)
UEVENT[1235768984.199588] remove   /class/scsi_generic/sg4 (scsi_generic)
UEVENT[1235768984.199656] remove   /class/scsi_device/5:0:0:0 (scsi_device)
UEVENT[1235768984.199723] remove   /class/scsi_disk/5:0:0:0 (scsi_disk)
UEVENT[1235768984.199788] remove   /block/sde (block)
UEVENT[1235768984.199854] remove   /devices/pci0000:00/0000:00:02.3/usb2/2-2/2-2:1.0/host5/target5:0:0/5:0:0:0 (scsi)
UEVENT[1235768984.199921] remove   /class/scsi_host/host5 (scsi_host)
UEVENT[1235768984.199986] remove   /devices/pci0000:00/0000:00:02.3/usb2/2-2/2-2:1.0 (usb)
UEVENT[1235768984.200053] remove   /class/usb_device/usbdev2.6 (usb_device)
UEVENT[1235768984.200118] remove   /class/usb_endpoint/usbdev2.6_ep00 (usb_endpoint)
UEVENT[1235768984.200183] remove   /devices/pci0000:00/0000:00:02.3/usb2/2-2 (usb)
UDEV  [1235768984.202421] remove   /class/usb_endpoint/usbdev2.6_ep81 (usb_endpoint)
UDEV  [1235768984.204225] remove   /class/usb_endpoint/usbdev2.6_ep02 (usb_endpoint)
UDEV  [1235768984.207134] remove   /class/scsi_generic/sg4 (scsi_generic)
UDEV  [1235768984.209056] remove   /class/scsi_device/5:0:0:0 (scsi_device)
UDEV  [1235768984.260723] remove   /class/scsi_disk/5:0:0:0 (scsi_disk)
UDEV  [1235768984.266907] remove   /devices/pci0000:00/0000:00:02.3/usb2/2-2/2-2:1.0/host5/target5:0:0/5:0:0:0 (scsi)
UDEV  [1235768984.278660] remove   /class/scsi_host/host5 (scsi_host)
UDEV  [1235768984.323836] remove   /class/usb_device/usbdev2.6 (usb_device)
UDEV  [1235768984.327673] remove   /class/usb_endpoint/usbdev2.6_ep00 (usb_endpoint)
UDEV  [1235768984.333183] remove   /devices/pci0000:00/0000:00:02.3/usb2/2-2/2-2:1.0 (usb)
UDEV  [1235768984.344039] remove   /devices/pci0000:00/0000:00:02.3/usb2/2-2 (usb)
UDEV  [1235768984.412594] remove   /block/sde (block)                                                          # klaar, eind van het verhaal.
Wil je even vergelijken op welk punt de reeks bij jou afbreekt ?
Want daar zal de boosdoener waarschijnlijk schuilen.

track
« Laatst bewerkt op: 2009/02/27, 22:28:32 door track »

Offline Johan Velthuizen

  • Lid
    • http://www.velthuizen.nl
  • Steunpunt: Nee
Re: automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #10 Gepost op: 2009/02/28, 12:07:28 »
UEVENT[1235819218.783893] add      /devices/pci0000:00/0000:00:13.2/usb3/3-4 (usb)
UEVENT[1235819218.783982] add      /devices/pci0000:00/0000:00:13.2/usb3/3-4/usb_endpoint/usbdev3.5_ep00 (usb_endpoint)
UDEV  [1235819218.791809] add      /devices/pci0000:00/0000:00:13.2/usb3/3-4 (usb)
UEVENT[1235819218.792279] add      /devices/pci0000:00/0000:00:13.2/usb3/3-4/3-4:1.0 (usb)
UDEV  [1235819218.800995] add      /devices/pci0000:00/0000:00:13.2/usb3/3-4/usb_endpoint/usbdev3.5_ep00 (usb_endpoint)
UEVENT[1235819218.801852] add      /class/scsi_host/host7 (scsi_host)
UEVENT[1235819218.814823] add      /devices/pci0000:00/0000:00:13.2/usb3/3-4/3-4:1.0/usb_endpoint/usbdev3.5_ep81 (usb_endpoint)
UEVENT[1235819218.814876] add      /devices/pci0000:00/0000:00:13.2/usb3/3-4/3-4:1.0/usb_endpoint/usbdev3.5_ep02 (usb_endpoint)
UDEV  [1235819218.891740] add      /devices/pci0000:00/0000:00:13.2/usb3/3-4/3-4:1.0 (usb)
UDEV  [1235819218.893572] add      /class/scsi_host/host7 (scsi_host)
UDEV  [1235819218.945529] add      /devices/pci0000:00/0000:00:13.2/usb3/3-4/3-4:1.0/usb_endpoint/usbdev3.5_ep81 (usb_endpoint)
UDEV  [1235819218.953796] add      /devices/pci0000:00/0000:00:13.2/usb3/3-4/3-4:1.0/usb_endpoint/usbdev3.5_ep02 (usb_endpoint)
UEVENT[1235819223.843356] add      /devices/pci0000:00/0000:00:13.2/usb3/3-4/3-4:1.0/host7/target7:0:0/7:0:0:0 (scsi)
UEVENT[1235819223.843411] add      /class/scsi_disk/7:0:0:0 (scsi_disk)
UDEV  [1235819223.915408] add      /devices/pci0000:00/0000:00:13.2/usb3/3-4/3-4:1.0/host7/target7:0:0/7:0:0:0 (scsi)
UDEV  [1235819223.919798] add      /class/scsi_disk/7:0:0:0 (scsi_disk)
UEVENT[1235819224.131845] add      /block/sdg (block)
UEVENT[1235819224.131896] add      /block/sdg/sdg1 (block)
UEVENT[1235819224.131909] add      /class/scsi_device/7:0:0:0 (scsi_device)
UEVENT[1235819224.131921] add      /class/scsi_generic/sg7 (scsi_generic)
UDEV  [1235819224.141663] add      /class/scsi_device/7:0:0:0 (scsi_device)
UDEV  [1235819224.154692] add      /class/scsi_generic/sg7 (scsi_generic)
UDEV  [1235819224.432170] add      /block/sdg (block)
UDEV  [1235819224.704541] add      /block/sdg/sdg1 (block)

