Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: [OPGELOST] Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie  (gelezen 4042 keer)

robgr

  • Gast
[OPGELOST] Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Gepost op: 2007/11/18, 14:17:45 »
Zojuist Ubuntu Gutsy geïnstalleerd op mijn laptop (IBM Thinkpad T20 met 256MB intern geheugen en 12 GB harddisk, single boot mode)
Daarvoor had ik Suse 10 er op maar dat was nogal traag. Omdat Suse met Reiser werkt en Ubuntu met Ext3 heb ik handmatig de hele schijf geformatteerd als Ext3 en daarna Ubuntu geïnstalleerd. Omdat ik de enige gebruiker ben, heb ik de schijf in zijn geheel en automatisch in laten delen.

Na een aantal problemen is het mij gelukt de installatie tot een goed einde te brengen, maar bij het opstarten voor de 1e boot vanaf de harddisk kwam een mededeling van Grub
Loading stage 1.5
press escape to enter the menu: 0

Daarna het Ubuntu splash scherm, waarin de voortgangs balk helemaal vol loopt . Daana verdwijnt het splash scherm en klinkt er even een soort trom roffeltje en vervolgens blijf ik met een volledig grijs/zwart scherm achter (de verlichting brandt, maar er worden geen tekens geprojecteerd).

Verder is er geen cursor, en ook kan ik via crtl-alt niet in een terminal komen.

Het enige wat lukt, is via de powerswitch een cold-turkey powerdown forceren.

Als ik nu weet opstart en via Grub en escape de recovery mode kies, loopt de boot wel door en start er op een gegeven moment een commandline of terminal, waarin ik als root wordt aangemerkt .
Als ik dan startx  intik, komt er een waarschuwingsbox: “this session is running as a privileged user
« Laatst bewerkt op: 2009/03/21, 15:03:50 door robgr »

Offline Prosper

  • Forumteam
  • Steunpunt: Nee
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #1 Gepost op: 2007/11/20, 21:18:28 »
256 MB is wel limiet, limiet om goed Gutsy te kunnen draaien...
Ben absoluut geen specialist, maar als je een gewone opstart doet en je komt in dat grijs scherm, probeer dan eens CTRL+ALT+Backspace...  Dat zou je grafische omgeving moeten herstarten.
Omwille van de besparingen hebben ze het licht aan het eind van de tunnel ook uitgedaan...

robgr

  • Gast
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #2 Gepost op: 2007/11/21, 21:03:05 »
Dank je wel voor je reactie, Prosper.

Ik heb er zaterdag pas tijd voormaar ik zal je op de hoogte houden.

Groet,

Rob

Offline Pjotr

  • Lid
    • http://sites.google.com/site/computertip
  • Steunpunt: Nee
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #3 Gepost op: 2007/11/21, 21:16:18 »
Als er een videokaartje in zit met gedeeld geheugen (vaak zo bij laptops), dan heb je geen 256 MB beschikbaar voor Gutsy.... Prik er eens wat geheugen bij?

Offline kebabfish

  • Lid
  • Steunpunt: Ja
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #4 Gepost op: 2007/11/21, 23:34:18 »
Of koppel al je usb-apparatuur los, werkte bij mij wel :) Maar extra geheugen is natuurlijk ook nooit weg.

edit: lees net pas goed je hele probleem, toch wat anders dan ik had. Maar het kan nooit kwaad om deze oplossing te proberen.

robgr

  • Gast
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #5 Gepost op: 2007/11/22, 21:02:20 »
Hallo, (en in volgorde van ontvangen reacties:)

Crtl+Alt+backspace brengt geen nieuwe levensvormen naar boven.

Ik heb alleUSB en wireless  en RJ-45 netwerk rimram bewus niet ingeplugd. Alleen de muis, de voeding en een schietgebedje.

Het beeld blijft als volgt:
IBM-logo
Grijs scherm
1 korte piep
Tekst: Starting: Bios fails cutoff, etc (Jawel ik weet het, BIOS is toe oud voor APCI ondersteuning, vandaa.r)
Ubuntu splash screen met balk die netjes helemaal volloopt
tenslotte: grijs scherm en geen enkele mogelijkheid om verder iets te activeren (ondanks ^+ALt+bs).

