Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Geen Geluid  (gelezen 3434 keer)

rianda

  • Gast
Geen Geluid
« Gepost op: 2009/01/09, 12:48:09 »
Hallo,

Ik heb een probleem, ben beginnend ubuntu gebruikster.
Het bevalt me super maar helaas heb ik geen geluid.
Al aardig op zoek geweest maar nog niks gevonden wat werkt.

De alsamixergui heb ik geinstalleerd, deze schuifjes staan open
Verder is de uitkomst van aplay -l:

00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc IXP SB4x0 High Definition Audio Controller (rev 01)
        Subsystem: Uniwill Computer Corp Device 2b15
        Flags: bus master, slow devsel, latency 64, IRQ 16
        Memory at c0400000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: HDA Intel
        Kernel modules: snd-hda-intel

Heeft iemand een idee hoe ik geluid krijg, is een beetje stil zo....

Met Vriendelijke Groeten

Rianda

Offline Mikkel

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen Geluid
« Reactie #1 Gepost op: 2009/01/09, 12:56:40 »
Al aardig op zoek geweest maar nog niks gevonden wat werkt.
Al op deze site gekeken: http://sites.google.com/site/computertip/geengeluid ?

rianda

  • Gast
Re: Geen Geluid
« Reactie #2 Gepost op: 2009/01/09, 17:16:41 »
Heb op de site gekeken, en geprobeerd helaas nog altijd geen geluid.
zijn er nog meer mogelijkheden....

Rianda

Offline Mikkel

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen Geluid
« Reactie #3 Gepost op: 2009/01/09, 21:03:36 »
zijn er nog meer mogelijkheden....
Vast wel. Het wemelt op het forum van vragen m.b.t. geluid dat het niet doet. Dus je kunt de zoekfunctie gebruiken of even wachten tot er zich hier een kenner meldt. :)

Offline mrGee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen Geluid
« Reactie #4 Gepost op: 2009/01/09, 22:08:06 »
Hallo

Is dit een laptop? Kun je misschien dan het type en merk even posten,
op sites als www.linux-on-laptops.com staan soms kant en klaar
recepten mbt. sound issues icm. bepaalde laptops.

Groeten Gerrit
-- = >  simplify if you can   -- = >

rianda

  • Gast
Re: Geen Geluid
« Reactie #5 Gepost op: 2009/01/10, 10:28:10 »
Het is inderdaad een laptop Haier W59

Op deze pagina staan de specificaties
http://www.icecat.biz/nl/p/Haier/JB05V1E0100/W59.htm

Alvast bedankt


Offline mrGee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen Geluid
« Reactie #6 Gepost op: 2009/01/10, 11:03:38 »
Hallo

Oeps een beetje onbekend merk, op www.linux-on-laptops.com niks over gevonden
op tuxmobil.org ; 1 met een Haier W18 en ook de nodige (andere) problemen.
Maar eens even verder zoeken, waarschijnlijk is er nog wel een combi te vinden van
een 'echt' merk met dezelfde chipset.

Echt of kloon maakt op zich niet uit; ikzelf heb een oude Aldi pruts laptop toen nog van
microstar; linux herkende daar alles out of the box.

En om een beetje vals te spelen; je kunt ook even kijken of je met een aantal
andere linux live distro's wel geluid uit je laptop weet te toveren.
Mandriva, Opensuse oid. Als dat zo is, meld dat even hier

Groeten Gerrit
-- = >  simplify if you can   -- = >

Offline AutoStatic

  • Lid
    • autostatic
    • linux.autostatic.com - Audio Productie & Linux
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen Geluid
« Reactie #7 Gepost op: 2009/01/10, 17:38:45 »
Beste rianda, om welke versie van Ubuntu gaat het? En wat is de precieze uitkomst van de volgende commando's in een terminal:
- lspci | grep -i audio
- cat /proc/asound/* 2>/dev/null
Kopiƫren in de terminal gaat met shift+ctrl+c, plakken met shift+ctrl+v. Alvast bedankt!

Jeremy

rianda

  • Gast
Re: Geen Geluid
« Reactie #8 Gepost op: 2009/01/12, 14:26:15 »
Het gaat om ubuntu 8.10.

Ik krijg een foutmelding bij de commando's
rianda@rianda-laptop:~$ - lspci | grep -i audio
bash: -: opdracht niet gevonden
rianda@rianda-laptop:~$ - cat /proc/asound/* 2>/dev/null
rianda@rianda-laptop:~$

gr Rianda

Offline AutoStatic

  • Lid
    • autostatic
    • linux.autostatic.com - Audio Productie & Linux
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen Geluid
« Reactie #9 Gepost op: 2009/01/12, 14:57:14 »
Hallo Rianda, even de streepjes ervoor weghalen, dan werkt het wel.

rianda

  • Gast
Re: Geen Geluid
« Reactie #10 Gepost op: 2009/01/12, 17:24:41 »
Sorry beginnend gebruikster....

