Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: kan DMA niet aankrijgen op ATA dvd drives(HDIO_GETGEO failed)  (gelezen 4892 keer)

king-moestaba

  • Gast
Hoi,

Ik ben nieuw met Ubuntu. ubuntu_demon heeft dit voor mij op het internationale forum geplaatst (mijn engels is niet zo goed) : http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?p=1354828

Het probleem :
- hdparm geeft : "HDIO_GETGEO failed: Inappropriate ioctl for device"
- ik kan dma niet aankrijgen voor mijn (ATA) dvd-rom en dvdrm drive

/dev/scd0 en /dev/scd1 geven het zelfde resultaat :

$sudo hdparm /dev/scd0

/dev/scd0:
 IO_support   =  0 (default 16-bit)
 readonly     =  0 (off)
 readahead    = 256 (on)

$sudo hdparm -d1 /dev/scd0

/dev/scd0:
 setting using_dma to 1 (on)
 HDIO_SET_DMA failed: Inappropriate ioctl for device

$sudo hdparm -c1 /dev/scd0

/dev/scd0:
 setting 32-bit IO_support flag to 1
 HDIO_SET_32BIT failed: Invalid argument
 IO_support   =  0 (default 16-bit)

$sudo hdparm -c3 /dev/scd0

/dev/scd0:
 setting 32-bit IO_support flag to 3
 HDIO_SET_32BIT failed: Invalid argument
 IO_support   =  0 (default 16-bit)
Ik heb piix en ide-core toegevoegd aan /etc/modules zonder resultaat wat betreft hdparm :

$ lsmod | grep piix
piix                   11652  0
ata_piix               11364  11
libata                 83440  1 ata_piix

$ lsmod | grep ide
video                  16324  0
video_buf              22724  2 saa7134_alsa,saa7134
videodev               10144  2 saa7134,ov511
ide_generic             1504  0

$ sudo modprobe ide-core
FATAL: Module ide_core not found.
MIJN SYSTEEM

Packard Bell
PB14208886
IXTREME GOLD H5425

/dev/scd0 op /media/cdrom-1 (ATA)
Lite-on SOHD-167T 48x CD-ROM /16x DVD

/dev/scd1 op /media/cdrom0 (ATA)
NEC ND-3500A DVDRW DL-station

$cat /etc/modules
lp
psmouse
sbp2
piix
ide-core
$lspci

0000:00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 915G/P/GV/GL/PL/910GL Processor to I/O Controller (rev 04)
0000:00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 915G/P/GV/GL/PL/910GL PCI Express Root Port (rev 04)
0000:00:1b.0 0403: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) High Definition Audio Controller (rev 03)
0000:00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #1 (rev 03)
0000:00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #2 (rev 03)
0000:00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #3 (rev 03)
0000:00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #4 (rev 03)
0000:00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB2 EHCI Controller (rev 03)
0000:00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev d3)
0000:00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801FB/FR (ICH6/ICH6R) LPC Interface Bridge (rev 03)
0000:00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801FB/FW (ICH6/ICH6W) SATA Controller (rev 03)
0000:00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) SMBus Controller (rev 03)
0000:01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV370 5B62 [Radeon X600 (PCIE)]
0000:01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc Radeon X600(RV380)
0000:02:00.0 Modem: Smart Link Ltd. SmartLink SmartPCI562 56K Modem (rev 04)
0000:02:01.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7133 Video Broadcast Decoder (rev f0)
0000:02:05.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
0000:02:07.0 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments TSB43AB23 IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link)
Alvast hardstikke bedankt,

-king-moestaba

Offline zappa

  • Lid
    • http://www.c3c.be
  • Steunpunt: Nee
kan DMA niet aankrijgen op ATA dvd drives(HDIO_GETGEO failed)
« Reactie #1 Gepost op: 2006/08/08, 23:36:59 »
Pfew... Niet echt veel gevonden...
Gebruik je Dapper met de laatste kernel?
uname -a zou
2.6.15-26-686 #1 SMP PREEMPT
moeten geven indien je een P4 hebt.
Indien niet zou ik het installeren via synaptic, reboot met nieuwe kernel en nog eens proberen.