Offline track

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #11 Gepost op: 2009/02/28, 13:05:10 »
Hoi Johan,

blijkbaar herkent hij de stik wél, behalve de laatste stap.  Alleen de mount is er niet. Er is geen:
Citaat
UEVENT[1235768960.665348] mount    /block/sdg/sdg1 (block)
UDEV  [1235768960.669012] mount    /block/sdg/sdg1 (block)
Het is voor mij een beetje ingewikkeld met die udev-rules. 

Een gis dus:  als hij niet op /block/sdg  mount, wat gebeurt als je hem in een andere USB-poort prikt ? *

track

* Dat heb ik bij enkele USB-sticks
« Laatst bewerkt op: 2009/03/01, 12:28:03 door track »

Offline Johan van Dijk

  • Administrator
    • johanvandijk
  • Steunpunt: Nee
Re: automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #12 Gepost op: 2009/02/28, 15:47:09 »
Staan er toevallig foutmeldingen in de laatste regels die je ziet als je het commando dmesg uitvoert nadat je die usb-stick ingeprikt hebt?

Offline Johan Velthuizen

  • Lid
    • http://www.velthuizen.nl
  • Steunpunt: Nee
Re: automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #13 Gepost op: 2009/03/01, 10:35:59 »
dmesg geeft dit:

 257.640405] usb-storage: waiting for device to settle before scanning
[  262.629232] usb-storage: device scan complete
[  262.659802] scsi 7:0:0:0: Direct-Access              USB Flash Memory PMAP PQ: 0 ANSI: 0 CCS
[  262.889901] sd 7:0:0:0: [sdg] 15642624 512-byte hardware sectors (8009 MB)
[  262.890670] sd 7:0:0:0: [sdg] Write Protect is off
[  262.890676] sd 7:0:0:0: [sdg] Mode Sense: 23 00 00 00
[  262.890680] sd 7:0:0:0: [sdg] Assuming drive cache: write through
[  262.894391] sd 7:0:0:0: [sdg] 15642624 512-byte hardware sectors (8009 MB)
[  262.895416] sd 7:0:0:0: [sdg] Write Protect is off
[  262.895423] sd 7:0:0:0: [sdg] Mode Sense: 23 00 00 00
[  262.895425] sd 7:0:0:0: [sdg] Assuming drive cache: write through
[  262.895435]  sdg: sdg1
[  262.936950] sd 7:0:0:0: [sdg] Attached SCSI removable disk
[  262.937011] sd 7:0:0:0: Attached scsi generic sg7 type 0


Offline vanadium

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #14 Gepost op: 2009/03/01, 12:23:16 »
Je moet echt nog eens mijn post proberen. Dat was geen "utillities om van alles te bekijken". Het zou een probleempje met de verborgen bestanden onder /media kunnen zijn.

Offline track

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #15 Gepost op: 2009/03/01, 12:30:19 »
Hij hangt dus tussen "attached"  en  "mount" ergens vast. (hm... )

De poging met een andere USB-poort maakt geen verschil ?
* En ook een andere stick levert hetzelfde resultaat ?

track
« Laatst bewerkt op: 2009/03/01, 12:33:33 door track »

Offline Johan Velthuizen

  • Lid
    • http://www.velthuizen.nl
  • Steunpunt: Nee
Re: automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #16 Gepost op: 2009/03/01, 13:42:04 »
Ik heb de tip van Vanadium uitgeprobeert maar gaf geen resultaat, ook een andere poort of usb stick maakt geen verschil.
Het probleem beperkt zich niet alleen tot de usb stick maar geld ook voor de CDrom speler.

