Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Opstarten duurt 3/4min met zwart scherm  (gelezen 3022 keer)

MichielArndts

  • Gast
Opstarten duurt 3/4min met zwart scherm
« Gepost op: 2007/10/29, 22:30:03 »
Wanneer ik 7.10 opstart duur dat 3 tot 4 min voordat hij volledig is opgestart.
Ik krijg dat heel lang een zwart secherm te zien waarbij is zie dat de HD iets laadt. Had dit volgens mij toch ook met Feisty maar weet niet meer hoe ik het opgelost heb.
Iemand een ideetje?

Offline Ron

  • Forumteam
    • r0n
    • Dwarsligger
  • Steunpunt: Ja
Opstarten duurt 3/4min met zwart scherm
« Reactie #1 Gepost op: 2007/10/29, 23:04:16 »
Tijdens het opstarten worden alle disks gecontroleerd.
Heb je een dualboot systeem met een NTFS partitie, dan kan dat even duren.
Mocht het zo zijn, pas dan de file /etc/fstab eens aan, door de andere partities tijdelijk weg te halen.

laat het weten, dan leer ik weer iets................
Succes
OpenStandaard evangelist, OpenSource promotor,  OpenData liefhebber.
Xubuntu gebruiker, liefhebber en tester.
In Nederland bekend als een dwarsligger.

MichielArndts

  • Gast
Opstarten duurt 3/4min met zwart scherm
« Reactie #2 Gepost op: 2007/10/29, 23:23:20 »
# /etc/fstab: static file system information.
#
#            
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# /dev/sda2
UUID=5b014746-70a8-4a56-93bf-4dc34c55bbc6 /               ext3    defaults,errors=remount-ro 0       1
# /dev/sda5
UUID=9bf9fd6d-ea2c-499c-a499-0d7397663595 none            swap    sw              0       0
/dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto,exec 0       0

Dit staat erin...
Heb Dual boot met XP. Dit staat voglens mij gewoon op een fat16/32 ofzo..

Offline Ron

  • Forumteam
    • r0n
    • Dwarsligger
  • Steunpunt: Ja
Opstarten duurt 3/4min met zwart scherm
« Reactie #3 Gepost op: 2007/10/29, 23:51:11 »
Maar die partitie staat niet in je FSTAB, hier staan maar 2 partities in, je EXT3 (linux) en je swap.
verder zoeken dus ...... sorry
OpenStandaard evangelist, OpenSource promotor,  OpenData liefhebber.
Xubuntu gebruiker, liefhebber en tester.
In Nederland bekend als een dwarsligger.

Offline ejfrolich

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Opstarten duurt 3/4min met zwart scherm
« Reactie #4 Gepost op: 2007/10/30, 00:54:11 »
Ik had exact hetzelfde. Het is een bug in de nieuwe versie. Er wordt een verkeerde resolutie gekozen voor het eerste scherm.

Doe het volgende en dat probleem is opgelost. Bij mij was dat de oplossing voor al 3 computers!

1) sudo gedit /etc/usplash.conf

en typ:
   xres=1024
   yres=786
2) sudo update-initramfs -u -k `uname -r`
3) reboot

Offline yamaha

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Opstarten duurt 3/4min met zwart scherm
« Reactie #5 Gepost op: 2007/10/30, 17:02:55 »
Ik heb het bovenstaande uitgevoerd,maar daardoor start het systeem niet mee op.
Ik krijg een melding over kernel panic.
Hoe krijg ik  "sudo update-initramfs -u -k `uname -r`" ongedaan via de live cd

mickvdv

  • Gast
Opstarten duurt 3/4min met zwart scherm
« Reactie #6 Gepost op: 2007/10/30, 17:15:33 »
Ik sta op he punt dit uit te voeren weten jullie zeker dat sudo update-initramfs -u -k `uname -r` uitgevoerd moet worden? en waar dient het voor?

Sledd

  • Gast
Opstarten duurt 3/4min met zwart scherm
« Reactie #7 Gepost op: 2007/10/30, 17:59:37 »
Citaat van: ejfrolich
Ik had exact hetzelfde. Het is een bug in de nieuwe versie. Er wordt een verkeerde resolutie gekozen voor het eerste scherm.

Doe het volgende en dat probleem is opgelost. Bij mij was dat de oplossing voor al 3 computers!