Offline ubuntu_demon

  • Lid
    • http://twitter.com/thuphaer
  • Steunpunt: Nee
kan DMA niet aankrijgen op ATA dvd drives(HDIO_GETGEO failed)
« Reactie #2 Gepost op: 2006/08/09, 12:55:26 »
Bedankt voor het antwoord. Ik heb hem gisteren geholpen met het installeren van Ubuntu en het opschrijven van dit probleem. Ik heb mezelf hier ook maar even geregistreerd :).

We waren vergeten te melden dat hij een P4 heeft en het 686 kernel draait (linux-686 package).

Wat ik wel gek vind is dat de dvd-drives op /dev/scd0 en /dev/scd1 hangen ipv op /dev/hdX en /dev/hdY. Ik heb de kast opengemaakt en ze hangen echt via een ATA kabel aan het moederbord.

De reden dat ik dit probleem hier en op het internationale forum heb geplaatst is :
- ik ben zelf heel actief op het internationale forum (ik ben een moderator)
- zijn engels is niet zo goed dus hebben we hier een account voor hem gemaakt
- ik hoop hem op deze manier het beste online te kunnen helpen. En ik hoop dat hij er wat van leert.

Als we dit probleem over een tijdje (week ofzo) nog steeds niet gefixed hebben dan ga ik wel zoeken op launchpad en als het nog geen bekende bug is dan gaan we die rapporteren.

Offline Gandyman

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
kan DMA niet aankrijgen op ATA dvd drives(HDIO_GETGEO failed)
« Reactie #3 Gepost op: 2006/08/09, 15:16:24 »
2 Simpele dingen die vervelende oorzaken kunnen hebben.

1* Gebruik je de goede kabels ?? check op knikken ed.
2* Lopen de kabels niet te dicht langs een fan of andere magnetische bron in de kast ??

Het zijn vaak simpele zaken die voor grote problemen kunnen zorgen.

Ik zal ook nog meezoeken en kijken of er iets zinnigs over te vinden is.

SCCS

:D
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it.
Microsoft geeft je een raam, Linux geeft je een heel huis :D

Offline ubuntu_demon

  • Lid
    • http://twitter.com/thuphaer
  • Steunpunt: Nee
kan DMA niet aankrijgen op ATA dvd drives(HDIO_GETGEO failed)
« Reactie #4 Gepost op: 2006/08/09, 15:35:00 »
Citaat van: Gandyman
2 Simpele dingen die vervelende oorzaken kunnen hebben.

1* Gebruik je de goede kabels ?? check op knikken ed.
2* Lopen de kabels niet te dicht langs een fan of andere magnetische bron in de kast ??

Het zijn vaak simpele zaken die voor grote problemen kunnen zorgen.
Bedankt voor de suggesties maar ze vallen af :).

Hij is in elkaar gezet door Packard Bell. Zelf heeft king-moestaba er niks aangedaan. Toen ik de kast opende zag alles er goed uit. Als het er rommelig uitzag had ik het waarschijnlijk meteen gezien.

king-moestaba heeft nooit problemen gehad in windows met DVD's afspelen of DVD's/CD's branden (we hebben niet gekeken naar DMA of foutmeldingen in windows dat kunnen we nog doen).

De dvd die ik erin stopte werd gewoon goed gemount in Ubuntu.  En we hebben ook een cd gebrand in Ubuntu.

Ik ontdekte het probleem met hdparm toen ik een DVD wilde afspelen en dat niet lukte. Toen ben ik dus gaan kijken of DMA aanstond. (voor de rest doen de dvd-drives het wel) Ik hoop dat hij ook gewoon DVD's kan afspelen als we dit probleem hebben opgelost (maar anders los ik dat daarna wel op. ik ben bekend met de restrictedformats wiki)

Citaat van: Gandyman
Ik zal ook nog meezoeken en kijken of er iets zinnigs over te vinden is.

SCCS

:D
bedankt!

