Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Geen geluid Realtek High Definition geluidscard  (gelezen 16285 keer)

Offline glupper68

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Gepost op: 2007/10/12, 16:41:41 »
Heeft iemand al een oplossing voor geluidsproblemen met de Realtek High Definition geluidscard? Dat is het enige wat op mijn klaptop onder Gutsy niet werkt. Verschillende opties door,  forumleden aangedragen, geprobeerd maar ik krijg er maar gen geluid uit.  Ook een tar. bestand van de website met drivers geprobeerd maar dat lukte ook niet.
Voorlopig even geen Ubuntu op mijn systeem totdat Gutsy uitkomt. Dan probeer ik het nog eens.
Jammer, op mijn gewone pc draaide het goed(feisty), maar die is nu geheel ingebruik bij de kids.

Dus bij deze een noodhulp oproep!!
Intel Pentium  Core 2 duo 2.66 ghz, geheugen 4 gig, Grafische kaart  NVidia GeForce 7050, geluid  Realtek High Definition audio, Router Linksys 54 Mbps WRT54GL wireless

Ubuntu 11.04

Offline sveens

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Reactie #1 Gepost op: 2007/10/12, 21:11:23 »
Is de geluidskaart een onderdeel van je moederbord? zo ja, kijk dan in je bios of hij op enabled staat.

Offline glupper68

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Reactie #2 Gepost op: 2007/10/12, 23:22:32 »
Okay, ga ik eerst eens proberen. Bedankt
Intel Pentium  Core 2 duo 2.66 ghz, geheugen 4 gig, Grafische kaart  NVidia GeForce 7050, geluid  Realtek High Definition audio, Router Linksys 54 Mbps WRT54GL wireless

Ubuntu 11.04

Offline glupper68

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Reactie #3 Gepost op: 2007/10/12, 23:38:03 »
nee, is niet gelukt, stond aan.
Intel Pentium  Core 2 duo 2.66 ghz, geheugen 4 gig, Grafische kaart  NVidia GeForce 7050, geluid  Realtek High Definition audio, Router Linksys 54 Mbps WRT54GL wireless

Ubuntu 11.04

Offline bartek

  • Lid
    • http://bartek.blogsome.com
  • Steunpunt: Nee
Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Reactie #4 Gepost op: 2007/10/16, 15:16:06 »
kijk hier eens: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/136692

Citaat
I have resolved this issue, using this post on the forums: http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=3292524&postcount=158

It is important to have these dependencies before continuing:
debhelper
quilt
po-debconf

Follow those instructions, and it pretty much is the easiest, most pain-free solution to your problem.
| Deliberando saepe perit occasio |

"Car la vie est un bien perdu quand on n'a pas vécu comme on l'aurait voulu"

Offline glupper68

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Reactie #5 Gepost op: 2007/10/16, 23:59:04 »
okay Bartek, zodra Gutsy de 18e binnen is dan probeer ik dit gelijk.
Bedankt!
Intel Pentium  Core 2 duo 2.66 ghz, geheugen 4 gig, Grafische kaart  NVidia GeForce 7050, geluid  Realtek High Definition audio, Router Linksys 54 Mbps WRT54GL wireless

Ubuntu 11.04

Offline cornelius

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Reactie #6 Gepost op: 2007/10/23, 14:05:48 »
Ik heb Ubuntu 7.10 geinstalleerd op mijn laptop en had met mijn realtekgeluidskaart ook geen geluid. Dit heb ik op de volgende manier verholpen:

1) installeer de GNOME ALSA MIXER.
2) Download: ftp://202.65.194.212/pc/audio/realtek-linux-audiopack-4.07a.tar.bz2.
3) Installeer deze package.
4) Ga naar de GNOME ALSA Mixer en zorg dat er geen vinkje staat bij dempen op Surround.

zambo

  • Gast
Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Reactie #7 Gepost op: 2007/10/23, 18:45:55 »
Ik had ook geen geluid, bij mij is het gewoon opgelost geraakt door de Gnome Alsa Mixer te installeren en inderdaad het dempen van surround uit te vinken.

