Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: nieuwe install probleem  (gelezen 1908 keer)

Offline bulldozer

  • Lid
    • http://bulldozer.cjb.net
  • Steunpunt: Nee
nieuwe install probleem
« Gepost op: 2007/12/07, 00:33:06 »
hoi
ikheb pas een nieuwe hd gekocht 320 gb daar wil ik een dual boot opzetten (xp en ubuntu)
ik heb vaker linux geinstalleerd ,maar krijg er altijd hoofdpijn van.
Mijn schijf was verdeeld als volg:
c (ntfs)windows 40 gb
d (ntfs) diversen 100 gb
e (ntfs) diversen 160 gb

ik heb met pmagig eerst de c partitie verkleind naar 20 gb
Toen de 20 gb die ik over had fat32 geformateerd.
Na opgestart te hebben vanaf de livecd de partitie fat32 verwijderd en de volgende indeling gemaakt (handmatig):
/dev/hdc3      /root (10 gb)
/dev/hdc4      /home (9gb)
/dev/hdc7      swap   (1gb)

na de install en reboot kreeg ik een grub error 17.
Na wat zoekwerk hier op het forum maar even mijn usb stick eruit gehaald,weer nieuwe install,maar zelfde verhaal.


cdrom zit op primaire master
hd zit op secundaire master

ik hoop dat iemand mij kan helpen ,want zie door de bomen het bos niet meer en wil toch echt een keer van dat ***windows af.

alvast bedankt!

Offline Gandyman

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
nieuwe install probleem
« Reactie #1 Gepost op: 2007/12/07, 01:04:24 »
Allereerst een vraag ?
Waarom heb je in hemelsnaam die partitie geformateerd naar fat32 ???

Je had hem gewoon "unallocated" kunnen laten.
Tijdens de installatie zorg je ervoor ( met zetten van vinkje ) dat Ubuntu zelf die partitie's formateerd in het juiste formaat.

Dit kan ook verklaren dat je die foutmelding krijgt:
Citaat
17 : Cannot mount selected partition
This error is returned if the partition requested exists, but the filesystem type cannot be recognized by GRUB.
1 ding waar je goed op moet letten is dat je niet meer dan 4 primairy partitie's hebt.
Dit vreet Linux niet.
En is ook niet nodig want het maakt linux geen reet uit op wat voor partitie hij staat.

Nog even wat ??
je zegt:
Citaat
cdrom zit op primaire master
hd zit op secundaire master
Heb je de cdrom op een andere ide kabel zitten ???
Dus heb je 2 apparaten ( eg harddisk en cdrom player) in je pc ??
Het beste is om niet deze 2 pparaten op 1 ide kabel te zetten omdat altijd de snelheid van het langzaamste apparaat op die kabel aangehouden word, en dat is je cdrom player.

Vervolgens zou het altijd zo moeten zijn dat je Harddisk op primaire master zit en dan de middelste stekker nemen van de IDE kabel.
De Slave zet je altijd op het eind van de kabel.


even 2 tips die je kan proberen en anders zul je opnieuw Ubuntu moeten installeren vrees ik.

################################
TIP 1:
Wanneer je GRUB beschadigt is en je PC niet meer wil booten kan je met dit toffe proggie je GRUB helemaal repareren.

Super Grub Disk Restore Grub in de MBR automatisch en veel meer!

Dit is een website die nog wat handige tips heeft over Super_Grub en hoe je een floppy of cd maakt om van te booten.

Hier download je de Super Grub Floppy of CD

###############################

Wanneer je wilt weten hoe de partitie's heten, start je op met de live cd en typ je in Terminal:
sudo fdisk -l################################
TIP2:


Grub repareren gaat ook erg makkelijk met de Gparted LiveCD :

Stap 1. Start de computer vanaf de Gparted LiveCD
Stap 2. Open een terminalschermpje.
Stap 3. Typ gruben druk op Enter.
Dit start Grub zelf op.
Stap 4. Typ root (hd0,0)en druk op Enter
LET OP:
Je typt hd0,0 als je rootpartitie op hda1 staat.
Staat die rootpartitie bijvoorbeeld op hda6, dan is de terminaltoverspreuk  root (hd0,5) .
Hiermee vertel je Grub waar de actieve Linuxpartitie zit.
Dus staat je rootpartitie op hda1 dan typ je hd0,0
Staat die op hda6  dan typ je hd0,5
Dus altijd 1tje lager.