Offline zappa

  • Lid
    • http://www.c3c.be
  • Steunpunt: Nee
kan DMA niet aankrijgen op ATA dvd drives(HDIO_GETGEO failed)
« Reactie #5 Gepost op: 2006/08/09, 19:12:44 »
Het zou te maken kunnen hebben met udev en hoe die hardware 'vindt'. Maar voor zover ik gezocht heb kan die foutmelding uit verschillende dingen voortspruiten :(

Offline ubuntu_demon

  • Lid
    • http://twitter.com/thuphaer
  • Steunpunt: Nee
kan DMA niet aankrijgen op ATA dvd drives(HDIO_GETGEO failed)
« Reactie #6 Gepost op: 2006/08/09, 23:33:06 »
Citaat van: zappa
Het zou te maken kunnen hebben met udev en hoe die hardware 'vindt'. Maar voor zover ik gezocht heb kan die foutmelding uit verschillende dingen voortspruiten :(
Bedankt voor de suggestie!

Hier stond even een heel dom antwoord omdat ik in de war was met een probleem van iemand anders die ik aan het helpen ben.(die heeft een probleem met booten naar windows vanuit grub maar laten we het daar niet over hebben hier)

Het zou kunnen dat udev de schuld is dat de dvd-drives niet te vinden zijn op /dev/hdX. Mar ik denk dat het systeem overschakelt op SCSI omdat we een module nodig hebben (zie mijn laatste post).

king-moestaba is trouwens op vakantie.

Offline Gandyman

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
kan DMA niet aankrijgen op ATA dvd drives(HDIO_GETGEO failed)
« Reactie #7 Gepost op: 2006/08/10, 00:30:33 »
Hmz ik krijg als antwoord dat de melding "HDIO_GETGEO failed: Inappropriate ioctl for device"  niet zo heel zwaar gewogen mag worden voor ata devices.

Maagoe ff verder rommelen zie ik dat DMA in principe ook niet nodig voor ATA apparaten.
Enyway ik denk dat niet alleen de foutmelding je dwars zit maar ook dat de Rom's niet werken ??

Ik ga gewoon wat algemene info neerkwakken en dan kan er er misschien iets mee doen, of het brengt je op een spoor ??

Wanneer je dmesg en lspci doet loop je kans dat je ziet dat je de IDE chipset genaamd ICH7 van intel hebt terwijl er in je Kernel staat: ICH5

Dit schijnt de goede instelling te zijn voor je kernel.
$ grep -i idedma /boot/config-2.6.17-ck1-smp
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA_PCI=y
# CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA_FORCED is not set
CONFIG_IDEDMA_PCI_AUTO=y
# CONFIG_IDEDMA_ONLYDISK is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA=y
# CONFIG_IDEDMA_IVB is not set
CONFIG_IDEDMA_AUTO=y
Check daarna met  hdparm /dev/hd? waarbij de ? de drive is, of DMA nu enabled is.
Zoniet dan met: hdparm -d1 /dev/hd?
Werkt het nu wel zet dit dan in een opstart=script  en/of zet het in hdparm.conf

Als het nog niet werkt staat er iets fout in je kernel.
Suggesties voor Hard disk: ICH7 SATA
The internal hard disk is connected to the SATA (Serial ATA) controller in the south bridge of the Intel 945 chipset (ICH7). Note that SATA disks show up as /dev/sda, not /dev/hd*.

To enable SATA support, you must enable the SCSI subsystem. The Intel chipset is supported by the ata_piix driver.

Configuration options
    "Serial ATA (SATA) support" in "SCSI device support" -> "SCSI low-level drivers"
    "Intel PIIX/ICH SATA support" in "SCSI device support" -> "SCSI low-level drivers"

Module name
    ata_piix

Configuration macro
    CONFIG_SCSI_SATA, CONFIG_SCSI_ATA_PIIX
En voor Optical drive: ICH7 PATA
The optical drive (CD/DVD) is connected via PATA (Parallel ATA, also called IDE) to the south bridge (ICH7). It shows up as /dev/hda in the Linux device tree.

Configuration options
    "Intel PIIXn chipsets support" in "ATA/ATAPI/MFM/RLL support"

Module name
    piix

Configuration macro
    CONFIG_BLK_DEV_PIIX
Het regeltje "Intel PIIXn chipsets support" in "ATA/ATAPI/MFM/RLL support" moet je blokkeren want die zorgt waarschijnlijk voor de problemen.