Danke

RichardR1972

  • Gast
Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Reactie #8 Gepost op: 2007/10/25, 12:18:46 »
Citaat van: bartek
kijk hier eens: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/136692

Citaat
I have resolved this issue, using this post on the forums: http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=3292524&postcount=158

It is important to have these dependencies before continuing:
debhelper
quilt
po-debconf

Follow those instructions, and it pretty much is the easiest, most pain-free solution to your problem.
Doet het niet hij zegd dat de tar niet bestaat

RichardR1972

  • Gast
Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Reactie #9 Gepost op: 2007/10/25, 12:52:32 »
Citaat van: cornelius
Ik heb Ubuntu 7.10 geinstalleerd op mijn laptop en had met mijn realtekgeluidskaart ook geen geluid. Dit heb ik op de volgende manier verholpen:

1) installeer de GNOME ALSA MIXER.
2) Download: ftp://202.65.194.212/pc/audio/realtek-linux-audiopack-4.07a.tar.bz
3) Installeer deze package.
4) Ga naar de GNOME ALSA Mixer en zorg dat er geen vinkje staat bij dempen op Surround.
ik ben der achter gekomen dat het ip 202.65.194.212 de pagina van realtek is
ik zocht naar realtek-linux-audiopack-4.07a.tar.bz die is er dus niet
wel realtek-linux-audiopack-4.07a.tar.bz2
ik krijg deze niet geinstalleerd

Offline cornelius

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Reactie #10 Gepost op: 2007/10/25, 17:11:33 »
ftp://202.65.194.212/pc/audio/realtek-linux-audiopack-4.07a.tar.bz2

De pagina bestaat wel, alleen is die vaak uit de lucht of overbelast. Het heeft bij mij ook enige pogingen en geduld gekost om op de pagina te komen. Daarna hoef je hem alleen maar uit te pakken en install te zoeken. Zie schermafdruk: http://smpradelante.googlepages.com/schermafdruk
 De rest ging vanzelf. Wel moest ik nog het vinkje bij dempen Surround van de Alsa Sound Mixer weghalen.  p.s deze link werkt ook:
ftp://ftp.alsa-project.org/pub/driver/alsa-driver-1.0.15.tar.bz2

pkockx

  • Gast
Re: Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Reactie #11 Gepost op: 2008/12/30, 08:32:12 »
Ik heb gisteren een poging gedaan om Ubuntu 8.10 op een laptop te installeren (Q-Force). Alles werkt prima behalve twee zaken. 1. De geluidkaart werkt niet - Realtek HD Audio . 2. De ingebouwde webcam werkt niet Genesys Logic USB 2.0 PC camera.

Ik heb voor de geluidskaart proberen doen wat in deze topic staat maar het lukt niet. bij het uitvoeren van de install stopt hij op een bepaald moment. Volgens mij bij het niet vinden van -lncurses en -lcurses. Ik heb die proberen zoeken in synaptic maar niet gevonden.

Heeft iemand advies ?

Offline AutoStatic

  • Lid
    • autostatic
    • linux.autostatic.com - Audio Productie & Linux
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Reactie #12 Gepost op: 2008/12/30, 10:55:54 »
Hallo pkockx, dit draadje gaat over Gutsy Gibbon, jij draait Intrepid Ibex, een nieuwere versie. Waarschijnlijk heb je er ook een andere HDA geluidschip inzitten. Zou je de uitkomst kunnen posten van lspci | grep -i audio en cat /proc/asound/* 2>/dev/null in een terminal? Je kunt vanuit de terminal kopiëren met ctrl+shift+c. En misschien kom je hier al een heel eind mee: http://sites.google.com/site/computertip/geengeluid.
Met je webcam kan ik je helaas niet helpen, maar ik zou je ook willen adviseren om daar een ander draadje voor te openen anders gaat het zo door elkaar lopen.

pkockx

  • Gast
Re: Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Reactie #13 Gepost op: 2008/12/30, 11:34:46 »
Sorry AutoStatic ik zal beter moeten opletten waar ik mijn vraag stel. Ben beginner hé.