Ik zie ook wel de melding openen alleen mogelijk met HAL zou dat mogelijk een probleem kunnen zijn, dat HAL niet goed draait?


Offline track

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #17 Gepost op: 2009/03/01, 13:55:46 »
Wat gebeut als je een CD erin zet ?  Verschijnt die op het bureaublad ?  En een muziek-CD ?

track

Offline vanadium

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #18 Gepost op: 2009/03/01, 14:08:07 »
Ik zie niets dat fout gaat, behalve dat hij niet gemount wordt. Controleer toch ook eens je /etc/fstab: mocht daar op één of andere manier een verwijzing ingekomen zijn, dan stopt het automatisch mounten. Alleen voor interne harde schijven en je cdrom moet er een lijn zijn, die er van mij uit ziet als

/dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0       0

Offline Johan Velthuizen

  • Lid
    • http://www.velthuizen.nl
  • Steunpunt: Nee
Re: automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #19 Gepost op: 2009/03/01, 15:17:54 »
Dit is de inhoud van fstab.

# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
# /dev/hda1
UUID=6325c44f-8332-4ac4-81de-cd715e1ea421 / ext3 nouser,relatime,errors=remount-ro,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 1
# /dev/hda5
UUID=49d4b2fa-405c-4999-b68c-a0125b0065a7 none swap sw 0 0
#/dev/scd0
/media/cdrom  udf,iso9660  user,noauto,exec,utf8       0  0..



Offline vanadium

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #20 Gepost op: 2009/03/01, 15:42:59 »
You CD rom lijntje lijkt mij in elk geval "screwed". Haal eens dat kommentaarteken weg en voeg de laatste lijnen samen. Wis ook de twee punten op het einde zodat het er zo uitziet:

/dev/scd0 /media/cdrom  udf,iso9660  user,noauto,exec,utf8       0  0

Eens helemaal herstarten en het zou er minstens voor je CD rom beter uit moeten zien. Lukt het nog niet, zie daan eens in je folder /media of die cdrom een echte directory is dan wel een symbolische link naar cdrom0 (bij mij is het toch zo). Indien ja, vervang dan "cdrom" door "cdrom0" en probeer opnieuw.

Offline Johan Velthuizen

  • Lid
    • http://www.velthuizen.nl
  • Steunpunt: Nee
Re: automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #21 Gepost op: 2009/03/02, 16:12:58 »
Ik heb inmiddels alle tips wel uitgeprobeerd maar nog steeds geen reactie bij het aansluiten van de usbstick of cdrom.
Krijg toch steeds meer het vermoeden dat het iets met hal te maken heeft.

Als ik via terminal mount bv. sudo mount /dev/sdg1 /media/usbstick en ik kijk bij Opslagapparaten dan staat daar niets, open ik dolphin als beheerder dan zie ik bij opstartapparaten keurig mijn USB stick staan.
Wil ik deze dan velig afkoppelen dan krijg ik de volgende melding:

Device to unmount is not in /media/.hal-mtab so it is not mounted by HAL

Offline Johan Velthuizen

  • Lid
    • http://www.velthuizen.nl
  • Steunpunt: Nee
Re: automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #22 Gepost op: 2009/03/03, 09:22:17 »
Ik heb toch de fstab nog eens onder handen genomen volgens de tips van Vanadium en alles lijkt weer te werken, ook als ik mijn usb stick plaats wordt deze weer netjes gemount en opent het scherm met de vraag wat ik wil doen.

Bij de eerste aanpassing had ik die twee puntjes over het hoofd gezien mogelijk waren dat de boosdoeners.

Nu maar hopen dat het zo blijft want de laatste tijd is mijn Kubuntu minder stabiel dan voorheen.

Offline track

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: (opgelost) automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #23 Gepost op: 2009/03/03, 09:56:01 »
Dat zou zijn gedrag logisch en "voldoende" verklaren.
Als hij gewoon telkens op een rotte regel in de /etc/fstap is vastgelopen loopt ook de automount maar tegen dezelfde hinderpaal.

Zou dat de oplossing zijn ... een kleine oorzaak.

track

Offline Johan Velthuizen

  • Lid
    • http://www.velthuizen.nl
  • Steunpunt: Nee
Re: automount van apparaten geeft problemen
« Reactie #24 Gepost op: 2009/03/03, 16:02:44 »
Helaas.

Na het opnieuw opstarten is het probleem gewoon weer terug geen CD en geen USB stick.

Dat wordt weer verder zoeken.