Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.  (gelezen 3635 keer)

chrisschuur

  • Gast
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Gepost op: 2007/11/17, 22:12:56 »
Ik heb Ubuntu-7.10 geinstalleerd naast WindowsXP. Na het installeren had ik twee problemen:
Probleem 1.
 Layout van toetsenbord klopte niet.
Probleem 2.
 Geen toegang tot internet en e-mail.
Probleem 1 heb ik op kunnen lossen. Daarna teruggeschakelt naar XP om daar alle informatie over internet/e-mail-instelling bijelkaar te zoeken.
Toen weer terug naar Ubuntu en daar bleek dat Ubuntu zeer traag was geworden. het signaallampje op de harddisk liet zien dat deze nauwelijks aangsproken werd.
Op een gegeven moment verscheen een scherm dat er problemen waren met een of ander Gnome-programma en werd de vraag gesteld of dat uitgeschakeld moest worden. Dit met 'ja' beantwoord maar in de verwarring vergeten de naam van het programma te noteren.
Om een idee te geven van de huidige reactiesnelheid van het systeem.
Als het keuzemenu langs de bovenbalk eindelijk toegankelijk is en bijv. OpenOffice gestart kan worden dan duurt het 4 minuten voordat een scherm met een wit vel verschijnt. Als na het afsluiten van OpenOffice, dit programma weer gestart wordt, dan duurt het ca. 1 minuut voordat een scherm met een wit vel verschijnt.
Wat kan hier aan de hand zijn.

Offline Soul-Sing

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #1 Gepost op: 2007/11/17, 22:36:46 »
heb je java geinstalleerd?
: http://www.ubuntu-nl.org/documentatie/multimedia/multimedia_installeren/
hoeveel geheugen heeft je systeem?

chrisschuur

  • Gast
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #2 Gepost op: 2007/11/18, 11:43:25 »
Dag leoquant,
Hartelijk dank voor je reactie.
Voor de installatie heb ik alleen de 'live CD' gebruikt. Bij het rondneuzen in Ubuntu ben ik wel de map 'Java' tegegekomen. Ik weet niet of dat betekent dat dus Java geinstalleerd is. Voor de installatie van Ubuntu had ik het werkgeheugen vergroot van 128 KByte naar 512KByte. De vertraging van mijn Ubuntu trad pas op twee weken na de installatie. Voordien viel mij juist op hoe snel het was.

Offline J de vries

  • Lid
    • http://ubuntu-bits.blogspot.com/
  • Steunpunt: Nee
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #3 Gepost op: 2007/11/18, 13:26:49 »
Als je Ubuntu traag is, draai dan het programma 'top' eens in je terminal om te zien of er een " grootverbruiker"  op de achtergond meedraait.
Top start je met de opdracht top.

chrisschuur

  • Gast
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #4 Gepost op: 2007/11/18, 18:35:17 »
Dag deFrysk,
Hartelijk dank voor je reactie.
Ook op het terminalvenster moest ik weer lang wachten.
Ik heb 'top' gestart en even later starte ik OpenOffice Tekstverwerker.
De reactie van 'top' zie je hieronder.


chrisschuur@chrisschuur-desktop:~$ top
top - 18:07:12 up 10 min,  2 users,  load average: 0.01, 0.15, 0.14
top - 18:08:32 up 11 min,  2 users,  load average: 0.00, 0.11, 0.12
Tasks:  96 total,   1 running,  95 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
Cpu(s):  3.0%us,  1.0%sy,  0.0%ni, 96.0%id,  0.0%wa,  0.0%hi,  0.0%si,  0.0%st
Mem:    515840k total,   372008k used,   143832k free,    55212k buffers
Swap:  1485972k total,        0k used,  1485972k free,   192900k cached

  PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND                                                        
top - 18:08:37 up 11 min,  2 users,  load average: 0.00, 0.11, 0.12
top - 18:08:40 up 11 min,  2 users,  load average: 0.00, 0.10, 0.12
Tasks:  96 total,   3 running,  93 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
Cpu(s):  4.0%us,  0.7%sy,  0.0%ni, 95.3%id,  0.0%wa,  0.0%hi,  0.0%si,  0.0%st
Mem:    515840k total,   372068k used,   143772k free,    55228k buffers
Swap:  1485972k total,        0k used,  1485972k free,   192908k cached

  PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND            
 4929 root      16   0  162m  11m 5552 R  1.7  2.3   0:05.71 Xorg              
 5171 chrissch  16   0 17824  10m 7476 R  1.0  2.0   0:00.58 metacity          
 5461 chrissch  15   0 91832  21m  11m S  0.7  4.2   0:00.83 gnome-terminal    
 5173 chrissch  15   0 42588  17m  12m S  0.3  3.4   0:01.52 gnome-panel        
top - 18:08:40 up 11 min,  2 users,  load average: 0.00, 0.10, 0.12
Tasks:  96 total,   2 running,  94 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
Cpu(s): 58.3%us,  0.0%sy,  0.0%ni, 41.7%id,  0.0%wa,  0.0%hi,  0.0%si,  0.0%st
Mem:    515840k total,   372068k used,   143772k free,    55228k buffers
Swap:  1485972k total,        0k used,  1485972k free,   192908k cached
    4 root      34  19     0    0    0 S  0.0  0.0   0:00.01 ksoftirqd/0        
  PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND            
 4929 root      16   0  162m  11m 5552 R 40.7  2.3   0:05.76 Xorg              
 5171 chrissch  15   0 17824  10m 7476 S 16.3  2.0   0:00.60 metacity          
    1 root      18   0  2948 1852  532 S  0.0  0.4   0:01.10 init              
top - 18:08:40 up 11 min,  2 users,  load average: 0.00, 0.10, 0.12
Tasks:  96 total,   3 running,  93 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
Cpu(s): 87.5%us, 12.5%sy,  0.0%ni,  0.0%id,  0.0%wa,  0.0%hi,  0.0%si,  0.0%st
Mem:    515840k total,   372068k used,   143772k free,    55228k buffers
Swap:  1485972k total,        0k used,  1485972k free,   192916k cached

  PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND            
 4929 root      16   0  162m  11m 5552 R 53.5  2.3   0:05.80 Xorg              
 5171 chrissch  15   0 17824  10m 7476 S 26.7  2.0   0:00.62 metacity          
 5507 chrissch  15   0  2360 1144  876 R 13.4  0.2   0:00.32 top                
top - 18:08:40 up 11 min,  2 users,  load average: 0.00, 0.10, 0.12
top - 18:08:40 up 11 min,  2 users,  load average: 0.00, 0.10, 0.12
top - 18:08:40 up 11 min,  2 users,  load average: 0.00, 0.10, 0.12
top - 18:14:33 up 17 min,  2 users,  load average: 0.11, 0.08, 0.09
Tasks:  98 total,   1 running,  97 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
Cpu(s):  9.3%us,  1.0%sy,  0.0%ni, 89.7%id,  0.0%wa,  0.0%hi,  0.0%si,  0.0%st
Mem:    515840k total,   477764k used,    38076k free,    56016k buffers
Swap:  1485972k total,        0k used,  1485972k free,   283076k cached

Ik begrijp een klein beetje van wat 'top' zegt over de toestand en het lijkt me niet verontrustend.

Offline SWAT

  • Administrator
    • http://www.schauenburg.nl/
  • Steunpunt: Nee
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #5 Gepost op: 2007/11/18, 23:57:21 »
Wat voor hardware heb je (RAM/CPU/Graphics etc.) en draai je Compiz?

chrisschuur

  • Gast
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #6 Gepost op: 2007/11/19, 11:29:48 »
Dag Swat,
512MB DDR1 400MHz, AMD Athlon, GeForce FX5200. Ik heb geen flauw idee wat Compiz is!

Offline Soul-Sing

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #7 Gepost op: 2007/11/19, 11:38:55 »
ga eens naar systeem: voorkeuren: uiterlijk: desktopeffects. zet die eens uit.
heb dan nog problemen?
je hebt de 32bit versie van ubuntu geinstalleerd toch?

chrisschuur

  • Gast
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #8 Gepost op: 2007/11/21, 15:00:12 »
Dag leoquant,
Systeem/voorkeuren/uiterlijk/desktopeffects was al uitgeschakeld in de zin dat het tot het allereenvoudigste was teruggebracht. Ja, ik de 32-bits versie geinstalleerd. Ik kom steeds dichter bij het besluit om Ubuntu-7.10 opnieuw te installeren alhoewel ik daar tegenop zie! Bedankt voor de hulp zover.

Offline Soul-Sing

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #9 Gepost op: 2007/11/21, 15:53:54 »
maar schakel het eens echt uit. kijken of je dan van je problemen af bent.
kijk eens bij procesbeheer: vink alle processen aan. welk proces maakt overuren? (systeem: beheer: systeemmonitor: processen)

Offline Dave

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #10 Gepost op: 2007/11/21, 17:18:46 »
met een aparte home partitie is een nieuwe installatie fluitje van een cent eigenlijk.
uurtje werk.