Wanneer je nu de opdracht geeft
hdparm -c1 -u1 -d1 -a1 /dev/hdcZou je als ourput moeten krijgen
hdparm /dev/hdc

/dev/hdc:
 IO_support   =  1 (32-bit)
 unmaskirq    =  1 (on)
 using_dma    =  1 (on)
 keepsettings =  0 (off)
 readonly     =  0 (off)
 readahead    = 256 (on)
 HDIO_GETGEO failed: Inappropriate ioctl for device
en niet
hdparm /dev/hdc

/dev/hdc:
 IO_support   =  1 (32-bit)
 unmaskirq    =  1 (on)
 using_dma    =  0 (off)
 keepsettings =  0 (off)
 readonly     =  0 (off)
 readahead    =  0 (off)
 HDIO_GETGEO failed: Inappropriate ioctl for device
Wat je nu moet opvallen is dat in beide gevallen die foutmelding blijft echter de zaak werkt wel gewoon.
Hiermee kom ik dus weer terug met wat ik begon, die foutmelding nix voor te stellen.

Verder vond ik een mogelijke BUG-melding over het resetten van de Flag in hdfarm wanneer je de cd lade opendoet.
Citaat
Below is a mini script showing using_dma getting reset immediately after eject. Replace /dev/dvd by /dev/hdc and the problem is gone! Does that ring a bell to anyone?

$ sudo hdparm -c1 -d1 -u1 -a8 -k1 /dev/dvd && hdparm -v /dev/dvd && sudo eject && hdparm -v /dev/dvd && sleep 10 && eject -T && hdparm -v /dev/dvd

/dev/dvd:
 setting fs readahead to 8
 setting 32-bit IO_support flag to 1
 setting unmaskirq to 1 (on)
 setting using_dma to 1 (on)
 setting keep_settings to 1 (on)
 IO_support   =  1 (32-bit)
 unmaskirq    =  1 (on)
 using_dma    =  1 (on)
 keepsettings =  1 (on)
 readahead    =  8 (on)

/dev/dvd:
 IO_support   =  1 (32-bit)
 unmaskirq    =  1 (on)
 using_dma    =  1 (on)
 keepsettings =  1 (on)
 readonly     =  0 (off)
 readahead    =  8 (on)
 HDIO_GETGEO failed: Invalid argument

/dev/dvd:
 IO_support   =  1 (32-bit)
 unmaskirq    =  1 (on)
 using_dma    =  0 (off)
 keepsettings =  1 (on)
 readonly     =  0 (off)
 readahead    =  8 (on)
 HDIO_GETGEO failed: Invalid argument
let wederom op die foutmelding ??? waar ik het over had.

Nog een Tip:
Kijk even hoe de opticals ingesteld staan, als ze ingesteld staan als Cable Select geeft dit problemen.
Dus verander ff van Cable Select naar Master/Slave.

Nog een tip:
Zorg ervoor dat je ide chipset driver als 1e geladen word in de /etc/modules.
Je kan er dan ook over denken om dit aan te zetten in je /etc/mkinitrd/modules en dan rebuild je kernel initrd.
Bijv. als je kernel 2.6.10-5-k7 gebruikt ?
sudo mkinitrd -o /boot/initrd.img-2.6.10-5-k7 2.6.10-5-k7

Let wel dat dit laatste als nadeel heeft wanneer je een nieuwe kernel krijgt je dit weer overnieuw moet doen.

nah je hebt wat je rommelen denk ik ??

BTW een fijne vakantie en gezonde weer terug :P
SCCS

:D
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it.
Microsoft geeft je een raam, Linux geeft je een heel huis :D

Offline ubuntu_demon

  • Lid
    • http://twitter.com/thuphaer
  • Steunpunt: Nee
kan DMA niet aankrijgen op ATA dvd drives(HDIO_GETGEO failed)
« Reactie #8 Gepost op: 2006/08/10, 06:09:39 »
De thread starter is iemand die ik persoonlijk ken. Ik heb hem geholpen met Ubuntu. Hij is nu op vakantie (ik dus niet).

Citaat van: Gandyman
Hmz ik krijg als antwoord dat de melding "HDIO_GETGEO failed: Inappropriate ioctl for device"  niet zo heel zwaar gewogen mag worden voor ata devices.

