Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: Ubuntu installatie (zonder windows)  (gelezen 3912 keer)

Koenraad

 • Gast
Ubuntu installatie (zonder windows)
« Gepost op: 2007/08/23, 15:47:49 »
Hey

ik probeerde bij een gelijkaardige thread aan te sluiten, die er op leek(http://forum.ubuntu-nl.org/topic/13556) . Maar die begint z'n eigen leven te leiden dus startte ik zelf maar een nieuwe.

Allereerst:
- ik behoor ook tot de beginners
- en heb al op fora/internet gezocht en gelezen
- heb installatiehandleiding als gelezen en "partities aanpassen"

maar plz, schiet me niet af als dit toch al ergens staat...

Voorheen:
Eerst heb ik kubuntu proberen te installeren, daarna ubuntu (omdat ik reeds werk met de progs van ubuntu: firefox, nvu, openoffice,...). Nu stonden er veel "mapjes" (partities denk ik dat jullie dat noemen). ...

Daarna probeerde ik dus de gehele schijf 160 GB (voorheen in 3 schijven opgedeeld: ongeveer 80, 77, 4).

Probleem: wil ubuntu op pc installeren, was gelukt dacht ik. Maar ik krijg nu een melding Grub error 20 bij het opstarten. De indeling van partities tijdens de installatieprocedure vind ik ongelofelijk ingewikkeld. Ik vind hier dan nog vanalles over ntfs/fat32, gpstart of zoiets. kortweg - "grrr" - of ik snap er niets (meer) van.

Alle hulp is welkom

groeten

Koenraad

Offline Prosper

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Ubuntu installatie (zonder windows)
« Reactie #1 Gepost op: 2007/08/23, 17:24:37 »
@ Koenraad,

Allereerst welkom.

Voor we verder kunnen, moeten we (ik heb hier even de pretentie om voor iedereen te spreken) iets meer informatie hebben.

1) Je hebt ervoor gekozen om "Windows eraf te smijten". Prima, jouw keuze. Als ik het goed begrijp, is dat ondertussen gebeurd...
2) Welke versie van Ubuntu wil je installeren ?
3) Heb je installatie-CD's en zo ja, welke ? De Alternate-CD wordt meestal aangeraden. Een handleiding vind je hier.
4) Als je eerst Kubuntu en daarna Ubuntu hebt geïnstalleerd, naast elkaar dus, is er daarmee iets mis gegaan, want GRUB Error 20 zegt
Citaat
"Multiboot kernel must be loaded before modules." This error is returned if the module load command is used before loading a Multiboot kernel. It only makes sense in this case anyway, as GRUB has no idea how to communicate the presence of such modules to a non-Multiboot-aware kernel.
Voor de geïnteresseerden die meelezen, je vindt dit op de GRUB Page.
5) Als je een werkend systeem hebt op die PC, dan kun je een aantal commando's uitvoeren, waarvan de antwoorden veel duidelijk zouden maken.
Omwille van de besparingen hebben ze het licht aan het eind van de tunnel ook uitgedaan...

Offline Pjotr

 • Lid
  • Makkelijke Linuxtips
 • Steunpunt: Nee
Ubuntu installatie (zonder windows)
« Reactie #2 Gepost op: 2007/08/23, 17:26:42 »
Goede tip van Prosper. De Alternate CD haal je hier:
http://ftp.tiscali.nl/ubuntu-releases/7.04/ubuntu-7.04-alternate-i386.iso

Koenraad

 • Gast
Ubuntu installatie (zonder windows)
« Reactie #3 Gepost op: 2007/08/23, 18:44:16 »
Hey

allereerst bedankt voor de verwelkoming!

Ik heb inderdaad windows weg gedaan. Mijn systeem was gecrasht dus dacht ik: als ik toch opnieuw moet installeren, dan ineens Ubuntu.

Ik heb een Ubuntu 7.04 Live-CD kunnen bemachtigen en een kubuntu live-CD).
(=> Is het dan makkelijker om de Alternate CD nog te downloaden?)

Op de Pc staat dus geen werkend systeem, ik beschik wel nog over een BartPE live-cd voor DOS-commando's. Met de CD heb ik mijn bestanden nog kunnen redden en op een externe harde schijf kunnen zetten. Vraag is of die nog werkt nu...

groeten

Koenraad

Offline Prosper

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Ubuntu installatie (zonder windows)
« Reactie #4 Gepost op: 2007/08/23, 21:15:21 »
Zoals Pjotr bevestigt: je hebt de Alternate-CD nodig...
Hopelijk heb je wel nog ergens een draaiende computer en dus toegang tot Internet, liefst onder Ubuntu of aanverwanten.

Indien enkel onder Windows, vermoed ik dat je wel kunt downloaden en "een ruw CD-bestand op schijf branden" maar weet ik niet met welk programma. In Ubuntu, onder bestandsbeheer, kun je rechtsklikken op het gedownloade .iso-bestand en dan kiezen om het te branden. Vermoedelijk (?) zal dat onder Windows Verkenner gelijkaardig zijn (weer ???). Zit je onder Windows, zul je ook niet kunnen controleren of je bestand correct gedownload is... (of loopt er hier een specialist rond die dat wel kan ?).
    Verder lees je maar even wat ik schreef in dit onderwerp. Let op, de rest van het onderwerp staat niet in verband met jouw situatie, het is overigens nog niet afgesloten.
Het gaat er ook van uit dat je onder Ubuntu downloadt... In alle gevallen, ook onder Windows, schrijf die CD niet te snel ! Vanaf dat je boot met je nieuwe Alternate-Cd, volg je de handleiding, want dan zit je gebeiteld: in Ubuntu.

