Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Harddisk data lost  (gelezen 893 keer)

Sparqq

  • Gast
Harddisk data lost
« Gepost op: 2007/08/27, 23:41:10 »
Beste allemaal,

Ik ben zeer stom geweest en heb mijn eigen data vernield, ik hoop dat jullie mij kunnen helpen om mijn data terug te vinden op mijn HD.

Op mijn laptop heb ik een dual boot van win XP en ubuntu.
Ik wilde graag op mijn laptop windows herinstalleren, dit lukte dit en kreeg het idee dat dit kwam door de recovery partitie van de frabikant. Ik heb de inhoud van deze aprtitie in ubuntu gekopieerd naar mijn externe HD. Nog steeds wilde herinstallatie niet, vervolgens heb ik de recovery partitie gekopieerd naar mijn externe HD, echter heb ik deze over mijn orginele partietie van de exerne HD gezet.

Gevolg is dat ik een lege partitie heb op mijn externe HD in FAT32, naam van de partitie is  zelfde als hoe de oude recovery partitie heette. Eerst heette de partitie MYBOOK echter weet ik niet zeker hoe deze geformateerd was, NTFS, FAT32 ik denk EXT3.

Ik hoop echt dat iemand mij kan helpen om de verloren data terug te vinden, ben behoorlijk radeloos op dit moment.

Groeten,

Frank

Offline vanadium

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Harddisk data lost
« Reactie #1 Gepost op: 2007/08/28, 11:16:23 »
Ik vrees het ergste: als je de data op je harde data overschrijft, dan kan zelfs een gespecialiseerde recovery firma je wellicht niet meer helpen. Je mag dan nog een goede backup strategie hebben, menselijke fouten en stommiteiten zijn nooit ver weg (ik kan er van meespreken).

Sparqq

  • Gast
Harddisk data lost
« Reactie #2 Gepost op: 2007/08/28, 11:22:38 »
Ik heb met het programmag TestDisk gezocht naar verloren partities, maar die kon niks vinden.

De orginele partitie was 320GB (ongeveer 100GB gevult) in ext3, deze is overschreven met een lege partitie FAT32 van ongeveer 4,2 GB met de naam SERVICE001. Er staat nu een partitie op in FAT32 met de naam van  SERVICE001 en een grootte van 320 GB

Offline Tukcedo

  • Lid
    • http://www.tukcedo.nl
  • Steunpunt: Nee
Harddisk data lost
« Reactie #3 Gepost op: 2007/08/29, 15:10:24 »
Helaas zijn "undelete" scenarios op Linux en Unix erg lastig. Als ik het zo eens bekijk (en je beschrijving goed begrijp) dan heb je een 320Gb partitie (100Gb gevuld) overschreven met eentje van 4.2Gb (laten we zeggen 1Gb gevuld). Het feit dat er een partitie overheen ligt wil nog niet zeggen dat de data "eronder" is overschreven, dus mijn vermoeden is dat een gedeelte van je data (100Gb - 1Gb = 99Gb) er nog wel is, alleen niet meer via een "directory" te benaderen.

Met behulp van de dd utility kun je het niet overschreven gedeelte van de schijf zonder meer "wegkopieren" want je kunt met dd namelijk opgeven van waar tot waar er gekopieerd moet worden. Nou ben ik absoluut geen undelete expert hoor, maar volgens mij is nu de enige manier om dat hele "blok" dat je weggekopieerd hebt weer op te delen in de individuele bestanden. Nu is alleen de ellende dat Linux de verschillende disk-sectoren aan elkaar verbindt en deze als bestand aanmerkt en juist die data staat in je directory, of eigenlijk het superblock. Echter, standaard schrijft Linux een aantal van die superblocks op regelmatige afstanden, dus met heel veel geluk zou je zo'n superblock kunnen vinden in het weggekopieerde gedeelte.

Let wel, dit is behoorlijk geavanceerd dus als het je lukt kun je meteen je diensten aanbieden als undelete expert, maar het is het proberen waard als de data die je kwijt bent het tenminste de moeite maakt om er wat studie in te steken ...

O ja, net als iedereen hier waarschijnlijk ben ik ook wel eens op zoek geweest naar undelete utilities. Nooit een goede gevonden trouwens, maar wel erg veel data over hoe het superblock in elkaar zit. Dus hopelijk heb ik je met dit verhaal toch een beetje in de juiste richting geholpen. Heel veel sterkte!!!
Tukcedo Services - Unix en Linux Consultants
http://www.tukcedo.nl

Offline ds500ss

  • Lid
  • Steunpunt: Nee
Harddisk data lost
« Reactie #4 Gepost op: 2007/08/30, 22:07:56 »
kunt proberen exact die indeling opnieuw instellen.
dus 320 GB opnieuw aanmaken NIET formateren.
voer dit eens in terminal dan krijg je een overzicht van S-ata/usb disks.
dmesg |grep "sd 2"

uitvoer hier plaatsen als je de linux-naam niet weet. (bv sda interne S-ata,of scsi,usb)
waarmee heb je de schijf ingedeeld. (gepartitioneerd)?

heb mijn gegevens kunnen redden door met
mkfs -S /dev/linux-naam-schijf1
mijn superblocks kunnen herstellen (leest de backupblocks in die nog over zijn)
fsck -af /dev/linux-naam-schijf1
hierna heb je (hopelijk) de gegevens terug