Maagoe ff verder rommelen zie ik dat DMA in principe ook niet nodig voor ATA apparaten.
Enyway ik denk dat niet alleen de foutmelding je dwars zit maar ook dat de Rom's niet werken ??
Het gaat me vooral om het aankrijgen van DMA. Waarom ik DMA wil aankrijgen :
- werkt beter met branden
- werkt beter met afspelen DVD's

Citaat van: Gandyman
Ik ga gewoon wat algemene info neerkwakken en dan kan er er misschien iets mee doen, of het brengt je op een spoor ??
Bedankt voor alle moeite. Je mag ook direct linken naar (engelstalige) informatie. Hij is toch op vakantie en mijn engels is goed (ik ben zelf moderator op ubuntuforums.org).

Citaat van: Gandyman
Wanneer je dmesg en lspci doet loop je kans dat je ziet dat je de IDE chipset genaamd ICH7 van intel hebt terwijl er in je Kernel staat: ICH5
lspci geeft ICH6. lspci ziet er allemaal goed uit. Ik ga ervan uit dat het klopt voor zijn moederbord.

Ik heb nog geen tijd gehad om (zorgvuldig) door de log files heen te gaan (en ik heb pas weer toegang tot zijn machine als hij terug is van vakantie en we allebei tijd hebben).

Citaat van: Gandyman
Dit schijnt de goede instelling te zijn voor je kernel.
$ grep -i idedma /boot/config-2.6.17-ck1-smp
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA_PCI=y
# CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA_FORCED is not set
CONFIG_IDEDMA_PCI_AUTO=y
# CONFIG_IDEDMA_ONLYDISK is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA=y
# CONFIG_IDEDMA_IVB is not set
CONFIG_IDEDMA_AUTO=y
Dit commando geeft wat informatie over het kernel. Iedereen die een standaard linx-686 kernel op (geupgrade) Dapper draait krijgt dat antwoord.

Citaat van: Gandyman
Check daarna met  hdparm /dev/hd? waarbij de ? de drive is, of DMA nu enabled is.
Zoniet dan met: hdparm -d1 /dev/hd?

Werkt het nu wel zet dit dan in een opstart=script  en/of zet het in hdparm.conf

Als het nog niet werkt staat er iets fout in je kernel.
Dat zal niet gaan werken :(.

Citaat van: Gandyman
Suggesties voor Hard disk: ICH7 SATA
The internal hard disk is connected to the SATA (Serial ATA) controller in the south bridge of the Intel 945 chipset (ICH7). Note that SATA disks show up as /dev/sda, not /dev/hd*.

To enable SATA support, you must enable the SCSI subsystem. The Intel chipset is supported by the ata_piix driver.

Configuration options
    "Serial ATA (SATA) support" in "SCSI device support" -> "SCSI low-level drivers"
    "Intel PIIX/ICH SATA support" in "SCSI device support" -> "SCSI low-level drivers"

Module name
    ata_piix

Configuration macro
    CONFIG_SCSI_SATA, CONFIG_SCSI_ATA_PIIX
En voor Optical drive: ICH7 PATA
The optical drive (CD/DVD) is connected via PATA (Parallel ATA, also called IDE) to the south bridge (ICH7). It shows up as /dev/hda in the Linux device tree.

Configuration options
    "Intel PIIXn chipsets support" in "ATA/ATAPI/MFM/RLL support"

Module name
    piix

Configuration macro
    CONFIG_BLK_DEV_PIIX
Het regeltje "Intel PIIXn chipsets support" in "ATA/ATAPI/MFM/RLL support" moet je blokkeren want die zorgt waarschijnlijk voor de problemen.
piix heb ik al opgenomen in /etc/modules en leverde geen resultaat
ata_piix heb ik nog niet geprobeerd en ga ik zeker proberen!

Ik ontdekte zelf dat /dev/scdX ipv /dev/devX waarschijnlijk betekent dat er van het scsi subsysteem gebruik wordt gemaakt. Hij heeft natuurlijk niet echt scsi in zijn moederbord maar het heet zo omdat ze dit systeem oorspronkelijk bedacht hadden voor scsi. Ik vermoed dat er op het scsi subsysteem wordt teruggevallen als de standaard methode (met /dev/hdX als resultaat) faalt. Hopelijk kunnen we er met ata_piix voor zorgen dat de dvd-drives gewoon op /dev/hdX terechtkomen en dat we DMA gewoon aan kunnen zetten.

