Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Geen enkele rechten  (gelezen 3988 keer)

Offline martijnfc

  • Lid
Geen enkele rechten
« Gepost op: 2007/11/29, 23:04:28 »
Ik heb enige ervaring met vorige versies van Linux, zojuist Ubuntu 7.10 vers geinstalleerd. Ik loop tegen de volgende problemen op;
Ik heb geen system, administration, Users and Groups. Ik kan geen software in of de-installeren, de updatemanager geeft een foutmelding, de schermresolutie nog de beeldfrequentie is aan te passen en ik heb geen toegang tot mijn NTFS schijf. (maar verder doet ie het prima). Vorige versie had ik niet zoveel problemen...waar begin ik?
Dank voor jullie antwoordt.
Martijn.

Offline Pjotr

  • Lid
    • Makkelijke Linuxtips
Geen enkele rechten
« Reactie #1 Gepost op: 2007/11/29, 23:07:11 »
Citaat van: martijnfc
maar verder doet ie het prima
Allemachtig.... Dat zou ik in jouw plek niet zo durven zeggen!  :-)

Corrupte CD gebruikt voor de installatie? Laat de CD zichzelf eens controleren: middelste opstartoptie van de CD: Check CD for defects

Geen enkele rechten
« Reactie #2 Gepost op: 2007/11/29, 23:07:50 »
de terminal is geniaal... met sudo kun je commandos uitvoeren met rootrechten... op die manier kun je ook programmas starten met root rechten... :)

gewoon een beginnetje
...google brengt je ook erg snel verder :)

Offline vanadium

  • Lid
Geen enkele rechten
« Reactie #3 Gepost op: 2007/11/30, 09:17:28 »
Beste Geurt, een promptje openen en dan maar bij gebrek aan beter als root werken: zo werkt het uiteraard niet.

Martijn, het verwondert mij dat je schijnbaar probleemloos een verse installatie hebt kunnen doen van Gutsy, en dat je blijkbaar met een "gecrippelde" installatie opgezadeld zit. Dit lijkt mij hoogst onwaarschijnlijk. Controleer in elk geval je CD zoals Pjotr suggereert, maar ik verwacht niet dat daar het probleem zit.

Zou het kuhnnen een probleem zijn met je root paswoord? Misschien heb je tijdens de installatie per ongeluk een ander root paswoord ingegeven (bijvoorbeeld: capslock stond aan), waardoor je je nu niet meer kan aanmelden als root. Op dat ogenblik kan je uiteraard het systeem niet meer beheren. Alhoewel, dan zou je wel System - Administration - Users and groups moeten hebben als keuze in je menu.

Zu het kunnen dat je niet tot de admin groep behoort? Controleer dat met het commando "id". Je moet tot de groep admin behoren. Misschien is dat om een duistere reden niet het geval, en mogelijk toont Ubuntu de Users and groups keuze niet als je geen lid bent van admin.

Hoe dan ook, als je toch geen root toegang hebt of kunt krijgen (zoe niet weten hoe), denk ik niet dat je veel anders kunt doen dan de schijf goed te controleren, te herinstalleren en goed op mogelijke foutmeldingen of problemen tijdens de installatie te letten.

Geen enkele rechten
« Reactie #4 Gepost op: 2007/11/30, 09:30:49 »
Geurt: Je kunt alleen sudo doen wanneer je lid bent van de admin groep.

Alleen wanneer je lid bent van admin kun je root rechten verkrijgen; dat is het vervelende van het feit dat ubuntu standaard het root account disabled.

Maar er is hoop...

Bij het opstarten kun je in grub (escape drukken tijdens opstarten) parameters toevoegen voor het opstarten. Voeg het volgende toe aan de regel met 'kernel':

init=/bin/bash

Je start dan op met een root-prompt

Je kunt dan jezelf toevoegen aan de admin-groep

adduser [jouw username] admin

Vervolgens type je

reboot

en log je in als jezelf. Nu moet je toegang hebben.

Succes!
Ger.

PS: Heb jij de installatie misschien als een andere user uitgevoerd? Wanneer je met die user inlogt heb je wel admin rechten!!!!
http://www.gerapeldoorn.nl - Freelance Unix/Linux specialist
http://botix.sourceforge.net - Open-source robotica software

Offline martijnfc

  • Lid
Geen enkele rechten
« Reactie #5 Gepost op: 2007/11/30, 12:38:47 »
Ik heb een check gedaan van de CD en inderdaad; 15 fouten gevonden! Ik ben ook verbaasd dat de installatie verder goed ging en dat het , op het eerste gezicht, een werkbaar besturingssysteem leek.
Jongens, dank voor jullie moeite!
Martijn.

Offline Pjotr

  • Lid
    • Makkelijke Linuxtips
Geen enkele rechten
« Reactie #6 Gepost op: 2007/11/30, 19:32:37 »
Mooi!

Tip: brand de nieuwe CD op zo laag mogelijke snelheid.