Stap 5. Typ  setup (hd0)en druk op Enter.
Hiermee installeer je Grub (opnieuw) in de MBR.
Stap 6. Verlaat Grub door  quitin te tikken en op Enter te drukken.
Klaar

 THX to  Pjotr123.

#######################################
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it.
Microsoft geeft je een raam, Linux geeft je een heel huis :D

JimZ

  • Gast
nieuwe install probleem
« Reactie #2 Gepost op: 2007/12/07, 01:04:37 »
Kun je eens met GParted of zo de preciese partitie-aanduidingen proberen te achterhalen want daar klopt zo te zien iets niet.

Het ziet er naar uit dat in de oorspronkelijke indeling C: een primaire partitie was, dus /dev/hdc1 en D: en E: logische partities, /dev/hdc5 en /dev/hdc6

Dan zouden die nieuwe partities dus moeten worden /dev/hdc2, dev/hdc3 en /dev/hdc7

Of oorspronkelijk was het /dev/hdc1, /dev/hdc2 en /dev/hdc5 en dan zou /dev/hdc3 voor de rootpartitie wel kloppen maar de rest nog steeds niet want met 6 partities moet er ergens een logische tussen zitten en die zie ik dan even niet.

Kortom (nou, kort), wat je nu opgeeft kan volgens mij niet kloppen en dan wordt het lastig om te bepalen wat nou de linux bootpartitie moet zijn.

En dat moet je weer weten om grub evt. te herinstalleren.

Gr,
Jim

EDIT 01.05:

Gandyman was me net voor !

J.

Offline Gandyman

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
nieuwe install probleem
« Reactie #3 Gepost op: 2007/12/07, 01:12:45 »
Sorry :P
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it.
Microsoft geeft je een raam, Linux geeft je een heel huis :D

JimZ

  • Gast
nieuwe install probleem
« Reactie #4 Gepost op: 2007/12/07, 01:42:33 »


J.

Offline bulldozer

  • Lid
    • http://bulldozer.cjb.net
  • Steunpunt: Nee
nieuwe install probleem
« Reactie #5 Gepost op: 2007/12/07, 15:33:01 »
Citaat van: Gandyman
Allereerst een vraag ?
Waarom heb je in hemelsnaam die partitie geformateerd naar fat32 ???

Je had hem gewoon "unallocated" kunnen laten.
Tijdens de installatie zorg je ervoor ( met zetten van vinkje ) dat Ubuntu zelf die partitie's formateerd in het juiste formaat.

Dit kan ook verklaren dat je die foutmelding krijgt:
Citaat
17 : Cannot mount selected partition
This error is returned if the partition requested exists, but the filesystem type cannot be recognized by GRUB.
1 ding waar je goed op moet letten is dat je niet meer dan 4 primairy partitie's hebt.
Dit vreet Linux niet.
En is ook niet nodig want het maakt linux geen reet uit op wat voor partitie hij staat.

Nog even wat ??
je zegt:
Citaat
cdrom zit op primaire master
hd zit op secundaire master
Heb je de cdrom op een andere ide kabel zitten ???
Dus heb je 2 apparaten ( eg harddisk en cdrom player) in je pc ??
Het beste is om niet deze 2 pparaten op 1 ide kabel te zetten omdat altijd de snelheid van het langzaamste apparaat op die kabel aangehouden word, en dat is je cdrom player.

Vervolgens zou het altijd zo moeten zijn dat je Harddisk op primaire master zit en dan de middelste stekker nemen van de IDE kabel.
De Slave zet je altijd op het eind van de kabel.


even 2 tips die je kan proberen en anders zul je opnieuw Ubuntu moeten installeren vrees ik.