Die site had ik ook al gevonden (trouwen gebruikt als handleiding bij en na installatie). Ik heb dan eerstin de hardware lijst van 'mijn ander OS'  =D de modem al uitgeschakeld. Ik wist niet hoe ik een hardwarelijst kon krijgen in ubuntu.

Die terminallijn gaf helemaal niets. Ik heb dan dit gedaan met als resultaat :

patrick@patrick-laptop:~$  lspci | grep -i audio
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)
patrick@patrick-laptop:~$


patrick@patrick-laptop:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile PM965/GM965/GL960 Memory Controller Hub (rev 03)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Mobile PM965/GM965/GL960 PCI Express Root Port (rev 03)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 03)
00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 03)
00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 1 (rev 03)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 3 (rev 03)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 4 (rev 03)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev f3)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801HEM (ICH8M) LPC Interface Controller (rev 03)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801HBM/HEM (ICH8M/ICH8M-E) SATA IDE Controller (rev 03)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) SMBus Controller (rev 03)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 8600M GS (rev a1)
02:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection (rev 02)
04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 01)
patrick@patrick-laptop:~$

Kunnen we hier iets aan zien ?




Offline AutoStatic

  • Lid
    • autostatic
    • linux.autostatic.com - Audio Productie & Linux
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Reactie #14 Gepost op: 2008/12/30, 11:44:16 »
Bedankt! Er zit dus een 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03) in.
Dat is de High Definition Audio controller, nu de feitelijke chipset nog (wat heel verwarrend een codec wordt genoemd) die daar aan hangt.
Die krijg je te zien met het commando cat /proc/asound/* 2>/dev/null. Doe er ook maar een aplay -l bij, dan weten we het zeker.

pkockx

  • Gast
Re: Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Reactie #15 Gepost op: 2008/12/30, 11:48:27 »
Ik denk dat het niet veel opleverd :

patrick@patrick-laptop:~$ cat /proc/asound/* 2>/dev/null

patrick@patrick-laptop:~$ cat /proc/asound/*
cat: /proc/asound/*: Bestand of map bestaat niet

patrick@patrick-laptop:~$ aplay -l
aplay: device_list:215: geen geluidskaarten gevonden...
patrick@patrick-laptop:~$

Offline AutoStatic

  • Lid
    • autostatic
    • linux.autostatic.com - Audio Productie & Linux
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Reactie #16 Gepost op: 2008/12/30, 12:17:35 »
Ah, dan heeft Ubuntu je geluidskaart wel gevonden maar gaat er daarna iets fout. Graag uitkomst posten van dmesg | grep -e "00:1b.0" en cat /proc/interrupts om de IRQ's te checken, misschien gaat er daar iets niet goed.

pkockx

  • Gast
Re: Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Reactie #17 Gepost op: 2008/12/30, 13:00:41 »
patrick@patrick-laptop:~$ dmesg | grep -e "00:1b.0"
[    0.880540] PCI: 0000:00:1b.0 reg 10 64bit mmio: [fc200000, fc203fff]
[    0.880601] pci 0000:00:1b.0: PME# supported from D0 D3hot D3cold
[    0.880608] pci 0000:00:1b.0: PME# disabled
patrick@patrick-laptop:~$