1) sudo gedit /etc/usplash.conf

en typ:
   xres=1024
   yres=786
2) sudo update-initramfs -u -k `uname -r`
3) reboot
Dit was voor mij ook de oplossing

MichielArndts

  • Gast
Opstarten duurt 3/4min met zwart scherm
« Reactie #8 Gepost op: 2007/10/30, 18:22:52 »
bij mij heeft t iig gewerkt!!!
Nu nog ff mijn videokaart in orde maken

mickvdv

  • Gast
Opstarten duurt 3/4min met zwart scherm
« Reactie #9 Gepost op: 2007/10/30, 18:41:16 »
Citaat van: Sledd
Citaat van: ejfrolich
Ik had exact hetzelfde. Het is een bug in de nieuwe versie. Er wordt een verkeerde resolutie gekozen voor het eerste scherm.

Doe het volgende en dat probleem is opgelost. Bij mij was dat de oplossing voor al 3 computers!

1) sudo gedit /etc/usplash.conf

en typ:
   xres=1024
   yres=786
2) sudo update-initramfs -u -k `uname -r`
3) reboot
Dit was voor mij ook de oplossing
Dat snap ik maar als ik iets doe wil ik graag weten wat het doen, dat van die aanpassingen in usplash.conf snap ik maar sudo update-initramfs -u -k `uname -r` niet, wat doet het?

Offline ejfrolich

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Opstarten duurt 3/4min met zwart scherm
« Reactie #10 Gepost op: 2007/10/30, 22:57:04 »
volgens mij wordt hier de schermresolutie ingesteld voor de start en stop schermen. daarna geef je een comando om de nieuwe waarden op alle plekken wordt neergezet in de scripts.

je kunt de resolutie het zelfde maken als je uiteindelijke desktop res. bij ons was het voor de laptops goed zo!

Offline Johan van Dijk

  • Administrator
    • johanvandijk
  • Steunpunt: Nee
Opstarten duurt 3/4min met zwart scherm
« Reactie #11 Gepost op: 2007/10/30, 23:31:03 »
Citaat van: mickvdv
Dat snap ik maar als ik iets doe wil ik graag weten wat het doen, dat van die aanpassingen in usplash.conf snap ik maar sudo update-initramfs -u -k `uname -r` niet, wat doet het?
Type eens het commando man update-initramfs en je zal zien wat het doet.

Kijk hier om te kijken wat het initramfs is: http://wiki.debian.org/initramfs

Overigens is in de meeste gevallen dit commando voldoende:
sudo update-initramfs -u

De opties -k `uname -r` zorgen dat de huidige kernel geüpdate wordt. Dit is standaard al zo, dus die opties kan je weglaten.

robinhoed1

  • Gast
Opstarten duurt 3/4min met zwart scherm
« Reactie #12 Gepost op: 2007/11/03, 13:55:55 »
Ik probeer dit ook te doen maar ik krijg dit

robin@robin-laptop:~$ sudo gedit/etc/usplash.conf
sudo: gedit/etc/usplash.conf: command not found
robin@robin-laptop:~$


kan mij iemand helpen, ben totaal een leek.

groeten Robin

Offline kennywest

  • Lid
    • http://kennywest.blogspot.com
  • Steunpunt: Nee
Opstarten duurt 3/4min met zwart scherm
« Reactie #13 Gepost op: 2007/11/03, 13:59:19 »
Het is sudo gedit /etc/usplash.conf. Let op de _spatie_ tussen gedit en /etc/...

Offline robert vroegop

  • Lid
    • http://www.vroegop.eu
  • Steunpunt: Nee
Opstarten duurt 3/4min met zwart scherm
« Reactie #14 Gepost op: 2007/11/03, 17:04:18 »
Citaat van: ejfrolich
Ik had exact hetzelfde. Het is een bug in de nieuwe versie. Er wordt een verkeerde resolutie gekozen voor het eerste scherm.

Doe het volgende en dat probleem is opgelost. Bij mij was dat de oplossing voor al 3 computers!

