Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Server met grafische omgeving  (gelezen 1979 keer)

filipvds

 • Gast
Server met grafische omgeving
« Gepost op: 2007/12/28, 10:52:20 »
Hallo,

op ubuntu 7.10 server heb ik xubuntu-desktop geïnstalleerd. Het is enkel de bedoeling om deze grafische omgeving te gebruiken voor een aantal administratieve taken die zo gemakkelijker uitgevoerd kunnen worden (vb: databank beheer etc...).  

maar telkens ik de server opstart start die desktop omgeving mee op. hoe kan ik dat uitschakelen?

groeten,

filip

Offline markba

 • Lid
  • http://markbaaijens.nl/
 • Steunpunt: Ja
Server met grafische omgeving
« Reactie #1 Gepost op: 2007/12/28, 11:04:07 »
In /etc/init.d staan alle zogenaamde 'daemons', processen die altijd opgestart worden. Ook de grafische schil is er zo een. Kijk in /etc/init.d of daar iets in staat als 'xcfe' in verwijder deze of beter, verplaats deze dan naar een andere locatie, bijvoorbeeld een 'save'-map. Als je daarna opnieuw opstart, zal de grafische schil niet meer geladen worden.

Als je het desbetreffende command weer terugzet, start de desktop als vanuit weer automatisch op, mocht je dat willen.

Noot (1): ik weet niet zeker of het commando op xcfe op te starten, inderdaad /etc/init.d/xcfe is, ik heb namelijk geen xubuntu-systeem tot mijn beschikking. Binnen gnome is het /etc/init.d/gdm. Kijk maar of je er zo uit komt.

Noot (2): wellicht is het handiger om onderhoud via ssh uit te voeren (= remote console). Dit is te doen gebruikelijk op servers, maar ik kan me voorstellen dat het wat afschrikt. Desalniettemin de moeite waard om het eens te bekijken.

Offline vanadium

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Server met grafische omgeving
« Reactie #2 Gepost op: 2007/12/28, 12:34:53 »
Zo eenvoudig gaat het nu ook weer niet, en blijf als leek best maar uit die /etc/init.d. Wat opgestart wordt, wordt gecontroleerd door de links in de rc*.d directories, en er is er één voor elke runlevel. Iets veiliger zou als zijn dergelijke link te verwijderen. Wellicht kan je niet-grafisch starten door eenvoudig in een andere runlevel op te starten. Dat is evenwel Linux systeemadministratie, en je haalt er best eens een goed boekje over Linux systeemadministratie bij om te zien hoe je dat behoorlijk doet (wellicht zitten er hier op het forum ook wel die je op weg kunnen helpen).

Offline markba

 • Lid
  • http://markbaaijens.nl/
 • Steunpunt: Ja
Server met grafische omgeving
« Reactie #3 Gepost op: 2007/12/28, 13:02:54 »
Ubuntu kent sinds Edgy geen traditionele runlevels meer door toepassing van upstart:
http://en.wikipedia.org/wiki/Runlevel#Ubuntu

Er voor in de plaats zijn van compatabiliteits-tooltjes onder de vlag van 'upstart' gekomen. Eens even uitzoeken hoe dat het eenvoudigst gedaan kan worden...

Offline vanadium

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Server met grafische omgeving
« Reactie #4 Gepost op: 2007/12/28, 14:12:15 »
Dat wist ik niet. Hier is documentatie te vinden errond: http://upstart.ubuntu.com/ , maar het is allemaal niet erg "transparant". Je runlevel (bestaat wel niet meer, maar wordt "geëmuleerd") kan je vinden met "runlevel". Is normaal 2. Wat je dan alvast kan proberen is in /etc/rc2.d de link naar gdm weg te zetten:

sudo rm /etc/rc2.d/S30gdm

Dit zorgt ervoor dat de grafische shell niet opgestart wordt.
Om de situatie te herstellen plaats je de link terug:

sudo ln -s /etc/init.d/gdm /etc/rc2.d/S30gdm

Als Ubuntu nu die links niet meer gebruikt, dan zal dat niet werken. Dan is het advies van markba nog te proberen: hernoem het gdm script, zodat het niet meer "gevonden" wordt:

sudo mv /etc/init.d/gdm /etc/init.d/gdm.inactive

Dit wordt al een "hack" die een foutconditie veroorzaakt, en het zou beter zijn mochten we de werking van upstart goed begrijpen om op de juiste wijze de opstart van de grafische shell te vermijden.

filipvds

 • Gast
Server met grafische omgeving
« Reactie #5 Gepost op: 2007/12/28, 15:23:04 »
kan je nergens (in een of andere file) zeggen in welke runlevel ofzo hij moet opstarten?

Offline markba

 • Lid
  • http://markbaaijens.nl/
 • Steunpunt: Ja
Server met grafische omgeving
« Reactie #6 Gepost op: 2007/12/29, 12:19:04 »
Ik heb de situatie even nagespeeld (even in een server fluxbox geinstalleerd). Het blijkt dat er drie componenten nodig zijn: xorg, de window-manager (fluxbox of xfce) en een login-manager (ik heb xdm gebruikt). De login-manager zorgt er voor dat de grafische omgeving automatisch gestart wordt.
https://help.ubuntu.com/community/Installation/LowMemorySystems

Een mogelijke oplossing is dan ook deze: verwijder de login-manager (xdm in mijn geval, maar in jouw geval zou het ook gdm kunnen zijn, kijk even na wat je precies gedaan hebt). Verwijder met: 'sudo apt-get remove xdm'.

Standaard zal de grafische omgeving daarna niet meer opstarten (reboot om dit te controleren). Uit /etc/init.d is xdm verwijderd (mijn eerste suggestie, maar nu iets gecontroleerder).

Voor het starten van de grafische omgeving: ' startx'  of 'startxfce4'