################################
TIP 1:
Wanneer je GRUB beschadigt is en je PC niet meer wil booten kan je met dit toffe proggie je GRUB helemaal repareren.

Super Grub Disk Restore Grub in de MBR automatisch en veel meer!

Dit is een website die nog wat handige tips heeft over Super_Grub en hoe je een floppy of cd maakt om van te booten.

Hier download je de Super Grub Floppy of CD

###############################

Wanneer je wilt weten hoe de partitie's heten, start je op met de live cd en typ je in Terminal:
sudo fdisk -l################################
TIP2:


Grub repareren gaat ook erg makkelijk met de Gparted LiveCD :

Stap 1. Start de computer vanaf de Gparted LiveCD
Stap 2. Open een terminalschermpje.
Stap 3. Typ gruben druk op Enter.
Dit start Grub zelf op.
Stap 4. Typ root (hd0,0)en druk op Enter
LET OP:
Je typt hd0,0 als je rootpartitie op hda1 staat.
Staat die rootpartitie bijvoorbeeld op hda6, dan is de terminaltoverspreuk  root (hd0,5) .
Hiermee vertel je Grub waar de actieve Linuxpartitie zit.
Dus staat je rootpartitie op hda1 dan typ je hd0,0
Staat die op hda6  dan typ je hd0,5
Dus altijd 1tje lager.


Stap 5. Typ  setup (hd0)en druk op Enter.
Hiermee installeer je Grub (opnieuw) in de MBR.
Stap 6. Verlaat Grub door  quitin te tikken en op Enter te drukken.
Klaar

 THX to  Pjotr123.

#######################################
Allereerst bedankt voor de reactie.

mijn cdrom zit op ide1 als maste op het eind van de kabel,omdat daar ook een label zit met master.
Op de midelste stekker van de kabels zit een label met slave.
Mijn hd zit op ide2 als master.
ze ziten dus niet op 1 kabel,maar daar was ik onduidelijk in geweest.


ik had die partitie fat32 geformateerd ,omdat je hem met de schijfverdeler van ubuntu toch weer kan deleten en weer opnieuw kan aanmaken,maar ik had hem inderdaad niet fat32 hoeven formateren.

ik ga met pmagic nogmaals de partities verwijderen,unlocated laten en dan weer een nieuwe install proberen.

In de schijfverdeler mount ik de windows partitie dan als /windows.

ik heb de ultimate boot disk,daar staat ook die super grub dinges op,maar nog niet gebruikt,ik had er alleen mijn windows mbr mee hersteld.

en niet meer dan 4 partities?
mijn hd is nu in vieren gedeeld en op de vierde partitie komt linux is dat een probleem?

en als ik grub repareer ziet hij dan automatisch het xp systeem?

JimZ

  • Gast
nieuwe install probleem
« Reactie #6 Gepost op: 2007/12/07, 17:02:09 »
bulldozer:
Citaat
en niet meer dan 4 partities?
mijn hd is nu in vieren gedeeld en op de vierde partitie komt linux is dat een probleem?
Is niet waar toch?

Je geeft in je eerste posting aan:

Citaat
Mijn schijf was verdeeld als volg:
c (ntfs)windows 40 gb
d (ntfs) diversen 100 gb
e (ntfs) diversen 160 gb

ik heb met pmagig eerst de c partitie verkleind naar 20 gb
Toen de 20 gb die ik over had fat32 geformateerd.
Na opgestart te hebben vanaf de livecd de partitie fat32 verwijderd en de volgende indeling gemaakt (handmatig):
/dev/hdc3      /root (10 gb)
/dev/hdc4      /home (9gb)
/dev/hdc7      swap   (1gb)
En dat zijn er dus in totaal zes!

Gr,
Jim

Offline bulldozer

  • Lid
    • http://bulldozer.cjb.net
  • Steunpunt: Nee
nieuwe install probleem
« Reactie #7 Gepost op: 2007/12/07, 17:07:37 »
Citaat van: JimZ
bulldozer:
Citaat
en niet meer dan 4 partities?
mijn hd is nu in vieren gedeeld en op de vierde partitie komt linux is dat een probleem?
Is niet waar toch?

