Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Apache: directory alias aanmaken  (gelezen 984 keer)

misja

 • Gast
Apache: directory alias aanmaken
« Gepost op: 2007/12/29, 14:59:25 »
Ik heb het volgende probleem:
Ik host een website op mijn eigen server, onder Apache2. Op de site staan een aantal mappen met webpagina's, en al deze webpagina's verwijzen voor hun images naar dezelfde map, genaamd 'html-images' (origineel, ik weet het).
Nu wil ik niet deze html-images map in elke subfolder zetten, daarom heb ik het in de document root van mijn site gezet, en ik zoek nu een manier om een 'alias' aan te maken voor html-images, zodat iedere keer als een pagina naar deze map verwijst, apache hem de html-images map uit mijn document root geeft.

Voorbeeld:
In een pagina mijnsite/submap/webpagina.html staat een image tag 'img src="html-images/plaatje.gif". De pagina verwacht dus dat er een html-images subfolder in zijn eigen folder staat. Ik wil dat apache hem in plaats daarvan /html-images/plaatje.gif geeft, uit de document root dus.

Ik zou natuurlijk iedere pagina op mijn site kunnen afgaan en alle links kunnen vervangen. Maar ik dacht dat het simpeler zou kunnen als ik een alias zou aanmaken voor html-images. Alleen dat lukt me niet, het probleem is dat alle links die ik via google gevonden heb ervan uitgaan dat je een alias wil aanmaken voor een absolute url zoals die door een gebruiker vanuit de browser wordt opgevraagd, dus niet een relatieve url zoals bij mij.

Heeft iemand een tip? Of kan het misschien op een andere manier?

Offline Tukcedo

 • Lid
  • http://www.tukcedo.nl
 • Steunpunt: Nee
Apache: directory alias aanmaken
« Reactie #1 Gepost op: 2007/12/29, 15:32:09 »
Het eenvoudigst is het om in elke site's eigen directory een symbolic link te maken naar de betreffende "echte" directory:

sudo ln -s /my/doc-root/images /my/site/html-images

In je web server's config file moet je dan wel voor elke server directory de FollowSymLinks optie aanzetten. Wat daar precies de syntax van is moet je even in de docs bekijken, kan het nu niet voor je opzoeken.
Tukcedo Services - Unix en Linux Consultants
http://www.tukcedo.nl

misja

 • Gast
Apache: directory alias aanmaken
« Reactie #2 Gepost op: 2007/12/29, 15:55:09 »
Het werkt!
Voor wie met hetzelfde probleem zit: Je maakt een .htaccess file aan in de betreffende directory waar je ook de symlink aangemaakt hebt, en in die file tik je de regel 'Options +FollowSymLinks' in.

Offline SeySayux

 • Lid
  • SeySayux.net
 • Steunpunt: Nee
Apache: directory alias aanmaken
« Reactie #3 Gepost op: 2007/12/29, 15:59:40 »
wat als je nu
typt?

- SeySayux
I use a Unix-based system, that means I'll get laid as often as I have to reboot.
LibSylph
SeySayux.net

Offline Tukcedo

 • Lid
  • http://www.tukcedo.nl
 • Steunpunt: Nee
Apache: directory alias aanmaken
« Reactie #4 Gepost op: 2007/12/29, 16:18:37 »
Omdat je daarmee verwijst naar DEZE site's root directory (de eerste /) met daarin de directory die een symbolic link is naar een andere directory in de server's rootdir, zal je een plaatje te zien krijgen uit de dir die misja bedoelde.
Tukcedo Services - Unix en Linux Consultants
http://www.tukcedo.nl