patrick@patrick-laptop:~$ cat /proc/interrupts
           CPU0       CPU1       
  0:      14331      14364   IO-APIC-edge      timer
  1:         21         34   IO-APIC-edge      i8042
  8:         57         58   IO-APIC-edge      rtc0
  9:        270        274   IO-APIC-fasteoi   acpi
 12:         64         68   IO-APIC-edge      i8042
 14:       6440       6414   IO-APIC-edge      ata_piix
 15:       1197       1201   IO-APIC-edge      ata_piix
 16:       7805       7615   IO-APIC-fasteoi   uhci_hcd:usb1, nvidia
 18:        749        719   IO-APIC-fasteoi   ehci_hcd:usb3, uhci_hcd:usb6
 19:       2797       2769   IO-APIC-fasteoi   uhci_hcd:usb5
 21:          0          0   IO-APIC-fasteoi   uhci_hcd:usb2
 23:          5          8   IO-APIC-fasteoi   uhci_hcd:usb4, ehci_hcd:usb7
218:       1875       1944   PCI-MSI-edge      iwl3945
219:        406        394   PCI-MSI-edge      eth0
NMI:          0          0   Non-maskable interrupts
LOC:      20130      17379   Local timer interrupts
RES:      11096       9602   Rescheduling interrupts
CAL:       9188       7970   function call interrupts
TLB:        139         55   TLB shootdowns
SPU:          0          0   Spurious interrupts
ERR:          0
MIS:          0
patrick@patrick-laptop:~$
« Laatst bewerkt op: 2008/12/30, 13:05:33 door pkockx »

Offline AutoStatic

  • Lid
    • autostatic
    • linux.autostatic.com - Audio Productie & Linux
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Reactie #18 Gepost op: 2008/12/30, 13:21:15 »
De geluidschip krijgt geen IRQ zo te zien. Wat voor PC/notebook/moederbord is het? En heb je zelf misschien enig idee wat voor codec/geluidschip er in zit? Ik denk dat je een regeltje moet toevoegen aan /etc/modprobe.d/alsa-base maar daarvoor moeten we zeker weten om welke codec het gaat.

pkockx

  • Gast
Re: Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Reactie #19 Gepost op: 2008/12/30, 13:56:44 »
Het is een Q-Force laptop / model : QF Duranote 9110 XP.

Dit vond ik in de readme file bij een chipset driver van deze computer :
************************************************************

*  Product: Intel(R) Chipset Device Software

*  Release: Production Version

*  Version: 8.3.0.1014

*  Target Chipset#: Q33/G33/G31/P35, GME965/GLE960, 945GME

*  Date: May 31 2007

************************************************************

Zegt dat u iets ?

Enig ander idee waar ik de gevraagde info kan vinden ?

Offline AutoStatic

  • Lid
    • autostatic
    • linux.autostatic.com - Audio Productie & Linux
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Reactie #20 Gepost op: 2009/01/02, 16:00:26 »
Hallo pkockx, je zou het uit kunnen zoeken met een live CD van bijv. Knoppix (http://knopper.net/knoppix-mirrors/index-en.html)
En als het een dual boot is met Windows zou je het onder Windows misschien kunnen nagaan.

pkockx

  • Gast
Re: Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Reactie #21 Gepost op: 2009/02/17, 15:57:16 »
chipset : Intel 965PM
 
Intel® Core™ 2 Duo T5800
(2.00 Ghz - 2 MB L2 cache)

(nagevraagd bij computerboer)
« Laatst bewerkt op: 2009/02/17, 16:04:11 door pkockx »

Offline AutoStatic

  • Lid
    • autostatic
    • linux.autostatic.com - Audio Productie & Linux
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Reactie #22 Gepost op: 2009/02/19, 10:33:18 »
Hallo pkockx, dat zegt helaas nog niks over de geluidschip/codec. Het is een Intel ICH8 configuratie, nu moeten we alleen nog weten wat voor codec erbij zit. En staat er alleen Ubuntu op de laptop? Of wellicht een dual boot? Wat zegt Windows over de geluidschip?

pkockx

  • Gast
« Laatst bewerkt op: 2009/02/19, 20:40:14 door pkockx »

Offline AutoStatic

  • Lid
    • autostatic
    • linux.autostatic.com - Audio Productie & Linux
  • Steunpunt: Nee
Re: Geen geluid Realtek High Definition geluidscard
« Reactie #24 Gepost op: 2009/02/20, 10:37:03 »
Jup, Realtek ALC883, bedankt! Ik ga even opzoeken hoe je dat ding aan de praat krijgt. Of misschien zeilt er nog een andere forumite langs met een suggestie/oplossing.