Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Canon Pixma MX7600 - werkt beter dan verwacht...  (gelezen 922 keer)

Offline Allcazar

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Canon Pixma MX7600 - werkt beter dan verwacht...
« Gepost op: 2008/11/10, 19:23:12 »
Beste allen,

Vorige week heb ik mezelf getracteerd op een nieuwe printer-fax-scanner-kaartlezer Canon Pixma MX7600 (http://nl.canon.be/For_Home/Product_Finder/Multifunctionals/Inkjet/PIXMA_MX7600/index.asp)

Omdat mijn vorige Canon Multipass C20 al sinds 1998 uitstekend dienst doet heb ik eigenlijk besloten bij Canon te blijven, eerder dan compatibiliteit met Linux na te gaan.  Het feit dat dit de énige all in is die zowel recto-verso (duplex) print, copieert én scant maakte die keuze nog eenvoudiger.  

Het bijzondere aan de nieuwste printers van Canon is dat ze het normale netprotocol (ik dacht jetdirect met tcp/ip) achterwege laten en een eigen BJNP-poort installeten.  Een beetje knudde voor de Linux-gemeenschap.  Het wordt ons niet gemakkelijk gemaakt op deze manier.   In Windows moet je de printer éérst via USB aan één pc hangen,  de install doen van de meegeleverde CD en dan (al of niet geconnecteerd met USB) kan je netwerk printen én ... scannen.  In Windows werkt dit helaas fan-tas-tisch.

En dan... Ubuntu.  Da's een ander paar mouwen, maar uiteindelijk is het grotendeels gelukt. Daarom deze posting.   Ik wil vooral wat url's meegeven ook voor andere Pixma-gebruikers.  

De MX7600 wordt in Ubuntu na USB-aansluiting herkend.  Zowel als printer én als fax, maar de drivers ontbreken (generic text wordt geïnstalleerd).  Daar ben je dus niets mee.

Vrije Linux drivers voor de MX7600 zijn er op dit moment niet.  Maar je kan wel je plan trekken met drivers voor "lagere" versies.    Bovendien zijn er  - in tegenstelling tot diverse berichten op forums - wél Linux-drivers te vinden voor Canon printers.  

Ik vat samen:

1. Printen.

Zit je op i386 platform, dan kan je best drivers (deb-files voor Ubuntu!) voor zoeken op deze Japanse site van Canon:

http://cweb.canon.jp/drv-upd/bj/other.html.  

Tussen de rare tekentjes door vind je ze wel...

Dit zijn drivers voor de MP160, maar die kreeg ik wél aan het werk bij mij (gewoon de deb's installeren, en dan via systeem, beheer, afdrukken, merk en model, veranderen).  

Je weet nooit voor wie dit kan nuttig zijn, maar op de Australische site van Canon vind je rpm-files:

http://canon.com.au/products/all_in_one_printers/all_in_one_printers/mp160_support.aspx

Om RPM-files om te bouwen tot DEB-files, zie verder op dit forum, of zie:

http://ubuntu.wordpress.com/2005/09/23/installing-using-an-rpm-file/

Let op: dit is de situatie in november 2008, er zijn nog geen drivers voor de MX7600.  Indien u dit binnen enkele maanden leest, klik dan eens omhoog, wie weet zijn de correcte drivers dan toegevoegd.
 
Ik werk met Ubuntu 8.04 x64 en heb me blauw gezocht naar drivers of/hoe ik 32-bit drivers aan het werk zou kunnen krijgen, maar niets dat mij verder geholpen heeft.  

Zit je op x64 platform dan - vrees ik - dat er voorlopig niets anders opzit van gebruik te maken van de applicatie Turboprint.  De x64 versie kan je in demo downloaden via http://www.turboprint.de/.   Turboprint installeert de juiste drivers, de BJNP poorten (dus ook netwerk printen werk) een mooi controlecentrum annex statusmonitor.  

Persoonlijk vind ik dan ook dat 29 euro voor deze software - die bovendien perfect werkt voor het printdeel - niet overdreven is.   Het is eerder een "click in the head" om binnen Ubuntu te betalen voor software, die eigenlijk gratis bij je printer zit, in veel betere versie dan nog, voor Windows.  Hoe dan ook, ik zit nu in trial voor één maand en zal vermoedelijk een sleutel aanschaffen omdat het ding écht wel goed functioneert.

Nog meer info op:

Een blog over Pixma en Linux:
http://mp610.blogspot.com/2007/11/new-ppd-files-providing-more-printing.html

http://www.ubuntugeek.com/how-to-get-a-canon-all-in-one-printer-working-with-ubuntu.html

2. scannen

Scannen wordt niet aangedreven door de Turboprint-software.  Da's spijtig.  Maar bon.  
Ik heb wel de scanner via USB aan de praat gekregen door de laatste scannerdefinities te installeren.  
Ik heb hiervoor exact de instructies gevolgd uit deze posting:

http://mp610.blogspot.com/2008/04/give-your-scanner-new-freshly-sane.html

Kooka en Xsane lijken de scanner niet te lusten, maar de applicatie gscan2pdf (in de repositories) lust er wel koek van en laat me toe om ook recto-verso te scannen via de autodocument-feeder.  Ik heb de scanner voor 99,99% nodig om te archiveren in pdf.  Dat zit wel goed dus.

Weet ook dat de communicatie van scanner naar computer - zoals die in Windows ondersteund wordt - niet werkt.  In Windows kan je bv. vanop je scanner een document ingooien en dan kiezen welke PC het document moet ontvangen.  Allemaal super professioneel, maar helaas gaat die two-way communicatie niet met Ubuntu.  Je moet het scannen dus steeds initiëren vanop de computer die met USB is gelinkt.

3. kaartlezer

Werkt behoorlijk.  Wel wat problemen met rechten (ik kan ze ook niet veranderen als root).  Nog te bekijken.

Bemerkingen:

- de CUPS drivers van Apple's OSX installeren wordt ergens aangegeven als een oplossing.    Je moet dan de Apple's DMG-files downloaden.  DMG-files zijn a.h.w. ISO-files voor Apple (zie de posting:  http://www.arsgeek.com/2007/01/23/ubuntu-quicktip-converting-max-dmg-images-into-iso-images/.   Dit werkt voor mij niet.  Ik kan de DMG-files niet mounten omdat het gewoon geen images zijn, maar wel gewone archieven;  Hoe dan ook... het werkt niet.
- het installeren via een PPD-file (post script description file): ben ik niet in geslaagd
- er is een project hangende om via reverse-engineering BJNP poort voor Linux te schrijven (zie http://sourceforge.net/projects/cups-bjnp/ en http://mp610.blogspot.com/2008/10/canon-pixma-scanners-are-now-network.html maar ook daar loopt mijn make an make install vast.  

Veel succes alvast aan andere Pixma-eigenaars.
Allcazar

Niets is volledig waar, en zelfs dat niet.