Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Heel zacht geluid.  (gelezen 2582 keer)

elliott

  • Gast
Heel zacht geluid.
« Gepost op: 2008/10/22, 14:53:27 »
Hallo allen,

ik heb laatst m'n Linuxdebuut (Ubuntu) gemaakt op m'n laptop. Alles werkt naar behoren en ik ben zeer tevreden op één probleem na: m'n geluid doet het nauwelijks tot niet. Als het volume en de mixer op vol staan is er ver op de achtergrond nog net wat geluid te onderscheiden....
Een beetje Googelen leerde me dat ik niet de enige was, maar antwoorden vinden lukte me ook nog niet.

aplay -l geeft me de volgende apparaten:

kaart 0: Intel [HDA Intel], apparaat 0: ALC883 Analog [ALC883 Analog]
  Sub-apparaten: 1/1
  Sub-apparaat #0: subdevice #0
kaart 0: Intel [HDA Intel], apparaat 1: ALC883 Digital [ALC883 Digital]
  Sub-apparaten: 1/1
  Sub-apparaat #0: subdevice #0
kaart 0: Intel [HDA Intel], apparaat 4: ALC268 Analog [ALC268 Analog]
  Sub-apparaten: 1/1
  Sub-apparaat #0: subdevice #0
Alsamixer starten lukt me echter niet, want dan krijg ik de volgende error:
ALSA lib simple_none.c:1741:(simple_add1) helem (MIXER,'Headphone Playback Switch',0,2,0) appears twice or more

alsamixer: function snd_mixer_load failed: Invalid argument
Weet iemand wat er aan scheelt?

Overigens heb ik het idee dat het hier deels opgelost wordt, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik er weinig van begrijp,,,
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/210865

Offline Progger

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Heel zacht geluid.
« Reactie #1 Gepost op: 2008/10/22, 15:06:56 »
Onderstaande kan je misschien verder helpen, tenzij er hier nog andere reactie op komen:

Citaat
6. Sommige laptops met Intel HDA geluids-chipset
De HDA Intel geluids-chipset in sommige laptops en op sommige moederborden werkt soms niet direct. In veel gevallen wordt de HDA Intel chipset zelf weliswaar ondersteund, maar moet u extra configuratie-opties instellen.
Laptop MSI U123 (160 GB) 1 GB ramMint Cinnamon 18 LTS
Laptop Toshiba Tecra  (80GB) 2 GB ram Fedora 24
Dell Latitude D600 Pentium M 1400MHz 512MB ram
Bouwjaar 2003 met Debian 8 (Jessie)

elliott

  • Gast
Heel zacht geluid.
« Reactie #2 Gepost op: 2008/10/22, 15:32:08 »
Helaas. Bedankt in ieder geval.

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
Heel zacht geluid.
« Reactie #3 Gepost op: 2008/10/22, 15:34:03 »
Kijk eens of je nog een extra schuifje kan openzetten in alsamixergui:
http://sites.google.com/site/computertip/geengeluid
(punt 2)

Offline Progger

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Heel zacht geluid.
« Reactie #4 Gepost op: 2008/10/22, 15:34:12 »
Jammer, even wachten op andere reacties dan maar
Laptop MSI U123 (160 GB) 1 GB ramMint Cinnamon 18 LTS
Laptop Toshiba Tecra  (80GB) 2 GB ram Fedora 24
Dell Latitude D600 Pentium M 1400MHz 512MB ram
Bouwjaar 2003 met Debian 8 (Jessie)

Offline Cumulus007

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Heel zacht geluid.
« Reactie #5 Gepost op: 2008/10/22, 15:34:32 »
Alle volumeschuiven in het Volumebeheer helemaal open gezet?

elliott

  • Gast
Heel zacht geluid.
« Reactie #6 Gepost op: 2008/10/22, 15:46:03 »
Alle schuifjes van volumeregeling zijn inderdaad open.
alsamixergui werkt - evenals alsamixer - niet. ( Zie mijn eerste post )

Offline peter10

  • Lid
    • Mijn Hyve
  • Steunpunt: Nee
Heel zacht geluid.
« Reactie #7 Gepost op: 2008/10/22, 15:58:13 »
Mijn intel-bak heeft ook Intel HD Audio, net als (geloof ik) mijn laptop. Geen problemen hier met het volume. Wel is het zo dat als ik op mijn laptop (zowel in Vista als in Ubuntu) aan het volumewieltje van de ingebouwde speakers kom, de geluidsintellingen meeveranderen. Dus als ik het bijv. zachter zet, gaat het volume omlaag d.m.v. de volumeinstellingen van het systeem. Ik stel dus voor om eens het volumewiel van je laptop (vol) open te draaien.

Offline Cumulus007

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Heel zacht geluid.
« Reactie #8 Gepost op: 2008/10/22, 17:36:47 »
Citaat van: elliott
Alle schuifjes van volumeregeling zijn inderdaad open.
alsamixergui werkt - evenals alsamixer - niet. ( Zie mijn eerste post )
Ben je alle apparaten langsgeweest?

elliott

  • Gast
Heel zacht geluid.
« Reactie #9 Gepost op: 2008/10/22, 21:19:41 »
Het is gelukt. Handmatig de laatste alsa-drivers compileren deed 't m! :)

Bedankt allen voor de hulp.

elliott

  • Gast
Heel zacht geluid.
« Reactie #10 Gepost op: 2008/10/23, 10:23:01 »
te vroeg gejuicht....

Na een boot werkte het vervolgens niet meer correct. Ik heb wat instellingen gewijzigd en alsa opnieuw geconfigureerd toen ik plotseling niet meer kon booten!
De error die ik krijg is:
Your session only lasted less than 10 seconds......

detail:

/etc/gdm/Xsession: Beginning session setup...
Setting IM through im-switch for locale=en_NZ.
Start IM through /etc/X11/xinit/xinput.d/all_All linked to /etc/X11/xinit/xinput.d/default.
/usr/bin/seahorse-agent: error while loading shared libraries: libasound.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory.
Ik kan we bij de boot shell. Nu heb ik apt-get install libsound2 en apt-get install alsa, apt-get install alsa-utils allen al geprobeerd, maar alles schijnt te werken ( geen missing dependecies en alles up-to-date )....

elliott

  • Gast
Heel zacht geluid.
« Reactie #11 Gepost op: 2008/10/23, 18:26:16 »
Ook opgelost, ik had m in de oude kernel gecompileerd.