Hierbij de uitkomsten

rrianda@rianda-laptop:~$ lspci | grep -i audio
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc IXP SB4x0 High Definition Audio Controller (rev 01)
rianda@rianda-laptop:~$ cat /proc/asound/* 2>/dev/null
 0 [SB             ]: HDA-Intel - HDA ATI SB
                      HDA ATI SB at 0xc0400000 irq 16
  2:        : timer
  3:        : sequencer
  4: [ 0- 2]: digital audio capture
  5: [ 0- 1]: digital audio playback
  6: [ 0- 0]: digital audio playback
  7: [ 0- 0]: digital audio capture
  8: [ 0- 6]: digital audio playback
  9: [ 0- 6]: digital audio capture
 10: [ 0]   : control
 0 snd_hda_intel
00-02: ALC883 Analog : ALC883 Analog : capture 1
00-01: ALC883 Digital : ALC883 Digital : playback 1
00-00: ALC883 Analog : ALC883 Analog : playback 1 : capture 1
00-06: Si3054 Modem : Si3054 Modem : playback 1 : capture 1
G0: system timer : 4000.000us (10000000 ticks)
P0-0-0: PCM playback 0-0-0 : SLAVE
P0-0-1: PCM capture 0-0-1 : SLAVE
P0-1-0: PCM playback 0-1-0 : SLAVE
P0-2-1: PCM capture 0-2-1 : SLAVE
P0-6-0: PCM playback 0-6-0 : SLAVE
P0-6-1: PCM capture 0-6-1 : SLAVE
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.17.



Offline mrGee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen Geluid
« Reactie #11 Gepost op: 2009/01/13, 00:25:00 »
Hallo

Ik ben even wezen googlen met die info ;
ik hoop dat je engels goed genoeg is, maar in deze draad van de ubuntuforums;
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=616845
staat zover ik kan zien misschien een oplossing.

Heb je trouwens ten allen tijde geen geluid? dus niets van de speakers en ook niet uit
je hoofdtelefoon?
(Ik noem gewoon een aantal suggesties uit bovenstaande link, aangezien ik nog niet met
een HDA Ati of Intel chipset heb gespeeld.)

Ik neem aan dat je in de /etc/modprobe.d/alsa-base   het lijntje;
options snd-hda-intel model=auto   al had veranderd?  (uit; 
http://sites.google.com/site/computertip/geengeluid ?)

Op de ubuntuforums.org draad staan echter nog tal van opties;
degene die onder ALC883 staan;
deze dus;
ALC883/888 ;
3stack-dig 3-jack with SPDIF I/O
6stack-dig 6-jack digital with SPDIF I/O
3stack-6ch 3-jack 6-channel
3stack-6ch-dig 3-jack 6-channel with SPDIF I/O
6stack-dig-demo 6-jack digital for Intel demo board
acer Acer laptops (Travelmate 3012WTMi, Aspire 5600, etc)
acer-aspire Acer Aspire 9810
medion Medion Laptops
medion-md2 Medion MD2
targa-dig Targa/MSI
targa-2ch-dig Targs/MSI with 2-channel
laptop-eapd 3-jack with SPDIF I/O and EAPD (Clevo M540JE, M550JE)
lenovo-101e Lenovo 101E
lenovo-nb0763 Lenovo NB0763
lenovo-ms7195-dig Lenovo MS7195
haier-w66 Haier W66
6stack-hp HP machines with 6stack (Nettle boards)
3stack-hp HP machines with 3stack (Lucknow, Samba boards)
auto auto-config reading BIOS (default)

zouden resultaat kunnen geven.
dus normaal gesproken, verander je eerst in /etc/modprobe.d/alsa-base
bij; options snd-hda-intel model=auto  auto in;3stack-dig
daarna save je file en reboot de machine, test je geluid, zowel speakers als
ook de hoofdtelefoon, succes, gefeliciteerd !
Geen succes; volgende optie proberen; 6stack-dig
enz enz.
Maar mij lijkt trouwens de omgekeerde volgorde van beneden naar boven, sneller
resultaat te gaan leveren. Dus eerst auto (stond er al) dan 3stack-hp,
6stack-hp of en jawel er staat zelfs een Haier tussen, haier-w66
Zaak is gewoon ze te proberen, maar ik denk dat de SPDIF I/O opties voor jouw
laptoppie geen resultaat geven. Alleen het eerste deel tot aan de spatie is een geldige
optie zover ik kan zien, in het rijtje hierboven.

Kijk anders de draad in zijn geheel even door, diverse merken worden vermeld met
de bijbehorende opties, ze geven misschien nog een ander inzicht.
Draadje was al wat ouder, maar tot aan januari 2008 bijgewerkt

Groeten Gerrit


« Laatst bewerkt op: 2009/01/13, 00:28:07 door mrGee »
-- = >  simplify if you can   -- = >

rianda

  • Gast
Re: Geen Geluid
« Reactie #12 Gepost op: 2009/01/13, 17:01:58 »
Hallo

Ik heb inmiddels geluid hoewel het nog niet erg hard staat...
maar er is geluid.. mijn dank

Rianda

Offline mrGee

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen Geluid
« Reactie #13 Gepost op: 2009/01/13, 17:05:53 »
Hallo

En welke optie, of wat voor methode moest je gebruiken?
Kijk ook even of je alle benodigde schuifjes in de mixer
voldoende hoog hebt staan

Groeten Gerrit
-- = >  simplify if you can   -- = >