Ik ga nu maar eens wat geheugen bij prikken.

Waarom ik dat ik dat nog niet eerder heb gedaan?  

Redhat 7 liep zonder problemen
Deb woody liep zonder problemen
Suse 10 installeerde zonder problemen, alleen liep het te traag voor mij (Ik ben ook niet gauw tevreden ;-)
Omdat zelfs iets logs als Suse er op draide is het noooit bij mij opgekomen dat 256 MB een bottleneck zou kunnnen zijn. Bovendien leek het mij uit de Ubuntu webpage dat het zou moeten kunnen.

Wordt vervolgd

Rob

robgr

  • Gast
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #6 Gepost op: 2007/11/22, 21:04:12 »
Met excuses voor de typo's, maar dit moest even snel en ik ben moe...

Offline G. Schrijvers

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #7 Gepost op: 2007/11/22, 21:29:14 »
Je kunt misschien is Xubuntu 7.10 of Fluxbuntu is proberen.
Deze hebben minder resources nodig, maar ja kan er wel evenveel op doen :P


mvg GGS1988
Grtz GGS1988

Laptop: Packard Bell: Easynote MX 65 100    :   Debian Edge (32-bit) (Test-server)
Laptop: Dell XPS 1530                               :   Ubuntu 8.10 (64-bit)
Desktop: AMD 6000, HD3870, 4GB DDR2        :   Ubuntu 8.04 (64-bit)

robgr

  • Gast
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #8 Gepost op: 2007/12/02, 12:37:40 »
Ben intussen op jacht neer ander geheugen gegaan, maar dat is geen optie:  ik moet alles vervangen want er zitten 2 slots in met 128Mb in ieder slot.
Bovendien is het bijna niet te krijgen (PC-100) en schreeuwend duur.

Omdat Flubuntu hetzelfde resultaatgeeft als de andere Buntu's heb ik de indruk dat de X-server niet wil starten of de videokaart niet herkent, maar omdat het ding volkomen autistisch is op het moment dat het de istall niet verder loppt, moet ik even kijken hoe ik dit verder op kan lossen.

Overigens lijkt het me vreemd dat de videokaartniet herkend zou zworden want ik denk niet dat ik de eerste ben met een IBM T20

Als ik wat meer tijd heb ga ik wel weer verder klooien aan deze uitdaging.

Tot een volgende keer

Rob

gekky29

  • Gast
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #9 Gepost op: 2007/12/02, 12:50:03 »
Citaat
Bovendien is het bijna niet te krijgen (PC-100) en schreeuwend duur.
valt wel mee

http://www.informatique.nl/cgi-bin/iqshop.cgi?M=ART&G=175

Offline mcgyver

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #10 Gepost op: 2007/12/02, 15:10:38 »
Hoi Rob,

Enkele mogelijke oplossingen:

1 Probeer het met de alternate cd in plaats van de live cd (kon niet uitmaken of je dat had gedaan)

2 Koop je geheugen op de marktplaats. Veel goedkoper en even goed.

3 Die IBM's hebben vaak ATI grafische kaarten. Die kunnen problemen geven. Hoe zit dat bij jou?

4 Laat Ubuntu voortaan het formatteren doen (heeft met dit probleem waarschijnlijk niet veel te maken).

Offline SeySayux

  • Lid
    • SeySayux.net
  • Steunpunt: Nee
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #11 Gepost op: 2007/12/02, 17:50:37 »
De live cd werkte wel?
Je hoort een trommelgeroffel? Dat betekent datt GDM toch wel is gestart.
En 256 MB is nog wel genoeg hoor. Ik heb ook een thinkpad (A/T/X series, welk model precies weet ik niet) met 256 mb ram en 18.6 GB harddrive. Kubuntu Gutsy (heeft volgens de officiele cd van canonical 384 mb nodig) draait perfect.

- SeySayux
I use a Unix-based system, that means I'll get laid as often as I have to reboot.
LibSylph
SeySayux.net

robgr

  • Gast
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #12 Gepost op: 2007/12/15, 09:47:37 »
Na enige drukte (die niets met mijn laptob-perikelen te maken had):



Re: Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie

Gekky:
    Bovendien is het bijna niet te krijgen (PC-100) en schreeuwend duur.

valt wel mee

Ehhhh - 114 Euri's voor 1x 256MB? voor een hobby projectje zonder gegarandeerd succes moeilijk te verantwoorden tegenover de anderen hier in huis...