Je geeft in je eerste posting aan:

Citaat
Mijn schijf was verdeeld als volg:
c (ntfs)windows 40 gb
d (ntfs) diversen 100 gb
e (ntfs) diversen 160 gb

ik heb met pmagig eerst de c partitie verkleind naar 20 gb
Toen de 20 gb die ik over had fat32 geformateerd.
Na opgestart te hebben vanaf de livecd de partitie fat32 verwijderd en de volgende indeling gemaakt (handmatig):
/dev/hdc3      /root (10 gb)
/dev/hdc4      /home (9gb)
/dev/hdc7      swap   (1gb)
En dat zijn er dus in totaal zes!

Gr,
Jim
uh ja dat klopt :/
maar is dat een probleem nee toch?

JimZ

  • Gast
nieuwe install probleem
« Reactie #8 Gepost op: 2007/12/08, 00:43:39 »
Nee, is absoluut geen probleem maar je zei dat je 4 partities had en het zijn er toch echt 6.

En waar tijdens de installatie nou precies je root-bestandssysteem terecht is gekomen is dus een beetje onduidelijk.

Vandaar dat ik eerder al vroeg of je met GParted of zo eens een overzichtje kunt maken van de complete schijfindeling.

Weten we eenmaal waar je  root- en /home-bestandssysteem terecht zijn gekomen dan kun je grub waarschijnlijk wel "repareren" en zo die foutmelding kwijtraken.

Gr,
Jim

Offline bulldozer

  • Lid
    • http://bulldozer.cjb.net
  • Steunpunt: Nee
nieuwe install probleem
« Reactie #9 Gepost op: 2007/12/16, 02:56:18 »
ik heb de partities weer weggehaald en deze unlocated gelaten dit keer en dus niet geformatteerd.
Na een nieuwe kubuntu install werkt nu wel de grub opeens en krijg ik gewoon het grub menu te zien,
nu heb ik alleen nog geen verbinding kunnen maken met het draadloos netwerk.
ik ben in ieder geval een stukje verder.

Offline Gandyman

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
nieuwe install probleem
« Reactie #10 Gepost op: 2007/12/16, 03:28:24 »
Je schiet al lekker op zie ik ....

even ter verduidelijking, je zegt:
Citaat
mijn cdrom zit op ide1 als maste op het eind van de kabel,omdat daar ook een label zit met master.
Op de midelste stekker van de kabels zit een label met slave.
Wanneer je een IDE kabel gebruikt MOET de Master op de middelste stekker en de Slave MOET op de laatste stekker van de kabel.

Ik vind het zeer bizar dat jouw kabel zo gelabelt is, want dit gaat tegen alles in ????

Dit heeft niets met het OS te maken wat je op je systeem gebruikt, echter je kan je Bios aardig in de war schoppen als je dit gaat mixen.

Mocht je niet uitkomen met de kabel hoe de hardware nu in de pc zit hoef je enkelt maar de jumpers om te zetten zodat het wel klopt.

Let ook op dat een IDE kabel 1 stekker heeft die op het moederbord geprikt moet worden.
De 2 stekkers die dicht bij elkaar zitten moeten op de apparaten geprikt worden.
De stekker die op het moederbord MOET zitten heeft tegenwoordig een afwijkende (Blauw) kleur.

Doe je dit niet, krijg je de meest maffe storingen .......

