Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Medion 97900 - ubuntu 8.10 intrepid - hardwareknop wifi  (gelezen 5347 keer)

Medion 97900 - ubuntu 8.10 intrepid - hardwareknop wifi
« Gepost op: 2009/01/02, 20:05:04 »
Hier spreekt een totale ubuntu-newbie, met volgend probleem:
ik had op mijn medion 97900 (ja,ja, ik weet ook wel dat niet direct het meest flashy materiaal is) aanvankelijk alleen windows xp als besturingssysteem. Onlangs met dual boot ook ubuntu geïnstalleerd, en toch wel onder de indruk. Aanvankelijk had ik problemen met wifi omdat mijn laptop enkel wifi in-en uitschakelde via hardwareknop, maar door in bios wireless verbinding in 'last state' te veranderen (ipv disabled want enabled is geen mogelijkheid), en eerst via windows te activeren, kon ik nadien permanent verbinding maken via ubuntu.
So far no problem. Een paar dagen geleden heb ik echter problemen gehad met mijn ubuntu (wellicht na gebruik kleansweap), en zodoende nieuwe problemen veroorzaakt. Om een lang verhaal kort te maken:
- mijn windows xp heb ik eraf gesmeten, om te proberen opnieuw te installeren, omdat er bij de 'grub loading' errors verschenen.
- herinstallatie xp gaat niet meer, ook niet na ubuntu eraf te gooien, omdat 'grub loading' errors blijft geven, wanneer xp via harde schijf geïnstalleerd moet worden.
- dus opnieuw ubuntu erop gezet
Ubuntu geïnstalleerd. Vaste internetverbinding geen probleem. Maar wifi is uitgeschakeld, en hardwareknop voor wifi kan niet vanuit ubuntu ingeschakeld worden.
En nu mijn twee vragen:
- ik zou liefst met ubuntu verdergaan, maar kan iemand mij een oplossing bieden voor het draadloos internetten en het omzeilen van die hardwareknop ?
- indien niet: kan iemand mij uitleggen hoe ik een complete uninstall kan doen van ubuntu, met inbegrip van de grubloader ? Dan kan ik opnieuw windows installeren, dan ubuntu met dual boot, om dan via windows opnieuw internetverbinding via wifi te hebben (en te behouden in ubuntu) ?
Een lange vraag. Maar ik ben geen specialist (zoals u wellicht al gemerkt heb).
Dank

nonkel bob aka joost
« Laatst bewerkt op: 2009/01/03, 10:46:04 door Ron »

Offline ptb

  • Lid
Re: Medion 97900 - ubuntu 10.0 intrepid - hardwareknop wifi
« Reactie #1 Gepost op: 2009/01/03, 02:30:43 »
Ik zou beginnen met het downloaden van de livecdversie die je wil: de LTS versie 8.04 (stabieler over het algemeen) of de versie 8.10 die je nu hebt.Livecd opstarten en met behulp van partitiebewerker de hele schijf in 2 partities verdelen.De eerste kan voor windows gebruikt worden (windows zit graag op de eerste rang)-geformatteerd als ntfs.Het 2e deel kun je ongeformatteerd laten voor ubuntu.
Voordat je begint kun je het beste even de site van pjotr opzoeken- http://sites.google.com/site/computertip/  want daar staat een hoop informatie op die je kan gebruiken als je nog niet bekend bent met ubuntu.In principe wordt grub  vervangen door de bootloader van xp bij de installatie van xp.Ubuntu zal grub installeren waarbij de aanwezigheid van xp automatisch herkend zal worden zodat je daar kan kiezen wat je wil opstarten.Bij het installeren gebruik maken van het bekabelde netwerk zodat gelijk de updates geinstalleerd kunnen worden.Het draadloze probleem heb je waarschijnlijk opgelost na het lezen van pjotr´s uitleg.Er zijn meerdere wegen naar Rome:dit is maar 1 mogelijkheid.succes ermee.

Re: Medion 97900 - ubuntu 10.0 intrepid - hardwareknop wifi
« Reactie #2 Gepost op: 2009/01/03, 10:42:40 »
Dank ptb
Ik zal eerst en vooral de meest stabiele versie LTS 8.04 downloaden en installeren.
Vraag: momenteel neemt mijn 8.10 bijna mijn hele harde schijf in. Zal ik bij de installatie van de 8.04 opnieuw partities kunnen kiezen ? Stelt de installatie dat zelf voor ?
Als ik dan de schijf in twee partities (zie hierboven) verdeeld heb: zal de installatie van de 8.04 dan gewoon verder gaan ? Dan zorgen dat alles updates kunnen binnengehaald worden ? En pas na de volledige installatie overgaan naar een nieuwe installatie van de xp ?
Bij de installatie van de xp: zal de eerste partitie die ik daarvoor gecreëerd had, herkend worden als de C ?
Ik vraag het liever, en dank je nu al voor een antwoord.