Mcgyver:
1 - Alternate heb ik ook geprobeerd, maar geeft bij opstarten eact hetzelfde resultaat

2 - Ik ben ervan overtuigd dat het niet in de hoeveelheid geheugen zit, omdat zelfs een bloated Suse 10.2 zonder enig probleem opstart. Het is alleen verrekte traag, maar dat ligt niet aan Suse.

Ik geloof heilig dat het een hardware herkennings probleem is.

3 -Grafische kaart is volgens mij een Virge S3, en ik ben nog aan het zoeken naar een geneeswijze.

4. Zal ik doen tenzij hij allles in één partitie gooit.

SeySayux:
Inderdaad tromgeroffel, maar geen scherm, wat ik ook probeer. Alleen spraakbesturing nog niet geprobeerd :-)

In het ALgemeen: Ik heb ointussen ook nog DSL en Debris geprobeerd. Die starten van een live CD wel op  en laten zich ook installeren zonder grijze-schermen-narigheid, maar de distro's op zich vertonen nog te veel onvolkomenheden voor dagelijks gebruik.

In ieder geval, iedereen bedankt voor het meedenken.

Ik ga weer verder zoeken (Is toch geen wer voor buiten zijn :-)

Groet,

Rob

Offline mcgyver

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #13 Gepost op: 2007/12/15, 10:31:58 »
nu ik het  terug lees:

bijna zeker videokaart of geheugen. Geheugen kan je checken door de Xubuntu alternate cd te gebruiken. Als die het ook niet doet is het vermoedelijk de videokaart. gebruik een herschrijfbare cd want ik kan begrijpen dat je baalt als je steeds een andere cd moet branden zonder resultaat.

Hou ons op de hoogte. Ook hier komen we denk ik wel uit.

robgr

  • Gast
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #14 Gepost op: 2007/12/15, 20:33:55 »
Hallo Mac

Is volgens mij videokaart, want het geheugen heb ik al een paar keer getest en dat is altijd in order.

Het verbaast me alleen, want op zich is de videokaart oké, gezien mijn uitstapjes naar Suse, DSL en Debris, die allemaal wel draaien.
Bovendien zijn die S3 kaarten uit 1999 al zodanig oud dat, als mijn klacht iets structureels zou zijn, er of inmiddels drivers voor zouden zijn, of dat dit een bekend fenomeen zou zijn.

We spitten dus nog even verder. Zien wat het oplevert.

Groet,

Rob

Offline mcgyver

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #15 Gepost op: 2007/12/16, 10:56:17 »
Ik bedoel niet dat je geheugen defect is, maar dat er te weinig geheugen is tijdens de installatie waardoor sommige dingen in de soep lopen.

Probeer eens aanmelden in "save mode" (tweede optie in de rij)

Doe vervolgens in de terminal (na inloggen)


sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

kies bij driver "vesa". Ga voor de rest akoord met alle voorstellen die je gedaan worden. Als enter niet werkt, doe dan eerst tab en dan enter.

Zou kunnen dat je dan niet de juiste driver hebt, maar dan kom je wel een stapje verder.

Vervolgens opnieuw opstarten en dan proberen weer gewoon in te loggen.

edit: Beetje gegoogled:

Schijnt wel bekend probleem te zijn. Weet niet of iets hier https://launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-video-s3/+bug/33504

helpt? Is ongeveer wat ik aanraadde (VESA) om alvast op te starten, daarna kan je verder.

robgr

  • Gast
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #16 Gepost op: 2007/12/16, 21:45:39 »
Hallo Mac,

Safe mode zal ik proberen, maar eest zal ik het hele spul opnieuw moeten installeren

Ik ben na enig spitwerk ook nog wat te weten gekomen op de volgende link: http://mr.uue.org/gnulinux/t20/
S3 schijnt dus toch een beetje een reputatie te hebben...