Succes !

Edit: je kunt een live-sessie starten met de CD, maar of je dan ook kunt downloaden weet ik niet...
Omwille van de besparingen hebben ze het licht aan het eind van de tunnel ook uitgedaan...

Offline vanadium

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Ubuntu installatie (zonder windows)
« Reactie #5 Gepost op: 2007/08/24, 12:09:13 »
Van zodra je een voldoende krachtig systeem hebt, is er weinig reden om als minder ervaren gebruiker niet de live CD te gebruiken. Je wil je schijf volledig voor Ubuntu gebruiken: dat is de meest eenvoudige situatie. De grafische installer biedt de mogelijkheid je ganse schijf te wissen. Als je dat kiest, zullen al je bestaande partities verwijderd worden en zal de installer de harde schijf automatisch indelen voor installatie van Ubuntu (standaard maakt ubuntu  een primaire partitie aan voor de / en een extended partitie mat daarin de swap partitie). Voor de rest gaat de installatie volautomatisch en is in de kortste keren geklaard. Na het opstarten van je nieuwe systeem zal er dan nog een tijd gaan naar het "updaten" vanaf het internet.

* Om de grafische installatie te starten, start je je computer op met de live CD.
* Je komt terecht in de Ubuntu Desktop (van een live sessie, dit is een sessie die loopt vanaf de CD).
* Klik op het Install icoon op de desktop.
* De grafische installatie wordt gestart: Hier een engelse handleiding https://help.ubuntu.com/community/GraphicalInstall (heb je niet echt nodig, want wijst zichzelf)
* Bij "Select a disk" kies je je harde schijf (160 GB)
* In de volgende stap kies je "Erase entire disk" ("Wis de ganse schijf")
* Dan laat je de installatie volautomatisch verder gaan

Wacht met zelf partitoneren enzoverder tot je meer ervaring hebt. Nog even dit: ik denk dat het een wijs besluit is om direct meteen full Ubuntu te gaan, zeker omdat je al onder Windows full open source gegaan was (= mijn scenario!). Je enige moeilijkheid is beperkt tot het leren kennen van het nieuwe OS (en mogelijk enkele dingen aan de praat krijgen). De applicaties, die blijven gewoon dezelfde. Ik moet zeggen dat mijn ervaring met het installeren van Ubuntu (Edgy nog, pasen dit jaar) onverwacht positief waren met mijn Dell Latitude D810 laptop. Het marcheerde allemaal van de eerste keer. Dit is geluk hebben, want met de verscheidenheid aan apparatuur blijven er voor velen probleemjes die wat harder op te lossen zijn of waar je soms mee moet leven. Hoewel, ook mijn oudere Pentium desktop slikte Ubuntu probleemloos (behalve dan voor wat betreft de resolutie van het inlogscherm).

Offline laacque

 • Lid
 • Steunpunt: Nee
Ubuntu installatie (zonder windows)
« Reactie #6 Gepost op: 2007/08/24, 13:01:53 »
Koenraad, heb je al bij de documentatie gekeken? Alles in het Nederlands en soms zelfs met plaatjes erbij, gemakkelijker kan het bijna niet.

https://wiki.ubuntu.com/NederlandstaligeDocumentatie#head-607481102ceb9141c412334ef5bbcda1966aab77
Als je in de breedte groeit,||groei je dan ook in de diepte?

Koenraad

 • Gast
Ubuntu installatie (zonder windows)
« Reactie #7 Gepost op: 2007/08/24, 14:47:47 »
Citaat van: vanadium
* Bij "Select a disk" kies je je harde schijf (160 GB)
* In de volgende stap kies je "Erase entire disk" ("Wis de ganse schijf")
* Dan laat je de installatie volautomatisch verder gaan
De optie Erase entire disk heb ik precies nog niet gezien. Of moet ik Ubuntu voorlopig gewoon in het engels installeren? ik probeer later vandaag de CD nog eens om te zien of ik het vind. Het was idd zoiets (Erase all) dat ik hoop ergens te zien.

Als ik niet lukt, laat ik het jullie weten en begin ik de Alternate CD te downloaden... :)

alvast bedankt voor de tips, ik neem alle info nu even door...

Koenraad

 • Gast
Ubuntu installatie (zonder windows)
« Reactie #8 Gepost op: 2007/08/24, 20:52:51 »
Hey

goed nieuws. Heb zonet nog eens geprobeerd ahv bovenstaande richtlijnen. Deze keer is het gelukt (geen idee wat ik anders gedaan heb, maar toch). De vensters bij de installatie blijken wel een andere volgorde te hebben dan de engelse handleiding... funny

heb zelfs nu al internetverbinding (wow), maar precies niet beveiligd zo zegt ie mij. Daar zal ik eens meer over opzoeken op de gepaste forumafdeling.

Beste (inmiddels collega)ubuntuers, hartelijk dank voor de hulp. Hopelijk blijft het werken en wat mij betreft mag deze thread gesloten worden.

cheers en tot op het forum!