Citaat van: Gandyman
Wanneer je nu de opdracht geeft
hdparm -c1 -u1 -d1 -a1 /dev/hdc
Ik moet inderdaad nog even verder met de hdparm opties gaan spelen. Maar ik ga dan eerst de man pagina van hdparm even goed lezen want je kunt als je met hdparm met je harddisk opties gaat spelen bijvoorbeeld de data op je hardeschijf verprutsen.

Citaat van: Gandyman
Zou je als ourput moeten krijgen
hdparm /dev/hdc

/dev/hdc:
 IO_support   =  1 (32-bit)
 unmaskirq    =  1 (on)
 using_dma    =  1 (on)
 keepsettings =  0 (off)
 readonly     =  0 (off)
 readahead    = 256 (on)
 HDIO_GETGEO failed: Inappropriate ioctl for device
en niet
hdparm /dev/hdc

/dev/hdc:
 IO_support   =  1 (32-bit)
 unmaskirq    =  1 (on)
 using_dma    =  0 (off)
 keepsettings =  0 (off)
 readonly     =  0 (off)
 readahead    =  0 (off)
 HDIO_GETGEO failed: Inappropriate ioctl for device
Wat je nu moet opvallen is dat in beide gevallen die foutmelding blijft echter de zaak werkt wel gewoon.
Hiermee kom ik dus weer terug met wat ik begon, die foutmelding nix voor te stellen.
Ik ben blij als ik dma aan krijg. HDIO_GETGEO is gewoon een mogelijk aanknopingspunt.

Citaat van: Gandyman
Verder vond ik een mogelijke BUG-melding over het resetten van de Flag in hdfarm wanneer je de cd lade opendoet.
Below is a mini script showing using_dma getting reset immediately after eject. Replace /dev/dvd by /dev/hdc and the problem is gone! Does that ring a bell to anyone?

$ sudo hdparm -c1 -d1 -u1 -a8 -k1 /dev/dvd && hdparm -v /dev/dvd && sudo eject && hdparm -v /dev/dvd && sleep 10 && eject -T && hdparm -v /dev/dvd

/dev/dvd:
 setting fs readahead to 8
 setting 32-bit IO_support flag to 1
 setting unmaskirq to 1 (on)
 setting using_dma to 1 (on)
 setting keep_settings to 1 (on)
 IO_support   =  1 (32-bit)
 unmaskirq    =  1 (on)
 using_dma    =  1 (on)
 keepsettings =  1 (on)
 readahead    =  8 (on)

/dev/dvd:
 IO_support   =  1 (32-bit)
 unmaskirq    =  1 (on)
 using_dma    =  1 (on)
 keepsettings =  1 (on)
 readonly     =  0 (off)
 readahead    =  8 (on)
 HDIO_GETGEO failed: Invalid argument

/dev/dvd:
 IO_support   =  1 (32-bit)
 unmaskirq    =  1 (on)
 using_dma    =  0 (off)
 keepsettings =  1 (on)
 readonly     =  0 (off)
 readahead    =  8 (on)
 HDIO_GETGEO failed: Invalid argument
let wederom op die foutmelding ??? waar ik het over had.
Het zegt niet zo heel veel behalve dat het mogelijk is om DMA aan te hebben en dan ook de HDIO_GETGEO foutmelding te krijgen.

Citaat van: Gandyman
Nog een Tip:
Kijk even hoe de opticals ingesteld staan, als ze ingesteld staan als Cable Select geeft dit problemen.
Dus verander ff van Cable Select naar Master/Slave.
Het lijkt me niet dat ze bij Packard Bell zulke prutsers zijn dat ze dat niet zelf even goed zetten. king-moestaba heeft zelf niet met de jumper instellingen gespeeld. Maar dit is wel goed om even na te kijken als ik al het andere geprobeerd heb.

Citaat van: Gandyman
Nog een tip:
Zorg ervoor dat je ide chipset driver als 1e geladen word in de /etc/modules.
Ik moet me inderdaad nog wat beter in de modules verdiepen. Toen ik bij hem wegging had ik nog net genoeg tijd om wat relevante informatie op internet te zetten. Ik heb nog niet overal dieper in kunnen duiken.