Offline Dr. Horrible

  • Lid
    • http://www.vincentkriek.nl
  • Steunpunt: Nee
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #11 Gepost op: 2007/11/21, 17:34:26 »
Een uur is nog lang:P Ik speel veel met mijn systeem dus ik ben er erg behendig in geworden.

Offline Dave

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #12 Gepost op: 2007/11/21, 20:34:24 »
ja oke tmeeste is ff wachten.
Dan nog updates binnen halen en je eigen voorkeurs software installeren en het media gedoe op orde.

hersenspinsel

  • Gast
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #13 Gepost op: 2007/12/06, 19:50:08 »
Hey Ubunteros,

Nog ne vraagske:
De traagheid van vista heeft mij helemaal overhaald om over te schakelen naar Ubuntu.
Het zou veel sneller moeten zijn.
Maar dat lijkt mij toch niet zo te zijn...
Bij vista duurt het ongeveer 15sec voor ik kan inloggen en dan nog es 30 sec voor alles geladen is.
Bij ubuntu duurt het al TWEE (!!) minuten vooraleer ik in kan loggen.  (heel de tid zwart beeld trouwens), na het inloggen duurt het dan nog zo'n 15 sec vooraleer alles geladen is.
Dat vind ik wel een beetje jammer.  
En ik denk niet dat het aan de pc zelf ligt.... Namelijk: 2048mb 1.7ghz IntelCeleron 120gb
Toch geen trage bak lijkt mij??


Ik zou graag alles als een trein laten lopen, zodat ik mij dan volledig op het tweaken kan richten.


Thx
Steven

PS: ondanks de probleempjes die ik al gehad heb, blijf ik zeggen: UBUNTU RULEZ!! En ik zal blij zijn als ik het wat onder de knieën krijg. ;)

tuxido_devito

  • Gast
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #14 Gepost op: 2007/12/06, 23:22:57 »
Ik ben niet de enige die dit heeft gehad :)

WAT BIJ BIJ HIELP:

Het probleem bij mij was dat Ubuntu verbinding wou hebben (updates of applet weet ik veel) met internet terwijl dat niet beschikbaar was. Heb je internet er in geplugd en geconfigureerd? Draai dan alle updates en see if it works...

hersenspinsel

  • Gast
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #15 Gepost op: 2007/12/06, 23:28:00 »
Citaat van: tuxido_devito
Ik ben niet de enige die dit heeft gehad :)

WAT BIJ BIJ HIELP:

Het probleem bij mij was dat Ubuntu verbinding wou hebben (updates of applet weet ik veel) met internet terwijl dat niet beschikbaar was. Heb je internet er in geplugd en geconfigureerd? Draai dan alle updates en see if it works...
Mijn pc loopt verder als een trein, enkel de opstart duurt veels te lang.
Ik las heir ergens dat een minuutje in een leven niet zo lang is.  Maar wees nou eerlijk, waarom een supersnelle pc hebben als ubuntu nog trager OPSTART als windows.
Verder werkt zowat alles, zelfs draadloos internet, was op twee minuten gefikst.
Alleen wil de java al wel eens moeilijk doen. :S

Maar toch bedankt.
Ik hang nu mijn lappie aan de haak en ik ga dromen van hoe ik het best mijn ubuntus leer.

Grtz
Steven

Offline Johan van Dijk

  • Administrator
    • johanvandijk
  • Steunpunt: Nee
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #16 Gepost op: 2007/12/07, 03:05:43 »
Citaat van: hersenspinsel
Hey Ubunteros,

Nog ne vraagske:
De traagheid van vista heeft mij helemaal overhaald om over te schakelen naar Ubuntu.
Het zou veel sneller moeten zijn.
Maar dat lijkt mij toch niet zo te zijn...
Bij vista duurt het ongeveer 15sec voor ik kan inloggen en dan nog es 30 sec voor alles geladen is.
Bij ubuntu duurt het al TWEE (!!) minuten vooraleer ik in kan loggen.  (heel de tid zwart beeld trouwens), na het inloggen duurt het dan nog zo'n 15 sec vooraleer alles geladen is.
Dat vind ik wel een beetje jammer.  
En ik denk niet dat het aan de pc zelf ligt.... Namelijk: 2048mb 1.7ghz IntelCeleron 120gb
Toch geen trage bak lijkt mij??


Ik zou graag alles als een trein laten lopen, zodat ik mij dan volledig op het tweaken kan richten.


