Nieuws:

Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
Heb je de activerings-mail niet ontvangen?

Auteur Topic: ubuntu 7.04 installeren naast xp  (gelezen 620 keer)

denoorman

  • Gast
ubuntu 7.04 installeren naast xp
« Gepost op: 2007/08/21, 20:24:48 »
Goeiedag eem,

Ik ben een harstikke leek op het gebied van linux/ubuntu, en wil mij hierin gaan verdiepen. Heb altijd gewerkt met windows en kan mij hier goed mee redden.
Van een vriend kreeg ik de live cd ubuntu 7.04 en dit heeft mijn aandacht getrokken en wil dit op mijn harde schijf installeren naast windows xp, dus een dual boot.
Mijn harde schijf is ingedeeld in 3 partities, De C schijf waar xp op draait van 20 GB groot. De D schijf waar progjes en documenten weggeschreven wordt en een F schijf van 22 GB die leeg is en waarop ik graag Ubuntu op wil hebben.
Wie kan mij stap voor stap vertellen hoe ik dit kan realiseren. Ik krijg de partitie indeling niet voor elkaar op de F schijf.
Ik heb wel een handleiding gevonden voor ubuntu 6.06 maar 7.04 is anders

Mvg,
Erik

Offline bartek

  • Lid
    • http://bartek.blogsome.com
ubuntu 7.04 installeren naast xp
« Reactie #1 Gepost op: 2007/08/21, 20:45:58 »
Misschien dat je hier wat verder mee gehopen wordt:
https://wiki.ubuntu.com/NlInstallatieHandleiding/DualBoot

Dit is inderdaad voor de 6.06 en de verschillen beginnen bij de schijfindeling. In 7.04 is deze eerder zo:
https://wiki.ubuntu.com/NlInstallatieHandleiding/Schijfindeling
(wel singleboot)
| Deliberando saepe perit occasio |

"Car la vie est un bien perdu quand on n'a pas vécu comme on l'aurait voulu"

Offline vanadium

  • Lid
ubuntu 7.04 installeren naast xp
« Reactie #2 Gepost op: 2007/08/21, 21:02:40 »
De F-schijf is wellicht een derde primaire partitie. De door Bartek aangegeven link suggereert van manueel te partitioneren, wat mij een beetje verwondert, want dat is de "moeilijker" oplossing. Ubuntu kan normaliter zelf wel  automatisch de schijf inrichten om naast Windows geïnstalleerd te worden.

Wat je kan doen is je f: partitie in windows verwijderen (waar je vooralsnog in een vertrouwde omgeving bent). Dan start je de Ubuntu installer op  en kies je de optie "use the largest continuous free space". Hiermee doelt het installatieprogramma op het grootste niet-gebruikte deel van de schijf die het kan vinden. In jou geval zal dit de ruimte zijn, vrijgekomen door het verwijderen van je F: partitie. Ubuntu zal hierin een / partitie creeëren (root partitie) en een extendend partitie met de swap erin zonder verdere interventie van jezelf. Hou het manueel partitioneren maar voor een andere keer, als je ervaring hebt gekregen met Linux (maar dan wordt het ook zoveel simpeler, want die windows is er dan af ...)