Ik kan bijvoorbeeld ook nog even gaan kijken of het helpt om bepaalde modules te blacklisten(bijvoorbeeld die voor scsi).

Citaat van: Gandyman
Je kan er dan ook over denken om dit aan te zetten in je /etc/mkinitrd/modules en dan rebuild je kernel initrd.
Bijv. als je kernel 2.6.10-5-k7 gebruikt ?
sudo mkinitrd -o /boot/initrd.img-2.6.10-5-k7 2.6.10-5-k7

Let wel dat dit laatste als nadeel heeft wanneer je een nieuwe kernel krijgt je dit weer overnieuw moet doen.
Ik zou bijvoorbeeld ook het kernel zelf kunnen compileren maar ik ben niet echt van plan om dat te gaan doen. Dat is voor mij niet zo heel erg moeilijk. Maar het is niet iets wat echt geschikt is voor een beginner. DMA is ook weer niet zo kritisch om voor iedere kernel upgrade naar hem toe te moet vliegen om zijn kernel opnieuw te compileren :).

Citaat van: Gandyman
nah je hebt wat je rommelen denk ik ??

BTW een fijne vakantie en gezonde weer terug :P
SCCS
Genoeg te proberen nog. Ik denk dat we eerst naar de modules moeten gaan kijken.

(Jammer genoeg nog niemand met precies hetzelfde probleem met liefst dezelfde hardware)

In ieder geval bedankt voor de moeite,

groetjes
ubuntu_demon

Offline Gandyman

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
kan DMA niet aankrijgen op ATA dvd drives(HDIO_GETGEO failed)
« Reactie #9 Gepost op: 2006/08/10, 12:52:30 »
Citaat
Het lijkt me niet dat ze bij Packard Bell zulke prutsers zijn dat ze dat niet zelf even goed zetten.
hehehe sja  
maar hoeft niet per defenitie gepruts zijn, maar meer gemakzucht.
En in Windows zal je er niet zo heel veel van merken , echter Linux is wat gevoeliger hiervoor.
En ik heb het al bij meerdere merken meegemaakt, eg HP , Dell etc etc.

Enyway voor je de software induikt en weer een paar uur verder bent  ??
Kan je beter (lijkt me?) ff kijken of die dingen master slave staan, 2 minuten werk :P

Citaat
Hij heeft natuurlijk niet echt scsi in zijn moederbord maar het heet zo omdat ze dit systeem oorspronkelijk bedacht hadden voor scsi.
Klopt echter ik ben altijd al gewend dat Linux s'ata uitscheld voor scsi, dit is idd heel normaal en die melding kan gewoon genegeerd worden.

Citaat
Bedankt voor alle moeite. Je mag ook direct linken naar (engelstalige) informatie. Hij is toch op vakantie en mijn engels is goed (ik ben zelf moderator op ubuntuforums.org).
Jwel wist ik al , ik let goed op :P
Echter ik doe dit omdat er op dit forum meer mensen komen waarvan hun engels taal niet hun sterkste kant is (anders zaten ze wel op het engelse forum ?) en als er dan meer mensen in de toekomst met dit prob. te maken krijgen is het fijn als de oplossing ook hier staat.

Misschien nog beter of mooier is wanneer king-moestaba zijn prob opgelost is er gelijk een Wiki op Ubuntu over maken. :P

Vandaar dat ik altijd iets vertel (met extra uitleg) en het liefst in foutloos nederlands.
(BTW ben zelf ook beheerder van 1 van de grootste Nederlandse forum's ")  )
((tenminste ?? 90235 geregistreerde (vuil gemeten atm) met 76323 posten is wel redelijk groot denk ik. en we hebben een 1/2 jaar geleden toch aardig wat gedumpt en geschoont ))

Enyway
nu moeten we in spannng afwachten tot hij terug is van vakantie :(
en ik ben al zo nieuwsgierig :P
Ik kan niet wachten, hij had beter ff zijn pc aan jouw meegegeven ??