Thx
Steven

PS: ondanks de probleempjes die ik al gehad heb, blijf ik zeggen: UBUNTU RULEZ!! En ik zal blij zijn als ik het wat onder de knieën krijg. ;)
Dat komt door een fout in de splash screen.
Dit is gelukkig makkelijk op te lossen.
Open een terminalvenster en voer het volgende commando in:
gksudo gedit /etc/usplash.conf
Verander de resolutie in 1024x768 of een andere resolutie die je monitor wel aankan.
Na het opslaan moet je nog 1 commando uitvoeren:
sudo update-initramfs -u

Hierna zal het opstarten (en afsluiten) een stuk sneller gaan en zie je wel een mooie Ubuntu afbeelding ipv een zwart scherm.

hersenspinsel

  • Gast
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #17 Gepost op: 2007/12/07, 04:13:15 »
Thx Johan.
Het is mij gelukt.  Nu doet ie er 15 secondjes over voor ik kan inloggen en dan nog es 15 sec voor alles opgestart is... ;) en geen zwart beeld meer, maar een mooi ubuntu balkje.

Mijn dank is groot voor het verhelpen van een van de vele euvels die ik nog ga tegenkomen in de fantastische wereld van Ubuntu.

Grtz
Steven

wouter1974

  • Gast
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #18 Gepost op: 2007/12/07, 13:26:46 »
Ik heb dat ook, dat ie bij het opstarten heel lang een zwart scherm geeft.  Hoe kan ik te weten komen wat de standaard resolutie is in ubuntu en hoe kom ik te weten welke resolutie het moet zijn, ik heb namelijk een breedbeeld scherm laptop om het zo maar te zeggen en die resolutie is afwijkend...

Update: ik heb al gevonden dat ie nu op 1280 keer 1024 staat, naar wat moet ik hem nu veranderen zodat ie ook snel opstart?

hersenspinsel

  • Gast
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #19 Gepost op: 2007/12/07, 13:47:38 »
Citaat van: wouter1974
Ik heb dat ook, dat ie bij het opstarten heel lang een zwart scherm geeft.  Hoe kan ik te weten komen wat de standaard resolutie is in ubuntu en hoe kom ik te weten welke resolutie het moet zijn, ik heb namelijk een breedbeeld scherm laptop om het zo maar te zeggen en die resolutie is afwijkend...

Update: ik heb al gevonden dat ie nu op 1280 keer 1024 staat, naar wat moet ik hem nu veranderen zodat ie ook snel opstart?
Ik had dat probleem ook, geen idee wat de resolutie van mijn scherm is.
Heb dus gewoon "standaard" die 1024x768  genomen en dan nog effe dat tweede commando ingegeven om te updaten, effe rebooten en kees is klaar.

;)

Offline siegi

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #20 Gepost op: 2007/12/07, 13:53:59 »
@wouter  een laptop breedbeeld is in veel gevallen 1280x800
maar 1024x768 werkt ook bv

wouter1974

  • Gast
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #21 Gepost op: 2007/12/07, 15:28:16 »
Ojee ik heb de veranderingen doorgevoerd en wil herstarten maar nu komt hij met de foutmelding

starting up....
[ 16.509714] Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0.0).

Ik kan niks doen, zelfs niet uitzetten. Wat zijn mijn opties?

Update: heb geprobeerd in recovery modus op te starten om zo dan de veranderingen ongedaan te maken maar dat wil ie ook niet, geeft wederom dezelfde foutmelding.

wouter1974

  • Gast
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #22 Gepost op: 2007/12/07, 16:58:42 »
hm heb zo het idee dat ik de boel maar weer eens moet gaan herinstalleren?
alle topics die ik lees over kernel panic draaien op de duur op een herinstallatie uit?

Is mijn systeem dan helemaal vastgelopen omdat ik mijn resolutie aanpas?

Offline siegi

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #23 Gepost op: 2007/12/07, 17:04:34 »
Hij vind je root filesystem niet.  Lijkt me een rare error als je alleen maar de resolutie hebt aangepast /etc/splash

wouter1974

  • Gast
Mijn Ubuntu-7.10 is heel langzaam geworden.
« Reactie #24 Gepost op: 2007/12/07, 17:06:04 »
tja is toch wat ik gedaan heb, zoals hierboven beschreven staat.  Daarna wou ik hem restarten om de nieuwe instellingen van kracht te laten worden maar kreeg ik die foutmelding.

Maar wordt dus een volledige herinstallatie?