Sudo is een beetje een probleem, omdat wanneer het opstarten vastloopt, het ding niet meer benaderbaar is.
Geen terminal, en ik kan me voorstelllen dat je met een reddingscd wel bestanden aan kunt passen, maar ik weet niet of  reconfigure dan werkt.

Zal ik eens uitproberen, maar ik weet niet wanneer ik daar toe kom (waarschijnlijk pas komend weekeinde)

In ieder geval bedankt voorde hulp en een  prettige avond toe gewenst. Ik hou je op de hoogte.

Groet,

Rob

Offline mcgyver

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #17 Gepost op: 2007/12/16, 22:44:03 »
Ok, heet trouwens recovery mode. Kon het woord even niet vinden.

Offline Gandyman

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #18 Gepost op: 2007/12/16, 23:39:55 »
Citaat
Ehhhh - 114 Euri's voor 1x 256MB? voor een hobby projectje zonder gegarandeerd succes moeilijk te verantwoorden tegenover de anderen hier in huis...
Ik dacht dat ik een linkje voorbij zag komen, erop klikkende ( nieuwsgierig als ik ben ) zag ik toch iets anders ???

ff doorklikend zie ik toch duidelijk een 512 staan voor 49 euri ???
http://www.informatique.nl/cgi-bin/iqshop.cgi?M=I&A=130088

of ben ik nu abuis ???
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it.
Microsoft geeft je een raam, Linux geeft je een heel huis :D

wimc

  • Gast
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #19 Gepost op: 2007/12/17, 10:20:34 »
Hallo allen,

Even deze discussie doorgelezen en ik heb net hetzelfde probleem op mijn HP laptop met 768 MB ram.
Ook al van alles geprobeerd en het enige wat tot nu toe helpt is het volgende:

1. opstarten in veilige modus, zodat je na enige tijd een prompt krijgt.
2. dan tik je "telinit 5" (zonder de aanhalingstekens :-)  (zo ga je naar multi-user mode met netwerkconnectie)
3. dan krijg ik wel het login-scherm en kan gewoon werken
4. eerlijkheidshalve vermelden dat de laptop op die manier mijn cd-writer niet herkent.
5. de oplossing heb ik ook gekregen en niet zelf verzonnen.
6. ik hoop dat er hier of bij een ubuntu-update ooit wel een tréffelijke oplossing uit de bus komt.

Veel succes ermee,
- Wimc -

robgr

  • Gast
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #20 Gepost op: 2007/12/23, 12:38:07 »
Gandyman: 49 euri's voor 512 Mb is desktop geheugen . Voor een laptop is het allemaal wat kleinenr en prijziger. Bovendien is PC-100 oud en schaars.

Mac, Ik heb inmiddels Ubuntu 7.10 weer geïnstalleerd. Het gaf in het begin een aantal keren het bekende "geen desktop" fenomeen, maar op een gegeven moment startte hij toch op een normale manier op. Weliswaar in de OEM installatie mode, maar voorlopig ben ik weer een stapje verder.
Ik ga maar eens kijken wat ik reconfig kan uitrichten - of aanrichten

Alleen bij volgende keren opstarten liep de sessie weer niet door. Het doet wat dat betreft allemaal nogal onvoorspelbaar aan.
k ga hier weer verder mee stoeien en proberen een soort van stabiel van te maken..

Wimc: Bedankt voor je tips . Ik ga eerst verder met wat Mac me aanheeft geraden en als dat me niet verder brengt kan ik altijd kijken hoe ver ik kom met jouw tips, al lijkt het me niet normaal dat je CD-writer niet wordt herkend.

Ik had de 18e al een antwoordje gepost, maar dat is kennelijk "verzopen". Sorry.

Allemaal bedankt voor jullie reactie en tot de volgend keer. Fijne kerstdagen en een gezond en gelukkig 2008

Rob

Offline SeySayux

  • Lid
    • SeySayux.net
  • Steunpunt: Nee
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #21 Gepost op: 2007/12/23, 12:55:37 »
De beste manier om te testen of er iets fout is met je geheugen is niet memtest86. Nee, je moet kernels compileren :). Een kernel compileren duurt hier ongeveer een half uur. (256 mb ram, 3 GHz, in een VM). Dus compileer eens een kerneltje of 6-8... Voor de afwisseling kan je Glibc of GCC compileren...