1) sudo gedit /etc/usplash.conf

en typ:
   xres=1024
   yres=786
2) sudo update-initramfs -u -k `uname -r`
3) reboot
oké, voor mij was dit ook wel de oplossing om mijn opstart weer normaal te maken, maar zou iemand mij dan ook kunnen vertellen waarom dit in de voorgaande versies van Ubuntu niet nodig was. Ik heb voor de zekerheid nog eens 7.04 geïnstalleerd en dat ging gewoon zonder problemen. natuurlijk is het heel mooi en fijn dat er van die knappe koppen op dit forum zijn die je dan meteen weer op de goede weg helpen maar toch blijven er dan vraagtekens staan. Is dit een bug? Graag zou ook ik willen weten waar ik mee bezig ben en zodoende kan ik   Ubuntu nog beter begrijpen.
2009... het is alweer bijna voor bij. Ik geniet nog elke dag van Ubuntu. Natuurlijk heb ik ook een ander OS maar Ubuntu blijft voor mij de Nummer 1. :-)

Offline kennywest

  • Lid
    • http://kennywest.blogspot.com
  • Steunpunt: Nee
Opstarten duurt 3/4min met zwart scherm
« Reactie #15 Gepost op: 2007/11/03, 17:09:07 »
IMHO is dit een bug ja. Aangezien er veel mensen een oplossing weten, vermoed ik dat dit reeds gerapporteerd werd.

Offline Johan van Dijk

  • Administrator
    • johanvandijk
  • Steunpunt: Nee
Opstarten duurt 3/4min met zwart scherm
« Reactie #16 Gepost op: 2007/11/03, 17:11:48 »
Dit is inderdaad een bug.

Vorige versies van Ubuntu pasten de resolutie van de splash screen niet aan, maar lieten deze staan op 800x600 of iets dergelijks. Gutsy probeert dit aan te passen naar de beste resolutie die door je monitor ondersteund wordt, zodat het er mooier uit ziet en er meer tekst op je monitor past. (Druk maar eens op alt-F1 tijdens het opstarten, of haal "quiet" weg uit de opstartopties).

Met het eerste commando pas je de configuratie van de splash screen aan, en met het tweede zorg je dat die aanpassingen doorgevoerd worden.

robinhoed1

  • Gast
Opstarten duurt 3/4min met zwart scherm
« Reactie #17 Gepost op: 2007/11/03, 20:24:02 »
bij mij is het niet zo goed gelukt,
hij start niet meer op.
kzal denk ik iets verkeerd ebn gedaan

groeten robin

Offline Kev

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Opstarten duurt 3/4min met zwart scherm
« Reactie #18 Gepost op: 2007/11/03, 20:44:02 »
@ robin: Ik denk dat er een probleem is met je grub dan ook.
Bij mij sloot die niet meer af na die handeling, dus heb ik een optie moeten toevoegen aan de opstartopties van de kernel in /boot/grub/menu.lst

http://forum.ubuntu-nl.org/topic/17111
All Hail Lelouch, The 99th Emperor of Britannia
All Hail Lelouch! All Hail Lelouch!
Iedereen heeft het recht op mijn waarheid, zo wees geprezen.

Offline Espresso

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Opstarten duurt 3/4min met zwart scherm
« Reactie #19 Gepost op: 2007/11/04, 12:35:33 »
-> robinhoed1
Vervang 'gedit' eens door 'vi'
Dat werkte bij mij in tty1, hoewel ik de vi-commands er weer bij moest pakken.
Hans

Offline Espresso

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Opstarten duurt 3/4min met zwart scherm
« Reactie #20 Gepost op: 2007/11/04, 12:48:25 »
Nogmaals over opstarten

Bij mij bleef het scherm ook zwart na het installeren van Gutsy Gibbon alternate.
Sinds het aanpassen van de resolutie in usplash.conf krijg ik het splash-scherm te zien, maar als dat eindigt wordt alles weer zwart (de monitor schakelt naar slaapstand).

In menu.lst heb ik 'acpi=force' gezet, maar op welke plaats moet dat eigenlijk? Of maakt het niet uit?

Ook heb ik 'dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg' uitgevoerd, maar ook dit lost het probleem niet op.

Heeft iemand nog een suggestie?
Alvast bedankt.
Hans

Bodifar

  • Gast
Opstarten duurt 3/4min met zwart scherm
« Reactie #21 Gepost op: 2008/04/13, 11:26:18 »
Bij mij werkt deze oplossing alvast op en top ... Bedankt!