Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Oude webcams gezocht  (gelezen 829 keer)

Offline hansdegoede

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Oude webcams gezocht
« Gepost op: 2008/12/10, 11:59:02 »
Hoi allen,

Even voorstellen: Ik (Hans de Goede) ben reeds lang Linux fan en ontwikkelaar (circa 10 jaar), naast Fedora contributer ben ik met name actief op het gebied van het schrijven van drivers. Met name drivers voor hardware monitoring (http://www.lm-sensors.org/) en op het gebied van webcams,

Dit laatste is de reden van mijn post hier. De laatste tijd ben ik druk bezig om te proberen de ondersteuning van webcams te verbeteren. Zou ben ik o.a. co-auteur van de nieuwe gspca. Gspca is een webcam driver framework wat een enorme lijst aan webcams ondersteund, zie hier voor de lijst met cams die door de oude versie wordt ondersteund: http://mxhaard.free.fr/spca5xx.html. De oude versie wordt helaas al een tijd niet meer onderhouden, bovendien heeft de oude versie een aantal technische tekort komingen wardoor hij nooit onderdeel van de officieele kernel is geworden.

Daarom heeft een Fransman met de naam Jean Francois Moine (samen met mij) een nieuwe versie geschreven, die sinds kernel 2.6.27 onderdeel is van de officieele kernel. Naast de pac207, pac7302 en sonixb gspca sub-drivers, ben ik ook de auteur van libv4l, de oplossing voor de technische tekortkomingen van de oude versie. voor meer over libv4l zie:
http://hansdegoede.livejournal.com/3636.html

Een groot probleem met het ontwikkelen van webcam drivers (en libv4l) is dat er zoveel verschillende webcams zijn. Dat is dan ook de rede voor mijn post hier. Ik beschik inmiddels over een redelijk setje webcams (waarvan ik de meeste zelf heb gekocht), zie de tabel op:
http://fedoraproject.org/wiki/Features/BetterWebcamSupport

Toch krijg ik nog regelmatig mail van mensen met problemen, die een cam hebben waarvan ik geen vergelijkbaar model heb, en die ik dus erg moeilijk, soms zelfs niet, kan helpen. Dus ik vraag mij of ofdat er mensen zijn die wellicht nog een oude webcam in de rommel doos of op zolder hebben liggen en deze willen doneren aan het Better Webcam Support project (aka mij).

MvG & BvD,

Hans

p.s.

Het Better Webcam Support project is niet een Fedora only project, ook de laatste Ubuntu gebruikt de nieuwe gspca en libv4l.
« Laatst bewerkt op: 2008/12/10, 21:37:37 door hansdegoede »

Vess

  • Gast
Re: Oude webcams gezocht
« Reactie #1 Gepost op: 2008/12/12, 09:30:30 »
Hallo Hans,

Ik heb er thuis nog wel een liggen. Ik weet op dit moment niet welke maar ik zal even kijken zodra ik thuis ben ;)

Groetjes Jurgen

Offline laacque

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Re: Oude webcams gezocht
« Reactie #2 Gepost op: 2008/12/12, 11:28:21 »
Hoe oud moeten/mogen ze zijn?
Als je in de breedte groeit,||groei je dan ook in de diepte?