- SeySayux
I use a Unix-based system, that means I'll get laid as often as I have to reboot.
LibSylph
SeySayux.net

robgr

  • Gast
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #22 Gepost op: 2007/12/24, 11:54:00 »
SeySayux:
Je ziet me kennelijk voor vol aan.... Ik ben een beginneling die zichzelf door een stapel Linux documentatie probeert te vechten. Kernel compilatie is iets waarvan ik wel eens gehoord heb, maar geen flauw vermoeden hoe dat in zijn werk gaat. - Ik heb geen enkele IT achtergrond. Alle pratische keenis die ik heb opgedaan is door het vechten met onwillige systemen. (Overigens wel leerzaaam :-) )

Eider

  • Gast
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #23 Gepost op: 2007/12/24, 11:58:06 »
Hier kun je informatie vinden over kernel compiler:
http://wiki.nedlinux.nl/index.php?page=LinuxKernelCompileren

robgr

  • Gast
Ubuntu 7.10 geeft geen desktop na installatie
« Reactie #24 Gepost op: 2007/12/28, 12:43:47 »
Hallo allemaal

wimc:
Opstarten in veilige mode en telinit 5 brengt me precies even ver als  de andere manieren van inloggen. Toch bedankt voor het meedenken, want dit heeft de andere mogelijkheden om in te loggen weer eens vers in mijn herinnering geplaatst


mcgyver:
Inmiddels heb ik zowel de safe mode of veilige modus (tweede optie uit het grafische inlogscherm) als de recovery mode (Escape tijdens het laden van Grub ) geprobeerd.

Het rare is, dat  het na de 2e keer installeren van Gutsy regelmatig gebeurt dat tijdens de eerste keer opstarten  het scherm zwart blijft.
(Eigenlijk is grijs een betere benaming, want het wordt wel aangestuurd. Als ik de helderheid "opdraai", zie je veranderingen. De grondkleur wordt dan steeds lichter grijs. Maar ik dwaal af.)
Tijdens het opstarten hoor ik wel een tromroffeltje, hoewel er niets te zien valt.
Het enige wat ik dan kan doen is de powerswitch vasthouden tot de netspanning wordt afgeschakeld.
Als ik weer de netschakelaar indruk om op te starten, verloopt de hele start vaak -maar niet altijd- vlekkeloos:
De grondkleur verspringt naar een soort lichtbruin, even later klinkt het bekende tromroffeltje, weer wat later komt er nog een muziekje en verschijnen de box voor de naam en daarna de box voor het wachtwoord.
Als ik dan de juiste naam en wachtwoord ingeef, verloopt het hele aanlogproces ook vlekkeloos en kan ik mijn gang gaan.

Jouw hint om sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg + VESA uit te voeren heeft wel als resultaat gehad dat tijdens het opstarten een kleiner lettertype werd weergegeven. Ook werd een kleiner deel van het scherm gebruikt. (Eigenlijk zag het er uit of het hele scherm in een hogere resolutie was ingesteld.)

Verder krijg ik tijdens het opstarten 2 meldingen die signaleren dat er niets niet helemaal gaat zoals het hoort:
ACPI BIOS Age 1999 fails cutoff 2000. acpi=force required to enable ACPI.
Ik denk dat ik dit als een opstart-parameter in GRUB moet meegeven. Ga ik binnenkort mee experimenteren.
Inmiddels heb ik mijn BIOS ge-updated en desondanks blijft de melding komen.....
Dus nu maar proberen mijn /boot/grub/menu.lst file te updaten met acpi=force
--------------------
De 2e is: PIIX4_symbus 0000:00:07.3 This module may corrupt your serial eeprom! Refused to load module. (Ik denk dat ik dit maar niet zal forceren, aangezien de piix4 de SMbusdriver is en er een hoop narigheid inde vorm van een onbruikbaar systeem ontstaat als dit verkeerd gaat.  Wordt op fora voor gewaraschuwd)

SeySayux en Eider: Ik ga eerst wel eens wat lezen over kernel compilatie voordat ik nieuwe domheden ga uithalen voor ik de schade van voorgaande heb hersteld. :-)

Wordt (wederom) vervolgd

Groet,

Rob