:D
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it.
Microsoft geeft je een raam, Linux geeft je een heel huis :D

Offline ubuntu_demon

  • Lid
    • http://twitter.com/thuphaer
  • Steunpunt: Nee
kan DMA niet aankrijgen op ATA dvd drives(HDIO_GETGEO failed)
« Reactie #10 Gepost op: 2006/08/10, 13:29:24 »
Citaat van: Gandyman
hehehe sja  
maar hoeft niet per defenitie gepruts zijn, maar meer gemakzucht.
En in Windows zal je er niet zo heel veel van merken , echter Linux is wat gevoeliger hiervoor.
En ik heb het al bij meerdere merken meegemaakt, eg HP , Dell etc etc.

Enyway voor je de software induikt en weer een paar uur verder bent  ??
Kan je beter (lijkt me?) ff kijken of die dingen master slave staan, 2 minuten werk :P
Ik vermoed dat het een software probleem is maar het kan geen kwaad om het even te checken.

Citaat van: Gandyman
Jwel wist ik al , ik let goed op :P
Echter ik doe dit omdat er op dit forum meer mensen komen waarvan hun engels taal niet hun sterkste kant is (anders zaten ze wel op het engelse forum ?) en als er dan meer mensen in de toekomst met dit prob. te maken krijgen is het fijn als de oplossing ook hier staat.
Het is fijn als andere mensen de oplossing lezen :).

Als je dingen vertaalt die misschien niet bij de oplossing horen dan kost het jou een hoop extra tijd en is het extra veel leeswerk voor mensen op zoek naar de oplossing. Als je dan direct naar de engelstalige bron linkt kan ik ook sneller zien of ik er wel of niet iets aan heb.

Ik waardeer je moeite heel erg hoor :).

Citaat van: Gandyman
Misschien nog beter of mooier is wanneer king-moestaba zijn prob opgelost is er gelijk een Wiki op Ubuntu over maken. :P
Of dit nuttig is hangt er een beetje vanaf van wat de oplossing is :).

Citaat van: Gandyman
Vandaar dat ik altijd iets vertel (met extra uitleg) en het liefst in foutloos nederlands.
Een tip : je kunt een commando beter geen script noemen dat verward mensen die nieuw zijn.

Citaat van: Gandyman
(BTW ben zelf ook beheerder van 1 van de grootste Nederlandse forum's ")  )
((tenminste ?? 90235 geregistreerde (vuil gemeten atm) met 76323 posten is wel redelijk groot denk ik. en we hebben een 1/2 jaar geleden toch aardig wat gedumpt en geschoont ))
gewoon nieuwsgierig : Welk forum ?

Citaat van: Gandyman
Enyway
nu moeten we in spannng afwachten tot hij terug is van vakantie :(
en ik ben al zo nieuwsgierig :P
Ik kan niet wachten, hij had beter ff zijn pc aan jouw meegegeven ??

:D
Ik los het liever bij hem op. Dan hoef ik niet met een computer te slepen en dan kan ik hem uitleggen wat ik doe.

Groetjes
-ubuntu_demon

Offline Gandyman

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
kan DMA niet aankrijgen op ATA dvd drives(HDIO_GETGEO failed)
« Reactie #11 Gepost op: 2006/08/10, 13:54:52 »
Wanneer je doelt op deze tekst ?
Citaat
Below is a mini script showing using_dma getting reset immediately after eject.
Klopt maar is niet van mij, dit is een quote uit een mogelijke Bug vermelding.
Ik had er al wat rotzooi uitgelaten wat niet ter zaken was.
Dus het woordje ff over het hoofd gezien :(

Nieuwsgierig ?
Onder andere dit forum:
http://www.emule.nl

Sja hem laten zien is natuurlijk beter, want anders blijft hij afhankelijk van andere mensen.

Hmz ik las in het voorbijgaan een opmerking dat iemand problemen had gekregen vanaf het moment dat hij hdpharm in zijn Ubuntu gezet had.
Een ander gaf toen een opmerking dat er al zoiets ingebouwd zat in Ubuntu en dat het daarmee in conflict kon komen.
Baal een beetje dat ik de link niet meer weet. :(
Ik ben ook nog niet zo bekend met Ubuntu dus kan niet zeggen of deze opmerking zinnig was of niet.


:D
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it.
Microsoft geeft je een raam, Linux geeft je een heel huis :D