nonkel bob aka joost

Offline ptb

  • Lid
Re: Medion 97900 - ubuntu 8.10 intrepid - hardwareknop wifi
« Reactie #3 Gepost op: 2009/01/04, 14:04:52 »
Even mijn advies wat aanpassen.Als je bv foto´s,muziek en documenten hebt die je vanuit zowel windows als ubuntu wilt kunnen gebruiken dan is een 3e partitie aan te raden.Windows kan namelijk geen bestanden van de partitie van ubuntu lezen,andersom wel.
Het voordeel is dat als je besturingssystemen om de een of andere reden niet meer werkt je dan nog steeds je bestanden houdt.
Volgorde van werken:
Controleer altijd eerst of je cd goed gebrand is.In het opstartscherm zie je daartoe een mogelijkheid.Als het resultaat daarvan goed is kun je de livecd verder opstarten (opstarten zonder te installeren)
Vanuit de desktopomgeving start je de partitiebewerker op.Met de partitiebewerker (onder systeem>beheer) verwijder je alle bestaande partities.Je krijgt dan een ongeformatteerde harde schijf.Aansluitend maak je een partitie geformatteerd als ntfs van ongeveer 20 gb.Als je niet teveel spelletjes installeert moet dat voldoende zijn voor xp (jouw schijf is 80 gb als ik het goed heb).De rest kun je ongeformatteerd laten.Daarna sluit je de live cd.
Vervolgens installeer je windows xp op die 20 gb.(Dat kan wel enige tijd duren zo uit mijn geheugen)
Als dat gebeurd is gebruik je live cd om ubuntu te installeren zoals aangegeven op pjotr´s pagina
http://sites.google.com/site/computertip/installeren
punt 2 daarvan hoef je in jouw geval niet uit te voeren.
Als je beide besturingsystemen erop hebt staan kun je van de resterende ongeformatteerde ruimte een als ntfs geformatteerde partitie maken die door zowel windows als ubuntu gebruikt kan worden.

Re: Medion 97900 - ubuntu 8.10 intrepid - hardwareknop wifi
« Reactie #4 Gepost op: 2009/01/07, 18:44:51 »
Dank je wel voor de raad.
Alles ok: livecd getest - vanuit desktopomgeving partities verwijderd en nieuwe partitie van 20 GB aangemaakt en nfts geformateerd. So far no problem.
Bij de installatie van xp opnieuw hetzelfde probleem: bij de overgang van 'installatie voorbereiden' naar 'installeren windows' dient er geboot te worden vanuit harde schijf, en dan krijg ik foutmelding 'grub loading, please wait ... error 17'.
Heb ik iets misgedaan ? Moest ik mijn nieuw geformateerde nfts een naam gegeven hebben ? Of heb ik iets verkeerd gedaan bij de installatie van de partitie ?
Dank voor alle hulp !
nonkel bob aka Joost

Re: Medion 97900 - ubuntu 8.10 intrepid - hardwareknop wifi
« Reactie #5 Gepost op: 2009/01/07, 18:53:58 »
en nog een klein vervolg:
ik had natuurlijk ook mijn ubuntu "standalone" kunnen installeren, maar dan had ik door het probleem van mijn hardwareknop voor Wifi geen toegang tot draadloze internetverbinding.
Voor enkele mediontypes was er een tutorial om dit te verhelpen via de acer(hk)-driver voor wireless-verbindingen, maar laat mijn type 97900 daar net niet mee verholpen zijn. Via een andere weg (http://wiki.ubuntuusers.de/Hardwaredatenbank/Notebooks) las ik:

Medion MD 97900 Sound funktioniert erst seit Feisty, WLAN (Zydas) mit NDiswrapper oder ab Hardy auch Out-of-the-Box. Seit Hardy läuft alles wesentliche sofort problemlos, nur der Multimediamodus des Touchpads kann nicht aktiviert werden, und einige der unwichtigeren FN Tasten reagieren nicht.

Maar ik krijg hier kop noch staart aan. Tenzij hier iemand zou zijn die dit voor ditzelfde type van Medion heeft opgelost, en mij een beetje kan helpen.

Bedankt

Joost

Offline ptb

  • Lid
Re: Medion 97900 - ubuntu 8.10 intrepid - hardwareknop wifi
« Reactie #6 Gepost op: 2009/01/08, 02:25:06 »
je hebt niks misgedaan,maar ik had er even niet meer aan gedacht dat windows reboot voordat de installatie afgerond is.
Op de master boot record staat nog grub,de bootloader van ubuntu.Die moet nog verwijderd worden.
Voer punt 3 op http://sites.google.com/site/computertip/grub uit en probeer opnieuw windows te installeren.
Volgens je laatste bericht moet in intrepid de herkenning van je geluidskaart en draadloze internet automatisch goed gaan.

Re: Medion 97900 - ubuntu 8.10 intrepid - hardwareknop wifi
« Reactie #7 Gepost op: 2009/01/08, 17:03:42 »
nog even terugkeren naar het begin van deze topic: het lukt me niet meer om xp te installeren vanuit ubuntu. En ik heb xp nodig (uit ervaring met mijn vroegere dual boot) omdat ik geen wifi-verbinding kan creëren vanuit ubuntu. Mijn laptoptype (medion 97900) heeft een hardwareknop waardoor wifi geactiveerd wordt, en die knop kan enkel geactiveerd worden met windows. Als ik wifi-verbinding had in windows, stelde ik mijn bios in op 'WLAN last state', en dan was die knop niet meer nodig in ubuntu om draadloos te gaan.
Gezien mijn goede ervaring met ubuntu, besliste ik om windows weg te kieperen, maar had geen rekening gehouden met feit dat ik hierdoor problemen zou hebben met WIFI. Windows opnieuw installeren lukt niet meer (zie eerdere post in deze topic: grub error 17 bij het booten tjidens installatie, en fixmbr niet mogelijk omdat windows er niet meer opstaat).
Zou het een goede oplossing zijn als ik windows installeer vanuit ubuntu met virtual box ? Denk ik logisch als ik zeg dat deze knop dan wel zal werken bij het wisselen van ubuntu naar windows ?Iemand ervaring ? Bedankt ook ptb, voor helpen denken aan oplossing.
Joost