Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: installatievraag  (gelezen 592 keer)

pieter27

  • Gast
installatievraag
« Gepost op: 2007/11/27, 23:02:50 »
Gisteren heb ik ubuntu met succes geïnstalleerd op mijn nieuwe laptop. Ik had eerst nog wat problemen met partities (te lezen in dit topic: http://forum.ubuntu-nl.org/topic/18636). Uiteindelijk ging het partitioneren binnen vista toch niet en heb ik maar besloten om simpelweg ubuntu op de pc te zetten. Vista heb ik der dus afgezwierd, maar ik heb de opstartpartitie met installatieprul ervan behouden (iets van een 6Gb). Als ik de pc aanzet geeft ie dus de keuze tussen Ubuntu of het installatieprogramma van Vista. Aangezien Vista op school toch nog hier en daar handig zou zijn, lijkt de loutere ubuntu-installatie mss iets te kort door de bocht.

Ik heb dus nu 2partities: eentje waarop de installatieprul van vista (ong 6 Gb) staat en eentje waar ubuntu op staat (140 Gb). Ik dacht de Gparted live cd er nu in te pluggen om dan uiteindelijk 3 partities te bekomen: eentje met de installatieprul van vista, en 2 lege: eentje voor een cleane ubuntu installatie en eentje voor de vista installatie.

Met andere woorden: kan ik er nu de gparted cd insteken, ubuntu eraf zwieren door de partitie waarop ubuntu nu staat in twee te splitsen en daarna vista clean te installeren om daarna over te gaan tot een dualboot? Maak ik dan 1 partitie Ntfs (voor vista) en eentje ext3 (voor ubuntu)(met uiteraard het stukje swap nog).

Omslachtig allemaal, ik weet het, maar ubuntu schreeuwde gisteren ;-).

bedankt!

Offline raggar

  • Lid
    • fietsen naar Tibet
  • Steunpunt: Ja
installatievraag
« Reactie #1 Gepost op: 2007/11/27, 23:15:23 »
Yep, dat kan prima. Geen probleem. Zorg er alleen voor dat je je install partitie niet verwijderd. En misschien als tip. Maak een aparte /home partitie aan (de partitie waar je al je bestanden zet). Dat is gewoon een ext3 partitie en bij de installatie van Ubuntu geef je dan aan dat je die partitie als /home wilt gebruiken.
Voor Ubuntu heb je ongeveer 8gb nodig. De rest kan naar windows en /home.

Ps. vergeet natuurlijk ook je swap partitie niet.

Ps2. Vista moet op een primaire partitie, hou hier rekening mee. Ubuntu en alle andere partities kunnen wel op een extended partitie worden aangemaakt.

pieter27

  • Gast
installatievraag
« Reactie #2 Gepost op: 2007/11/28, 08:49:28 »
Is dat louter aanklikken: die primaire partitie? Of moet ik verder nog ergens op letten?

Offline raggar

  • Lid
    • fietsen naar Tibet
  • Steunpunt: Ja
installatievraag
« Reactie #3 Gepost op: 2007/11/28, 22:51:14 »
De primaire partitie is een gewone partitie, een extended partitie is een partitie die meerdere partities (virituele) in zich kan hebben. Op een schijf kunnen maximaal 4 primaire partities waarvan één een extended kan zijn. Die extended kan dan bestaan uit een (bijna) oneindig aantal virituele partities.

Je kunt dit selecteren in de manual partitie keuze als je een partitie gaat aanmaken.