Draadloos netwerk hoeft geen probleem te zijn.
kontroleer eerst of de juiste netwerk adapter gebruikt word.
Laat hem dan zoeken of hij iets vind.
En verbind dan met jouw wireles modem/router

Het handigst is om met een pc die met een kabel verbonden is met die modem/router
instellen dat er geen beveiligingen aan staan.
Wanneer je met jouw pc kan verbinden en alles is naar wens, dan pas beginnen met het wireles netwerk te beveiligen.
Stap gewijs werken dus..
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it.
Microsoft geeft je een raam, Linux geeft je een heel huis :D

Offline summer of 69

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
nieuwe install probleem
« Reactie #11 Gepost op: 2007/12/16, 09:04:40 »
@gandyman
sorry hoor maar volgens mij heb je het verkeerd voor met die ide kabel. De "meestal gekleurde" stekker komt aan de ide poort op het MB.
Het uiteinde is de "master" en de middelste stekker is de "slave". Heb even moeten googlen om een afbeelding te vinden ;)

http://www.pc-treiber.net/reviews/lazy/asrock/fragen/oktober/asrock1.jpg
dierenliefde is onvoorwaardeljk, dierenleed ten zeerste verwerpelijk

Offline bulldozer

  • Lid
    • http://bulldozer.cjb.net
  • Steunpunt: Nee
nieuwe install probleem
« Reactie #12 Gepost op: 2007/12/16, 14:42:14 »
Citaat van: Summer of 69
@gandyman
sorry hoor maar volgens mij heb je het verkeerd voor met die ide kabel. De "meestal gekleurde" stekker komt aan de ide poort op het MB.
Het uiteinde is de "master" en de middelste stekker is de "slave". Heb even moeten googlen om een afbeelding te vinden ;)

http://www.pc-treiber.net/reviews/lazy/asrock/fragen/oktober/asrock1.jpg
het leek me al raar dat ze dit vanuit de fabriek steeds verkeerd labelden

Offline bulldozer

  • Lid
    • http://bulldozer.cjb.net
  • Steunpunt: Nee
nieuwe install probleem
« Reactie #13 Gepost op: 2007/12/16, 14:45:15 »
normaal installeerde ik ubuntu en kon ik met mijn wireless kaartje zo het netwerk vinden,ook andere trouwens,mar nu heb ik kubuntu geinstalleerd,en moet weer een beetje wegwijs worden,maar ik de kaart wel in mijn beheer,maar als ik mijn
normale uitschakel dan schakelt hij hem automatich weer in,in xp werkt het perfect,mischien dat de drivers niet goed zijn ofzow,ik ga wel even googlen ook.

Offline summer of 69

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
nieuwe install probleem
« Reactie #14 Gepost op: 2007/12/16, 15:46:58 »
succes met je wireless, maar daar heb ik hoegenaamd geen ervaring mee. Ik heb alles bekabeld.Werkt tot hiertoe altijd onmiddelijk "out of the box" ;)
dierenliefde is onvoorwaardeljk, dierenleed ten zeerste verwerpelijk

Offline bulldozer

  • Lid
    • http://bulldozer.cjb.net
  • Steunpunt: Nee
nieuwe install probleem
« Reactie #15 Gepost op: 2007/12/16, 17:07:18 »
ja met ubuntu werkte het ook altijd maar vindt kubuntu (met de kde desktop makkelijker)

Offline Gandyman

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
nieuwe install probleem
« Reactie #16 Gepost op: 2007/12/16, 18:50:06 »
Hmmz in dat geval zit het goed.

Ik heb hier een aantal kabels waar het andersom bij is ????????

Heb nog ff getest om de kabel helemaal (fout) erin te stoppen en dan herkend de bios nix meer, dus dat klopte.
Daarna getest door slave en master te verwisselen, bios herkend alles wel, maar het OS gaat over de zeik :P
Ook de live cd.

Goed houd dan de labels aan dan moet het goed gaan.
En zat ik er naast in dit geval.

Hoe dan ook is dit wel iets om op te letten, omdat bijv. Ubuntu met de live cd niet goed werkt en het de installatie in de weg kan zitten.
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it.
Microsoft geeft je een raam, Linux geeft je een heel huis :D

Offline bulldozer

  • Lid
    • http://bulldozer.cjb.net
  • Steunpunt: Nee
nieuwe install probleem
« Reactie #17 Gepost op: 2007/12/18, 19:54:58 »
ik had de dvd gedownload van kubuntu,maar heb er alleen maar ellende mee,ga weer ubuntu erop zetten.